patyczka. Powtarzamy czynność przy drugim cieście, biorąc tę samą ilość składników. Poncz dla dorosłych, jeśli ciasto mają zajadać również dzieci można zrobić poncz z wody i soku z cytryny. 1 szklanka wody, ½ szklanki likieru amaretto. Nasączamy delikatnie oba ciasta. Można to zrobić tradycyjnie łyżką ale świetnie się sprawdza niezbyt duża butelka ze spryskiwaczem, polecam! Krem śmietankowy 600ml śmietanki kremówki
Leśny Zakątekszczypta soli prażone jabłka - porcja na 1 słoik ok 900 g 1,5 kg jabłek, najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara reneta sok z 1 cytryny 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki ksylitolu - opcjonalnie nasionka z 1 laski wanilii lub 2 - 3 łyżeczki zmielonego cynamonu - opcjonalnie 1 łyżka masła Przygotowanie Jeżeli nie mamy prażonych jabłek(...)należy je przygotować. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych odkrawając kawałki owocu. Jabłka pokroić w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem wlać wodę, dodać sok z cytryny, ksylitol ( jeżeli używamy). Dodać połowę pokrojonych jabłek. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień, dodać masło i prażyć tak długo aż jabłka się rozpadną. Może to zająć od 15 do 30 minut
Stare Garyzakładce SOSY. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki na 4 porcje 4 żółtka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyzki wody 120 g masła sól czarny pieprz Masło rozpuścić i przelać przez sitko. Żółtka ubić na parze wraz z wodą i sokiem z cytryny na puszystą masę. Zdjąć miskę
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 5 szt * olej – 3/4 szkl * szpinak świeży – 120 g * mąka pszenna – 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka + sok z cytryny i woda do nasączenia MUS: * truskawki – 650 g * cukier – 3 łyżki * sok z cytryny – 2 łyżki * galaretka truskawkowa – 1 op * śmietana kremówka 36% – 450 ml + truskawki
Ostra na Słodkomiękkiego masła w temperaturze pokojowej 200 g ciemnego brązowego cukru (muscavado pól na pół z demerara) 3 łyżki cynamonu glazura: 85 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 100 ml wody W dużej misce miksujemy mleko, cukier, drożdże, kardamon, stopione masło oraz jajko. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas zagniatając ciasto hakami. Miskę z zagniecionym ciastem przykrywamy ściereczką, zostawiamy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy na złotobrązowo, 20 - 25 minut. Przygotowujemy glazurę zagotowując cukier, wodę i sok z cytryny. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez ok. 10 min do lekkiego zgęstnienia. Bułeczki wymujemy z pieca i smarujemy glazurą. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 1 - 2 minuty. Wyjmujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórynaprawdę warty wypróbowania i najpyszniejszy na grzankach! :D Konfitura z młodych pędów świerku 1 mały słoiczek Potrzebujesz: 100g młodych pędów świerku pospolitego 100g cukru 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wody Sposób przyrządzenia: 1. Pędy świerku zmiksuj w robocie kuchennym, blenderem lub bardzo, bardzo drobno posiekaj. 2. Zmieszaj posiekany świerk z cukrem, podlej wodą i sokiem z cytryny - gotuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanajest podane na opakowaniu) czekoladowe dmuchane kuleczki do dekoracji czekolada rureczki do dekoracji rękaw cukierniczy z końcówką gwiazdka do dekoracji tortu Poncz cytrynowy: sok z cytryny 100 ml przegotowanej wody cukier 2 łyżki Wykonanie: Ubijamy całe jaja z cukrem ( masa potraja się). Jaja ubite więc teraz przesiewamy mąkę i delikatnie dodajemy do jaj, mieszamy łopatką sylikonową .Formę(...)kroimy na trzy krążki czasem wychodzą cztery. Krem: Do misy wlewamy zimne mleko i wsypujemy gotowy proszek.Ubijamy na parę minut,aż nam masa będzie odpowiadać. Krążki tortu nasączamy wodą przegotowaną z cytryną i cukrem.Nakładamy ubity krem oraz smarujemy boki i górę.Resztę kremu wkładamy do rękawa cukierniczego i dekorujemy.Czekoladowymi dmuchanymi kuleczkami ozdabiamy, a na środku wkładamy trzy rureczki
Różowa kuchniawiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Babkę możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem albo polewą czekoladową na lukier: około 2 łyżeczek soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody około 150 g cukru pudru oraz wiórka kokosowe Link do filmu z przygotowania: Babka kokosowa Przygotowanie: Do mąki dodaję proszek do pieczenia i mieszam. Do miski wybijam całe jajka(...)foremki i odstawiam do wystudzenia. Dekorowanie babki: Zimną babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi. Ja udekoruję lukrem, do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny i dodaję cukier puder, wszystko razem dokładnie mieszam (ucieram). Cukier puder dodaję stopniowo, ilość cukru zależy jak gęsty lukier chcemy przygotować. Lukier mieszam przez około 2-3 minuty
Uwaga Babcia Gotujeowoców Składniki: - ogórek pół szt, - jarmuż 1 garść, - banan 1 szt, - awokado pół szt, - kiwi 2 szt, - sok z cytryny 5 łyżek, - woda 1 szklanka, Sposób przygotowania: Ogórka, awokado i kiwi obrać, umieścić w mikserze. Dodać umyty jarmuż, banana, wodę i sok z cytryn. Zmiksować na gładki koktajl
kulinarne odsłony patisól i pieprz do smaku kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia pół łyżeczki kurkumy Skworcu szczypta chili Skworcu pół łyżeczki garam masala Skworcu 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny kilka łyżek wody szczypiorek do posypania Przygotowanie; Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Marchew zalać wodą i też ugotować. Warzywa po ugotowaniu odcedzić. Na patelnie wlać olej(...)wsypać wszystkie przyprawy. Następnie dodać ziemniaki i marchew. Mieszać aby warzywa były obtoczone w przyprawach. Dolać wodę i sok z cytryny i chwilę podgrzewać. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. Posypać szczypiorkiem lub świeżą kolendrą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Dodatkowo: nadzienie jagodowe (u mnie termostabilne z firmy Zentis ) mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (u mnie woda i sok) Przygotować rozczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić
Di gotujektóry jest niesamowicie aromatyczny i oczywiście pyszny! Życzę Wam cudownego dnia! około 0,5 kg śliwek węgierek około 4-5 łyżek cukru sok z połowy cytryny 1 l wody Przygotowanie: Śliwki umyj i pozbaw z pestek. Wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Całość zalej wodą,dodaj sok z cytryny i gotuj aż owoce będą miękkie. Kompot podaj
KukuleczkiSkładniki 2 średnie jabłka sok z cytryny 1/2 szklanki wody cynamon Wykonanie Jabłka pokroić w plastry o grubości około 5mm W miseczce wymieszać wodę i sok z cytryny Zamoczyć w niej przez chwilę plastry po czym osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyłożyć na metalowej kratce. Piec w temperaturze 120 stopni w funkcji termoobiegu przez około 40 min z każdej strony
Kukuleczkipietruszki jest bardzo zdrowy i orzeźwiający, który można przygotować w expresowym tempie. Dodatkowo posiada cudny zielony kolor:) Potrzebne składniki: 1 pęczek natki pietruszki garść mięty 1 l wody mineralnej 1 cytryna 0,5 limonki 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Pietruszkę i miętę dokładnie myjemy i blendujemy, dodajemy sok z cytryny i limonki, dodajemy wodę, miód
Łycha smakówjedną niebagatelną zaletę - nie zawierają konserwantów i innych sztucznych dodatków. Składniki: około 2 kg kruchych, kwaskowych jabłek - ilość dotyczy suszarki firmy MPM model MSG-04 opcjonalnie sok z cytryny wymieszany z wodą w proporcjach 1:1 opcjonalnie cynamon Przygotowanie Jabłka dokładnie myjemy, ewentualnie wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na jak najcieńsze plasterki (im cieńsze plasterki, tym szybciej nasze chipsy będą(...)gotowe). Jeśli zależy nam na zachowaniu jasnego koloru, każdy plasterek zanurzamy w wodzie z sokiem z cytryny. Pokrojone jabłka układamy na sitach i ewentualnie posypujemy zmielonym cynamonem. Suszymy na pełnej mocy suszarki około 4-5 godzin, po czym pozostawiamy na noc w suchym przewiewnym miejscu. Następnego dnia dosuszamy na niższym poziomie grzania około 1-2 godzin. PS - jabłka pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata