masę cytrynową: 50 g mąki ziemniaczanej 150 g cukru skórka otarta z 2 cytryn 125 ml soku z cytryny (około 3 cytryny) sok z 1 niedużej pomarańczy 60 g masła 3 żółtka 1 jajko 200 ml wody Beza: 3 białka 150 g cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy ręcznie lub z pomocą malaksera(...)dodatkowe 20-25 minut. Ciasto powinno się delikatnie zarumienić. Wyjmujemy, całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem oraz skórka z cytryny. Do garnka z grubym dnem wlewamy wodę, sok z cytryny oraz sok z pomarańczy. Dodajemy suche składniki, zagotowujemy, mieszając cały czas, do momentu aż całość zgęstnieje. Zdejmujemy z palnika, dodajemy masło i mieszamy, do momentu aż się roztopi
Mania Gotowaniawyjęciu z piekarnika upuścić na podłogę z wysokości 40 cm (dzięki temu biszkopt nie opadnie ). Wystudzić. Po wystudzeniu przekroić na trzy krążki. Poncz 1 szklanka wody z cytryną i cukrem ( do smaku) Krem truskawkowy 2 opakowania galaretki truskawkowej 800 g śmietany kremówki 1 szklanka mocno ciepłej wody. Galaretki rozpuśćcie w szklance mocno ciepłej wody, mieszając
Piekarz-Kucharz-Garkotłukwięcej) 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii KARMEL 2-3 łyżki cukru 2-3 łyżki wody + 1/4 szklanki wody LUKIER (opcjonalnie) 1 szklanka cukru pudru kilka łyżek gorącej wody lub soku z cytryny Wykonanie: - drożdże i jajko należy wyjąć wcześniej z lodówki - przygotować karmel: do rondelka wsypać cukier, zalać niewielką ilością wody, gotować na małej mocy palnika, nie mieszając (można jedynie(...)sprawdzić stan upieczenia, przełamując jeden z pierników - pierniczki po upieczeniu delikatnie zdjąć z blachy, ostudzić - można je od razu dekorować - lukrem (cukier puder dokładnie rozetrzeć z gorącą wodą lub sokiem z cytryny) lub polewą czekoladową, albo pozostawić bez niczego - pierniczki należy przechowywać w szczelnym pojemniku lub puszce
Smakołyki Berenikiprzygotowane jabłka możemy wykorzystywać do ciast, podawać z lodami waniliowymi lub podawać same polane odrobiną karmelu. Składniki: 2 jabłka, pokroić na ½ cm plastry lub ćwiartki ½ szklanki wody ¼ szklanki soku z cytryny 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka cukru Przygotowanie: Grilla rozgrzewamy do średniej temperatury. W międzyczasie w dużej misce łączymy wodę i sok z cytryny. Do przygotowanej mieszaniny wkładamy plasterki jabłka
naRuszciesmak, bogactwo minerałów, witamin, a przede wszystkim za mega pozytywny przekaz energetyczny. Uwaga, uwaga! Oto nasz plan dnia: Około godziny 7 rano wypijamy 0.5-0.7l wody z cytryną lub octem jabłkowym (Jagódka wypija małą szklaneczkę). Następnie około godziny 8 pijemy zielony sok . Dzisiaj składał się on z: 5 marchewek, 4 laski selera naciowego, 1 jabłko, 1 pomarańcza, 1 plaster(...)czosnku, sól, pieprz do smaku. Przygotowanie: Wszystkie składniki drobniutko posiekać, wymieszać z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Wyłożyć na tackę dehydratora i suszyć w 43 stopniach przez 7-8h. Składniki na naleśniki (ok. 10 małych naleśników): pół szklanki suchej kaszy jaglanej (moczonej w wodzie przez noc), 1/4 szklanki komosy ryżowej (również moczonej), woda, sól himalajska. Przygotowanie: Kaszę
Jeść, by żyć w zdrowiupieprzu 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki ostrej papryki (lub mniej) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka curry Marynata do smarowania: 1 łyżeczka miodu 5 łyżek letniej wody 1 łyżka soku z cytryny *** Kawałki kurczaka dokładnie nacieramy przyprawami, przekładamy do miski i wkładamy do lodówki na minimum godzinę *** *** Następnie mięso układamy w naczyniu żaroodpornym i wkładamy do piekarnika(...)nagrzanego do 190’C *** *** Kurczaka pieczemy przez 50 minut, polewając go w trakcie dwa-trzy razy tłuszczem z dna naczynia *** *** W miseczce mieszamy składniki marynaty do smarowania: wodę, miód i cytrynę. Tak powstałym płynem smarujemy kurczaka i pieczemy jeszcze przez 10 minut, następnie ponownie smarujemy marynatą i pieczemy kolejne 10 minut. Łącznie mięso pieczemy przez 1 godzinę
Blog z Apetytemskorupkach za pomocą małego nożyka. Potem mule dokładnie płuczemy pod zimną bieżącą wodą, aby wypłukać je z piasku.Co dalej?Tak przygotowane mule można przyrządzić na wiele sposobów: upiec w piekarniku, ugotować na parze, udusić w winie lub innym sosie :) Do tego obowiązkowo ciepła, chrupiąca bagietka i kawałek cytryny :)Jak zasiąść z małżem do stołu?W restauracjach małże zwykle są podawane(...)talerzach na zupę, w dużych misach lub wazach, albo w fikuśnych, małych wiadereczkach. Do tego dostaniecie łyżkę i widelec oraz duży talerz na puste skorupki. I miseczkę z wodą i cytryną do płukania palców. Gdyż małże je się palcami! A po co ta łyżka i widelec? Otóż pierwszego mula nabieracie jedną ręką na łyżkę, a drugą nabijacie mięso na widelec
W kuchni Katiecukru -2 płaskie łyżki mąki pszennej tortowej -cukier waniliowy -3/4 szkl cukru -3 żółtka -250g masła lub margaryny PONCZ -0,5 szklanki przegotowanej wody -1 łyżka soku z cytryny CIASTO Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Całe jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy na białą, puszystą masę. (ważne by jajka(...)mieszamy do zgęstnienia (jak budyń) Studzimy Masło lub margarynę w temperaturze pokojowej ucieramy na puch, dodajemy po łyżce budyniu. I krem gotowy :-) Pierwszy spód ciasta lekko ponczujemy (poncz woda+sok z cytryny) Dajemy połowę kremu, przykrywamy drugim spodem, ponczujemy dajemy resztę kremu. Całość posypujemy okruszkami z kopułki. Ciasto wstawiamy do lodówki na kilka godzin. I gotowe. Pięknie wygląda, super smakuje
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokułyżeczki proszku do pieczenia 20 g kakao w proszku sok z 1 cytryny skórka otarta z 1 cytryny lukier: 100 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny odrobina wody Masło ucieramy z cukrem. Kiedy się połączą w jedną masę dodajemy pojedynczo jajka. Następnie wcześniej przesianą mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Na koniec sok i skórkę z cytryny(...)stopni na 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy nie jest surowe. Studzimy. Przygotowujemy lukier. W miseczce mieszamy wszystkie składniki. Mieszamy do uzyskania gęstej masy. W razie konieczności dodajemy odpowiednio wody lub cukru. Polewamy ostudzoną babkę
KuchcikoweLovekopiasta łyżka mąki pszennej 250g masła w temperaturze pokojowej 6 łyżek cukru pudru 2/3 łyżeczki ekstraktu cytrynowego skórka starta z jednej cytryny 3 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 200ml wody sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe w proszku 700ml gorącej wody około 520g podwójnych markiz Mafijne Lemon dr Gerard 1. Do rondelka(...)cytryny, bardzo krótko wymieszać mikserem. 5. Połowę gotowego kremu wyłożyć na spód w blaszce, wyrównać. Składniki do nasączenia wymieszać. Podwójne markizy Mafijne Lemon maczać przez parę sekund w ponczu i ułożyć je na kremie w blaszce ( patrz FILM ). Na wierzch wyłożyć pozostały krem, wyrównać i ciasto wstawić do lodówki. 6. Obie galaretki wsypać do miseczki i zalać gorącą wodą, mieszać
Mała CukierenkaPyszna, słodko-kwaśna i orzeźwiająca lemoniadka :) W sam raz na trwające od tygodnia upały. Zapraszam do przygotowań! Składniki na dzbanek: 1,5 l gazowanej wody 4 duże cytryny 1 limonka (opcjonalnie) 1 szklanka cukru kilka listków mięty szklanka pokruszonego lodu CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do szklanki z cukrem wlewamy tyle wrzącej wody, aby całkowicie(...)zakryła. Intensywnie mieszamy, aż cukier się rozpuści i powstanie syrop. Odstawiamy do ostygnięcia. Z cytryn i limonki dokładnie wyciskamy sok. Wlewamy do dzbanka, dodajemy wodę i cukrowy syrop, mieszamy do połączenia składników. Dodajemy kilka poszarpanych listków mięty. Wsypujemy lód. Gotowe
My Culinary ArtKwiaty mniszka najlepiej zrywa ć pod koniec kwietnia i do połowy maja. Składniki: 500 główek kwiatu mniszka 1 litr wody 2 cytryn 1 kilogram cukru trzcinowego ,lub bialego parę gałązek melisy cytrynowej(...)wszystkie żyjątka z nich uciekły . Kwiaty mlecza wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą i gotujemy na małym ogniu przez ok. 15-20 min. Następnie garnek odstawiamy na dobę w chłodne miejsce. Po 24 godzinach wywar odcedzamy przez sito i dodajemy do niego sok z cytryn oraz cukier. Gotujemy bez przykrycia, na wolnym ogniu przez ok. 2 do 2,5 godziny
w mojej kuchniregularna higiena jamy ustnej. Mycie zębów powinno trwać min. 2-3 minuty. Jednak nie powinno się myć zębów zaraz po spożyciu produktów kwaśnych, np. owoców i soków, wody z cytryną czy kiszonek. Dlaczego? Otóż kwasy rozmiękczają szkliwo i zwiększają jego podatność na ścieranie. Po ich spożyciu warto przepłukać usta wodą i odczekać co najmniej 5-10 minut
Słodkie okruszkizłoto. Marchewkę i seler ścieramy na tarce. Cebulę kroimy w kostkę. W garnku podsmażamy na oleju, cebulę, lekko ją soląc. Następnie dodajemy warzywa, przecier, i wszystkie przyprawy ( oprócz cytryny ). Wlewamy wodę i dusimy pod przykryciem do miękkości. Kiedy warzywa są już miękkie doprawiamy jeszcze wszystko odo smaku, wlewamy sok z cytryny, wsypujemy mąkę i szybko mieszamy. Całość zagotowujemy. Rybę nakładamy
Kulinarne Fantazje Marioliznamy nazwy odmiany, ale pyszne, nie nadające się do przechowywania zimowo. Dziękujemy siostrze za dostawę, Łukaszowi. Składniki 1 kg jabłek ( szara reneta najlepsza ) półtora kg cukru 3/4 l wody 1 cytryna Przygotowanie Obrałem jabłka, pokroiłem je w cząstki, polałem sokiem cytrynowym, aby nie sczerniały. Zagotowałem gęsty syrop z cukru i wody, dodałem jabłka, zagotowałem, odstawiłem na jeden dzień. Następnego dnia
R'n'G Kitchenjednak do samej lemoniady, wyszła pięknie. Jeżeli macie bardzo słodkiego arbuza, pomińcie dosładzanie. Dodajcie jednak tonę kostek lodu i cytrusów. Składniki: ćwierć średniego dojrzałego arbuza 750 ml wody 3 cytryny 2 limonki 1 łyżka cukru (opcjonalnie) parę liści mięty kostki lodu Miąższ arbuza wydrążamy, wrzucamy do blendera razem z wodą, miksujemy, przecedzamy przez sito, przelewamy do dzbanka. Dodajemy
Kardamonovyporcji! :) Jedna, 90g = 105 kcal. Składniki: - 400ml mleczka kokosowego (puszka, włożona do lodówki dzień wcześniej, ale nie jest to konieczne) - 400-500g jeżyn (2 pudełka) - sok z połowy cytryny Jeżyny płuczemy, delikatnie osuszamy, wybieramy brzydkie lub zepsute sztuki i wyrzucamy. Następnie umieszczamy je w plastikowym pudełku i wkładamy do zamrażalnika na co najmniej 2 godziny. Jeśli nie mamy mleczka(...)wkładamy go do lodówki na czas zamrażania jeżyn. Po ich całkowitym zamarznięciu, przekładamy je do misy blendera wraz ze śmietanką kokosową i woda kokosową i sokiem z cytryny. (Śmietanka i woda tworzą się po uprzednim wstawieniu mleczka kokosowego do lodówki) Miksujemy na gładką lub prawie gładką konsystencję, gdyż kawałki owoców też są mile widziane! Podajemy w wafelkach do lodów, talerzyku
Be Fit Be Strongpłatków róż- bez białych końcówek 80 dag cukru 1 litr wody sok z 1,5 cytryny Wykonanie: Do dużego słoika z zamknięciem wrzucamypłatki róż, wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryny. Odstawiamy na min dobę. Po tym czasie z płatków dobrze wyciskamy cały sok, który następnie gotujemy na wolnym ogniu dodając wcześniej cukier. Kiedy sok zawrze, zmniejszamy ogień i gotujemy
Z Majeczką w kuchni