cukru 170 g mąki 120 g zmielonych pierniczków – Serca Toruńskie lukrowane Kopernik 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 3 twarde jabłka sok z połowy małej cytryny 1/2 szkl. wody opcjonalnie cukier do smaku 500 g jogurtu greckiego 250 ml kremówki 80 g cukru pudru 4 łyżeczki żelatyny 1 łyżka cynamonu Beza: 3 białka 130 g cukru 2 łyżeczki(...)nagrzanego do 180 stopni i pieczemy do tzw suchego patyczka przez około 45-55 minut. Obrane ze skórki jabłka kroimy w kostkę. Od razu skrapiamy sokiem z cytryny. Przekładamy do rondelka, podlewamy wodą i dusimy do miękkości. Gdy jabłka zmiękną, ale wciąż jeszcze zachowują swój kształt (nie mogą się rozgotować), zdejmujemy je z palnika. W razie potrzeby odcedzamy. Żelatynę zalewamy
Smaki Na Talerzulody porzeczkowo- śmietankowe. W pełni lata nie ma to jak domowe lody. Polecam Składniki: 1 szkl czerwonej porzeczki świeżej 1/2 szkl cukru+ 3 łyżki 3 łyżki wody sok z połowy cytryny 330 ml śmietanki 30 % schłodzonej 10 bezów ( ciastek bezowych) Przygotowanie: Porzeczki odrywamy od gałązek i myjemy. Przekładamy do garnka, dodajemy 1/2 szkl cukru, wodę i sok z cytryny
słodkie i nie tylko historie kulinarneSkładniki: 2 szklanki wody 1 kostka masła ok 2 szklanki mąki 8 jajek Masa: 1 kremówka ok 3/4 szklanki cukru 2-3 łyżeczki żelatyny sok z 1/2 cytryny Wykonanie: Wodę i masło gotuję, na gotujące wsypuję mąkę i mieszam do uzyskania kuli. Ciasto studzę,do zimnego wbijam po jednym jajku i ucieram mikserem na jednolitą masę. Odstawiam na jakieś
Ciasteczkowy Potwórodespać z nawiązką. Zdarzyło mi się kilka razy trenować z jej pomocą. Tu jednak nie zauważyłam specjalnie cudownego działania. Nogi same nie pedałowały, a wyniki podobne jak na wodzie z cytryną :) W smaku jest wstrętna! Nie rozpuszcza się w płynach, więc nie ma sensu dodawać jej do herbaty. Sposobów jest wiele. Można rozmieszać w wodzie, w pepsi lub w kawie
Blondynka Gotujeśmietany, 400 g serka homogenizowanego naturalnego, 5 łyżek kakao Decomorreno, 2 śmietanfixy, 1/2 szklanki cukru pudru , dżem z czarnej porzeczki lub inny. Poncz: 2 pomarańcze, 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody, 3 łyżeczki cukru Do dekoracji: bita śmietana (wykorzystana z kremu), dżem porzeczkowy, ażurki czekoladowe, truskawki. Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle(...)śmietany przekładamy do masy z kakao, a resztę do serka bez kakao. Bitą śmietanę dodajemy stopniowo do serka - mieszając ręcznie. Poncz: wyciskamy sok z pomarańczy i cytryny i mieszamy z osłodzoną wodą. Biszkopt po wyjęciu z piekarnika i ostudzeniu kroimy na 3 części. Każdy blat nasączamy ponczem, smarujemy dżemem oraz kremem kakaowym. na wierzchu wykładamy masę śmietanową i wygładzamy
Państwo Wojtczuk gotująprzykład na podwieczorek. To jedna z moich ulubionych zimowych surówek. Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Chłodzenie: 1 godz. Składniki: 500 g marchewki 4 pomarańcze Sok z połówki cytryny 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka posiekanej natki kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi(...)następnie na małe cząstki. Wrzuć je do miski z marchewką. Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki i drobno posiekaj. Z dwóch pozostałych pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj wodę z kwiatów pomarańczy, sok z cytryny, miód, oliwę, cynamon i kolendrę. Dobrze wymieszaj, posól. Połącz w misce z marchewką i pomarańczą, wymieszaj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. *Wodę pomarańczową znajdziesz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSzybki w przygotowaniu, idealny gdy zostaną białka np, z robienia pączków najlepiej smakuje z ptysiami. Składniki 6 białek 300 g cukru 150 g wody łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania Z wody i cukru ugotować gęsty syrop, z białek ubi ć sztywna pianę, cały czas miksując wlewa ć powoli syrop na końcu doda ć sok z cytryny i miksowa
RAROSSAszczypta soli Składniki na krem: - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 250 g serka mascarpone Składniki na galaretkę truskawkową: - 500 g truskawek - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżeczki żelatyny Najpierw zabieramy się za zrobienie ciasta. Żółtko i jajko miksujemy z cukrem i szczyptą soli a następnie dodajemy masło po kawałku. Na końcu dodajemy(...)folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie robimy galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut aż owoce trochę się rozpadną a woda odparuje. Żelatynę mieszamy z zimną wodą (3 łyżki) i dodajemy do truskawek i mieszamy
Kuchenne Wariacjefont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: - 4 pomidory - 1 szklanka ziaren słonecznika - ¼ szklanki wody - 40 ml soku z cytryny - ½ szklanki posiekanego koperku - ½ cebuli - 2 ząbki czosnku (można pominąć) - ½ łyżeczki soli himalajskiej - szczypta pieprzu - 1 łyżka oliwy z oliwek Normal 0 21 false false false(...)zalewamy gorącą wodą (aż wszystkie ziarna będą zakryte) i zostawiamy przynajmniej na kilka godzin (można krócej, jeśli dysponujemy blenderem o dużej mocy). Po tym czasie dodajemy do niego wodę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz oraz oliwę i wszystko dokładnie blendujemy. Farsz mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i posiekanym koperkiem. Pomidory polewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i wydrążamy. Faszerujemy
Smakuje zdrowołyżek ziarna sezamu 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej wychodzi sok z połowy cytryny) 80 ml zimnej wody lub wody z gotowania ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Dodatkowo: Oliwa z oliwek lub orzeszki pini lub natka pietruszki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie(...)łyżek ziarna sezamu 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej wychodzi sok z połowy cytryny) 80 ml zimnej wody lub wody z gotowania ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Oliwa z oliwek lub orzeszki pini lub natka pietruszki'; document.write
moj przepis namój dzień zaczyna się od podprażania słonecznika. Wychodzi tego około filiżanki. Tym słonecznikiem posypuję sobie praktycznie każde danie. Ale tak w ogóle to dzień zaczynam od wypicia szklanki wody z cytryną, na czczo. Wieczorem sobie przygotowuję tę miksturę i rano wypijam tuż po przebudzeniu. 2. Do emaliowanego kubeczka wsypuję 4 łyżki płatków owsianych i zalewam je wodą tak ze sporym
Kawa z mlekiemozdabiać. Żadne polewy, lukry czy posypki nie są potrzebne. Biszkopt delikatnie nabiera wilgoci od śmietanowej pianki. Jeśli jednak lubicie bardziej wilgotne ciasta, to możecie biszkopt skropić ponczem lub wodą z cytryną. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody Jajka umyć, osuszyć
Codzienna kuchnia niecodziennasię z jesienną herbatą :) Spróbujcie! Tyle dobra rośnie wokół nas! :D Syrop z nawłoci: Potrzebujesz: na 2-3 butelki/słoiki ok. 20 kwiatostanów nawłoci sok z 1 cytryny gorąca woda jasny cukier brązowy demerara Sposób przyrządzenia: 1. Kwiaty nawłoci odetnij od łodyg. 2. Kwiaty umieść w garnku, zalej je gorącą wodą tak, żeby całe były nią zakryte i odstaw
Kuchnia w Słońcu Skąpanadrobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos (można zastąpić gotowym): 100 g truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru 1 łyżka wody odrobina soku z cytryny Dodatkowo: drobny cukier do obtoczenia olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania sosu. W małym garnuszku umieszczamy truskawki, cukier, wodę
My Culinary ArtSkładniki: z bloga Kwestia Smaku 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g porzeczek 1 szklanka soku pomarańczowego mięta cytryna kostki lodu W rondelku zagotować wodę z ekstraktem waniliowym i cukrem, gotowa 3 minuty. Odstawić do ostygnięcia. Porzeczki zbenderowac. Przecisnąć(...)prze sitko, resztki z sitka wyrzucić. Połączyć syrop cukrowy z musem porzeczkowym oraz sokiem pomarańczowym. Odłożyć do lodówki. Do szklanek nalewać syrop do polowy szklanki, wrzucić plasterek cytryny, lód, listki mięty. Dopełnić wodą
Moja Galeria Smaku