woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:87/1096)

Owocowy koktajl z jarmużem 162

odporności, zdrowie, uroda, siła i witalność zamknięte w jednej szklance. Składniki: 2 garście jarmużu 100g świeżego ananasa 1 banan 2 jabłka 2 pomarańcze 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 250ml wody mineralnej(...)niegazowanej Wykonanie: 1. Jarmuż umyć i osuszyć. 2. Pomarańcze, jabłka, ananasa i banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i przełożyć do blendera kielichowego. 3. Następnie wlać wodę, sok z cytryny, dodać miód, jarmuż i zmiksować do jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl  przelać do pucharków. 4. Przed podaniem dobrze schłodzić w lodówce

Szalona Kuchnia Eweliny
Koktajl z jarmużem i owocami 123

Świetny pomysł na przekąskę między posiłkami. Koktajl bez dodatku cukru!!! Składniki: 3 garście jarmużu 150g świeżego ananasa 1 kiwi 1 banan 1/2 mango 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka miodu 300ml wody mineralnej niegazowanej(...)Wykonanie: 1. Jarmuż umyć i osuszyć. 2. Kiwi, ananas, mango i banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części i przełożyć stopniowo do blendera kielichowego. 3. Następnie wlać wodę, sok z cytryny, dodać miód, jarmuż i zmiksować do jednolitej konsystencji. Gotowy koktajl  przelać do pucharków. 4. Przed podaniem wstawić do lodówki na około 30-40 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Pączki z pistacjami 209

łyżeczki soli 100 g masła 2 łyżki likieru cytrynowego skórka otarta z 1 cytryny krem: 250 g serka ricotta 140 g kremu pistacjowego lukier: sok z 1/2 cytryny 1-2 łyżki gorącej wody dodatkowo: 20 g pistacji bez łupinek 1,5 l oleju do smażenia Mąkę przesiać do dużej miski, po środku zrobić wgłębienie. Wkruszyć drożdże, wsypać 1 łyżeczkę cukru(...)rozgrzanym oleju, przez około 90 sekund z każdej strony. Odkładać na papierowy ręcznik. Serek utrzeć z kremem pistacjowym na puszysty krem. Nadziewać nim całkowicie ostudzone pączki. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru utrzeć lukier. Polać nim pączki, posypać posiekanymi pistacjami. Odstawić do zastygnięcia lukru. Smacznego! Tak sobie myślę, że chociaż nie zjadłam ani jednego pączka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
domowe grzane wino vel grzaniec 135

składniki: 1000 ml czerwonego wina 100 g cukru 10-15 goździków 1 laska cynamonu lub w proszku ok. 1/2 łyżeczki ok. 5 cm świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 100 ml wody opcjonalnie: plasterki pomarańczy do podania wykonanie: W garnku doprowadzamy do wrzenia wodę z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, laską cynamonu oraz obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki imbirem

Domowy Smak Jedzenia
Sorbet rabarbarowy 156

niespodziewanych gości i dla dzieci, które chcą niespodziewanie "czegoś słodkiego". 6 łodyg rabarbaru 1/3 szklanki cukru (można dodać mniej lub więcej, w zależności od upodobań) 1 szklanka wody sok z połowy cytryny (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Rabarbar obrać i pokroić na 3 centymetrowe kawałki. Wrzucić na suchą patelnię, zasypać cukrem i podsmażyć. Gdy cukier się rozpuści i rabarbar lekko zmięknie(...)dolać wodę i sok z cytryny. Gotować na wolnym ogniu, aż rabarbar będzie całkiem miękki. Całość dokładnie zmiksować. Dosłodzić, jeśli jest taka potrzeba. Sorbet jest kwaśny, ale taki ma być, lekko słodki, bardziej kwaśny, orzeźwiający. Wszystko przelać do maszyny do lodów i postępować wg instrukcji. Jeśli nie mamy maszyny do lodów należy masę przelać do pojemnika, umieścić w zamrażarce

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie
TORT Z OWOCAMI 234

łyżek mąki łyżeczka proszku do pieczenia krem: 500 ml śmietanki Polskiej 36%  MLEKOVITA cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) 50 dag truskawek 30 dag borówki amerykańskiej czekoladowe ołówki do obłożenia boków tortu  CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy

Z Majeczką w kuchni
Konfitura z dyni i pomarańczy 78

pokroić w małą kostkę. Dynię przełożyć do garnka, zasypać cukrem i odstawić na 2 godziny, aby puściła sok. Dokładnie umyć pomarańcze i cytrynę w gorącej wodzie. Zetrzeć skórkę z 1 cytryny i 1 pomarańczy oraz imbiru na tarce o drobnych oczkach. Z cytryny wycisnąć sok, a pomarańcze

KuchniaWeDwoje.pl
CYTRYNADA 155

Składniki: 12 dkg cytryny 0,25 l wody 20 dkg cukru 5 g kwasku cytrynowego 0,5 l wody gazowanej 3 dkg lodu konsumpcyjnego Sposób przygotowania: Zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Cytrynę wyszorować, sparzyć, obetrzeć, włożyć ją do syropu i napój oziębić. Cytrynę pokroić w plasterki. Porcjować do wysokich szklanek po 30 ml syropu, dodać po 1plasterku cytryny

Przepisy kulinarne babci Antoniny
Steki z serem pleśniowym jako przekąska 184

Podawać z plasterkiem średnio wysmażonego steka, kawałkiem niebieskiego sera pleśniowego i łyżką dżemu/pasty figowej. Dżem figowy Składniki: 200 g suszonych fig 1/2 szklanki Bourbonu Sok z jednej cytryny 3/4 szklanki wody 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżki białego cukru Przygotowanie: Wyciąć twade zgrubienie przy łodydze figi, następne figi umieścić w rondelku, dodać wodę, Bourbona i sok z cytryny. Całość

naRuszcie
Walentynkowe ciasto z sercem 1283

dowolnie udekorować np. polukrować lub posypać cukrem pudrem. Lukier: 150 g cukru pudru sok z połówki niedużej cytryny 1 - 2 łyżki gorącej wody Cukier puder ucierać stopniowo wlewając wodę i sok cytryny do momentu otrzymania pożądanej konsystencji lukru. Gęstość lukru można dowolnie modyfikować przez dodanie większej ilości cukru lub soku. Smacznego! :-) Inspiracja: marthastewart.com   __________________________________________________________________________________ ZOBACZ TAKŻE:  Malinowe bezowe serduszka

maniapieczenia
Tarta z jabłkami i gruszką pod posypką z orzechów i płatków owsianych z sosem czekoladowym. 187

użyłem całego jajka, a nie tylko żółtka. Czego użyłem? -8 dużych jabłek -2 gruszki -2,5 kubka mąki TYP 550 -1 kubek cukru -150 gram masła -jajko -woda 2l -sok z cytryny -cynamon -czekolada gorzka 60% kakao -mleko -skórka z pomarańczy -płatki owsiane -orzechy zgniecione w moździerzu (u mnie włoskie, laskowe) Jabłka i gruszki obieramy, kroimy w ósemki i zanurzamy(...)wodzie z sokiem z cytryny. Mąkę, cukier zagniatamy z zimnym, posiekanym masłem i jajkiem. Zwarte cisto formujemy w walec, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 20 minut. Naczynie do tarty smarujemy masłem, z ciasta zostawiamy 1/4, a resztę wałkujemy na pół cm grubość. Przekładamy do tarty, wylepiamy boki; powierzchnię nakłuwamy widelcem, i wkładamy na 12 minut do piekarnika

BaRepas
74. Mini torcik z chałwą 120

wyciełam je ze zwykłych butelek po wodzie mineralnej. Tak więc każdą taką obręczą wycinam kółko z biszkoptu i pozostawiam je w obręczy. Biszkopt należy lekko zwilżyć (np. wodą z cytryną).  Kremówkę ubijam z cukrem pudrem i śmietan- fixem i nakładam na biszkopty, następnie krusze chałwę i posypuję nią warstwę z kremówką. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z kilkoma łyżkami

Jadło i czytadło
Pączki z adwokatem 124

jogurtu naturalnego  1/4 łyżeczki soli 2 łyżki wódki olej  do smażenia ajerkoniak Składniki na lukier : 200 g cukru pudru 2 łyżki ciepłej wody 2 łyżki soku z cytryny Nadzienie: 1/2 szklanki mleka 1 szklanka adwokatu 1 żółtko 1 budyń waniliowy 1 łyżeczka cukru Sposób przygotowania: W misce przygotować zaczyn...drożdże pokruszyć, zalać połową ciepłego mleka, dodć cukier(...)adwokat i żółtko połączyć za pomocą miksera i wlać do gotujacego się mleka wymiksowac.Ostudzic i przełożyć do szprycy z długą końcówką. Tak przygotowanym kremem nadziać pączki. Sok z cytryny połączyć z wodą. Do płynu dodawać po łyżce cukier puder i dokładnie mieszać. Jeśli masa będzie mało gęsta,  dodać jeszcze 2 łyżki cukru. Tak przygotowanym lukrem posmarować za pomocą pędzelka

Gosia gotuje
Lemoniada owocowa 173

mrożony pokrojony w kostkę arbuz i plastry cytryny = LEMONIADA OWOCOWA. Do szklaneczek wlewamy po 2/3 kompotu z mirabelek, dodajemy pokrojone kostki mrożonego arbuza (albo kostki lodu), uzupełniamy wodą gazowaną i plasterkami cytryny. Polecam, bo lemoniada owocowa jest idealna na upalne dni! Lemoniada może być przygotowana na bazie innych kompotów owocowych, innych smaków. Polecam również inne przepisy na lemoniady: Lemoniada

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Cytrynowiec 205

już tylko mieszamy delikatnie, ale dokładnie łyżką. Przekładamy na blachę (23x37 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok 30 minut w 180 st. C Nasączenie: sok z 1/2 cytryny 1/2 szklani wody 1 - 2 łyżki cukru Masa cytrynowa: 2 budynie śmietankowe 1 galaretka cytrynowa sok z 1 cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 125 g masła 2 szklanki wody Budynie(...)szklanki wody, pozostałą zagotowuję z cukrem. Do gotującej wody wlewam rozpuszczony budyń i mieszając gotuję do zgęstnienia. Do gorącego budyniu wsypuję galaretkę i mieszam aż się rozpuści. Budyń odstawiam do ostygnięcia. Białka ubijam na sztywną pianę, a żółtka ucieram z miękkim masłem, następnie dodaję po łyżce zimnego budyniu, sok z cytryny i pianę z białek. Masę wykładam na ostudzony

Cynamonowe szczęście
Mazurek cytrynowy 332

czekoladowy   -  mazurek kajmakowy   -  mazurek pomarańczowy Mazurek cytrynowy Składniki: ciasto 150g mąki pszennej 75g masła 30g cukru pudru 1 żółtko skórka otarta z 1 cytryny 1 łyżka zimnej wody (opcjonalnie) krem cytrynowy 2 jajka skórka otarta z 1 cytryny 80ml soku z cytryny (z 1-2 cytryn) 100g masła 100g białej czekolady kandyzowana skórka cytrynowa skórka obrana(...)cytryny (nie wykorzystamy całej do dekoracji) 125ml wody 120g cukru płatki migdałów do dekoracji Wykonanie: CIASTO KRUCHE - mąkę przesiać, dodać cukier puder, zimne masło oraz żółtko, składniki posiekać razem, szybko zagnieść gładkie ciasto ciasto zafoliować i schłodzić przez 60 minut - formę wyłożyć papierem do pieczenia, dno formy wylepić 2/3 ciasta, z pozostałej 1/3 utworzyć wałek, przykleić go do ciasta, tworząc

Smakołyki Bereniki
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE ORZECHOWYM 127

cytryny 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 300 ml mleczka kokosowego 4-5 łyżek pasty orzechowej Radix-Bis 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka curry szczypta papryki chili sól, pieprz Dodatkowo: ok. 100 g fistaszków Radix-Bis ryż basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia(...)kroimy w słupki. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paski. Orzechy obieramy z łupin. Sos: W wysokim naczyniu mieszamy mleko kokosowe z wodą, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy pastę orzechową oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy curry, kuminem rzymskim, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię (u mnie: patelnia do smażenia

Kuchnia MagdaLeny
PIECZONE PODUDZIA W SOSIE ORZECHOWYM 152

cytryny 1/2 łyżeczki imbiru mielonego sól, pieprz Sos: 300 ml mleczka kokosowego 4-5 łyżek pasty orzechowej Radix-Bis 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka soku z cytryny 50 ml wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kuminu rzymskiego 1 łyżeczka curry szczypta papryki chili sól, pieprz Dodatkowo: ok. 100 g fistaszków Radix-Bis ryż basmati Radix-Bis Wykonanie: Podudzia(...)kroimy w słupki. Papryki myjemy, osuszamy, usuwamy nasiona i kroimy w cienkie paski. Orzechy obieramy z łupin. Sos: W wysokim naczyniu mieszamy mleko kokosowe z wodą, sosem sojowym i sokiem z cytryny. Następnie dodajemy pastę orzechową oraz cukier i dokładnie mieszamy. Przyprawiamy curry, kuminem rzymskim, papryką chili oraz szczyptą soli i pieprzu. Rozgrzewamy patelnię (u mnie: patelnia do smażenia

Kuchnia MagdaLeny
Szpinak, seler łodygowy, gruszka 134

jabłek gat. Ligol Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny, którą wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka i gruszki pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Z selera łodygowego odciąć po 0,5 cm na końcach. Szpinak wyjąć

Pij soki wyciskane
Hummus z bazyliowym pesto 114

jakże udaną tym razem! Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy 1/2 szklanki bazyliowego pesto* 4-5 łyżek oliwy z oliwek (użyłam aromatyzowanej truflami) 4-5 łyżek wody 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu sok z 1/2 cytryny 1 łyżka pasty tahini *Bazyliowe pesto (całość miksuję na gładką pastę): ponad 1,5 szklanki listków i łodyg bazylii 3-4 łyżki oliwy z oliwek(...)kremowe Ciecierzycę moczę przez noc w wodzie, zmieniam wodę na świeżą i gotuję nasiona przez godzinę lub dłużej do miękkości. Studzę. Ciecierzycę, pesto, oliwę, tahini, wodę, sok z cytryny, sól i pieprz miksuję blenderem na gładką masę. Jeśli jest taka konieczność dolewam więcej wody lub oliwy z oliwek. Podaję od razu lub po schłodzeniu. Hummus można przechowywać

Mango Papaja