otarta z jednej sparzonej cytryny 4 łyżki kopiate mąki ziemniaczanej KREM CYTRYNOWY: 500 ml śmietany kremówki 30 lub 36% 6 łyżeczek mąki ziemniaczanej 125 ml wody + 5 łyżek sok z 3 cytryn (powinno być ok.75 ml) 10 dkg cukru 1. Z podanych składników zagnieść ciasto, owinąć we folię i odłożyć do lodówki na pół godziny. W tym czasie(...)wyłączonym i uchylonym piekarniku na pół godziny. Później dobrze ostudzić nie wyciągając z formy. 5. Przygotować krem. Wodę (125 ml), cukier i sok z cytryny zagotować. Mąkę wymieszać z 5 łyżkami wody i wlać na gotujący sok cytrynowy. Zagotować mieszając. Powstały kisiel dobrze wystudzić. Schodzoną śmietankę ubić na sztywno i porcjami (miksując na niskich obrotach) dodawać zimny kisiel. Kremem
Maślane ciasteczkołyżeczki czerwonej pasty curry szczypta ostrej i słodkiej papryki pół łyżeczki cukru sól i pieprz łyżeczka mąki ziemniaczanej sos sojowy łyżka śmietany 18 % natka pietruszki sok z cytryny szklanka wody + 1/2 szklanki mleka + ryż lub kasza jaglana do podania Przygotowanie: Pierś z kurczaka umyć, oczyścić z błonek, rozbić lekko tłuczkiem i pokroić w paseczki lub na kawałki. Zamarynować(...)zagotować ze szklanką wody i mlekiem. Dodać kurczaka, czerwoną pastę curry i łyżkę-dwie sosu sojowego. Przyprawić. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować na średnim ogniu pod przykryciem ok. 10 minut (do miękkości warzyw). Pod koniec delikatnie zabielić i zagęścić - wymieszać energicznie w szklance kilka łyżek sosu ze śmietaną i mąką. Wymieszać z potrawą. Skropić sokiem z cytryny i posypać świeżą
Kuchnia Elliezupełnie bez smaku. Jeżeli wasza tapioka rzeczywiście gotuje się 20 minut to polecam gotować na wodzie z cukrem i soku z cytryny. Trzeba pamiętać aby je dobrze doprawić. - miętę zalewamy 125 ml gorącej wody i odstawiamy - cukier zalewamy 125 ml gorącej wody(...)mieszamy do rozpuszczenia - wyciskamy sok z limonki, najlepiej ze skorka w urządzeniu do wyciskania soków - łączymy wodę z cukrem z naparem z mięty i sokiem z cytryny - tapiokę nakładamy do foremek do lodów lub kubeczków i zalewamy przygotowanym napojem - trzymamy w lodowce przez
Pora na pora i pomidorałyżka żelatyny namoczona w 2 łyżkach zimnej wody 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach zimnej wody Kilka godzin przed przełożeniem tortu przygotować frużelinę. W garnuszku umieścić truskawki, zasypać cukrem, gotować na małym gazie do momentu aż cukier się rozpuści a truskawki puszczą dużo soku. Żelatynę namoczyć w wodzie. Poczekać 5 min, aż napęcznieje. Po tym czasie roztopić(...)Kilka łyżek gorących truskawek dodać do namoczonej żelatyny, wymieszać, przelać do reszty truskawek, wymieszać, odstawić do całkowitego wystudzenia. Truskawki powinny mieć konsystencję kisielu. Nasączenie: sok z 2 cytryn plus woda, tak aby w sumie było 150 ml 1 łyżka cukru pudru (ewentualnie. ja nie dodawałam) 100 g wódki, dla dzieci wódkę zastąpić wodą lub herbatą cytrynową Wszystkie płyny wymieszać, odstawić
moj przepis nazatem znudziły się Wam tradycyjne pieczone jabłka, polecam spróbować właśnie pieczoną pigwę:) Składniki na 1 porcję: 1 duża pigwa 150 g cukru 50 ml soku z cytryny 1-2 goździki 100 ml wody 50 ml białego wina 1/4 łyżeczki cynamonu masło do formy Pigwę myjemy i dokładnie czyścimy z pokrywającego(...)nalotu (dobrze sprawdza się tutaj szczoteczka do zębów). Kroimy wzdłuż na pół i usuwamy gniazda nasienne. W rondelku topimy 100 g cukru, by powstał lekki karmel. Następnie dodajemy wodę, sok z cytryny, wino i przyprawy. Wkładamy pigwy i gotujemy tak długo, aż zmiękną. Formę do zapiekania smarujemy lekko masłem. Przekładamy do niej pigwy. Pozostały sok jeszcze gotujemy parę minut
My simple kitchenznika za szybko. Składniki: Biszkopt: 5 – 6 jajek 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Masa: 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Skórka otarta z 2 cytryn zagotować 2 całe jajka Sok wyciśnięty z 1 cytryny(...)bułką tartą. Nakładamy masę. Pieczemy ok 20 minut w temp. 180 o C. Po wystudzeniu kroimy biszkopt na dwa cienkie placki. Masa: zagotowujemy 1 szklankę wody ze szklanką cukru, otartą skórką cytryny ( wcześniej sparzoną i wyszorowaną ), sokiem i dwoma jajkami. Przez cały czas intensywnie mieszamy. Wymieszaną mąkę ziemniaczaną z wodą dodajemy do gotującego się syropu. Cały czas mieszamy. Ugotowany
Smaki Ewyksylitolem lub syropem z agawy. Można również nie używać nic ale wtedy smak będzie inny :) Składniki: 400 g marchewki 4 banany 4 łyżeczki cukru 4 łyżki soku z cytryny 4 szklanki wody Marchewkę obrać, pokroić w plastry i gotować wraz z cukrem w wodzie przez 20 minut (do miękkości). Po tym czasie ostudzić i dodać pokrojonego banana(...)cytryny. Zblendować na gładką masę. Opcjonalnie można dolać wody lub dosłodzić jeżeli sok wyszedł dla Was za mało słodki. Smacznego
Kuchnia w oparachoraz 10,9g błonnika . SKŁADNIKI: 145g jabłka- po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych 90g gruszki- po obraniu i wydrążeniu gniazd nasiennych 20g siemienia lnianego łyżka soku z cytryny imbir mielony woda PRZYGOTOWANIE: Siemię lniane zmielić, zalać pięcioma łyżkami gorącej wody i odstawić do wystudzenia Jabłko i gruszkę pokroić i wrzucić do wysokiego naczynia Dodać sok z cytryny, imbir Całość
peanutbuttermonsterserka homogenizowanego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki cukru kryształu 100g masła 200g owoców (truskawki, śliwki, maliny) 50g gorzkiej czekolady 1 torebka zielonej herbaty 9 listków żelatyny 200ml wody 1/2 cytryny szczypta cukru szczypta pieprzu Syrop: 100ml cukru 10dag cukru Przygotowanie: Torebkę zielonej herbaty zalewamy ok. 200ml wrzątku i odstawiamy do zaparzenia. Po zaparzeniu doprawiamy cytryną i cukrem i rozpuszczamy
Jacob Tastesktórą będę zwieńczać gofry, racuchy czy lody :) Składniki na 8 słoiczków o pojemności 200-250 ml: 2kg truskawek 350g cukru 300ml wody + 100ml do rozpuszczenia mąki - w mniejszej ilości będzie ciężko rozpuścić mąkę sok z 1/2 cytryny starta skórka z 1/2 cytryny 2 łyżeczki pasty waniliowej - można zastąpić dużym cukrem waniliowym 32g (wtedy o tyle mniej normalnego cukru(...)garnka. Wielkie sztuki przekroić na ćwiartki, mniejsze na połówki, a te zupełnie drobne zostawić w całości. Zasypać cukrem, dodać startą skórkę cytrynową i pastę waniliową, dolać wodę oraz sok z cytryny. Nie potrzeba dodawać tu więcej wody, bo truskawki mocno puszczą sok i płynu wyjdzie sporo. Gotować na małym ogniu ok 1 godz. - aż truskawki się lekko rozpadną i rozgotują
Grunt to przepis!mąki tortowej 375 ml zimnej wody 6 dużych jaj Szczypta soli Olej do smażenia Glazura lukrowa: 20 dag cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z cytryny Dr.Oetker Sposób wykonania: Do garnka włożyć masło, wlać zimną wodę, wsypać szczyptę soli, doprowadzić do wrzenia, gdy masło się rozpuści, zmniejszyć ogień i zdecydowanym ruchem wsypać mąkę, cały(...)tego jak duże są nasze gniazdka. Upieczone wyłożyć na papierowy ręcznik kuchenny, osaczyć z tłuszczu, zostawić do wystudzenia. Glazura lukrowa: Przesiany puder utrzeć łyżką z gorącą wodą oraz ekstraktem z cytryny, polukrować zimne pączki. Słodkich wypieków
Wanilia i Kardamonstudni, i nie z plastikowych butelek ze sklepu) do szklanego naczynia (dzbanka, butelki... ) i odstawiając na noc. 2-3 litry takiej wody wspomoże nasze sałatki. Do wody można dodatkowo wycisnąć cytrynę, której sok też działa alkalizująco. PODSUMOWUJĄC potrzebujemy 2 rzeczy by szybko "schudnąć". Sałatki warzywne. Woda zjonizowana - sama lub z cytryną. Kilka dni i możemy powrócić do normalnej diety rozdzielnej
Dieta Rozdzielna i Zdrowiejest bogatym źródłem witamin (jak B1, B2, B6, PP, E, C, A) oraz cennych przeciwutleniaczy. Melon wspomaga oczyszczanie organizmu oraz ułatwia usuwanie nadmiaru wody z organizmu. 1/2 melona żółtego 3 ogórki gruntowe sok z 1 cytryny 1 łyżka posiekanych listków(...)mięty kostki lodu 1/2 szkl. wody mineralnej Melona pozbawić nasion i skórki,pokroić w kostkę. Ogórki obrać i pokroić. Do wysokiego naczynia włożyć kawałki melona i ogórka,wlać wodę,sok z cytryny,dodać kostki lodu i miętę. Zmiksować blenderem,przelać do szklanek i wypić na zdrowie
Kolorowa kuchnia Elkitabasco - kilka kropel wędzony łosoś - 100g matjasy - 50g Sposób przygotowania: Kalafiora i brokuły dzielimy na różyczki. Kalafiora przez 15 minut moczymy w wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Zagotowujemy 2 litry wody i na średnim ogniu gotujemy najpierw kalafior a potem brokuły. Ugotowane warzywa przekładamy na sito i osączamy. Przekładamy do miski , przykrywamy i utrzymujemy w cieple. Żółtka z solą
Bazylia kontra Rozmarynmąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na krem: 200 g masła 1/3 szklanki cukru 1/2 szklanki wody 2 szklanki mleka w proszku na poncz: 1/3 szklanki wody przegotowanej zimnej sok z całej cytryny na galaretkę porzeczkową: 0,5 kg czerwonej porzeczki sok z połowy cytryny 150 g cukru 1/2 opakowania żelfixu 2 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka oddzielić(...)mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i przełożyć do foremki wyścielonej papierem do pieczenia. Piec w 175*C około 30 minut. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. Wodę wymieszać z cytryną i naponczować biszkopty. Przygotować galaretkę: Porzeczki opłukać. Wrzucić do rondla, zasypać cukrem, zalać sokiem wyciśniętym z cytryn i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia