szczypta soli prażone jabłka - porcja na 1 słoik ok 900 g 1,5 kg jabłek, najlepiej jędrnych i kwaśnych np. antonówka, szara reneta sok z 1 cytryny 1/3 szklanki wody 1/3 szklanki ksylitolu - opcjonalnie nasionka z 1 laski wanilii lub 2 - 3 łyżeczki zmielonego cynamonu - opcjonalnie 1 łyżka masła Przygotowanie Jeżeli nie mamy prażonych jabłek(...)należy je przygotować. Jabłka obrać, pozbawić gniazd nasiennych odkrawając kawałki owocu. Jabłka pokroić w drobną kostkę. Do garnka z grubym dnem wlać wodę, dodać sok z cytryny, ksylitol ( jeżeli używamy). Dodać połowę pokrojonych jabłek. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień, dodać masło i prażyć tak długo aż jabłka się rozpadną. Może to zająć od 15 do 30 minut
Stare Garyzakładce SOSY. Jeżeli przygotowaliście danie z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Składniki na 4 porcje 4 żółtka 1 łyżka soku z cytryny 2 łyzki wody 120 g masła sól czarny pieprz Masło rozpuścić i przelać przez sitko. Żółtka ubić na parze wraz z wodą i sokiem z cytryny na puszystą masę. Zdjąć miskę
O kuchni z uczuciemSKŁADNIKI: BISZKOPT: * jajko – 5 szt * olej – 3/4 szkl * szpinak świeży – 120 g * mąka pszenna – 260 g * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka + sok z cytryny i woda do nasączenia MUS: * truskawki – 650 g * cukier – 3 łyżki * sok z cytryny – 2 łyżki * galaretka truskawkowa – 1 op * śmietana kremówka 36% – 450 ml + truskawki
Ostra na Słodkomiękkiego masła w temperaturze pokojowej 200 g ciemnego brązowego cukru (muscavado pól na pół z demerara) 3 łyżki cynamonu glazura: 85 g drobnego cukru 1 łyżka soku z cytryny 100 ml wody W dużej misce miksujemy mleko, cukier, drożdże, kardamon, stopione masło oraz jajko. Stopniowo dodajemy mąkę cały czas zagniatając ciasto hakami. Miskę z zagniecionym ciastem przykrywamy ściereczką, zostawiamy(...)wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy do wyrośnięcia na 45 minut. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 st.C. Pieczemy na złotobrązowo, 20 - 25 minut. Przygotowujemy glazurę zagotowując cukier, wodę i sok z cytryny. Zmniejszamy ogień i gotujemy całość przez ok. 10 min do lekkiego zgęstnienia. Bułeczki wymujemy z pieca i smarujemy glazurą. Wstawiamy ponownie do piekarnika na 1 - 2 minuty. Wyjmujemy
Dzieje kuchennej Wiewiórynaprawdę warty wypróbowania i najpyszniejszy na grzankach! :D Konfitura z młodych pędów świerku 1 mały słoiczek Potrzebujesz: 100g młodych pędów świerku pospolitego 100g cukru 1/2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka wody Sposób przyrządzenia: 1. Pędy świerku zmiksuj w robocie kuchennym, blenderem lub bardzo, bardzo drobno posiekaj. 2. Zmieszaj posiekany świerk z cukrem, podlej wodą i sokiem z cytryny - gotuj
Kuchnia w Słońcu Skąpanawiórek kokosowych 2 łyżeczki proszku do pieczenia Babkę możemy posypać cukrem pudrem lub udekorować lukrem albo polewą czekoladową na lukier: około 2 łyżeczek soku z cytryny 1 łyżka zimnej wody około 150 g cukru pudru oraz wiórka kokosowe Link do filmu z przygotowania: Babka kokosowa Przygotowanie: Do mąki dodaję proszek do pieczenia i mieszam. Do miski wybijam całe jajka(...)foremki i odstawiam do wystudzenia. Dekorowanie babki: Zimną babkę można posypać cukrem pudrem, polać polewą czekoladową lub lukrem i oprószyć wiórkami kokosowymi. Ja udekoruję lukrem, do miseczki wlewam wodę, sok z cytryny i dodaję cukier puder, wszystko razem dokładnie mieszam (ucieram). Cukier puder dodaję stopniowo, ilość cukru zależy jak gęsty lukier chcemy przygotować. Lukier mieszam przez około 2-3 minuty
Uwaga Babcia Gotujeowoców Składniki: - ogórek pół szt, - jarmuż 1 garść, - banan 1 szt, - awokado pół szt, - kiwi 2 szt, - sok z cytryny 5 łyżek, - woda 1 szklanka, Sposób przygotowania: Ogórka, awokado i kiwi obrać, umieścić w mikserze. Dodać umyty jarmuż, banana, wodę i sok z cytryn. Zmiksować na gładki koktajl
kulinarne odsłony patisól i pieprz do smaku kilka łyżek oleju roślinnego do smażenia pół łyżeczki kurkumy Skworcu szczypta chili Skworcu pół łyżeczki garam masala Skworcu 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny kilka łyżek wody szczypiorek do posypania Przygotowanie; Ziemniaki obrać i ugotować z dodatkiem soli do miękkości. Marchew zalać wodą i też ugotować. Warzywa po ugotowaniu odcedzić. Na patelnie wlać olej(...)wsypać wszystkie przyprawy. Następnie dodać ziemniaki i marchew. Mieszać aby warzywa były obtoczone w przyprawach. Dolać wodę i sok z cytryny i chwilę podgrzewać. Jeśli jest potrzeba doprawić jeszcze solą i pieprzem do smaku. Podawać na ciepło. Posypać szczypiorkiem lub świeżą kolendrą. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Dodatkowo: nadzienie jagodowe (u mnie termostabilne z firmy Zentis ) mleko do posmarowania bułeczek przed pieczeniem Lukier: 1/2 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki gorącej wody lub soku z cytryny (u mnie woda i sok) Przygotować rozczyn. Pokruszone drożdże wymieszać z 3-4 łyżkami mleka (ciepłego, ale nie gorącego!), 1 łyżką cukru oraz mąki, a następnie przykryć ściereczką i odstawić
Di gotujektóry jest niesamowicie aromatyczny i oczywiście pyszny! Życzę Wam cudownego dnia! około 0,5 kg śliwek węgierek około 4-5 łyżek cukru sok z połowy cytryny 1 l wody Przygotowanie: Śliwki umyj i pozbaw z pestek. Wrzuć do garnka i zasyp cukrem. Całość zalej wodą,dodaj sok z cytryny i gotuj aż owoce będą miękkie. Kompot podaj
KukuleczkiSkładniki 2 średnie jabłka sok z cytryny 1/2 szklanki wody cynamon Wykonanie Jabłka pokroić w plastry o grubości około 5mm W miseczce wymieszać wodę i sok z cytryny Zamoczyć w niej przez chwilę plastry po czym osuszyć ręcznikiem papierowym. Wyłożyć na metalowej kratce. Piec w temperaturze 120 stopni w funkcji termoobiegu przez około 40 min z każdej strony
Kukuleczkipietruszki jest bardzo zdrowy i orzeźwiający, który można przygotować w expresowym tempie. Dodatkowo posiada cudny zielony kolor:) Potrzebne składniki: 1 pęczek natki pietruszki garść mięty 1 l wody mineralnej 1 cytryna 0,5 limonki 1 łyżeczka miodu Przygotowanie: Pietruszkę i miętę dokładnie myjemy i blendujemy, dodajemy sok z cytryny i limonki, dodajemy wodę, miód
Łycha smakówjedną niebagatelną zaletę - nie zawierają konserwantów i innych sztucznych dodatków. Składniki: około 2 kg kruchych, kwaskowych jabłek - ilość dotyczy suszarki firmy MPM model MSG-04 opcjonalnie sok z cytryny wymieszany z wodą w proporcjach 1:1 opcjonalnie cynamon Przygotowanie Jabłka dokładnie myjemy, ewentualnie wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na jak najcieńsze plasterki (im cieńsze plasterki, tym szybciej nasze chipsy będą(...)gotowe). Jeśli zależy nam na zachowaniu jasnego koloru, każdy plasterek zanurzamy w wodzie z sokiem z cytryny. Pokrojone jabłka układamy na sitach i ewentualnie posypujemy zmielonym cynamonem. Suszymy na pełnej mocy suszarki około 4-5 godzin, po czym pozostawiamy na noc w suchym przewiewnym miejscu. Następnego dnia dosuszamy na niższym poziomie grzania około 1-2 godzin. PS - jabłka pokrojone
Kulinaria - potrawy z różnych stron światajajka lub 3 małe jajka 200 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 50 g wiórków kokosowych 100 ml mleka kokosowego 3 jabłka 2 łyżki soku z cytryny 1/2 szklanki wody Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Wymieszać z wiórkami, odłożyć. Jabłka obrać ze skórki, przekroić na pół i pozbyć się gniazd(...)nasiennych. Naciąć je od strony wypukłej. W miseczce połączyć wodę z sokiem z cytryny, zanurzyć na chwilę w tym jabłka, żeby mocno nie ściemniały podczas pieczenia. W misie miksera utrzeć masło z cukrem na jasną masę. Dodać kolejno jajka i zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki a następnie mleczko kokosowe. Wymieszać lub zmiksować na wolnych obrotach, tylko
Moja Galeria Smakuduża puszka brzoskwiń (850g) 1 galaretka pomarańczowa Polewa: 2 tabliczki mlecznej czekolady 100ml śmietanki 30% Dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 2 galaretki truskawkowe 1/2 soku z cytryny 1/3 szklanki przegotowanej wody wafelki do obłożenia tortu (opcjonalnie) Sposób przygotowania: 1. Biszkopt i galaretki Galaretki truskawkowe rozpuszczamy w 700ml gorącej wody. Pozostawiamy do stężenia. Brzoskwinie z puszki odcedzamy, syrop gotujemy, a następnie(...)łyżce zmiksowanych brzoskwiń. Na końcu wolnym strumieniem dodajemy galaretkę pomarańczową rozpuszczoną w syropie z brzoskwiń. Masę pozostawiamy w lodówce do lekkiego stężenia. 3. Przełożenie Biszkopt kakaowy nasączamy wodą z dodatkiem cytryny. Wykładamy 1/3 kremu brzoskwiniowego i dokładnie rozprowadzamy go po bokach by nie było szczelin- układamy biszkopty- wstawiamy do lodówki na ok 30 minut- zalewamy tężejącą galaretką truskawkową- ponownie
Kuchnia w czekoladzieSkładniki: cieciorka (1 puszka) sezam (3 łyżki) czosnek (1 ząbek) oliwa z oliwek (2 łyżki) sok z cytryny (2 łyżki) woda (2 łyżki) świeża natka z pietruszki (kilka gałązek) papryczka pepperoni (1/2 szt.) Czas przygotowania: 30 min Liczba porcji: 1 Przygotowanie: Sezam prażymy na rozgrzanej patelni bez tłuszczu aż lekko się zarumieni. Cieciorkę odcedzamy. Dodajemy sezam. Wyciskamy czosnek. Wlewamy(...)łyżki oliwy, wody i soku z cytryny. Wszystko blendujemy aż powstanie jednolita masa. Hummus dzielimy na 3 równe części. Pierwszą zostawiamy bez dodatków. Do drugiej dodajemy natkę pietruszki i blendujemy do powstania zielonej masy. Trzecią blendujemy z kawałkami papryczki pepperoni. W ten sposób powstanie czerwona wersja hummusu. Wszystkie wersje hummusu układamy w jednej miseczce
Weganka gotujeLemoniada cytrusowa / Woda cytrusowa / Woda smakowa Polecam też inne przepisy na lemoniady: bez cukru pomarańczowo-cytrynowa lemoniada ogórkowa Lemoniada owocowa Lemoniada z melona Składniki: 0,75 l wody mineralnej gazowanej 1 cytryna 1/2 limonki 1/2 dużego słodkiego czerwonego grejpfruta gałązki z liśćmi świeżej mięty Przygotowanie: Wszystkie owoce cytrusowe dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym, owoce kroimy w cienkie plasterki wraz(...)skórką (najlepiej nad butelką do której będziemy przekładać, sok nam będzie ściekał bezpośrednio tam), przekładamy do butelki lub dzbanka, wyciskamy sok z połowy cytryny, wlewamy zimną gazowaną wodę mineralną. Na koniec dodajemy miętę wraz z gałązkami. Pijemy ze smakiem. Smacznego! The post Lemoniada cytrusowa appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięGotową masę przelać do przygotowanej tortownicy z ułożonymi truskawkami. Schłodzić w lodówce, najlepiej przez kilka godzin. Frużelina truskawkowa: 250 g truskawek 50 g cukru 20 ml wody sok z ½ cytryny 8 g mąki ziemniaczanej (bardzo czubata łyżeczka) Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:"Table Normal"; mso-tstyle(...)hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Truskawki umyć, odszypułkować, przekroić wzdłuż na pół i wrzucić do garnka. Wsypać cukier i wlać sok z cytryny. Dodać 20 ml wody. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści a owoce puszczą sok. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 1 łyżką wody. Do gorącej masy truskawkowej wlać mąkę, wymieszać, zagotować. Zdjąć z palnika
maniapieczeniakratce, na papierze do pieczenia w temp. 140 st. na termoobiegu. Po 20 minutach trzeba plasterki obtrócić i piec kolejne 20 minut. Mniam :) Moje dzisiejsze menu Śniadanie: woda z cytryną sałatka (sałata rzymska, pomidor, ogórek kiszony, koperek, pietruszka sos "vinegrette", czyli woda z sokiem z cutryny i przyprawy) czipsy jabłkowe Obiad: - leczo Przekąska: - czipsy z buraka i selera :) Kolacja: - ogórko
pyszne zdrowościcukru; 1 łyżeczka agar-agar w proszku lub 1 i 1/2 listka żelatyny; Składniki na wiśnie w syropie: 125 g mrożonych wiśni; 50 g cukru; 50 ml wody; sok z 1/4 cytryny; Wykonanie: 1. Jeśli używamy żelatyny, to żelatynę należy namoczyć w zimnej wodzie przez 10 minut. Dokładnie wycisnąć. 2. Migdały zmiksować przy pomocy blendera na drobne kawałki, większe jednak(...)przecedzić przez sitko i pozostawić 5 minut do przestygnięcia. Wlać do małych szklaneczek. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce. 7. Aby przygotować wiśnie w syropie, należy cukier, wodę i sok z cytryny wymieszać w rondelku. Mieszankę te trzeba doprowadzić do wrzenia cały czas mieszając, aż cukier się rozpuści. Gotować do powstania gęstego syropu. Następnie zmniejszyć ogień, dodać wiśnie. Gotować
In my kitchenbabki po upieczeniu opcjonalnie pół łyżeczki aromatu cytrynowego jeśli lubicie mocno intensywny smak cytryny skórka z 2 cytryn- tylko żółta skórka- uważamy by nie zetrzeć białej warstwy ponieważ skórka wtedy będzie gorzka Dekoracja: Lukrowa polewa cytrynowa: 3 łyżki wody cukier puder w zależności od pożądanej gęstości polewy od 4 łyżek i więcej- dodawać po łyżeczce aż do otrzymania(...)momentu gdy babka się zarumieni. Sprawdzić czy babka się upiekła patyczkiem szaszłykowym. Babka jest gotowa gdy wyciągnięty patyczek się nie klei. Babkę całkowicie ostudzić. Ostudzona skroplić sokiem z cytryny. Dekoracja: Wodę połączyć z cukrem pudrem aż zgęstnieje, dodać żółty barwnik spożywczy w żelu- 2-4 krople. Połączyć na gęstą ale nadal płynną masę. Polać nią babkę, Tak by babka mogła
KreatywnePinyDługo się za nią zabierałam, ale w końcu przyszedł ten dzień - upiekłam Baklavę! :) Wbrew pozorom jest łatwa do wykonania, jednak trzeba do niej wiele cierpliwości. Klasyczna
My Culinary Artminut. Kiedy ciasteczka ostygną możemy ozdobić je lukrem i posypkami.Aby przygotować lukier mieszamy ze sobą dużą ilość cukru pudru z małą ilością wody lub soku z cytryny. Cukru i wody dajemy tyle, aby uzyskać pożądaną konsystencję
Smakowity Blog KulinarnySkorzystałyśmy z przepisów internetowych i po drobnych przeróbkach, przedstawiamy naszą wersję. Składniki: 1 kg selera korzeniowego 20 dag pieczarek 2 cebule 3 ząbki czosnku 1 łyżka soku z cytryny 1 szkl. wody 4 jajka 1 szkl. bułki tartej 1łyżka oliwy 1\2 kostki masła sól, pieprz Wykonanie:Selera, cebulę i czosnek obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach(...)Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać masło, skropić cytryną, posolić i ugotować na miękko, ostudzić. Pieczarki obrać, pokroić i podsmażyć na oliwie, dodać do selera. Połączyć z pozostałymi składniki, doprawić i przełożyć do średniej foremki. Piec przez godzinę w 180 stopniach
Anioły w kuchniTę słynną sałatkę podaję dzisiaj w wersji bardzo zmodyfikowanej. Serwuję ją jako przystawkę w galaretce winnej dla dorosłych, dla dzieci bez alkoholu.20 dag selera1
Kulinarny karnet Christopherakawałkach lub pół opakowanie passaty pół obranego ogórka szklarniowego 1/4 czerwonej papryki pół pęczka szczypiorku mały ząbek czosnku przetarty przez praskę łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta pieprzu i soli szklanka zimnej wody Przepis na koktajl gazpacho Wszystkie składniki pokroić i zmiksować – nie trzeba bardzo gładko. Podawać jako koktajl. 7. Szprycer malinowy Nie ma nic lepszego niż wino(...)szczypta rozmarynu 200 ml zimnej wody gazowanej sok z połowy cytryny lód do podania Maliny, syrop/miód i wino miksujemy z drobno posiekanym rozmarynem i sokiem z cytryny. Przed podaniem dodajemy wodę i kilka kostek lodu na każdą porcję. 8. Koktajl arbuz-mięta-chia Arbuz to kolejny smak lata. Kiedy znudzi nam się jedzenie go samego, możemy przerobić
Ugotowane pozamiatanePtysie robi się z ciasta parzonego - bez proszku do pieczenia i cukru. Czyli zupełnie nie to, do czego jestem przyzwyczajona w kuchni. Zawsze wydawało mi
CiastkozercyWarstwa bananowa: 6-7 bananów 2 cytrynowe galaretki 800ml wrzątku 6 łyżek dżemu brzoskwiniowego Masa śmietanowa: 500ml śmietany 36% 250g mascarpone 3 łyżki cukru pudru Poncz: 100ml wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru Wykonanie: 1. Biszkopt Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać cukier i ponownie ubić na sztywno. Dalej ubijając dodać olej, wodę, żółtka, mąki(...)przekroić wzdłuż na pół. 3. Masa śmietanowa: Serek mascarpone i śmietanę wlać do miski, ubić na sztywno, dodać cukier i całość dokładnie wymieszać szpatułką. 4. Poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i cukrem. 5. Składanie ciasta: Dolny blat biszkoptu przełożyć do tortownicy, nasączyć ponczem, posmarować dżemem brzoskwiniowym, ułożyć banany jeden obok drugiego, wylać tężejącą galaretkę, wyłożyć 3/4 masy śmietanowej
Szalona Kuchnia Ewelinyciepłego mleka 4 żółtka 60 g mię miękkiego masła po łyżeczce startej skórki z cytryny i pomarańczy lukier: 60 g cukru pudru po pół łyżki rumu i wody kilka kropli soku z cytryny Rodzynki namaczamy w rumie. Odstawiamy na pół godziny. Drożdże rozcieramy z łyżeczka cukru i ćwierć szklanki ciepłej wody. Odstawiamy by zaczyn wyrósł. Do miski wsypujemy połowę mąki(...)wyrosło. Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Pieczemy babkę ok 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem czy jest w środku upieczona. Po ostudzeniu polewamy lukrem utartym z cukru pudru, rumu, wody i soku z cytryny
Dzieje kuchennej Wiewióryłyżeczki przyprawy do piernika Krem: 400 ml śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru 200 g marcepanu kilka łyżek wrzątku 1-2 łyżki soku z cytryny Do nasączenia: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny Polewa: 150 g czekolady mlecznej 3-4 łyżki śmietanki 30% Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia, przyprawą korzenną oraz(...)sokiem z cytryny i kilkoma łyżkami wrzątku, a następnie rozgniatamy widelcem do uzyskania gładkiej masy. Tak przygotowany marcepan dodajemy do ubitej śmietany, krótko miksujemy. Biszkopt rozwijamy, nasączamy wodą z miodem i cytryną. Wykładamy masę marcepanową i zwijamy roladę. Odkładamy owinięte folią aluminiową w chłodne miejsce. Schłodzone ciasto dekorujemy rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą (kawałki czekolady wraz ze śmietanką umieszczamy
Smaki Na Talerzusamą myśl o nim. Anna Mucha: Złoty napar z imbiru Czas przygotowania: 1h Pozom trudności: łatwe Złoty napar z imbiru (źródło: kuchnialidla.pl) Składniki: korzeń imbiru – 1 szt. woda Dodatki : miód cytryna – 1 szt. pomarańcza – 1 szt. cynamon kardamon żurawiny maliny Sposób przygotowania: Przygotuj obieraczkę do warzyw, tarkę, niewielki garnek, słoiczki z zakrętkami. Duży, soczysty korzeń imbiru obieramy ze skórki(...)przez dłuższy czas, słoiczki pasteryzujemy. Napar z imbiru przechowujemy w lodówce. Z naparu z imbiru możemy przygotować pyszny napój. Do szklanki wlewamy napar i dolewamy gorącej wody. Dodajemy miód, sok wyciśnięty z cytryny i połowy pomarańczy oraz przyprawiamy do smaku. Opcjonalnie dodajemy maliny (mrożone, świeże lub ze słoiczka) i suszone żurawiny. Źródło: http://kuchnialidla.pl/dorota-karol/owoce/przepisy/anna-mucha-zloty-napar-z-imbiru Anna Mucha: Dżem
WojnaNaSmaki.plmasła 100 g smalcu 1/2 szk cukru pudru 2 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany 1niepełna łyżeczka proszku do pieczenia gruszki w żelu: 5 gruszek 1/2 szkl wody sok z 1 cytryny 4 łyżki cukru 1 cukier waniliowy 1 łyża mąki ziemniaczanej +1/3 szkl wody bez włoska: 3 białka 150 g cukru 50 ml wody Przygotowanie: ciasto kruche: Wszystkie(...)podpiekamy kolejne 20-25 minut aż ciasto zrobi się rumiane. Upieczone babeczki studzimy gruszki w żelu: Gruszki obieramy, kroimy w dość grubą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny i gotujemy z wodą, aż puszczą sok i zmiękną. Kiedy będą miękkie dodajemy cukry oraz mąkę ziemniaczaną rozrobioną w 1/3 szkl wody. Gotujemy chwilę do uzyskania z soku konsystencji żelu. Studzimy. bez włoska
Bon appetit mon amieSkładniki : 10 dkg cukru pudru 2 łyżki gorącej wody kilka kropel soku z cytryny lub odrobina kwasku cytrynowego Sposób wykonania : C ukier puder utrzyj z wodą i sokiem z cytryny w małym rondelku do uzyskania jednolitej masy. Jeżeli Twój lukier jest zbyt gęsty i źle się rozsmarowuje dodaj jeszcze trochę gorącej wody i dokładnie wymieszaj. Natomiast zbyt rzadki lukier
Przepisy i porady kulinarnewody 2 łyżki soku z cytryny ( można pominąć) 1 jajko Przygotowanie: Wszystkie suche składniki, tj. płatki owsiane, ziarna i suszone owoce mieszamy ze sobą. Następnie dodajemy miód, wodę, sok z cytryny i jajko. Łączymy składniki ze sobą rękami. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Formujemy ciastka w dłoniach, mocno dociskając (żeby były zwarte
Ze smakiem i z pasjądzisiejsze czasy) 1 marchew (u mnie bio) 2 młode ziemniaki 1-2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka masła 1/2 cytryny 1-2 łyżki oliwy extra virgin 150 ml białego wytrawnego wina około 1/2 litra wody 1 łyżeczka soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 szczypta kurkumy 2 gałązki tymianku oraz natki pietruszki ziarna(...)wraz z masłem, dorzucić posiekaną szalotkę, czosnek oraz tymianek, a następnie dodać przygotowane warzywa, przyprawić reszt ą przypraw, całość przyrumienić, podlać winem, odparować, dodać świeżo wyciśnięty sok z cytryny oraz wodę. Gotować pod przykryciem około 30 minut. Na koniec kiedy warzywa będą już miękkie całość zmiksować blenderem. Do tego kremu można dodać jeszcze śmietanę (albo crème fraîche lub jogurt
Wino Francja Kuchniaczereśniowy Składniki: (na 800 ml lodów) 500 g czereśni 125 g cukru 125 g wody 1 łyżka soku z cytryny 1 banan 2 łyżki miodówki Z cukru, wody i soku z cytryny zagotować syrop. W tym czasie wydrylować czereśnie. włożyć je do syropu, gotować 5-10 minut, aż zaczną być szkliste. Przestudzić, zmiksować blenderem. Całkowicie ostudzić. Do masy dodać zmiksowanego
Pożeraczka, czyli raz adobrzeskładniki: 1000 ml wody 2 świeże ogórki gruntowe 1 cytryna 4 – 6 łyżek miodu garść świeżych listków mięty kostki lodu opcjonalnie, dodatkowo: 1 ogórek, pokrojony w plasterki do podania(...)plasterki cytryny wykonanie: Z cytryny wyciskamy sok. Ogórki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i miksujemy np. w kielichu blendera lub w Thermomixe na najwyższych obrotach. Dodajemy sok z cytryny, miód oraz wodę i mieszamy. Przelewamy przez sitko do dzbanka, dodajemy listki mięty, ewentualnie plasterek cytryny oraz plasterki ogórka, mieszamy. Całość schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce i podajemy
Domowy Smak Jedzeniamąki pszennej 20 g mąki ziemniaczanej chrupka chałwowa: 60 g mąki pszennej 60 g zimnego masła 30 g jasnego cukru muscovado 60 g chałwy poncz : 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny mus z białą czekoladą: 350 ml śmietany kremówki (38%) 125 g białej czekolady 2 listki żelatyny mus truskawkowy: 250 g truskawek 250 ml śmietany kremówki(...)rozpuszczenia. Zalać kremówką czekoladą, wymieszać aż do połączenia. Ostudzić. Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, delikatnie wymieszać z całkowicie ostudzoną masą czekoladową. Na paterze ułożyć biszkopt, nasączyć sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. Zapiąć na nim obręcz tortownicy, wyłożyć mus, wyrównać wierzch. Odstawić do lodówki do stężenia. Przygotować mus truskawkowy: Truskawki zmiksować, przetrzeć przez sitko. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie. Połowę
Pożeraczka, czyli raz adobrze