masła 250 g cukru pudru 3 łyżki cukru waniliowego 3 łyżki mąki ziemniaczanej 100 g rodzynek i kolorowej skórki kandyzowanej Lukier: 2 szkl cukru pudru łyżka soku z cytryny odrobina wody kolorowa posypka Ciasto kruche: Wszystkie składniki na ciasto posiekać i zagnieść. 2/3 ciasta wylepić spód blaszki 20x30 cm, nakłuć widelcem i podpiec ok 15 minut. Lekko przestudzić. Sernik: Miękkie
Smakołyki Asiodwodnieniem jeśli nie uzupełnia się odpowiednio płynów. Mnie to na razie omija, ale już wiem, że w razie gdyby taki ból się pojawił to może pomóc dodatkowa porcja wody z cytryną a w ostateczności mała, naturalna kawa. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaspacer 3 razy w tygodniu na 10 min. Jeśli to za dużo wychodź w dresie przed klatkę. Zdrową dietę możesz rozpocząć od codziennego jedzenia śniadania, picia ciepłej wody z cytryną co rano, albo od odkładania ostatniego kęsa ciastka. Sam oceń co będzie adekwatne do Twoich możliwości. Oczywiście, w tym przypadku efekty będą widoczne znacznie później, ale jeśli ma być
Wypieki i Rumieńceciasta. Robi się naprawdę szybko i na pewno posmakuje każdemu. LEKKA PIANKA GRUSZKOWA Składniki: 1 szklanka mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 4 gruszki sok z 1 cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki cukru 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Galaretkę rozrabiamy w 1 szklance gorącej wody i studzimy. Mleko miksujemy mikserem do czasu uzyskania gęstej pianki. Gruszki obieramy(...)gruszki kroimy i blendujemy na mus, 2 zostawiamy w całości, najlepiej z ogonkami. Do rondla wlewamy wodę do której dodajemy sok z cytryny, cynamon i cukier. W powstałym syropie gotujemy gruszki aż lekko zmiękną, ale jeszcze się nie rozpadają. Studzimy. Do pianki z mleka dodajemy ostudzoną tężejącą galaretkę oraz mus z gruszek. Ugotowane całe gruszki układamy w pucharku i zalewamy
Bon appetit mon amiedość mocno. Są jednak pewne rzeczy, na które zawsze muszę znaleźć czas. Jedną z takich rzeczy jest kawa. W zasadzie od niej zaczynam dzień, nie licząc szklanki wody z cytryną wypijanej na dzień dobry. Dobra kawa w moim domu jest zawsze, bo wolę wypić jej mniej, ale najlepszego gatunku. Kawę z cynamonem polecam każdemu, kto chce się rozgrzać oraz wszystkim
Codzienna kuchnia niecodziennabiszkopt upiec wieczorem i do rana niech stygnie biszkopt przekroić na połowę /2 placki/, potem przekroić wzdłuż i będą 4 placki "pół tortu", blaty w kolejności dobrze nasączyć wodą z cytryną i jeden blat posmarować pigwą wg opisu na opakowaniu przygotować krem, dodatkowo do ubijania kremu dodałam zimną śmietanę 30%, smarować na pozostałych nasączonych blatach pozostały krem rozsmarować na około
W Mojej Kuchni Lubięsztuk: Ciasto kruche: 260 g mąki pszennej tortowej 1/3 łyżeczki soli 125 g schłodzonego masła, pokrojonego w kostkę 1 żółtko 2 łyżeczki soku z cytryny 1 1/2 łyżki wody Nadzienie: 1 dojrzałe awokado 180 g małych pomidorków 1 papryczka chili 10 sztuk czarnych oliwek sól pieprz Sposób przyrządzania: Mąkę(...)sól przesiać do dużej miski. Dodać masło pokrojone w kostkę i wcierać tak długo, aż mieszanka uzyska postać drobno zmielonej bułki tartej. Żółtko wymieszać z wodą i sokiem z cytryny, dodać do suchych składników. Płaskim nożem mieszać, aż ciasto zacznie przypominać nierówną bryłę. Ciasto lekko kilkakrotnie zagnieść - powinno być miękkie, gładkie, ale nie klejące. Ciasto owinąć w folię aluminiową
Zakątek rozkoszy kulinarnychbiszkoptowy wkładamy do blaszki (tej samej, w której był pieczony) i nakrapiamy wodą z mleka kokosowego (jeśli ponczu wydaje się za mało można go nieco rozcieńczyć wodą lub wodą z cytryną). Jeśli wolicie ciasto z alkoholem śmiało możecie go także dodać do ponczu. Na spód nakładamy połowę kremu i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem lekko dociskamy, polewamy ponczem. Nakładamy drugą część
Ciastkozercyśmietanę, wyrównać i nałożyć górny placek. Górę ciasta polać gęstą polewą czekoladową. Uwagi: Górny biszkopt - od strony gdzie styka się ze śmietaną - warto nasączyć odrobiną przegotowanej i ostudzonej wody z cytryną, dzięki czemu będzie się go łatwiej kroić (bo ciasto wychodzi dosyć wysokie, a o ile dolny biszkopt jest posmarowany frużeliną, o tyle górny jest nieco za suchy, co sprawia
Passions hobbies lifePrzyjechałam dzisiaj do domu i będą kontynuować dietę, mam nadzieję, że wysiłek fizyczny również. Rano dostałam jeszcze śniadanie: 200 ml domowego zakwasu z buraków, 200 ml wody z cytryną oraz 1 pokrojonego pomidora na liściu sałaty, mini kromeczkę chleba dukana i odrobinę pasty z soczewicy. Na drogę dostałam butelkę 330 ml soku wielowarzywnego. Po drodze wpadliśmy do sklepu i kupiliśmy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniędokładnie z ciastem dolnym. Piec około 30 minut w temperaturze 180ºC. Wyjąć z piekarnika, przestudzić, lekko ciepłe polukrować. Lukier sporządzić przez roztarcie cukru pudru z alkocholem, sokiem z cytryny lub wodą. Upieczone ciasto zostawić odkryte na całą noc. Rano pokroić na kwadraciki, przechowywać w szczelnej puszce w warstwach przełożonych papierem do pieczenia. Długo się przechowuje i zachowuje świeżość. Lukier
Kubki smakupoświąteczny powrót do "zdrowej normy"... Napój intensywnie spalający tłuszcz...ten eliksir doskonale spala tłuszcz, a jednocześnie świetnie oczyszcza organizm. Pij go miedzy posiłkami. Składniki; 250 ml letniej wody, 1 cytryna świeżo wycisnieta, 3-4 cm startego imbiru /wyciśnij sam sok pozn ej do napoju/ opcjonalnie szczypta pieprzu cayenne Połacz składniki
Anioły w kuchnigodzin. Po tym czasie, tuż przed składaniem tortu, krem lekko ubić mikserem, tak aby trochę go napowietrzyć, ale nie za długo. Nasączenie: sok z jednej cytryny dopełniony wodą przegotowaną (tak aby w sumie było 1,5 szklanki ponczu). Ponadto: 350 gr dżemu truskawkowego 350 gr dżemu malinowego 600 ml kremówki 500 gr mascarpone barwniki 3 opakowania biszkoptów podłużnych
moj przepis nabiałym opakowaniu)) 800 ml śmietany kremówki 30% 400 gr dżemu truskawkowego (najkwaśniejszego jaki znajdziecie) 250 ml kwaśnej nalewki u mnie z pigwy, może też być cytrynówka lub woda z cytryną (jeżeli ktoś chce wersję bezalkoholową) Śmietanę umieścić w garnuszku podgrzać prawie do wrzenia, zestawić z palnika, wrzucić połamaną na kawałki czekoladę. Pozostawić na parę minut, dokładnie wymieszać. Ostudzić do temp
moj przepis nagram świeżych drożdży 0,5 szklanki letniego mleka 1/4 szklanki cukru 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej Lukier: 80 gram cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Dodatkowo: 50 gram kandyzowanej skórki pomarańczowej tłuszcz do wysmarowania formy Sposób przygotowania: Z drożdży,1 łyżki cukru i odrobiny mleka robimy zaczyn,odstawiamy na 10-15 minut.Gdy zaczyn podrośnie(...)Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy i przekładamy do foremek do połowy.Pozostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia.Pieczemy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski wlewamy gorącą wodę i sok z cytryny, dodajemy cukier puder. Ucieramy mikserem na gładką jednolitą masę.Polewamy upieczone i ostudzone babeczki,posypujemy skórką pomarańczową
Bajeczna Kuchnia