woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:83/1096)

Szarlotka z żółtym serem 158

lodówki) pół szklanki zimnej wody   forma do tarty posmarowana masłem i podsypana mąką   Nadzienie: 5 obranych jabłek (najlepiej odmiany szampion, antonówka lub reneta) łyżka soku z cytryny łyżka wody różanej 3 łyżki cukru ⅓ szklanki mąki szczypta soli po łyżeczce cynamonu i kardamonu garść orzechów laskowych   Kruszonka: 50 g masła ⅓ szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku

Ugotowane pozamiatane
Nalewka z kwiatów czarnego bzu 180

baldachów kwiatów czarnego bzu 2 cytryny (niewoskowane) 2 limonki 70 dag cukru 0,5 l spirytusu (96%) 0,5 l wódki Gotujemy syrop z cukru i litra wody, studzimy. Cytryny i limonki myjemy, kroimy w plasterki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty (obcinając grubsze zielone łodygi), przekładamy je plasterkami cytryn i limonek, zalewamy syropem, przykrywamy płótnem i stawiamy w nasłonecznionym

Obiad gotowy
Dietetyczny snack dla kibicek na dzisiaj wieczór - Summer Rolls 169

ziemnych 1 mała czerwona cebula drobno posiekana garstka siekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki (ok. 15g) 100 ml tajskiego słodkiego sosu chili 1 duża limonka lub 1 mała cytryna 2 łyżki wody reszta składników: 80 g cienkiego makaronu ryżowego (mihoen) 25 g orzeszków ziemnych w całości 200 g grubej marchwi 2 łyżki japońskiego sosu sojowego 200 g młodych strąków groszku(...)siekać Wykonanie: na dip-sos: posiekaj 50 g orzeszków i wrzuć do miski z posiekana cebulką. Dodaj połowę posiekanej kolendry lub natki, sos chili, 2 łyżki wody i sok z limonki lub cytryny i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić. przygotowanie rollek: ugotować krótko makaron ryżowe według wskazań producenta na opakowaniu i przepłukać na sicie zimną wodą. Zetrzeć marchew i wymieszać

Sztuka gotowania w/g Samiry
Syrop miętowy 105

Syrop, na który podaję dziś przepis można dodawać do wody mineralnej a nadmiar zapasteryzować. Później można go wykorzystać jako dodatek do herbaty czy do ciast. Składniki: 1l wody 1kg cukru 1 cytryna 2 garści mięty Wodę i cukier zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miętę i odstawiamy pod przykryciem do następnego dnia. Na drugi dzień dodajemy sok z cytryny, przelewamy syrop

Wrzosowa Polana
skromne biszkoptowe ciacho na chwilę kawowej przyjemności... 128

upieczeniu zostawić uchylony piekarnik i biszkopt do wystudzenia - biszkopt nie opada i jest równy wystudzony biszkopt przekroić długim, ostrym nożem na dwa blaty i można je skropić wodą z cytryną lub czym lubisz /ja użyłam herbatę z cytryną użyłam swój wyrób na zimę: słoik pokrojonych gruszek w syropie - można użyć świeżych i poddusić je w cukrzeżelatynę namoczyć zimną wodą

W Mojej Kuchni Lubię
Babka drożdżowa 178

minut w temp. 170°C. Piec do momentu, kiedy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Babkę polukrować. Rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i odrobiną wody. Babka wyrasta wysoka, a ciasto jest bardzo puszyste. Serdecznie polecam

Świat Ciasta
CIASTO BUDYNIOWE Z BANANAMI Z I GALARETKA 300

szczyptaKREM BUDYNIOWY : * budyń waniliowy – 2 op * mleko – 700 ml * cukier – ok.3 łyżki * miękkie masło – 200 g * cukier puder – 3 łyżkiDODATKOWO : * woda – 125 ml * sok z cytryny – 3 łyżki * cukier – 1 łyżeczka * banan – 3 szt * galaretka cytrynowa – 2 sztSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA :BISZKOPT :Białka oddzielamy od żółtek.Do białek dodajemy odrobinę soli(...)masło miksujemy z z cukrem pudrem na puszystą masę.Nie przerywająca dodajemy po 1 łyżce budyniu i dokładnie mieszamy.CAŁOŚĆ:Wystudzony biszkopt kroimy na 2 blaty.Każdy nasączamy wodą wymieszaną z cytryną i cukrem.Pokrywamy 2/3 kremu , przykrywamy drugim blatem , dociskamy.Pokrywamy resztą kremy i układamy pokrojonego banana.Zalewamy tężejącą galaretką.Zostawiamy na noc w lodówce.Smacznego

Ostra na Słodko
Rożki serowe z jabłkiem 161

Składniki 250 g mąki pszennej 250 g twarogu śmietankowego 250 g margaryny (np. Kasia) Nadzienie 1-2 jabłka Lukier cukier puder 1-2 łyżki wrzącej wody sok z cytryny Przygotowanie Składniki na ciasto zagnieść, włożyć do torebki foliowej i wstawić do zamrażalnika na ok. 30 min.  Ciasto rozwałkować na grubość ok. 4 mm i wykrawać kwadraty o boku 5x5cm(...)temperatury 200ºC przez ok. 20-25 min (do zarumienienia).  Rożki polać lukrem lub posypać cukrem pudrem. Wykonanie lukru: szklankę cukru pudru wsypać do miseczki, dodać wrzącą wodę i tyle soku z cytryny by uzyskać jednolitą, gładką konsystencję o gęstości miodu. Polewać rożki lekko przestudzone.    Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
POŻEGNALNY TORT DLA PRZYJACIÓŁ 110

smietankowy 350ml.mleka 1 kostka masła ser ricotta~ kropla - dwie olejku migdałowego paczka migdałów w płatkach 3/4 szkl. cukru  1 kwaśny dżem porzeczkowy   Poncz: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ 1 szkl przegotowanej wody sok z cytryny cukier 1 łyżka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ jajka ubijamy mikserem na puszystą masę z cukrem,dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i cynamonem,szczyptą kardamonu. Dokładnie wymieszać.Wylać do tortownicy wyłożonej(...)pudrem,gdy jest gładkie dodajemy ser ricotta (po łyżce sprawdzając czy masa nie jest za płynna).Krem musi dać się rozsmarować gładko na cieście. Ciasto nasączamy ponczem(wodę wymieszać z sokiem z cytryny i cukrem). Pierwszy spodni blat smarujemy dżemy porzeczkowym,przykrywamy następnym blatem ciasta,smarujemy kremem,posypujemy  płatkami migdałów,znów układamy blat ciasta.Całe ciasto smarujemy resztą kremu

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 177

mąki ziemniaczanej ·        1 małe jajko (opcjonalnie) LUKIER (opcjonalnie) lub cukier puder ·        3-4 łyżeczki gorącej wody lub soku z cytryny ·        3/4 szklanki cukru pudru DODATKOWO: ·        garść truskawek ·        1 żółtko(...)minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać  lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie w smaku. LUKIER Gorącą wodę lub sok z cytryny połączyć stopniowo z cukrem pudrem. Mieszać łyżeczką aż powstanie, gęsty lukier. Jeśli będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty, dodać więcej wody

Calzonella.com
MAŚLANE DROŻDŻÓWKI Z SEREM, TRUSKAWKAMI I KRUSZONKĄ 177

mąki ziemniaczanej ·        1 małe jajko (opcjonalnie) LUKIER (opcjonalnie) lub cukier puder ·        3-4 łyżeczki gorącej wody lub soku z cytryny ·        3/4 szklanki cukru pudru DODATKOWO: ·        garść truskawek ·        1 żółtko(...)minut, aż do zrumienienia. Po przestudzeniu drożdżówki polać  lukrem lub posypać cukrem pudrem, gdyż nie są one tak słodkie w smaku. LUKIER Gorącą wodę lub sok z cytryny połączyć stopniowo z cukrem pudrem. Mieszać łyżeczką aż powstanie, gęsty lukier. Jeśli będzie zbyt rzadki dodać więcej cukru, jeśli zbyt gęsty, dodać więcej wody

Calzonella.com
WALENTYNKOWY TORT TRUSKAWKOWY 204

czekolady 300 g truskawek mrożonych 1/4 szklanki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Mus truskawkowy: 200 g truskawek 2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki cukru pudru Poncz: sok z całej cytryny 2 łyżki wody Dekoracja: galaretka truskawkowa 300 ml wrzącej wody perełki ażurki czekoladowe Wykonanie biszkoptu: I- część: mieszamy mikserem Białka oddzielamy od żółtek. Białka wlewamy do miski, dodajemy szczyptę soli(...)łamiemy na kawałki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Rozpuszczoną czekoladę mieszamy z serkiem mascarpone. Następnie masę śmietanową łączymy z masą serową. Delikatnie wszystko mieszamy. Poncz: Sok z cytryny wyciskamy i łączymy z wodą. Wykonanie tortu: Biszkopt kroimy na 4 krążki, staramy się, aby były mniej więcej równej grubości ( mnie się to nie udało:)) Biszkoptowy krążek nasączamy ponczem i wykładamy

Kuchnia MagdaLeny
Orzeźwiająca lemoniada. 166

Składniki na 1,5 litra: -woda gazowana lub zwykła -2 cytryny -dwie gałązki mięty -1/3 szklanki cukru -1/3 szklani gorącej przegotowanej wody -kostki lodu (8-10 sztuk) Sposób przygotowania: Robimy syrop cukrowy. 1/3 szklanki cukru łączymy z 1/3 szklanki gorącej wody. Mieszamy aż cukier się roztopi i odstawiamy do ostygnięcia. Wyciskamy sok z 1,5 cytryny. Przelewamy(...)dzbanka. Dodajemy syrop cukrowy, umytą miętę, lód i pół cytryny pokrojonej w plastry. Zalewamy wodą gazowaną lub zwykłą. Całość mieszamy. Na zdrowie

Magia jedzenia.
Tort Di z wafelkami i kokosowym kremem z kaszy manny 131

cytryny. Całość wstawić do lodówki, aż krem z gęstnieje i podzielić go na 3 części. Przygotować nasączenie. Alkohol połączyć z wodą (ilość wody zależy od preferencji smakowych) i opcjonalnie z sokiem z cytryny. Przy gotować wierzch.   Na patelni rozgrzać masło, a następnie dodać cukier z wiórkami. Wszystko razem uprażyć na lekko złoty kolor. (Uważać, aby nie przypalić.) Złożyć ciasto(...)Dodatkowo w wierzch wklepać uprażone wiórki. Całość udekorować wafelkami i schłodzić w lodówce. (*) Jeśli nie chcecie używać alkoholu - do nasączenia użyjcie naparu z kawy lub same j wody - wymieszanej z sokiem z cytryny. Moje pierwsze ciasto - z te go przepisu

Di gotuje
CHIA FRESCA - ORZEŹWIAJĄCA MEKSYKAŃSKA LEMONIADA 165

ilość wody. Dodatkowo zawierają mnóstwo kwasów omega-3 i omega-6, a także wapnia, żelaza, przeciwutleniaczy czy błonnika.  Chia freska może z powodzeniem zastąpić Wam poranną porcję wody z cytryną, jest to również naturalny "napój energetyczny", polecany także zimą (w wersji na ciepło), świetnie podniesie Waszą odporność. Na zdrowie! 😗 SKŁADNIKI: 400 ml wody mineralnej lub kokosowej 3 łyżki nasion

Słodko-Słony Świat Ilony
Chłodnik 151

pęczka szczypiorku 4 jajka łyżeczka cytryny sól ,pieprz Wykonanie: Umytą botwinkę drobno kroimy wraz z łodygami a buraczki ścieramy na tarce o grubych oczkacz. Botwinkę wrzucamy do wrzącej wody z cytryną i gotujemy 10 minut. Jajka gotujemy na twardo.  Ogórek i rzodkiewkę ścieramy na tarce, a szczypiorek i koperek drobno siekamy. Do zimnej botwinki  dodajemy warzywa i wlewamy

magiczna kuchnia Kasi