regularna higiena jamy ustnej. Mycie zębów powinno trwać min. 2-3 minuty. Jednak nie powinno się myć zębów zaraz po spożyciu produktów kwaśnych, np. owoców i soków, wody z cytryną czy kiszonek. Dlaczego? Otóż kwasy rozmiękczają szkliwo i zwiększają jego podatność na ścieranie. Po ich spożyciu warto przepłukać usta wodą i odczekać co najmniej 5-10 minut
Słodkie okruszkizłoto. Marchewkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oleju, cebulę, lekko ją soląc. Następnie dodajemy warzywa, przecier, i wszystkie przyprawy ( oprócz cytryny ). Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Kiedy warzywa są już miękkie doprawiamy jeszcze wszystko odo smaku, wlewamy sok z cytryny, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Całość zagotowujemy. Rybę nakładamy
Kulinarne Fantazje Marioliznamy nazwy odmiany, ale pyszne, nie nadające się do przechowywania zimowo. Dziękujemy siostrze za dostawę, Łukaszowi. Składniki 1 kg jabłek ( szara reneta najlepsza ) półtora kg cukru 3/4 l wody 1 cytryna Przygotowanie Obrałem jabłka, pokroiłem je w cząstki, polałem sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały. Zagotowałem gęsty syrop z cukru i wody, dodałem jabłka, zagotowałem, odstawiłem na jeden dzień. Następnego dnia
R'n'G Kitchenjednak do samej lemoniady, wyszła pięknie. Jeżeli macie bardzo słodkiego arbuza, pomińcie dosładzanie. Dodajcie jednak tonę kostek lodu i cytrusów. Składniki: ćwierć średniego dojrzałego arbuza 750 ml wody 3 cytryny 2 limonki 1 łyżka cukru (opcjonalnie) parę liści mięty kostki lodu Miąższ arbuza wydrążamy, wrzucamy do blendera razem z wodą, miksujemy, przecedzamy przez sito, przelewamy do dzbanka. Dodajemy
Kardamonovyporcji! :) Jedna, 90g = 105 kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona do lodówki dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne) - 400-500g jeżyn (2 pudełka) - sok z połowy cytryny Jeżyny płuczemy, delikatnie osuszamy, wybieramy brzydkie lub zepsute sztuki i wyrzucamy. Następnie umieszczamy je w plastikowym pudełku i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Jeśli nie mamy mleczka(...)wkładamy go do lodówki na czas zamrażania jeżyn. Po ich całkowitym zamarznięciu, przekładamy je do misy blendera wraz ze śmietanką kokosową i woda kokosową i sokiem z cytryny. (Śmietanka i woda tworzą się po uprzednim wstawieniu mleczka kokosowego do lodówki) Miksujemy na gładką lub prawie gładką konsystencję, gdyż kawałki owoców też są mile widziane! Podajemy w wafelkach do lodów, talerzyku
Be Fit Be Strongpłatków róż- bez białych końcówek 80 dag cukru 1 litr wody sok z 1,5 cytryny Wykonanie: Do dużego słoika z zamknięciem wrzucamypłatki róż, wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na min dobę. Po tym czasie z płatków dobrze wyciskamy cały sok, który następnie gotujemy na wolnym ogniu dodając wcześniej cukier. Kiedy sok zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy
Z Majeczką w kuchnimiodem, cytryną oraz świeżym imbirem to obowiązkowa pozycja dla zmarzluchów - szybko rozgrzewa i idealnie sprawdza się w walce z przeziębieniem. Składniki: 3 torebki czarnej herbaty 450ml wody 6 cm świeżego imbiru 1 cytryna 4 łyżki miodu Wykonanie: 1. Ugotować wodę i zaparzyć herbatę. 2. Cytrynę sparzyć, a następnie pokroić w plasterki. Imbir obrać ze skórki i również
Szalona Kuchnia Ewelinyłyżeczka ekstraktu z wanilii) Karmel: 150 g cukru 3 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie: Karmel: Cukier wsypać do garnka z grubym dnem, zalać wodą i sokiem z cytryny. Mieszając drewnianą łyżką podgrzewać do zagotowania, aż cukier się rozpuści. Od momentu zagotowania nie wolno już mieszać- to ważne! W innym wypadku cukier może się zbrylić. Dalej trzymać(...)wlać mleko, zmiksować do połączenia (jak najkrócej!). Masę przelać na zastygnięty karmel. Piekarnik rozgrzać do 160 st.C. Formę z naszym puddingiem umieścić w większym naczyniu, do którego wlać gorącą wodę (do 2/3 wysokości formy). Pudding zamknąć górną pokrywką formy. Piec w kąpieli wodnej (w tych większym naczyniu z wodą) przez około 50-60 minut, aż pudding będzie ścięty i galaretkowaty
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczka mąki ziemniaczanej – 1 łyżeczka soku z cytryny – szczypta soli *opcjonalnie: jogurt, nektarynki, orzechy pekan W misce mieszamy mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę cukru, sok z cytryny i wodę. Nektarynki i banana kroimy w kosteczkę, umieszczamy w misce z mąką ziemniaczaną i dokładnie mieszamy, obtaczając owoce mieszanką z mąką. Owoce przekładamy do kokilek/miseczek w których będą zapiekane. W osobnej
Be Fit Be Strongróżnych słodkości. Składniki na około 1l: 2 porządne garści płatków róż (garści takich ubitych płatków, u mnie to było połowa wiaderka po serze do serników) sok z 1/4 cytryny 1 litr wody przegotowanej + woda do opłukania Wykonanie: Do dużej miski wlałam wodę i wsypałam płatki i tu czekało mnie trochę zabawy, bo każdy płatek musiałam dokładnie umyć. Czynność nawet(...)przyjemna, pachnąca i relaksująca :) Opłukane płatki włożyłam do litrowego słoika. Jeden litr wody przegotowanej wymieszałam z sokiem z cytryny i zalałam nią płatki róż, słoik zakręciłam i wstawiłam w ciemne miejsce (szafka zamykana) na 2 dni. Ja sobie zapomniałam i u mnie leżał 3 dni. Potem odcedziłam płatki róż, odcisnęłam lekko, wodę, która zabarwiła się na różowo przelałam do foremek
Blondynka Gotujefeta- 100 g * mix sałat- pół opakowania * oliwki- 100 g * szczypior- pęczek * przyprawy: słodka papryka- 1 lekko czubata łyżeczka, sól, pieprz * oliwa z oliwek- 6 łyżek Dressing: * woda- 2 łyżki * sok z cytryny- 2 łyżki * sól, pieprz, suszone oregano, rozmaryn oraz suszona papryczka chili- do smaku Sałatka: Pierś z indyka pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką(...)międzyczasie pokroić umyte pomidory koktajlowe oraz fetę. Na spód miski ułożyć sałatę, pomidorki, podsmażone mięso, fetę oraz oliwki i posypać szczypiorem. Dressing: Do szklanki z odłożonym tłuszczem wlać wodę, sok z cytryny oraz przyprawy: sól, pieprz, suszone oregano oraz pokruszony rozmaryn i chili- dokładnie wymieszać i polać wierzch sałatki. Smacznego
Kraina Miodem Płynącacytryny (gdy jestem w domu rodzinnym i mam większe zamówienie na jajka w koszulkach, muszę dłużej utrzymać odpowiednie stężenie kwasku w wodzie, wciskam wówczas sok z całej cytryny). Jajko w filiżance, woda zakwaszona delikatnie gotuje się. Kładziemy spód filiżanki na powierzchni wody i płynnym, spokojnym ruchem przechylamy filiżankę, pozwalając jajku spłynąć po ściance do wody. Podkręcamy delikatnie płomień gazu
Right Behind The Kitchencytryny, 6 łyżek lodowatej wody. Mąkę przesiać, zmieszać z cukrem i ze solą. Dodać zimne masło pokrojone na kawałki, posiekać razem nożem. Dodać sok z cytryny oraz bardzo zimną wodę. Zagnieść gładkie ciasto. Rozwałkować i pociąć na małe kwadraty o boku ok. 6cm. Nadzienie: 700g jabłek, 100g + 2 łyżki brązowego cukru, łyżka cukru waniliowego, 120ml
Z miłości do słodkościnapój na letnie dni. Prosty w wykonaniu zachęca do codziennego przygotowania, i zdrowszy od mrożonych herbat mimo, że je też bardzo lubię. Lemoniada często kojarzy nam się z wodą z cytryną i cukrem, nic bardziej mylnego, możemy przygotować lemoniadę z wszystkiego co bardzo lubimy i tutaj moja propozycja :) Składniki: 1 l wody 3 duże pomarańcze kilka
Niezły Młynekdziennie co 2,5-3 godziny, w tym jak najwięcej dań płynnych (koktajle i zupy), które nie obciążają układu trawiennego - każdy dzień należy rozpoczynać od wypicia szklanki rewitalizowanej wody z cytryną i posiekanym imbirem - dużo odtruwających owoców (cytryny, jabłka, śliwki, winogrona, ananasy, grejpfruty) i warzyw (seler, buraki, kapusta, brokuły, marchew) - min. 2 litry rewitalizowanych płynów dziennie w postaci wody mineralnej
NaKońcuJęzykabezpośrednio po usmażeniu. Składniki: 250 ml wody 130 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka sól szczypta lukier 150 cukru pudru około 3 łyżki soku z cytryny Przygotowanie: Wodę zagotować z masłem i solą. Zdjąć z ognia, dodać przesianą przez sitko mąkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ponownie postawić na ogniu i chwilkę podgrzewać cały czas
Ala piecze i gotujedorosłych z alkoholem będzie niepowtarzalnym drinkiem. Składniki: 500 g arbuza obranego bez pestek 300 g melona obranego bez pestek garść mięty 0,5 szklanki gorącej wody 1 sok z cytryny (może być limonka) 3 szklanki kruszonego lodu 300 ml wody gazowanej jeżeli ktoś lubi cukier może posłodzić :) Wersja dla dorosłych 100 ml wódki albo rumu Przygotowanie: Wrzątkiem zalać(...)miętę, odstawić do ostudzenia i przecedzić. Arbuza i melona pokrojonego w kostkę zblendować z cytryną, zalać naparem z miętą i wodą gazowaną, również zblędować następnie łączymy z kruszonym lodem, przelewamy do szklanek i zaczynamy się orzeźwiać :) Smacznego
Niezły Młynekzupa podawana jest zwykle kawałkami jabłek, zagęszczana skrobią i podawana z makaronem lub grzankami z chałki. na 4 porcje 4 jabłka ( wybrałam championy) 1/2 szklanka wody sok z 1/2 cytryny śmietanka migdałowa prażone migdały 1 łyżka cynamonu (dodałam także 2 goździki i trochę anyżu) Jabłka obieramy kroimy na mniejsze kawałki. Podlewamy wodą, wlewamy sok z cytryny, dajemy przyprawy
AZgotuj!lodówki) pół szklanki zimnej wody forma do tarty posmarowana masłem i podsypana mąką Nadzienie: 5 obranych jabłek (najlepiej odmiany szampion, antonówka lub reneta) łyżka soku z cytryny łyżka wody różanej 3 łyżki cukru ⅓ szklanki mąki szczypta soli po łyżeczce cynamonu i kardamonu garść orzechów laskowych Kruszonka: 50 g masła ⅓ szklanki cukru pół szklanki mąki pół łyżeczki proszku
Ugotowane pozamiatanebaldachów kwiatów czarnego bzu 2 cytryny (niewoskowane) 2 limonki 70 dag cukru 0,5 l spirytusu (96%) 0,5 l wódki Gotujemy syrop z cukru i litra wody, studzimy. Cytryny i limonki myjemy, kroimy w plasterki. Do wyparzonego wrzątkiem słoja wkładamy kwiaty (obcinając grubsze zielone łodygi), przekładamy je plasterkami cytryn i limonek, zalewamy syropem, przykrywamy płótnem i stawiamy w nasłonecznionym
Obiad gotowyziemnych 1 mała czerwona cebula drobno posiekana garstka siekanej świeżej kolendry lub natki pietruszki (ok. 15g) 100 ml tajskiego słodkiego sosu chili 1 duża limonka lub 1 mała cytryna 2 łyżki wody reszta składników: 80 g cienkiego makaronu ryżowego (mihoen) 25 g orzeszków ziemnych w całości 200 g grubej marchwi 2 łyżki japońskiego sosu sojowego 200 g młodych strąków groszku(...)siekać Wykonanie: na dip-sos: posiekaj 50 g orzeszków i wrzuć do miski z posiekana cebulką. Dodaj połowę posiekanej kolendry lub natki, sos chili, 2 łyżki wody i sok z limonki lub cytryny i dokładnie wszystko wymieszać. Odstawić. przygotowanie rollek: ugotować krótko makaron ryżowe według wskazań producenta na opakowaniu i przepłukać na sicie zimną wodą. Zetrzeć marchew i wymieszać
Sztuka gotowania w/g SamirySyrop, na który podaję dziś przepis można dodawać do wody mineralnej a nadmiar zapasteryzować. Później można go wykorzystać jako dodatek do herbaty czy do ciast. Składniki: 1l wody 1kg cukru 1 cytryna 2 garści mięty Wodę i cukier zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia, dodajemy miętę i odstawiamy pod przykryciem do następnego dnia. Na drugi dzień dodajemy sok z cytryny, przelewamy syrop
Wrzosowa Polanaupieczeniu zostawić uchylony piekarnik i biszkopt do wystudzenia - biszkopt nie opada i jest równy wystudzony biszkopt przekroić długim, ostrym nożem na dwa blaty i można je skropić wodą z cytryną lub czym lubisz /ja użyłam herbatę z cytryną użyłam swój wyrób na zimę: słoik pokrojonych gruszek w syropie - można użyć świeżych i poddusić je w cukrzeżelatynę namoczyć zimną wodą
W Mojej Kuchni Lubię