woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:89/1096)

Roze z jablka w ciescie francuskim 158

piecze i gotuje. Róże z jabłka w cieście francuskim Czas przygotowania: 60 minut Proporcje na 7 ciasteczek Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 czerwone jabłka 1 szklanka wody 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka  powideł śliwkowych 1/2 cynamonu(...)cukier puder Wykonanie: Ciasto wyjmujemy z lodówki, żeby się nieco ociepliło. Jabłka myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdko nasienne i kroimy w cieniutkie plasterki. W garnuszku gotujemy wodę z sokiem z cytryny, zdejmujemy z ognia i wkładamy do niego plasterki jabłek. Garnek przykrywamy i zostawiamy na 5 minut, żeby jabłka zmiękły. Następnie jabłka odcedzamy i studzimy. Powidła mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Babka czekoladowa na drożdżach 168

drożdży, 125 ml ciepłego mleka, 60 g rodzynków, wanilia lub esencja waniliowa naturalna, Żółtka ubić z cukrem na kogel-mogel. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (na garnku z wrzącą wodą, ustawić miskę z pokruszoną czekoladą. Podgrzewać, aż czekolada się rozpuści). Do jajek dodać czekoladę i wanilię, dalej ubijać. Następnie wlać mleko z rozprowadzonymi drożdżami. Dalej ubijając dodać mąkę. Białka ubić(...)około 40 minut. Ja upiekłam ciasto w foremkach na mini babki. Babki polukrowałam lukrem z cukru i cytryny. Szklankę cukru pudru utrzeć z 2 – 3 łyżkami soku z cytryny lub wody

królestwo garów
Smoothie truskawkowo-arbuzowe 233

weekendowej akcji Letnie orzeźwienie organizowanej na fejsbuku przez Ciasto na niedzielę .  Składniki na 2-3 szklanki: 1/4 arbuza - małego 3 garście truskawek - mrożonych 2 łyżki soku z cytryny 1 szkl. wody niegazowanej - lub więcej, w zależności jak rozwodniony napój chcemy mieć 1-2 łyżeczki miodu - można zastąpić syropem z agawy, lub w ogóle pominąć Wypestkować arbuza i pokroić(...)chwile przed robieniem napoju. Można też użyć świeżych truskawek - wtedy dodać trochę kruszonego lodu dla chłodnego efektu . Do dzbanka blendera wrzucić arbuza, truskawki. Dolać sok z cytryny i miód. Zmiksować. Uzupełnić preferowaną ilością wody mineralnej - u mnie akurat niegazowana, ale tu też dowolność, w zależności jak kto lubi - i jeszcze chwilę pomiksować. Podawać od razu schłodzone od mrożonych truskawek - dzięki

Grunt to przepis!
Tęczowy tort 489

szklanki mleka 1 szklanka oleju 2 jajka + barwniki spożywcze Składniki na krem: 400-500 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 2 opakowania śmietanFix + woda z cytryną na poncz lub dowolna herbata owocowa, kolorowe cukierki do dekoracji Suche składniki mieszamy razem w misce. Jajko, olej oraz mleko dodajemy do masy i dokładnie mieszamy. Przy tak dużej(...)zielono i fioletowo (tęcza ma jeszcze jeden kolor – granatowy, ale zdecydowałam się go już pominąć). Jeśli używamy barwników w proszku dobrze jest rozpuścić je wcześniej w odrobinie ciepłej wody. Ciasto przelewamy do blaszek wyłożonych papierem do pieczenia. Pieczemy około 25-20 minut w piekarniku nagrzanym na 180-200 stopni. Podczas pieczenia wierch i brzegi tortu lekko się zarumienią

Ciastkozercy
Jajko w koszulce pod pierzynką sosu holenderskiego 180

plastrach 4szt-  ser pleśniowy kawałeczek- orzechy włoskie 4szt- kiełki (dałam  rzodkiewki)- ocet jabłkowy 2 łyżki  SOS HOLENDERSKI - 2 żółtka- masło 100 g- sok z cytryny 1 łyżkę- woda 1,5 łyżki- sól- biały pieprz NAPÓJ WARZYWNO-OWOCOWY  - szpinak świeży 3 garście- owoc sharon 2 szt- nektar bananowy 1 szklankęSPOSÓB PRZYGOTOWANIA - zaczynam od przygotowania sosu holenderskiego(...)garnka wlewam wodę aby się zagotowała na niej umieszczam miskę do której wbijam żółtka, dodaje sól, pieprz i łyżkę soku z cytryny energicznie mieszam trzepaczką dodaję 1,5 łyżki wody tem. pokojowa i dalej mieszam uważając aby żółtko się nie ścięło(co jakiś czas zdejmuję miseczkę  z pary) w garnuszku rozpuszczam masło zdejmuję z niego śmietankę (biały nalot

Basia w kuchni
Rogale marcińskie 232

kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi .  Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle i migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się(...)Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło ok. 55 cm na 40 . Nożem nakreślić w dwóch rzędach trójkąty. Masę

Różne smaki w kuchni
Rogale marcińskie 1396

kandyzowanej skórki pomarańczowej 3 łyżki gęstej śmietany ( dałam 12 % ) 2 białka 5 podłużnych biszkoptów Wykonanie: W oddzielnych miseczkach nasypać mak, orzechy włoskie, daktyle i figi .  Zalać gorąco wodą i doczekać 30 minut. Następnie odcedzić na sitku o małych oczkach. Mak, orzechy figi , daktyle i migdały mielimy 2 razy. Masę marcepanową ucieramy z cukrem pudrem i śmietaną. Gdy składniki się(...)Jeśli nadzienie będzie za bardzo zbite dodajemy 1 łyżkę śmietany. Dodatkowo : jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania rogalików 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda na lukier ( pominęłam ) zmielone orzechy włoskie Sposób wykonania rogalików: Ciasto rozwałkować na duży prostokąt u mnie wyszło ok. 55 cm na 40 . Nożem nakreślić w dwóch rzędach trójkąty. Masę

Słodkości i nie tylko
Ciasto cytrynowo-limonkowe ( ciasto bezglutenowe) 155

szklanki xylitolu 4 duże łyżki mąki ryżowej z pełnoziarnistego  ryżu  czekolada limonkowa do fontann limonka - lub cukier puder cukier - woda- do syropu - opcjonalnie Ugotuj cytryny na miękko, odlej wodę, wystudź. Przekrój, wyjmuj pestki i zmiksuj na pure. Jaja ubij z xylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżowe i zmiksowane cytryny. Przelej masę

AZgotuj!
Pomysł na lekki obiad, czyli zupa z kaszy jaglanej 314

Bywa, że w upalne, letnie dni zupełnie nie mamy ochoty na jedzenie. Marzy nam się szklanka wody z cytryną i porcja lodów, ale przecież jeść trzeba... tylko co? Kiedy mi nasunęło się na myśl to pytanie nie musiałam zbyt długo szukać na nie odpowiedzi. Wystarczyły odwiedziny u babci, która po raz kolejny podrzuciła mi kilka kulinarnych inspiracji. Jedną z nich(...)SKŁADNIKI NA 3 PORCJE: 4 średniej wielkości marchewki 2 średniej wielkości pietruszki mały seler 50g kaszy jaglanej natka pietruszki świeża bazylia PRZYGOTOWANIE: Wsypać do garnka kaszę, zalać dużą ilością wody- taką, aby zmieściły się jeszcze warzywa- i gotować przez około 15 minut Do gotującej się kaszy wrzucić obrane i pokrojone warzywa(wystarczy przekroić na pół) oraz natkę pietruszki Całość gotować

peanutbuttermonster
Limo-lemoniada ... czyli smak letniego orzeźwienia! 142

lemoniada ;)  Składniki: 10 sztuk moreli - obranych, bez pestek, 2 brzoskwinie - obrane, bez pestek,  1 nektarynka - obrana, bez pestki, sok z 1/2 cytryny, sok z 4 limonek, miód - u mnie z kwiatów pomarańczy*, cukier trzcinowy*, woda gazowana, imbir - opcjonalnie Morele, brzoskwinie i nektarynkę wkładamy do pojemnika od blendera(...)dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i limonek, starty imbir, wsypujemy cukier, dodajemy miód i całość dobrze miksujemy. Bierzemy szklankę, dodajemy dużo lodu, wlewamy część owocowej mikstury i dolewamy wody. Ozdabiamy plasterkami cytryny i limonki. Smacznego :) * ilość wg uznania

Plate of Joy
Ciasto tortowe z serem 200

się o nasączenie. Chociaż gorąca masa, którą przekłada się blaty powoduje, że biszkopt staje się wilgotny, to robiąc to ciasto drugi raz nasączyłabym go wodącytryną. Ciasto ma delikatny posmak kawy, co nie przeszkadza jego degustacji w towarzystwie małej czarnej. Składniki: Biszkopt biały • 7 białek • 3/4 szklanki cukru • 5 łyżek mąki pszennej(...)serowa • 750 g sera białego mielonego • 200 g masła • 3/4 szklanki cukru • 4 żółtka • 3 jajka • 1 budyń toffi • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej/2 łyżki gorącej wody Masa budyniowa • 3 żółtka • 3/4 litra mleka • 1/2 szklanki cukru • 2 łyżki mąki pszennej • 2 łyżki mąki ziemniaczanej • 180 g masła Polewa czekoladowa • 1 czekolada gorzka • 1/2 szklanki śmietanki

To co kocham
Deser z Mango Panna Cotta 352

było 400 g miąższu po obraniu 150 ml wody do mango (można użyć soku z mango) 2 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka żelatyny (około 10 g) około 50 ml wody do namoczenia żelatyny na białą warstwę : 300 ml mleka 300 ml śmietany 30% lub 36% 75 g cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 1/2 łyżki żelatyny(...)filmie). Miąższ przekładam do rondelka i rozdrabniam dokładnie blenderem. Do 50 ml wody wsypuję żelatynę, mieszam i odstawiam do napęcznienia. W tym czasie podgrzeję mango, do mango dodaję wodę, sok z cytryny, cukier i dokładnie mieszam. Rondelek stawiam na gazie i podgrzewam przez chwilę tak aby mus był dość ciepły ale się nie zagotował. Gdy mus jest już ciepły, rondelek

Uwaga Babcia Gotuje
Cykoria zapiekana z szynką pod beszamelem 175

mleka gałka muszkatołowa 6 plasterków szynki sól, pieprz biały Główki cykorii oczyścić, wykroić gorzkie piętki, blanszować 3–4 minuty w gotującej wodzie z dodatkiem soli i soku z cytryny. Wyjąć z wody i ostudzić. W rondelku roztopić masło, dodać mąkę i zrobić zasmażkę, cały czas mieszając.   Zasmażkę rozprowadzać wlewanym po trochu zimnym mlekiem, doprowadzić do wrzenia.  Przyprawić gałką

W kuchennej krainie
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 205

palmowy. Aromat można dodatkowo wzmocnić dodając kilka kropli ekstraktu migdałowego, W przypadku, gdyby pasta była zbyt sucha dodać kilka kropli wody lub białko z jednego jajka, które dodatkowo sklei pastę. Podpuszczka do serów Można zastąpić: kwaskiem cytrynowym sokiem z cytryny octem winnym kwaśnym mlekiem Te zamienniki stosuje się głównie do serów twarogowych.. Proszek do pieczenia Można zastąpić sodą oczyszczoną(...)solą skórką z cytryny startą na tarce o małych oczkach. Więcej informacji na temat sumaku znajdziecie tutaj Tamarynd (tamaryndowiec) i pasta z tamaryndowca Można zastąpić sokiem z cytryny lub limonki zmieszanym z wodą w proporcjach 1:1 sokiem z cytryny zmiksowanym z powidłami śliwkowymi w proporcjach 2:1 lub suszonymi śliwkami w proporcjach 1:1 sosem Worcestershire sproszkowanym zielonym mango

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Zawijane drożdżówki z serem 202

zależności od kwaśności sera) 1 jajko 100 g skórki pomarańczowej (można pominąć lub zastąpić cytrynową czy rodzynkami) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 4-5 łyżek gorącej wody  łyżka soku z cytryny Wykonanie : Ciepłe mleko , cukier i drożdże rozetrzeć razem i pozostawić na ok 15 min. aż drożdże zaczną pracować. Następnie dodać pozostałe składniki i wyrobić jednolite , gładkie , dość gęste(...)szerokości ok 3 cm i przed ułożeniem na blaszce do pieczenia skręcić 2 razy. Piec ok 15 min w 180'C. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny.  Bułeczki posmarować lukrem. Polecam

Malinowa Kawiarenka