szklanki xylitolu 4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego ryżu czekolada limonkowa do fontann limonka - lub cukier puder cukier - woda- do syropu - opcjonalnie Ugotuj cytryny na miękko, odlej wodę, wystudź. Przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure. Jaja ubij z xylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżowe i zmiksowane cytryny. Przelej masę
AZgotuj!Bywa, że w upalne, letnie dni zupełnie nie mamy ochoty na jedzenie. Marzy nam się szklanka wody z cytryną i porcja lodów, ale przecież jeść trzeba... tylko co? Kiedy mi nasunęło się na myśl to pytanie nie musiałam zbyt długo szukać na nie odpowiedzi. Wystarczyły odwiedziny u babci, która po raz kolejny podrzuciła mi kilka kulinarnych inspiracji. Jedną z nich(...)SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 4 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki mały seler 50g kaszy jaglanej natka pietruszki świeża bazylia PRZYGOTOWANIE: Wsypać do garnka kaszę, zalać dużą ilością wody- taką, aby zmieściły się jeszcze warzywa- i gotować przez około 15 minut Do gotującej się kaszy wrzucić obrane i pokrojone warzywa(wystarczy przekroić na pół) oraz natkę pietruszki Całość gotować
peanutbuttermonsterlemoniada ;) Składniki: 10 sztuk moreli - obranych, bez pestek, 2 brzoskwinie - obrane, bez pestek, 1 nektarynka - obrana, bez pestki, sok z 1/2 cytryny, sok z 4 limonek, miód - u mnie z kwiatów pomarańczy*, cukier trzcinowy*, woda gazowana, imbir - opcjonalnie Morele, brzoskwinie i nektarynkę wkładamy do pojemnika od blendera(...)dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonek, starty imbir, wsypujemy cukier, dodajemy miód i całość dobrze miksujemy. Bierzemy szklankę, dodajemy dużo lodu, wlewamy część owocowej mikstury i dolewamy wody. Ozdabiamy plasterkami cytryny i limonki. Smacznego :) * ilość wg uznania
Plate of Joysię o nasączenie. Chociaż gorąca masa, którą przekłada się blaty powoduje, że biszkopt staje się wilgotny, to robiąc to ciasto drugi raz nasączyłabym go wodą z cytryną. Ciasto ma delikatny posmak kawy, co nie przeszkadza jego degustacji w towarzystwie małej czarnej. Składniki: Biszkopt biały • 7 białek • 3/4 szklanki cukru • 5 łyżek mąki pszennej(...)serowa • 750 g sera białego mielonego • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru • 4 żółtka • 3 jajka • 1 budyń toffi • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/2 łyżki gorącej wody Masa budyniowa • 3 żółtka • 3/4 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 180 g masła Polewa czekoladowa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki
To co kochamczasie przygotowujemy prużone jabłka. Obieramy 4 jabłka i kroimy w kostkę. Wrzucamy je na patelnię lub do rondelka z grubym dnem. Dodajemy dwie łyżki cukru, połowę soku z cytryny, podlewamy wodą. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, rozgniatając i podlewając wodą, aż powstanie mus. (Ewentualnie możesz dosłodzić go do smaku, jeśli jabłka były bardzo kwaśne)3. Wałkujemy ciasto na cienki(...)Pieczemy 10 minut, a następnie ściągamy papier z fasolą i pieczemy ciasto jeszcze parę minut, aż się ładnie zarumieni.5. Pozostałe jabłka kroimy w plasterki i skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny. Na ciasto wykładamy najpierw jabłka prużone, a na wierzch jabłka w plasterkach, tak jak na zdjęciu. Posypujemy je cukrem trzcinowym. 6. Pieczemy około 10 - 15 minut, aż jabłka zaczną się
Kraina Tysiąca Smakówbyło 400 g miąższu po obraniu 150 ml wody do mango (można użyć soku z mango) 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny (około 10 g) około 50 ml wody do namoczenia żelatyny na białą warstwę : 300 ml mleka 300 ml śmietany 30% lub 36% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 1/2 łyżki żelatyny(...)filmie). Miąższ przekładam do rondelka i rozdrabniam dokładnie blenderem. Do 50 ml wody wsypuję żelatynę, mieszam i odstawiam do napęcznienia. W tym czasie podgrzeję mango, do mango dodaję wodę, sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i podgrzewam przez chwilę tak aby mus był dość ciepły ale się nie zagotował. Gdy mus jest już ciepły, rondelek
Uwaga Babcia Gotujemleka gałka muszkatołowa 6 plasterków szynki sól, pieprz biały Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty w gotującej wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Wyjąć z wody i ostudzić. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, cały czas mieszając. Zasmażkę rozprowadzać wlewanym po trochu zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia. Przyprawić gałką
W kuchennej krainiepalmowy. Aromat można dodatkowo wzmocnić dodając kilka kropli ekstraktu migdałowego, W przypadku, gdyby pasta była zbyt sucha dodać kilka kropli wody lub białko z jednego jajka, które dodatkowo sklei pastę. Podpuszczka do serów Można zastąpić: kwaskiem cytrynowym sokiem z cytryny octem winnym kwaśnym mlekiem Te zamienniki stosuje się głównie do serów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić sodą oczyszczoną(...)solą skórką z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Więcej informacji na temat sumaku znajdziecie tutaj Tamarynd (tamaryndowiec) i pasta z tamaryndowca Można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki zmieszanym z wodą w proporcjach 1:1 sokiem z cytryny zmiksowanym z powidłami śliwkowymi w proporcjach 2:1 lub suszonymi śliwkami w proporcjach 1:1 sosem Worcestershire sproszkowanym zielonym mango
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazależności od kwaśności sera) 1 jajko 100 g skórki pomarańczowej (można pominąć lub zastąpić cytrynową czy rodzynkami) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4-5 łyżek gorącej wody łyżka soku z cytryny Wykonanie : Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste(...)szerokości ok 3 cm i przed ułożeniem na blaszce do pieczenia skręcić 2 razy. Piec ok 15 min w 180'C. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny. Bułeczki posmarować lukrem. Polecam
Malinowa Kawiarenkacytrynowy kilka kropli cukier waniliowyimbir mielonycynamonżółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone) 2 łyżeczki1/2 łyżeczki1/2 łyżeczki na lukier: cukier puder 0,5 szklanki sok z połowy cytryny lub wodaPrzygotowanie: Daktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę. Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane(...)Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia. Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego pędzelka
głodny alergiknajłatwiejszy i najszybszy sposób na Polskie pyszne pomidory w środku zimy. Z tej porcji wychodzi ok. 13 litrowych słoików. Składniki: - 10 kg pomidorów - 3 litry wody - sok z 4 cytryn - 4 łyżki sody, niejodowanej, ja dałam morską - opakowanie suszonej bazyli Dodatkowo: - wrząca woda do parzenia pomidorów 1. Nacinamy skórkę na pomidorach na krzyż i wrzucamy je do wrzątku(...)soki które wypłyną podczas krojenia starannie zbieramy przekładamy do rondla. 2. Pomidory przekładamy do dużego garnka, gdy wszystkie są obrane i pokrojone dodajemy sól, sok z cytryny i bazylię, dolewamy 3 litry wody i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 10 minut. Wyparzone słoiki napełniamy pomidorami i powstałym sosem, zamykamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut w kąpieli wodnej
Apetyczna babeczkaostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek na pół. Jedną część wkładamy do foremki i dowolnie nasączamy. Zdecydowałam się na herbatę earl grey bez cukru. Możecie wybrać również kawę, wodę z cytryną lub alkohol. Masa kokosowa: – 400 ml mleka – 160 g wiórek kokosowych – 0,5 szklanki cukru – 130 g masła – 1 łyżka mąki ziemniaczanej Połowę mleka należy(...)przelewamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy herbatą. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa stężała. Dodatkowo: – 2-3 łyżki masy krówkowej Polewa: – 4 łyżki wody – 3 łyżki cukru pudru – 3 łyżki kakao – 70 g masła Masę krówkową rozsmarowujemy na cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki. Szykujemy polewę kakaową. Do rondelka wsypujemy
Relaxtimełyżki oleju 1 mały kalafior 1 pęczek dymki sól i pieprz do smaku sos: 3 łyżki tahini 2 łyżki syropu klonowego 3 łyżki soku z cytyrny 8 łyżek wody ząbek czosnku szczypta soli Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ziemniaki obieramy, jeśli są większe kroimy na kawałki. Gotujemy je ok 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy i lekko studzimy a następnie(...)piekarnika na 40 minut. Tak naprawdę warto piec za jednym razem ziemniaki i kalafiora. Oba lekko przestudzone warzywa mieszamy ze sobą. Mieszamy pastę tahini z syropem, sokiem z cytryny oraz wodą, dodajemy roztarty z solą czosnek i dokładnie łączymy. Warzywa podajemy na ciepło lub wystudzone, posypane dymką i polane sosem
Dzieje kuchennej Wiewiórymąki, łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju, 6 jajek, 1 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, kisiel malinowy, szczypta soli lukier: 5 łyżek cukru pudru łyżka wody, łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodajemy żółtka, stopniowo(...)temp. 180 stopni. Babkę poupieczeniu wyjmujemy z piekarnika i strudzimy w formie. Gdy babka całkiem ostygnie przekładamy ją na talerz i lukrujemy (mieszamy cukier puder z wodą oraz solkiem z cytryny
Lena Gotujebardzo szybki przepis, który pozwoli nam się ciszyć tym zacnym owocem do następnego lata. Składniki: - 1 kg pigwowca lub pigwy - 1 szklanka cukru lub miodu - 1 szklanka wody - sok z jednej cytryny 1. Owoce umyć, osuszyć i pokroić w plastry nożem, usunąć nasiona. W rondlu łączymy ze sobą wodę, miód i sok z cytryny, dodajemy pigwę w plastrach, doprowadzamy
Apetyczna babeczka