woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:64/1096)

Oczyszczający koktajl z natki pietruszki, cytryny i miodu 154

Dzisiaj polecam Wam koktajl oczyszczający z natki pietruszki, cytryny i miodu. Robiła go żona mojego kuzyna, fanka koktajli, ja też postanowiłam wypróbować. Wyczytałam w internecie, że robi się go przez 5 dni i potem trzeba zrobić 10 dni przerwy. Taki koktajl to konkretna dawka energii i to potwierdzam :). Koktajl pijemy na czczo :).  Natkę pietruszki warto używać jak najczęściej(...)się w  w profilaktyce chorób serca, miażdżycy i nadciśnienia, działa też wspomagająco w chorobach układu pokarmowego, moczowego, a nawet nerwowego.  Składniki: garść natki pietruszki 1/2 cytryny 1 łyżeczka miodu woda Natkę  pietruszki myjemy, wrzucamy do misy blendera, dodajemy sok z połowy cytryny, miód i troszkę wody. Wszystko miksujemy blenderem, przelewamy do szklanki, dopełniamy wodą, mieszamy

kruche babeczki
Lemoniada imbirowa 142

rabarbaru   Lemoniada imbirowa Czas przygotowania: 20 minut Proporcje na 1 litr napoju Składniki: 3 łyżki cukru trzcinowego 1 cytryna  starta skórka z 1 cytryny 4 cm kawałek imbiru 1 litr wody mineralnej  liście mięty 4 plasterki cytryny ew. kostki lodu Wykonanie: Imbir obieramy łyżeczką i kroimy w kostkę. Do garnuszka wlewamy szklankę wody, dodajemy cukier i imbir(...)się rozpuścił. Odstawiamy na 15 minut. Cytrynę dokładnie myjemy, a następnie parzymy. Ścieramy z niej skórkę bezpośrednio do dzbanka, w którym będziemy robić lemoniadę. Z cytryny wyściskamy sok, wlewamy do dzbanka, wraz z pozostałą wodą. Imbir odcedzamy na sitku, a wywar wlewamy do dzbanka. Dodajemy porwane listki mięty, plasterki cytryny i mieszamy, Wkładamy do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
SAŁATKA Z ŁOSOSIEM 154

zdrowo...Polecam!   Składniki: pół główki sałaty lodowej 15 dag wędzonego łososia kilka pomidorków koktajlowych kilka kostek fety kilka piórek koperku sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka wody odrobina soku z cytryny łyżeczka musztardy odrobina miodu do słodkości posiekany koperek sól,pieprz Wykonanie(...)Sałatę rwiemy, układamy na talerzu. łososia kroimy na mniejsze kawałki, układamy na sałacie. Tak samo układamy połówki pomidorków i pokruszoną fetę. Posypujemy posiekanym koperkiem. Sos: oliwę mieszamy z wodą, sokiem z cytryny, dodajemy przyprawy, posiekany koperek, dosładzamy miodem, polewamy sałatkę. Podajemy po ok 5 minutach jak smaki się przegryzą

Z Majeczką w kuchni
Nalewka z kwiatów czarnego bzu 378

duże cytryny 750g cukru kryształu   0,5 l spirytusu (96%) + 0,5 l wódki czystej Przygotowanie:  Gotujemy syrop: 1litr wody + 750g cukru, po czym studzimy. Cytryny sparzamy gorącą wodą, szorujemy szczoteczką, po czym kroimy w plasterki (koniecznie usuwamy pestki). Do wyparzonego słoja wkładamy kwiaty, naprzemiennie z plasterkami cytryn, po czym zalewamy syropem i przykrywamy gazą. Odstawiamy

Sajkofanka smaku
Miód z mniszka 86

kwiatów mniszka 2 l wody 3 cytryny 2 kg cukru są to proporcje mniej więcej te same co liczone kwiatki Kwiaty po zerwaniu rozłożyć luźno by poszły sobie robaczki i inne takie. Przebrać i włożyć do garnka, zalać wodą, zagotować przytrzymać na wolnym ogniu ok 15 min. Dodać sok z 2 cytryn i odstawić do drugiego dnia. Wywar przecedzić przez

Gotowanie jest łatwe
GRUSZKI W SYROPIE 190

domowego 3-4 łyżeczki soku z cytryny 3-4 goździki na słoik Gruszki musimy obrać,przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne z pestkami. Zagotować 1,5 l wody z cytryną,cukrem waniliowym i cukrem.Do tej zalewy włożyć gruszki i gotować ok 1/2 godziny aż się zeszklą.Gorące wkładać do wcześniej przygotowanych słoików,dodać po 3-4 goździki,zalać wrzącym

Niespełnione zdolności kulinarne
Pasztet z królika pomidorami i żurawiną 141

garść pestek dyni sól, pieprz oliwa od pomidorów 2 jajka 1 bułka czerstwa 1 szklanka mleka galaretka żurawinowa 25 dkg żurawiny świeżej 1 cytryna 2 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki wina czerwonego 1/3 szklanki wody 2 łyżki cukru trzcinowego Królika pokrojonego przekładam do garnka, wlewam trzy litry wody, dodaję obraną marchewkę, seler, por, liście laurowe, ziele, jałowiec, łyżeczkę soli i gotuję(...)mięsa. Pasztet wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 45 minut. Wyjmuję z piekarnika i studzę. Galaretka: Żurawinę umytą, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wino, wodę, cukier i przesmażam aż wino odparuje a żurawina będzie miękka. Miksuję blenderem, przecieram przez sito. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody, dodaję mus gorący i rozpuszczam. Odstawiam do ostygnięcia

wesoła kuchnia
"SERNIKO" - MAKOWIEC Z MUSEM JABŁKOWYM I POLEWĄ CZEKOLADOWĄ (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY, BEZ RAFINOWANEGO CUKRU) 209

cytryny (ekologicznej), 1/2 szklanka wiórków kokosowych, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 5 łyżek syropu daktylowego, klonowego lub innego roślinnego słodzika. Masa jabłkowa: 3 duże jabłka, 1/2 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka cynamonu, 2 łyżeczki agar-agar, 1 łyżka ksylitolu. Polewa: 7 łyżek rozpuszczonego oleju kokosowego, 3 łyżki kakao, 4 łyżki karobu, 1 łyżeczka wanilii 1 łyżeczka(...)Dodajemy resztę składników i blendujemy na gładką masę, którą wylewamy na masę makową. Masa jabłkowa: Jabłka kroimy na małe kawałki. Jedno z nich blendujemy na mus wraz z wodą, sokiem z cytryny, agarem, cynamonem i ksylitolem. Jabłka umieszczamy w garnku, zalewamy musem i gotujemy cały czas mieszając do 2 minut od momentu rozpoczęcia wrzenia. Wykładamy jabłka z musem na masę

Jeść, by żyć w zdrowiu
Torcik z serkiem mascarpone i malinami 777

oleju; 1/2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny; 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia; 1/4 szklanki białego cukru; Szczypta soli. Nasączenie biszkoptu: 1/4 szklanki ciepłej wody; 1 łyżka cukru pudru; 1 - 2 łyżeczki soku wyciśniętego z cytryny. Masa mascarpone: 250 g serka mascarpone; 1 galaretka malinowa (waga opakowania - 75 g, na 500 ml wody) + 300 ml gorącej, przegotowanej wody(...)suchego patyczka (ciasto jest upieczone, gdy drewniany patyczek włożony do niego, po wyciągnięciu będzie suchy). Upieczony biszkopt wystudzić. Przygotować poncz (nasączenie biszkoptu). W szklance wymieszać ze sobą ciepłą wodę, sok z cytryny i cukier puder. Tak przygotowanym ponczem nasączyć biszkopt. Przygotować krem z serka mascarpone i galaretki. 1 opakowanie galaretki wsypać do miseczki, zalać 300 ml gorącej, przegotowanej wody (zamiast

Gospodyni Miejska
Cytrynada 170

kisić, peklować i mrozić. Jest to owoc o najbardziej wszechstronnym wykorzystaniu w wielu dziedzinach. A na „Letnie orzeźwienie” – cytrynada. Składniki: - 1 l schłodzonej, gazowanej wody mineralnej - 3 wyszorowane i wyparzone cytryny - nektar z agawy – może być stevia lub ksylitol (do smaku) - świeże listki mięty - kostki lodu Z dwóch cytryn, specjalną obieraczką, zdejmujemy skórkę. Cytryny przekrajamy na połówki(...)Przelewamy do pojemnika, dodajemy syrop z agawy (do smaku), ½ litra gazowanej wody mineralnej – mieszamy. Do dzbanka (lub butelki z szeroką szyjką) wrzucamy pokrojoną na plasterki cytrynę oraz umyte, całe listki mięty. Wlewamy wodę z sokiem i syropem, mieszamy. Uzupełniamy pozostałą wodą, dodajemy kostki lodu i skórkę z cytryny. Nalewamy do szklanek i natychmiast podajemy. Na upalne dni… i nie tylko

mojewypiekiinietylko
Francuskie naleśniki z kremem mascarpone i sosem z czarnej porzeczki 171

kremówki 30% lub 36% 250g czarnej porzeczki (może być mrożona) 2 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki soku z cytryny ok. 60g cukru, najlepiej brązowego (w zależności od Waszych upodobań smakowych może być konieczne więcej cukru) 2 łyżki wody Wykonanie: Zacznij od przygotowania kremu i sosu. Kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem(...)pamiętaj, że kremówka do ubijania musi być dobrze schłodzona). Partiami dodawaj mascarpone i wymieszaj na niskich obrotach do połączenia. Odstaw. W małym rondelku wymieszaj porzeczki, cukier, sok z cytryny i wodę. Gotuj ok. 10-15 minut aż owoce się rozpuszczą, a sos zgęstnieje. Sos przetrzyj przez gęste sitko, żeby pozbyć się pestek. Odstaw. Masło rozpuść i ostudź. Mąkę, mleko, cukier

Pociąg Do Kuchni
Rogale Świętomarcińskie 134

zmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 białka (z jajek o wielkości M) łyżeczka ekstraktu migdałowego LUKIER: szklanka cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki ciepłej wody CIASTO: Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut(...)Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 30 minut. LUKIER W wysokim kubku wymieszaj dokładnie cukier puder, sok z cytryny oraz gorącą wodę. Ciepłe rogale polukruj. Możesz je także posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami. Smacznego Artykuł Rogale Świętomarcińskie pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Rogale Świętomarcińskie 191

zmielonych orzechów włoskich około 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej 2 białka (z jajek o wielkości M) łyżeczka ekstraktu migdałowego LUKIER: szklanka cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 3 łyżki ciepłej wody CIASTO: Do miseczki rozkrusz drożdże, dodaj do nich łyżkę cukru i mąki oraz 3 łyżki ciepłego mleka. Całość wymieszaj i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15 minut(...)Piekarnik nagrzej do 180 stopni. Rogale posmaruj roztrzepanym jajkiem, wstaw do gorącego piekarnika i piecz ok. 30 minut. LUKIER W wysokim kubku wymieszaj dokładnie cukier puder, sok z cytryny oraz gorącą wodę. Ciepłe rogale polukruj. Możesz je także posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub migdałami. Smacznego Artykuł Rogale Świętomarcińskie pochodzi z serwisu 365 dni dookoła kuchni

365 dni dookoła kuchni
Ciasto z jabłkami bez pieczenia 452

pieczenia: (forma 34 cm x 24 cm x 7 cm) Warstwa z jabłek: 1,5 kg twardych jabłek 2 galaretki cytrynowe 1/2 - 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki wody łyżka soku z cytryny Warstwa z serka mascarpone: 500 g serka mascarpone 400 ml śmietany 30% 6 łyżek cukru pudru laska wanilii lub łyżka ekstraktu waniliowego 2 łyżki żelatyny w proszku Polewa(...)dekoracji Do odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. Jak zrobić ciasto z jabłkami bez pieczenia? Jabłka obrać, pokroić w drobną kostkę, dodać wodę, sok z cytryny, cukier i gotować do czasu, aż rozpuści się cukier i nie będzie surowych jabłek. Ilość cukru dostosować do stopnia kwaśności jabłek i swoich upodobań. Jabłka nie powinny całkowicie się

Kuchcik gotuje
Woda różana 138

Dlatego idealnym rozwiązaniem jest zrobienie sobie kostek lodu i wtedy można ją tak przechowywać wiele miesięcy.       Składniki: l,5 l przegotowanej wystudzonej wody 0,5 cytryny (wycisnąć sok)  0,5 kg płatków róż Przygotowanie:   Płuczemy dobrze płatki róż i obrywamy białe końcówki. Płatki wrzucamy do słoja zalewamy przegotowaną wodą i wlewamy(...)połówki cytryny, zamykamy szczelnie i odstawiamy na 3 dni. Po 3 dniach wyciągamy płatki, odciskamy dobrze (szkoda wody różanej) i wyrzucamy płatki. Część wody mrozimy, resztę możemy sobie zostawić i używać na bieżąco.   SMACZNEGO

Lili w kuchni

Proponowane wyszukiwania