woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:82/1096)

Tort cytrynowo miętowy- oldschoolowy 199

łyżce schłodzony lemon curd. Wymieszać do uzyskania gęstego kremu.  Lemon curd który pozostanie odłożyć do smarowania tortu. Poncz do nasączenia. Użyłam alkoholu cytrynowego ale możecie użyć wody z cytryną. 1/2 szklanki alkoholu cytrynowego 4 łyżki cukru sok z jednej dużej cytryny( lub dwóch mniejszych) pęczek mięty Mięte -same listki -( odłożyć kilka do dekoracji) posiekać drobno, włożyć do moździerza(...)dodając cukier naprzemiennie z sokiem z cytryny. Powstałą gęstą papkę przecisnąć przez cieniutką gazę, lub drobne sitko, i dodać do alkoholu. (Możecie użyć równie dobrze olejku miętowego) Beza włoska do posmarowania tortu Przepis  4 białka  300 g drobnego cukru podzielonego na porcje po 260 i 40 g 60 ml wody W misie miksera umieśćcie białka, obok odmierzoną

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Lemoniada z cytryną i pomarańczą 144

Składniki : • dzbanek wody mineralnej 1,5 l • 1 pomarańcza • 1 cytryna • kilka listków mięty • lód w kostkach Przygotowanie : Owoce dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Do wody wyciskamy sok z połowy pomarańczy i cytryny. Resztę owoców kroimy w plastry i nabijamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Wkładamy do wody. Wrzucamy listki mięty i kostki lodu

KUCHNIA POLSKA
Niebieski tort z księżniczką 137

litry śmietany kremówki * 2 łyżki cukru pudru * 2 serki mascarpone  * niebieski barwnik spożywczy * opłatek dekoracyjny  Przygotowanie : Każdy biszkopt przekroić na trzy części. Każdy blat posmarować wodą z cytryną. Układamy biszkopty jeden na drugim, smarujemy je dżemem i kremem z kremówki i mascarpone. Układamy opłatek. Do pozostałego kremu dodajemy barwnik i niebieskim kremem ozdabiamy tort. Chłodzimy przez kilka godzin

Magiczne Życie Marty
54. W kuchni zapach fiołków, czyli galaretka i fiołki w cukrze. 235

szczelnie zamkniętym pojemniku. Idealne jako ozdoby do tortów, ciast, lodów, deserów. Składniki na galaretkę: Płatki fiołków (u mnie tylko kilka gramów) Ok. szklanka cukru Sok wyciśnięty z cytryny Szklanka wody ok. 1 łyżka środka żelującego - u nas: "fix i masz dżem" Winiary (skład to pektyna, cukier i kwas cytrynowy) Wykonanie: Płatki oczyszczamy, wsypujemy do garnuszka.  Zalewamy sokiem z cytryny

Symfonia Smaków
Lemoniada lilakowa 88

litr Do przygotowania lemoniady będziesz potrzebować: 2 szklanki kwiatów bzu, 2 łyżki ksylitolu, pół cytryny, pół limonki, 1 litr wody. 1. Kwiaty opłucz pod bieżącą wodą. 2. Oskub kwiatki (bez zielonych końcówek) do słoja. 3. Dodaj plastry cytryny i limonki. 4. Wodę zagotuj, rozpuść w niej ksylitol, a następnie zalej nią kwiaty i owoce. 5. Otwór słoja zakryj gazą

Z notatnika dietetyka
Steki z serem pleśniowym jako przekąska 108

Dżem figowy Składniki: 200 g suszonych fig 1/2 szklanki Bourbonu Sok z jednej cytryny 3/4 szklanki wody 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki białego cukru Przygotowanie: Wyciąć twade zgrubienie przy łodydze figi, następne figi umieścić w rondelku, dodać wodę, Bourbona i sok z cytryny. Całość doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez około 15 minut

naRuszcie
Owocowy koktajl z jarmużem 188

odporności, zdrowie, uroda, siła i witalność zamknięte w jednej szklance. Składniki: 2 garście jarmużu 100g świeżego ananasa 1 banan 2 jabłka 2 pomarańcze 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 250ml wody mineralnej(...)niegazowanej Wykonanie: 1. Jarmuż umyć i osuszyć. 2. Pomarańcze, jabłka, ananasa i banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i przełożyć do blendera kielichowego. 3. Następnie wlać wodę, sok z cytryny, dodać miód, jarmuż i zmiksować do jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl  przelać do pucharków. 4. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce

Szalona Kuchnia Eweliny
Koktajl z jarmużem i owocami 152

Świetny pomysł na przekąskę między posiłkami. Koktajl bez dodatku cukru!!! Składniki: 3 garście jarmużu 150g świeżego ananasa 1 kiwi 1 banan 1/2 mango 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 300ml wody mineralnej niegazowanej(...)Wykonanie: 1. Jarmuż umyć i osuszyć. 2. Kiwi, ananas, mango i banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i przełożyć stopniowo do blendera kielichowego. 3. Następnie wlać wodę, sok z cytryny, dodać miód, jarmuż i zmiksować do jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl  przelać do pucharków. 4. Przed podaniem wstawić do lodówki na około 30-40 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Pączki z pistacjami 246

łyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru cytrynowego skórka otarta z 1 cytryny krem: 250 g serka ricotta 140 g kremu pistacjowego lukier: sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki gorącej wody dodatkowo: 20 g pistacji bez łupinek 1,5 l oleju do smażenia Mąkę przesiać do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru(...)rozgrzanym oleju, przez około 90 sekund z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik. Serek utrzeć z kremem pistacjowym na puszysty krem. Nadziewać nim całkowicie ostudzone pączki. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru utrzeć lukier. Polać nim pączki, posypać posiekanymi pistacjami. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! Tak sobie myślę, że chociaż nie zjadłam ani jednego pączka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
domowe grzane wino vel grzaniec 163

składniki: 1000 ml czerwonego wina 100 g cukru 10-15 goździków 1 laska cynamonu lub w proszku ok. 1/2 łyżeczki ok. 5 cm świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 100 ml wody opcjonalnie: plasterki pomarańczy do podania wykonanie: W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, laską cynamonu oraz obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki imbirem

Domowy Smak Jedzenia
Sorbet rabarbarowy 181

niespodziewanych gości i dla dzieci, które chcą niespodziewanie "czegoś słodkiego". 6 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru (można dodać mniej lub więcej, w zależności od upodobań) 1 szklanka wody sok z połowy cytryny (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rabarbar obrać i pokroić na 3 centymetrowe kawałki. Wrzucić na suchą patelnię, zasypać cukrem i podsmażyć. Gdy cukier się rozpuści i rabarbar lekko zmięknie(...)dolać wodę i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż rabarbar będzie całkiem miękki. Całość dokładnie zmiksować. Dosłodzić, jeśli jest taka potrzeba. Sorbet jest kwaśny, ale taki ma być, lekko słodki, bardziej kwaśny, orzeźwiający. Wszystko przelać do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji. Jeśli nie mamy maszyny do lodów należy masę przelać do pojemnika, umieścić w zamrażarce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
TORT Z OWOCAMI 273

łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietanki Polskiej 36%  MLEKOVITA cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) 50 dag truskawek 30 dag borówki amerykańskiej czekoladowe ołówki do obłożenia boków tortu  CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Konfitura z dyni i pomarańczy 104

pokroić w małą kostkę. Dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puściła sok. Dokładnie umyć pomarańcze i cytrynę w gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz imbiru na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wycisnąć sok, a pomarańcze

KuchniaWeDwoje.pl
CYTRYNADA 185

Składniki: 12 dkg cytryny 0,25 l wody 20 dkg cukru 5 g kwasku cytrynowego 0,5 l wody gazowanej 3 dkg lodu konsumpcyjnego Sposób przygotowania: Zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obetrzeć, włożyć ją do syropu i napój oziębić. Cytrynę pokroić w plasterki. Porcjować do wysokich szklanek po 30 ml syropu, dodać po 1plasterku cytryny

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Steki z serem pleśniowym jako przekąska 214

Podawać z plasterkiem średnio wysmażonego steka, kawałkiem niebieskiego sera pleśniowego i łyżką dżemu/pasty figowej. Dżem figowy Składniki: 200 g suszonych fig 1/2 szklanki Bourbonu Sok z jednej cytryny 3/4 szklanki wody 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki białego cukru Przygotowanie: Wyciąć twade zgrubienie przy łodydze figi, następne figi umieścić w rondelku, dodać wodę, Bourbona i sok z cytryny. Całość

naRuszcie