przykład na podwieczorek. To jedna z moich ulubionych zimowych surówek. Dla 4 osób Przygotowanie: 15 min. Chłodzenie: 1 godz. Składniki: 500 g marchewki 4 pomarańcze Sok z połówki cytryny 1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy* 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka posiekanej natki kolendry 2 łyżki oliwy z oliwek Marchewkę obierz i zetrzyj na tarce z dużymi(...)następnie na małe cząstki. Wrzuć je do miski z marchewką. Kolendrę umyj, osusz, oberwij listki i drobno posiekaj. Z dwóch pozostałych pomarańczy wyciśnij sok. Dodaj wodę z kwiatów pomarańczy, sok z cytryny, miód, oliwę, cynamon i kolendrę. Dobrze wymieszaj, posól. Połącz w misce z marchewką i pomarańczą, wymieszaj i wstaw na co najmniej godzinę do lodówki. *Wodę pomarańczową znajdziesz
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaSzybki w przygotowaniu, idealny gdy zostaną białka np, z robienia pączków najlepiej smakuje z ptysiami. Składniki 6 białek 300 g cukru 150 g wody łyżeczka soku z cytryny Sposób przygotowania Z wody i cukru ugotować gęsty syrop, z białek ubi ć sztywna pianę, cały czas miksując wlewa ć powoli syrop na końcu doda ć sok z cytryny i miksowa
RAROSSAszczypta soli Składniki na krem: - 2 żółtka - 3 łyżki cukru pudru - 250 g serka mascarpone Składniki na galaretkę truskawkową: - 500 g truskawek - 2 łyżki cukru - 1/2 szklanki wody - 1 łyżka soku z cytryny - 2 łyżeczki żelatyny Najpierw zabieramy się za zrobienie ciasta. Żółtko i jajko miksujemy z cukrem i szczyptą soli a następnie dodajemy masło po kawałku. Na końcu dodajemy(...)folię i wkładamy do lodówki na 1 godzinę. W między czasie robimy galaretkę truskawkową. Truskawki obrane i umyte kroimy na ćwiartki i wrzucamy do garnka, dodajemy cukier, wodę i sok z cytryny i gotujemy ok. 10-15 minut aż owoce trochę się rozpadną a woda odparuje. Żelatynę mieszamy z zimną wodą (3 łyżki) i dodajemy do truskawek i mieszamy
Kuchenne Wariacjefont:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: - 4 pomidory - 1 szklanka ziaren słonecznika - ¼ szklanki wody - 40 ml soku z cytryny - ½ szklanki posiekanego koperku - ½ cebuli - 2 ząbki czosnku (można pominąć) - ½ łyżeczki soli himalajskiej - szczypta pieprzu - 1 łyżka oliwy z oliwek Normal 0 21 false false false(...)zalewamy gorącą wodą (aż wszystkie ziarna będą zakryte) i zostawiamy przynajmniej na kilka godzin (można krócej, jeśli dysponujemy blenderem o dużej mocy). Po tym czasie dodajemy do niego wodę, sok z cytryny, czosnek, sól, pieprz oraz oliwę i wszystko dokładnie blendujemy. Farsz mieszamy z pokrojoną w drobną kostkę cebulą i posiekanym koperkiem. Pomidory polewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórkę i wydrążamy. Faszerujemy
Smakuje zdrowołyżek ziarna sezamu 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej wychodzi sok z połowy cytryny) 80 ml zimnej wody lub wody z gotowania ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Dodatkowo: Oliwa z oliwek lub orzeszki pini lub natka pietruszki Ciecierzycę namoczyć w zimnej wodzie(...)łyżek ziarna sezamu 1 łyżka oleju sezamowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki soku z cytryny (mniej więcej wychodzi sok z połowy cytryny) 80 ml zimnej wody lub wody z gotowania ciecierzycy 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego Oliwa z oliwek lub orzeszki pini lub natka pietruszki'; document.write
moj przepis namój dzień zaczyna się od podprażania słonecznika. Wychodzi tego około filiżanki. Tym słonecznikiem posypuję sobie praktycznie każde danie. Ale tak w ogóle to dzień zaczynam od wypicia szklanki wody z cytryną, na czczo. Wieczorem sobie przygotowuję tę miksturę i rano wypijam tuż po przebudzeniu. 2. Do emaliowanego kubeczka wsypuję 4 łyżki płatków owsianych i zalewam je wodą tak ze sporym
Kawa z mlekiemozdabiać. Żadne polewy, lukry czy posypki nie są potrzebne. Biszkopt delikatnie nabiera wilgoci od śmietanowej pianki. Jeśli jednak lubicie bardziej wilgotne ciasta, to możecie biszkopt skropić ponczem lub wodą z cytryną. Składniki: biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru szczypta soli 2/3 szklanki mąki pszennej 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki zimnej wody Jajka umyć, osuszyć
Codzienna kuchnia niecodziennasię z jesienną herbatą :) Spróbujcie! Tyle dobra rośnie wokół nas! :D Syrop z nawłoci: Potrzebujesz: na 2-3 butelki/słoiki ok. 20 kwiatostanów nawłoci sok z 1 cytryny gorąca woda jasny cukier brązowy demerara Sposób przyrządzenia: 1. Kwiaty nawłoci odetnij od łodyg. 2. Kwiaty umieść w garnku, zalej je gorącą wodą tak, żeby całe były nią zakryte i odstaw
Kuchnia w Słońcu Skąpanadrobnego cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki soli Składniki na sos (można zastąpić gotowym): 100 g truskawek (mogą być mrożone) 1 łyżka cukru 1 łyżka wody odrobina soku z cytryny Dodatkowo: drobny cukier do obtoczenia olej do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczniemy od przygotowania sosu. W małym garnuszku umieszczamy truskawki, cukier, wodę
My Culinary ArtSkładniki: z bloga Kwestia Smaku 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki cukru 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 200 g porzeczek 1 szklanka soku pomarańczowego mięta cytryna kostki lodu W rondelku zagotować wodę z ekstraktem waniliowym i cukrem, gotowa 3 minuty. Odstawić do ostygnięcia. Porzeczki zbenderowac. Przecisnąć(...)prze sitko, resztki z sitka wyrzucić. Połączyć syrop cukrowy z musem porzeczkowym oraz sokiem pomarańczowym. Odłożyć do lodówki. Do szklanek nalewać syrop do polowy szklanki, wrzucić plasterek cytryny, lód, listki mięty. Dopełnić wodą
Moja Galeria Smakułyżeczka proszku do pieczenia 4 jajka 20 dag cukru pudru cukier waniliowy 1 cytryna 25 dag masła Lukier: 1,5 szkl cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny odrobina wody barwnik spożywczy żółty Zielone wiórki kokosowe Miękkie masło miksujemy do białości. Dodajemy po jednym żółtku cały czas ucierając, cukier waniliowy, cukier puder, sok i otartą skórkę z cytryny. Masę
Smakołyki Asinadzienie: 150 g cukru/ksylitolu 3 łyżki masła 1 łyżka cynamonu+ 1 szczypta soli 2 średnie starte marchewki Na lukier: 3 łyżki zmielonego ksylitolu/cukru+ 1 łyżka soku z cytryny Wykonanie: wodę z mlekiem, miodem i masłem podgrzać w małym garuszku. Z dwoma łyżkami mleka rozmieszać drożdże. aż staną się płynne. Do misy robota odmierzyć mąkę, sól, cynamon i cukier waniliowy, dodać(...)blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przecięciem do dołu. Przykryć i odstawić do ponownego wyrośnięcia piec w 180`C 25 minut ksylitol zmielony ma mączkę utrzeć z sokiem z cytryny do odpowiedniej konsystencji. Gdyby był za gęsty doadć soku z cytryny, do za rzadkiego dosypać ksylitolu. Polać schłodzone bułki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!roboty na bazie spirytusu i orzeźwiających cytryn to świetny w smaku i mocno rozgrzewający trunek na zimne wieczory. Najlepsza dla zdrowia jest nalewka cytrynowa. Składniki: 4 cytryny 0,5l spirytusu 0,5l wody 1 szklanka cukru Wykonanie: 1. Cytryny sparzyć, zetrzeć z nich skórkę i wycisnąć sok. 2. Do garnka wlać wodę, dodać cukier oraz sok i skórkę
Szalona Kuchnia EwelinyW komentarzach do poprzedniego postu Sylwia napisała, że nie wpadłaby na to, żeby liczyć przeczytane książki. Zaczęło mnie to stwierdzenie nurtować, sama nie wiem, dlaczego. Sama
Pożeraczka, czyli raz adobrze