woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:94/1096)

Ciasto cytrynowo-limonkowe ( ciasto bezglutenowe) 124

szklanki xylitolu 4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego  ryżu  czekolada limonkowa do fontann limonka - lub cukier puder cukier - woda- do syropu - opcjonalnie Ugotuj cytryny na miękko, odlej wodę, wystudź. Przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure. Jaja ubij z xylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżowe i zmiksowane cytryny. Przelej masę

AZgotuj!
Pomysł na lekki obiad, czyli zupa z kaszy jaglanej 284

Bywa, że w upalne, letnie dni zupełnie nie mamy ochoty na jedzenie. Marzy nam się szklanka wody z cytryną i porcja lodów, ale przecież jeść trzeba... tylko co? Kiedy mi nasunęło się na myśl to pytanie nie musiałam zbyt długo szukać na nie odpowiedzi. Wystarczyły odwiedziny u babci, która po raz kolejny podrzuciła mi kilka kulinarnych inspiracji. Jedną z nich(...)SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 4 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki mały seler 50g kaszy jaglanej natka pietruszki świeża bazylia PRZYGOTOWANIE: Wsypać do garnka kaszę, zalać dużą ilością wody- taką, aby zmieściły się jeszcze warzywa- i gotować przez około 15 minut Do gotującej się kaszy wrzucić obrane i pokrojone warzywa(wystarczy przekroić na pół) oraz natkę pietruszki Całość gotować

peanutbuttermonster
Limo-lemoniada ... czyli smak letniego orzeźwienia! 108

lemoniada ;)  Składniki: 10 sztuk moreli - obranych, bez pestek, 2 brzoskwinie - obrane, bez pestek,  1 nektarynka - obrana, bez pestki, sok z 1/2 cytryny, sok z 4 limonek, miód - u mnie z kwiatów pomarańczy*, cukier trzcinowy*, woda gazowana, imbir - opcjonalnie Morele, brzoskwinie i nektarynkę wkładamy do pojemnika od blendera(...)dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonek, starty imbir, wsypujemy cukier, dodajemy miód i całość dobrze miksujemy. Bierzemy szklankę, dodajemy dużo lodu, wlewamy część owocowej mikstury i dolewamy wody. Ozdabiamy plasterkami cytryny i limonki. Smacznego :) * ilość wg uznania

Plate of Joy
Ciasto tortowe z serem 170

się o nasączenie. Chociaż gorąca masa, którą przekłada się blaty powoduje, że biszkopt staje się wilgotny, to robiąc to ciasto drugi raz nasączyłabym go wodącytryną. Ciasto ma delikatny posmak kawy, co nie przeszkadza jego degustacji w towarzystwie małej czarnej. Składniki: Biszkopt biały • 7 białek • 3/4 szklanki cukru • 5 łyżek mąki pszennej(...)serowa • 750 g sera białego mielonego • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru • 4 żółtka • 3 jajka • 1 budyń toffi • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/2 łyżki gorącej wody Masa budyniowa • 3 żółtka • 3/4 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 180 g masła Polewa czekoladowa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki

To co kocham
Szybka i łatwa tarta z jabłkami :) 163

czasie przygotowujemy prużone jabłka. Obieramy 4 jabłka i kroimy w kostkę. Wrzucamy je na patelnię lub do rondelka z grubym dnem. Dodajemy dwie łyżki cukru, połowę soku z cytryny, podlewamy wodą. Smażymy, od czasu do czasu mieszając, rozgniatając i podlewając wodą, aż powstanie mus. (Ewentualnie możesz dosłodzić go do smaku, jeśli jabłka były bardzo kwaśne)3. Wałkujemy ciasto na cienki(...)Pieczemy 10 minut, a następnie ściągamy papier z fasolą i pieczemy ciasto jeszcze parę minut, aż się ładnie zarumieni.5. Pozostałe jabłka kroimy w plasterki i skrapiamy pozostałym sokiem z cytryny. Na ciasto wykładamy najpierw jabłka prużone, a na wierzch jabłka w plasterkach, tak jak na zdjęciu. Posypujemy je cukrem trzcinowym. 6. Pieczemy około 10 - 15 minut, aż jabłka zaczną się

Kraina Tysiąca Smaków
Deser z Mango Panna Cotta 319

było 400 g miąższu po obraniu 150 ml wody do mango (można użyć soku z mango) 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny (około 10 g) około 50 ml wody do namoczenia żelatyny na białą warstwę : 300 ml mleka 300 ml śmietany 30% lub 36% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 1/2 łyżki żelatyny(...)filmie). Miąższ przekładam do rondelka i rozdrabniam dokładnie blenderem. Do 50 ml wody wsypuję żelatynę, mieszam i odstawiam do napęcznienia. W tym czasie podgrzeję mango, do mango dodaję wodę, sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i podgrzewam przez chwilę tak aby mus był dość ciepły ale się nie zagotował. Gdy mus jest już ciepły, rondelek

Uwaga Babcia Gotuje
Cykoria zapiekana z szynką pod beszamelem 145

mleka gałka muszkatołowa 6 plasterków szynki sól, pieprz biały Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty w gotującej wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Wyjąć z wody i ostudzić. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, cały czas mieszając.   Zasmażkę rozprowadzać wlewanym po trochu zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia.  Przyprawić gałką

W kuchennej krainie
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 181

palmowy. Aromat można dodatkowo wzmocnić dodając kilka kropli ekstraktu migdałowego, W przypadku, gdyby pasta była zbyt sucha dodać kilka kropli wody lub białko z jednego jajka, które dodatkowo sklei pastę. Podpuszczka do serów Można zastąpić: kwaskiem cytrynowym sokiem z cytryny octem winnym kwaśnym mlekiem Te zamienniki stosuje się głównie do serów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić sodą oczyszczoną(...)solą skórką z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Więcej informacji na temat sumaku znajdziecie tutaj Tamarynd (tamaryndowiec) i pasta z tamaryndowca Można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki zmieszanym z wodą w proporcjach 1:1 sokiem z cytryny zmiksowanym z powidłami śliwkowymi w proporcjach 2:1 lub suszonymi śliwkami w proporcjach 1:1 sosem Worcestershire sproszkowanym zielonym mango

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zawijane drożdżówki z serem 175

zależności od kwaśności sera) 1 jajko 100 g skórki pomarańczowej (można pominąć lub zastąpić cytrynową czy rodzynkami) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4-5 łyżek gorącej wody  łyżka soku z cytryny Wykonanie : Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste(...)szerokości ok 3 cm i przed ułożeniem na blaszce do pieczenia skręcić 2 razy. Piec ok 15 min w 180'C. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny.  Bułeczki posmarować lukrem. Polecam

Malinowa Kawiarenka
"Imbirowy księżyc z nieba spadł..." kruche ciasteczka bez glutenu, mleka i jajek 302

cytrynowy kilka kropli cukier waniliowyimbir mielonycynamonżółtko (niekoniecznie, o ile jest dozwolone) 2 łyżeczki1/2 łyżeczki1/2 łyżeczki na lukier: cukier puder 0,5 szklanki sok z połowy cytryny lub wodaPrzygotowanie: Daktyle lub morele namoczyć w gorącej wodzie, gdy zmiękną odsączyć z wody i zmiksować w blenderze na gładką masę.  Wymieszać ze sobą suche składniki, dodać pozostałe składniki: masło, aromat i zmiksowane(...)Ciasteczka układać na wyłożonych papierem do pieczenia blachach. Piec do lekkiego zarumienienia. Cukier puder ucierać (ja ucierałam w porcelanowym moździerzu) dodając po kilka kropel soku z cytryny. Po uzyskaniu gładkiej, dość rzadkiej konsystencji "pomalować" ostudzone ciasteczka np. za pomocą silikonowego pędzelka

głodny alergik
Pomidory w kawałkach do słoików na zimę, najprostsze 172

najłatwiejszy i najszybszy sposób na Polskie pyszne pomidory w środku zimy.  Z tej porcji wychodzi ok. 13 litrowych słoików. Składniki: - 10 kg pomidorów - 3 litry wody - sok z 4 cytryn - 4 łyżki sody, niejodowanej, ja dałam morską - opakowanie suszonej bazyli Dodatkowo: - wrząca woda do parzenia pomidorów 1. Nacinamy skórkę na pomidorach na krzyż i wrzucamy je do wrzątku(...)soki które wypłyną podczas krojenia starannie zbieramy przekładamy do rondla. 2. Pomidory przekładamy do dużego garnka, gdy wszystkie są obrane i pokrojone dodajemy sól, sok z cytryny i bazylię, dolewamy 3 litry wody i doprowadzamy do wrzenia, gotujemy ok. 10 minut. Wyparzone słoiki napełniamy pomidorami i powstałym sosem, zamykamy i pasteryzujemy ok. 15-20 minut w kąpieli wodnej

Apetyczna babeczka
Ciasto „bounty” z krówkową wkładką 879

ostudzeniu kroimy biszkopt w poprzek na pół. Jedną część wkładamy do foremki i dowolnie nasączamy. Zdecydowałam się na herbatę earl grey bez cukru. Możecie wybrać również kawę, wodę z cytryną lub alkohol. Masa kokosowa: – 400 ml mleka – 160 g wiórek kokosowych – 0,5 szklanki cukru – 130 g masła – 1 łyżka mąki ziemniaczanej Połowę mleka należy(...)przelewamy na biszkopt i przykrywamy drugim biszkoptem, który również nasączamy herbatą. Ciasto wkładamy do lodówki, żeby masa stężała. Dodatkowo: – 2-3 łyżki masy krówkowej Polewa: – 4 łyżki wody – 3 łyżki cukru pudru – 3 łyżki kakao – 70 g masła Masę krówkową rozsmarowujemy na cieście i ponownie wstawiamy je do lodówki. Szykujemy polewę kakaową. Do rondelka wsypujemy

Relaxtime
Pieczony kalafior z ziemniakami i sosem tahini 167

łyżki oleju 1 mały kalafior 1 pęczek dymki sól i pieprz do smaku sos: 3 łyżki tahini 2 łyżki syropu klonowego 3 łyżki soku z cytyrny 8 łyżek wody ząbek czosnku szczypta soli Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Ziemniaki obieramy, jeśli są większe kroimy na kawałki. Gotujemy je ok 10 minut w osolonym wrzątku. Odcedzamy i lekko studzimy a następnie(...)piekarnika na 40 minut. Tak naprawdę warto piec za jednym razem ziemniaki i kalafiora. Oba lekko przestudzone warzywa mieszamy ze sobą. Mieszamy pastę tahini z syropem, sokiem z cytryny oraz wodą, dodajemy roztarty z solą czosnek i dokładnie łączymy. Warzywa podajemy na ciepło lub wystudzone, posypane dymką i polane sosem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Babka trio 150

mąki, łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki oleju, 6 jajek, 1 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki kakao, kisiel malinowy, szczypta soli lukier: 5 łyżek cukru pudru łyżka wody, łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo cukier, cały czas miksując. Dodajemy żółtka, stopniowo(...)temp. 180 stopni. Babkę poupieczeniu wyjmujemy z piekarnika i strudzimy w formie. Gdy babka całkiem ostygnie przekładamy ją na talerz i lukrujemy (mieszamy cukier puder z wodą oraz solkiem z cytryny

Lena Gotuje
Pigwa, pigwowiec w syropie na zimę 116

bardzo szybki przepis, który pozwoli nam się ciszyć tym zacnym owocem do następnego lata. Składniki: - 1 kg pigwowca lub pigwy - 1 szklanka cukru lub miodu - 1 szklanka wody - sok z jednej cytryny 1. Owoce umyć, osuszyć i pokroić w plastry nożem, usunąć nasiona. W rondlu łączymy ze sobą wodę, miód i sok z cytryny, dodajemy pigwę w plastrach, doprowadzamy

Apetyczna babeczka