Doskonały do wody, herbaty, deserów i naleśników. U mnie powstaje już czwarta porcja. Syrop z kwiatów czarnego bzu 1kg cukru (ja użyłam miodu akacjowego) 1l gorącej wody 1 limonka 1 cytryna 50 dużych baldachów czarnego bzu. Wodę zagotować i rozpuścić w niej cukier (lub miód), cytrynę i limonkę pokroić w plastry i wrzucić do syropu. Z kwiatowych baldachów poodcinać grubsze
Zapiski Młodej Żonyoliwek (ok. 10 g), - 2 łyżki koperku (ok. 16 g), - sól i pieprz. Sposób przygotowania 1. Groszek gotujemy ok. 5-10 min. 2. Groszek odcedzamy i przelewamy zimną wodą. 3. Cytrynę dokładnie myjemy i ocieramy ze skórki. 4. Miksujemy groszek z sokiem z cytryny, skórką z cytryny, czosnkiem, oliwą z oliwek i koperkiem. 5. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem
Zdrowe odżywianie w pięciu smakachlitra mleka 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 szklanka mleka 1 żółtko 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła sok z 1 cytryny Wykonanie: Wodę z masłem zagotować, wsypać mąkę i wymieszać, aż powstanie kula. Ciasto wystudzić, do zimnego wbijać po jednym jajku i dokładnie ucierać. Gotowe ciasto podzielić na dwie części, cieniutko rozsmarować
Ciasteczkowy Potwórgodziny.Odcedzić na sitku.°Ugotować syrop z cukru i wody, włożyć do niego pokrojone w drobną kostkę i gotować na słabym ogniu,aż staną się przjrzyste.Część skórek można pokroić w cieniutkie paseczki.Posłużą nam później do dekoracji wypieków.°Przed odstawieniem z ognia wcisnąć sok z pół cytryny i zagotować.Syrop wówczas nie stwardnieje.°Gorączmi skórkami napełnić wyparzone słoiczki,zalać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!łyżki mąki. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kwadrans.Resztę mąki i cukru mieszamy z rozczynem. Dodajemy resztę mleka/wody, jajka, wódkę i sok z cytryny. Jeśli zamiast mleka używamy wody to teraz dodajemy jeszcze 2 łyżki oleju. Ciasto wyrabiamy aż będzie gładkie i pomimo to gotowa kula ciasta trochę klei się do rąk. Tak ma być. Pod ciasto(...)pączki. Szprycą (taką jak do bitej śmietany) robię w pączku małą dziurkę i wyciskam do środka około łyżeczki konfitury.Lukrowanie: cukier puder rozpuszczam w małej ilości wrzącej wody, dla smaczku można dodać sok z cytryny. Lukrem polewam ciepłe pączki.Przepis na domową konfiturę z róży
prawdziwe jedzenieSkładniki : 1 kg świeżo zebranych kwiatów mniszka lekarskiego 2 l wody ( najlepiej źródlanej ) 2 cytryny 2 kg cukru Sposób wykonania : K wiaty mniszka zbieraj w słoneczny dzień z dala od dróg i dużych zakładów przemysłowych. Zebrane kwiaty rozłóż na białym papierze na około godzinę , aby pozbyć się ewentualnie robaczków. Papier z kwiatami jest najlepiej rozłożyć na świeżym powietrzu(...)stali nierdzewnej, nie może to być garnek aluminiowy ), zagotuj. Do gotującej się wody wsyp kwiaty mniszka i gotuj na małym ogniu przez 30 minut pod przykryciem. Cytryny dokładnie wyszoruj szczoteczką pod bieżącą wodą , a następnie sparz je wrzątkiem. Pokrój w cienkie plastry razem ze skórką , usuń pestki, dodaj do zagotowanych kwiatów, wymieszaj i zgaś ogień. Odstaw garnek do wystudzenia najlepiej
Przepisy i porady kulinarnewinnym Praliny orzechowo-daktylowe -200g orzechów ziemnych -180g daktyli -2 łyżki oleju kokosowego Karmelizowane orzechy - ½ szkl. orzechów włoskich - 1/3 szkl. cukru kokosowego -2-3 łyżki wody -2 łyżki soku z cytryny BROWNIE Wymieszać starte warzywa, olej, napój roślinny i chia. Osobno połączyć mąki, kaszkę, ksylitol, karob, kakao i kamień winny. Suche składniki wsypać do mokrych i całość dokładnie(...)formy odcinając je nożem od brzegów tortownicy. Praliny przylepić do brzegów za pomocą rozpuszczonej czekolady. KARMELIZOWANE ORZECHY Do małego garnuszka z nieprzywierającą powłoką wsypać cukier kokosowy, dodać wodę i sok z cytryny. Doprowadzić do wrzenia i gotować kilka minut. Należy sprawdzić czy karmel jest dobry lejąc kilka kropel do szklanki zimnej wody ( nie może ściąć się jak twardy cukierek). Wsypać
Candy Pandastutaj: ciasto na pierniczki Przepis: Składniki: 1 opakowanie pierniczków Dr. Oetker 100 g masła 1 jajko dodatkowo: 1 białko 200 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny, lub wody kolorowe posypki barwnik spożywczy Wykonanie: 1. Pierniczki wykonujemy zgodnie z opisem na opakowaniu. Nie trzeba niczego zmieniać, nie trzeba nic więcej dodawać. 2. Gotowe pierniczki zostawiamy
Mój pomysł napieczenia 1/4 szklanki płatków drożdżowych nieaktywnych (nadają serowy posmak, można zamienić na tarty parmezan) pół łyżeczki soli pół szklanki jogurtu sojowego lub śmietanki sojowej pół szklanki wody 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżeczki czarnuszki Przygotowanie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C. Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, następnie odkroić główki i odłożyć, a resztę(...)Zmniejszyć ogień i chwilę poddusić pod przykryciem, aż szparagi trochę zmiękną. W dużej misce wymieszać składniki suche, tj. mąkę, sodę, proszek, sól i płatki drożdżowe. Dodać jogurt, wodę i sok z cytryny, wymieszać trzepaczką. Ciasto powinno być gęstsze od naleśnikowego, jeśli jednak jest zbyt gęste dodać odrobinę wody. Do ciasta dodać zawartość patelni i odłożone wcześniej główki szparagów, wymieszać
Domowa Cookierenka Agipół. --> Frużelina porzeczkowa: --> Umyte i pozbawione ogonków porzeczki przekładamy do garnka, zasypujemy cukrem. Podgrzewamy na średnim ogniu do momentu, aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny, mąkę wymieszaną z wodą. Zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Przecieramy przez sitko. Żelatynę rozpuszczamy w minimalnej ilości wody (gorącej). Rozpuszczoną żelatynę dodajemy do owoców, dokładnie mieszamy i odstawiamy do wystudzenia. Wystudzoną przekładamy do lodówki(...)boki delikatnie smarujemy kremem. Pozostałym kremem robimy rozetki, a całość dekorujemy świeżymi gałązkami porzeczek. --> Smacznego Notatki *Biszkopt możemy delikatnie nasączyć np. sokiem z porzeczek rozcieńczonym z wodą, lub herbatą z dodatkiem soku z cytryny Post Torcik porzeczkowy pojawił się poraz pierwszy w Mgotuje
Marta Gotujeprostu wyjadać łyżeczką wprost ze słoiczka. Bardzo polecam ten przepis, zróbcie koniecznie, a na pewno Wam posmakuje. Zapraszam :) Składniki: 1 kg pomarańczy 3 szklanki cukru pół szklanki wody 1 cytryna Wykonanie: 1. Pomarańcze i cytrynę dokładnie myjemy i osuszamy. Następnie z jednej pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Przekładamy do miseczki, przykrywamy folią aluminiową i wkładamy
IzabelawkuchniPomóc może tylko domowa lemoniada. Tak jak obiecałam, podaję przepis z wykorzystaniem cukru różanego. Ale można użyć zwykłego cukru lub miodu. Można także dodać wody różanej dla aromatu. Napój za sprawą cytryn jest bardzo orzeźwiający, z delikatnym aromatem róży. Lemoniada z różą. Składniki na około 1 l napoju: 2 cytryny (+kilka plasterków); 3 łyżki cukru różanego(...)wody mineralnej (gazowanej/niegazowanej) lub po prostu przegotowanej; lód. Cytryny parzymy i wyciskamy z nich sok. Dodajemy cukier różany i zalewamy wodą. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Wstawiamy do lodówki, żeby napój się schłodził. Przed podaniem dodajemy jeszcze kostki lodu i kilka plasterków cytryny. Smacznego
Miksturownikkakao i proszek do pieczenia. Wymieszać i przelać ciasto do prostokątnej blaszki. Piec 30 minut w 180 stopniach. Biszkopt wystudzić i przekroić na pół. Każdy blat nasączyć ciepłą wodą z cytryną. Wyłożyć dżem i krem z ubitej kremówki z mascarpone. Ja nie dodaję cukru do kremu - czekolada jest słodka. Odstawić torcik do lodówki na kilka godzin. Udekorować
Magiczne Życie MartyDzisiaj moja propozycja to arbuzowy napój. Wspaniale chłodzi, świetnie smakuje i idealny na upały. Składniki 1/2 małego arbuza cukier do smaku według własnych potrzeb sok z jednej cytryny 2 szklanki wody mineralnej 1 szklanka lodu Schłodzonego arbuza pokroić na kawałki i usunąć pestki. Zmiksować go wraz z lodem. Dodać sok z cytryny, cukier do smaku i mocno schłodzoną
O kuchni z uczuciemgasi pragnienia, orzeźwia i nawadnia jak … woda. Aby nie było nudno aromatyzujmy ją tym, na co mamy ochotę. W sezonie letnim obfitującym w swieże owoce i zioła, kombinacji jest bez liku. Proponuję imbirową lemoniadę z miętą i rozmarynem. Imbir dodaje świeżości i pikantności, mięta ostrośći, a rozmaryn korzenno-leśnej nuty. Całość dopełnia cytryna(...)duużo lodu) Imbirowa lemoniada 1/2 szklanki świeżo wyciśniętego soku z cytryny1/2 szklanki cukru Królewskiego 1 łyżka pokrojonego w plasterki świeżego korzenia imbiru5 / 6 szklanek zimnej wody z lodówkilód w kostkach, cytryna lub limonka pokrojona na plasterki, liście mięty i rozmaryn. Do dzbanka z wodą przelać wyciśnięty sok z cytryny , dodać cukier i wymieszać. Następnie dodać pokrojony na plasterki
Mia Cucina Sofieta