woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:66/1096)

Syrop z dzikiej róży 118

słodki. Idealnie nadaje się jako dodatek do herbaty, rozcieńczania jako sok oraz dodatek do lodów czy deserów.   Składniki: (na około 1l) 80g róży 160g cukru 500ml wody 1 cytryna Sposób przygotowania: Płatki róży zrywamy w słoneczny dzień. Najwygodniej jest od razu odrywać białe końce płatków – są gorzkie. Płatki myjemy na sicie i umieszczamy w szklanym słoju przekładając cienko pokrojonymi(...)plasterkami cytryny aż do wyczerpania składników. Płatki zalewamy przegotowana i wystudzona wodą (powinna zakrywać płatki). Słój zamykamy i zostawiamy na 24h w temperaturze pokojowej. Szklane butelki sterylizujemy na sucho w piekarniku nagrzanym do 100 stopni C przez 15 minut. Następnego dnia odcedzamy płatki i dokładnie odciskamy. Płyn przelewamy do garnka i dodajemy cukier. Trzymamy na kuchence do zagotowania. Przelewamy

Pyry na Gaz
Sok z pokrzywy 124

pokrzywy u nas nie brakuje. Uzbroicie się w grube gumowe rękawice i do dzieła. Warto go pić przez 2 tygodnie po łyżce dzienne. Składniki: Pokrzywa Sok z cytryny Miód Woda Wykonanie: Pokrzywę myjemy i kroimy na mniejsze kawałki. Całość miksujemy z dodatkiem wody. Przecedzamy przez gęste sito. Dodajemy do smaku sok z cytryny i miód. Przechowujemy w lodówce i pijemy

Smaki Ewy
TORT NA DZIEŃ MAMY 192

Wypasiona z  MLEKOVITY szklanka serka waniliowego Mleczna Impresja z  MLEKOVITY 2 łyżki żelatyny cukier puder do smaku 3 łyżki soku z cytryny do nasączenia: poncz cytrynowy( woda, sok z cytryny, cukier do smaku) dodatkowo: mini beziki do dekoracji  CUKIETERIA Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę na sztywno, dodajemy po jednym żółtku, ciągle miksujemy. Stopniowo dodajemy(...)łyżką. Przekładamy do tortownicy, pieczemy ok 15-20 minut, do suchego patyczka w temp 170 st.  * Żelatynę zalewamy wodą, kiedy spęcznieje podgrzewamy, ale nie gotujemy, studzimy. * Śmietanę ubijamy na sztywno, dosładzamy wg uznania cukrem pudrem, dodajemy sok z cytryny.  * Przestudzony biszkopt przekrawamy na połowę, nasączamy. Na dolny blat kładziemy 2/3 kremu, wykładamy górny blat. Wierzch i boki smarujemy

Z Majeczką w kuchni
Sos włoski do sałatek 362

wysokim naczyniu, takim do którego zmieści się końcówka blendera – mieszamy ze sobą składniki w odpowiedniej kolejności .   Zaczynamy od wlania octu z białego i czerwonego wina, soku z cytryny i wody. Do tej mieszanki dodajemy sproszkowany lub granulowany czosnek (świeży będzie tutaj zdecydowanie za mocny!), kilka szczypt soli i pieprzu, płynny miód, suszoną bazylię i oregano. Wsypujemy bardzo drobno starty(...)dobrej oliwy z oliwek, nie bardzo gorzkiej 1 łyżka octu z czerwonego wina 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka wody 1-2 łyżeczki płynnego miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 4 pełne łyżki drobno startego parmezanu ½ łyżeczki sproszkowanego czosnku 1 pełna (z lekkim czubem) łyżeczka suszonej bazylii 1 pełna (z lekkim czubem) łyżeczka suszonego oregano sól pieprz

Karo in the Kitchen
Smoothie z woda kokosową, bananem, melonem, mandarynka i jarmużem 104

mandarynka, jarmuż, woda kokosowa (ja akurat kupiłam w Lidlu), trochę limonki lub cytryny Przygotowanie: banana, melona pokroić  i wrzucić do blendera, dodać cząstki mandarynek, jarmuż, sok z cytryny i wodę kokosową. Całość zmiksować

Państwo Wojtczuk gotują
Napój cytrynowy z miodem 151

ochłody najlepszy łyk zimnej wody..i to z dodatkiem miodu, soku z cytryny i szczypty soli.. 0,5 l wody 2 łyżki miodu sok z cytryny szczypta soli Wszystko razem wymieszać, odstawić na noc lub na kilka godzin  do lodówki

Moje domowe kucharzenie
lemoniada cytrynowa z miętą 147

składniki: 2000 ml wody 2 cytryny 2 limonki kilka gałązek mięty 2 łyżki miodu (lub więcej wg własnego smaku) kostki lodu wykonanie: Cytryny i limonki sparzamy, dokładnie myjemy. Przecinamy na połówki. Wyciskamy sok z trzech połówek cytryny i z trzech limonek. Do butelki lub dzbanka wlewamy wodę, wyciśnięte soki, dodajemy miód i mieszamy do rozpuszczenia się miodu. Pozostałe części cytrusów

Domowy Smak Jedzenia
Hummus 106

przepis znajdziesz tutaj  tutaj ) 2 łyżki gorącej wody 3 łyżki soku z cytryny 3 ząbki czosnku sól Przygotowanie: Ciecierzycę, czosnek miksujemy na gładką masę dodajemy pastę tahini, wodę, sok z cytryny i sól i dalej blandujemy na gładką masę. Przygotowany hummus możemy przechowywać w lodówce

Łycha smaków
Truskawkowy tort falbankowy 197

łyżce dodawać zimną frużelinę, cały czas miksując. Krem schłodzić w lodówce około 1-2 godziny, tak żeby stał się sztywniejszy. Nasączenie: 1/4 szklanki cytrynówki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku z cytryny Wszystkie składniki wymieszać. Wykonanie tortu: Pierwszy blat położyć na paterze, naponczować 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć połowę kremu, położyć drugi blat, naponczować 1/4 szklanki ponczu, wyłożyć resztę kremu, położyć(...)mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce zimnej wody 3 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/4 szklanki wrzątku 500 gr serka mascarpone schłodzonego Nasączenie: 1/4 szklanki cytrynówki 1/4 szklanki wody 1/4 szklanki soku z cytryny Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 460 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 6 białek 1,5 szklanki cukru szczypta soli kilka

moj przepis na
Piernik wyborny siostry Anieli 218

Upieczony piernik pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Zimny piernik można posypać cukrem pudrem, polukrować lub zrobić na niego polewę. Lukier: 3/4 szklanki cukru pudru około 3 łyżki mleka, wody lub soku z cytryny Cukier puder wsypujemy do miseczki, wlewamy do niego mleko, wodę lub sok z cytryny i mieszamy na jednolitą masę. Zwykle robię lukier na oko, a najważniejsze

Smakowy Raj
ŁAciaTA PiANkA 255

kondensowanego niesłodzonego ( 500ml)     3 różnokolorowe galaretki 2 łyżeczki żelatyny 3,5 kubka wody 2 łyżki cukru pudru 1 op biszkoptów 1 kieliszek wiśniówki sok z 1 cytryny Przygotowanie: wodę gotujemy, przelewamy do 3 kubeczków, rozpuszczamy w nich galaretki, w pozostałej wodzie namaczamy żelatynę schłodzone mleko ubijamy mikserem, rozdzielamy do czterech miseczek, 3 łączymy z galaretkami do czwartej dosypujemy

Luźna Kuchnia
Korzenne powidła śliwkowe 115

aromatyczne. Gotowe powidła można wykorzystać też do przygotowania wytrawnego śliwkowego sosu BBQ, a przepis na sos znajdziecie  tu . Składniki: 2 kg śliwek węgierek sok wyciśnięty z 1 cytryny 1/3 szklanki wody Przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu 6 goździków (roztartych w moździerzu) 1/4 łyżeczki imbiru 1/4  łyżeczki gałki muszkatołowej 1/4 łyżeczki kardamonu Przygotowanie: Śliwki myjemy, przekrawamy na pół, pozbywamy się(...)pestek. Wkładamy je do dużego garnka, podlewamy wodą i sokiem z cytryny i zaczynamy smażyć na średnim, a potem na małym ogniu. Mieszamy co jakiś czas. Powidła smażymy około 4 godzin i odstawiamy. Kolejnego dnia powidła ponownie smażymy około 3 godzin. Pod koniec smażenia do powideł dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Gorące powidła przekładamy do słoików, szczelnie zakręcamy i stawiamy

Smakowity Blog Kulinarny
Babka cytrynowa z lukrem 175

średnicy około 23 cm i wysokości około 7 cm (u mnie była silikonowa)       lukier cytrynowy: 10 kopiastych łyżek cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody Wykonanie ciasta: (produkty powinny mieć temperaturę pokojową) Miękkie masło utrzeć z 100 g cukru. Ucierać do czasu, aż cukier się rozpuści. Oddzielić żółtka od białek. Nadal ucierając dodawać(...)patyczkiem, gdy patyczek jest suchy to babka jest już upieczona. Lekko wystudzić, wyjąć z formy i polać cytrynowym lukrem. Wykonanie lukru: Cukier puder dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą. Lukier ma być gładki i lśniący. Zaraz po wykonaniu polać ciasto, gdyż pozostawiony lukier zastygnie

Kuchcik gotuje
Sok z pietruszki – eliksir zdrowia 129

można by wymieniać. Można bez problem przyrządzić go w domu a poza tym nie kosztuje wiele. Pijcie dla zdrowia! Składniki: Duży pęczek pietruszki ( natki, ja miałam karbowaną ) 1 cytryna 800 ml wody 8 łyżeczek cukru Wykonanie: W mikserze miksujemy natkę pietruszki ( razem z gałązkami ), obraną cytrynę i cukier. Dodajemy 800 ml wody i dalej miksujemy. Przecedzamy przez sitko i gotowe

Smaki Ewy
Batony owsiane z masa rabarbarowa czyli Slodki Czwartek odc.103 170

płatków owsianych 100 g maki pszennej 1 łyżeczka mielonego imbiru 200 g masła 1/2 szkl. cukru trzcinowego demeara szczypta soli 4 łodygi rabarbaru pół szkl. wody sok z połowy cytryny 2 łyżki kaszy manny cukier puder do posypania Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Płatki mieszamy z maka , imbirem, solą i łączymy z rozpuszczonym masłem z cukrem. Masę przekładamy do blaszki(...)minut by się ładnie zrumieniło. Wyjmujemy z pieca. W czasie gdy ciasto się piecze rabarbar myjemy i kroimy w plasterki nie obierając wcześniej. Wkładamy rabarbar do rondelka, wlewamy wodę, sok z cytryny, cukier. Całość zagotowujemy i gotujemy na małym ogniu aż rabarbar się rozpadnie. Do musu dodajemy kaszkę, mieszamy aż masa zacznie gęstnieć. Wykładamy masę na ciasto, wyrównujemy. Pieczemy dalsze

Dzieje kuchennej Wiewióry

Proponowane wyszukiwania