woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:60/1096)

Mazurek orzechowo – jabłkowy 216

świąteczną atmosferą. Składniki na spody do mazurka: 400 g mąki typ 450 250 g masła 120 g cukru pudru 5 żółtek od ugotowanego jajka łyżka lodowatej wody szczypta soli otarta skórka z jednej cytryny Składniki na mus jabłkowy: 600 g obranych ze skórki jabłek 1 szklanka cukru Składniki na masę orzechową: 150 g orzechów włoskich 0,5 szklanki gorącego mleka(...)orzechów włoskich 2 łyżeczki płatków migdałów biały pisak dekoracyjny Przygotowanie: CIASTO NA SPÓD Mąkę przesiać na stolnicę, żółtka przetrzeć przez sito, dodać, cukier puder, szczyptę soli, skórkę z cytryny oraz wodę. Wszystko razem dobrze zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części, w proporcjach 65%, 35%. Mniejszą część rozwałkować między dwoma arkuszami papieru do pieczenia (dzięki czemu nie przyklei nam się

Kierunekuchnia
sernik cytrynowy 68

ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę o średnicy 24x35cm. Piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Wystudzić, przekroić na dwie połowy. Nasączyć wodą z cytryną. Masa:  Każdą galaretkę rozpuścić w szklance wody ( osobno). Do zmielonego twarogu dodać 3 łyżki cukru i tężejącą galaretkę, zmiksować. W drugim naczyniu ubić śmietanę na sztywno, dodać tężejącą

Darcia w kuchni
Lemoniada RÓŻANA z płatkami róży 198

napoju Dla 5 osób Składniki 2 duże garści płatków dzikiej róży (można trochę zebrać białych ale generalnie różowe żeby był kolor) 1,5 dobrze umytych cytryn cytryny 850ml wody źródlanej 15-20 łyżeczek cukru lub ksylitolu Przygotowanie: 1/ Zebrane płatki zalewamy roztworem 150ml wody i cukru i zamykamy na noc do pojemnika plastikowego. Trzymamy w lodówce. 2/ Słodką wodę wraz(...)płatkami przelewamy do pojemnika, dodajemy 700ml wody a następnie sok z 1,5 cytryny. Wkrajamy również kawałki pociętej połowy cytryny. Mieszamy dokładnie (Sok z cytryny spowoduje intensywne wydzielanie barwnika z płatków - magia :) ). 3/ Przelewamy do szklanek - SMACZNEGO

Kuchnia PROzdrowotna
Tort migdałowo-malinowy z nagietkami( bezglutenowy) 188

wierzch.Krojąc blaty biszkoptowe należy uważać, gdyż ten biszkopt łatwo rozerwać/złamać.Składniki na poncz:* 1,5 szkl. przegotowanej wody* 1 łyżka cukru* sok z 1 cytryny Lekko ciepłą wodę posłodzić cukrem.Dodać sok z cytryny  - zamieszać. Ponczem nasączać biszkoptowe blaty, przed nałożeniem kremu.Krem do tortu:* 200 g białej czekolady* 300 g śmietanki kremówki

kolorowotorcikowo
A'la Malakoff truskawkowy 188

łyżek cukru, aromat waniliowy, 2 łyżki soku z cytryny, około 30 podłużnych biszkoptów, słoik dżemu truskawkowego, garść orzechów włoskich, garść orzechów nerkowca, garść płatków migdałów, sok z 1/2 cytryny, 1/2 szklanki wody. Wykonanie: 1/2 szklanki mleka miksujemy ze śmietaną, żółtkami, cukrem, obiema mąkami i dodajemy kilka kropel aromatu waniliowego. Do gotującego się pozostałego mleka wlewamy powoli wcześniej przygotowany mix. Całość(...)Masło miksujemy na puch i dodajemy po łyżce budyniu oraz 2 łyżki soku z cytryny.     Przygotowujemy poncz: 1/2 słoika dżemu truskawkowego przekładamy do miseczki, dodajemy wodę i sok z 1/2 cytryny. Dokładnie mieszamy. Orzechy laskowe, nerkowca i płatki migdałów wrzucamy na suchą i rozgrzaną patelnię i prażymy. Na tortownicy układamy poziom biszkoptów. Biszkopty polewamy truskawkowym ponczem. W szczeliny

paapilotkaa
Pierś kurczaka z fetą i suszonymi pomidorami w cukinii na parze i surówka 173

sól i pieprz do smaku 1/2 opakowania dowolnego mixu sałat 1 średniej wielkości marchewka łyżka oleju ostropestowego (może być oliwa lub inny olej) łyżka wody łyżeczka octu balsamicznego łyżeczka płynnego miodu łyżeczka soku z cytryny łyżka ziaren słonecznika Piersi kurczaka naciąć wzdłuż z jednej strony, ale nie przecinać do końca. Rozłożyć na desce i delikatnie rozbić, doprawić do smaku solą(...)kilkoma kostkami lodu – zdziwicie się jak fajnie marchew zacznie chrupać. Do słoiczka lub niewielkiego, zamykanego pojemnika włożyć wszystkie składniki dressingu, czyli olej, ocet balsamiczny, miód, sok z cytryny i wodę. Zakręcić i energicznie potrząsać, aż do połączenia się składników. Sałaty przełożyć do miski i dodać do nich chrupiące paski marchewki odsączone z wody, skropić dressingiem i wymieszać. Na suchej

Dietolog
Deser dwa musy: chałwowy i malinowy 103

będzie dla was odpowiednia) – 3 łyżki cukru (można dać mniej lub więcej w zależności od tego jak słodkie są owoce) – 1 łyżka soku z cytryny – 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczonej w 2 łyżkach letniej wody Mąkę rozpuszczamy(...)wodzie. Żelatynę zalewamy zimna wodą, żeby napęczniała. Maliny wrzucamy do garnka wraz z cukrem. Podgrzewamy, aż puszczą sok a cukier się rozpuści. Pozwoliłam moim sie calkowicie rozgotować. Dodajemy cytrynę i wodę z mąką, dobrze mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Zdejmujemy z palnika i po chwili (nie do wrzątku) wrzucamy do owoców żelatynę. Mieszamy dokładnie do jej rozpuszczenia. Nie wolno już

Relaxtime
CIASTO CYTRYNOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM, PIANKĄ I PALONĄ BEZĄ WŁOSKĄ 301

PIANKA: * śmietana 36% – 350 ml * śmietan fix Dr.Oetkera – 2 op * cukier puder – 4 łyżki DO NASĄCZENIA: * gorąca woda z herbatą i kilkoma kroplami naturalnego ekstraktu z cytryn Dr.Oetkera BEZA WŁOSKA: * drobny cukier – 150 g * białko – 2 szt * woda – 30 ml SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, nie przerywając ubijania wsypujemy cukier i cukier(...)proszkiem do pieczenia i delikatnie, ale dokładnie mieszamy łyżką. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut / 180C. KREM CYTRYNOWY: Do rondelka wlewamy sok z cytryny, 1 szkl wody, cukier i cukier ze skórką cytrynową – gotujemy. Do miseczki wlewamy resztę wody, dodajemy budynie i żółtka – miksujemy. Do gotującego się płynu wlewamy masę budyniową i cały

Ostra na Słodko
Tartaletki „superfoods”, czyli surowe mini-tarty z kremem z awokado 151

lekko czubata łyżka kakao (najlepiej surowego) 2 łyżeczki nasion chia lub siemienia lnianego 2 łyżeczki oleju kokosowego 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta nierafinowanej soli 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka wody (ewentualnie) Orzechy umieścić w misie melaksera i bardzo dobrze rozdrobnić na dużych obrotach, po czym przełożyć do osobnego naczynia. Do misy przełożyć daktyle wraz z sokiem z cytryny(...)można również oprószyć kakao, posypać orzechami, wiórkami lub chipsami kokosowymi. Przechowywać w lodówce. Smacznego! Jeśli pragniesz, by deser był zgodny z dietą niełączenia, do miksowania daktyli użyj wody zamiast soku z cytryny i zrezygnuj z dodatku świeżych owoców. Zapisz Zapisz

Even Better Food
Gruszki w octowo - cytrynowej zalewie 142

jako dodatek do mięsa i wędlin. Są mniej słodkie, za to bardziej kwaśne i lekko korzenne. Na pewno zasmakują wielbicielom owocowych dodatków do mięs :)Składniki:gruszki,1 litr wody,1 średnia cytryna,5 łyżek miodu,3 łyżki brązowego cukru,1 łyżeczka goździków,1/4 szklanki octu winnego.Do wody dodać miód, cukier i goździki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cienkie

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ptysie z powiewem róży:) 124

sztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody wsypać przesianą mąkę (1 łyżkę odłożyć) i energicznie mieszać, aż powstanie jednolite ciasto i będzie odstawać od dna i boków garnka. Ciasto przełożyć do miski, aby trochę ostygło. Następnie, cały czas(...)starta skórka z cytryny (opcjonalnie); 2 łyżki wody różanej; Wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem (nie przebić śmietany), dodać serki mascarpone (zimne), skórkę z cytryny, sok i wodę różaną, wymieszać mikserem (długo nie miksować, bo serek może się zwarzyć). Gotowym nadzieniem przełożyć ptysie. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

In my kitchen
Sok z owoców czarnego bzu 156

gałązki mają wtedy czerwonawe zabarwienie a owoce są wręcz czarne), te niedojrzałe są trujące. Składniki: 4 kg owoców czarnego bzu (obranych z gałązek) 3 kg cukru 4 l wody 2 cytryny Wykonanie: Owoce gotujemy 2 h wraz z 4 l wody. Po upływie tego czasy odcedzamy owoce (można je już wyrzucić).  Do odcedzonego suku dodajemy cukier i gotujemy jeszcze

IMPRESJA SMAKU
Lemoniada. 98

przegotowanej, ciepłej wody miód z mniszka lekarskiego do smaku (ewentualnie miód prawdziwy lub cukier) plasterki cytryny i gałązki melisy do przybrania kostki lodu      Do wody wlewamy sok z cytryny, dodajemy miód do smaku i dobrze mieszamy. Następnie lemoniadę chłodzimy. Podajemy z plasterkami cytryny, melisą i kostkami lodu

Rozpustne gotowanie
Lemoniada cytrusowa z natką z pietruszki 84

przygotowujemy sami, w domu. I ten kolor! Czy wiecie, że z arbuza można przygotować pyszną lemoniadę -> Arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Składniki: 1 litr niegazowanej wody 1 limonka 1 cytryna 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem wlewamy wodę i wkładamy porwaną nać pietruszki. Z limonki i cytryny wyciskamy sok, bezpośrednio do wody

Moja smaczna kuchnia
Lemoniada cytrusowa z natką z pietruszki 155

przygotowujemy sami, w domu. I ten kolor! Czy wiecie, że z arbuza można przygotować pyszną lemoniadę -> Arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Składniki: 1 litr niegazowanej wody 1 limonka 1 cytryna 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem wlewamy wodę i wkładamy porwaną nać pietruszki. Z limonki i cytryny wyciskamy sok, bezpośrednio do wody

Moja smaczna kuchnia
Tort cynamonowy z masą śmietanowo - cytrynową 316

minut. Upieczone ciasto studzimy przekrawamy na 3 krążki. Masa śmietanowo-cytrynowa Składniki: 1,2 litra śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cytrynowa galaretka 1 cytryna Poncz: 0,5 szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty earl grey sok z 0,5 cytryny Ponadto: 3/4 słoiczka powideł 1 czubata łyżeczka cynamonu starta skórka z 1 cytryny opcjonalnie 2 łyżki whisky Wykonanie(...)lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy startą skórkę cytryny oraz tężącą się galaretkę delikatnie mieszamy. Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem. Powidła mieszamy z cynamonem skórką z cytryny oraz whisky. 1 krążek nasączony ponczem smarujemy konfiturą na to wykładamy masę śmietanowo

kgwjanczewo
Tort czekoladowy z wiśniami i dekoracją z kremu maślanego na bezie szwajcarskiej 208

łyżki soku z cytryny 115 g białek 230 g cukru 345 g masła, w temperaturze pokojowej Wiśnie ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) wymieszać w garnuszku z wodą i sokiem z cytryny. Zagotować i gotować, aż odparuje większość wody a wiśnie się częściowo rozpadną. Zmiksować blenderem na puree, następnie przetrzeć przez sitko. Odstawić do wystudzenia. Białka ( mogą być prosto z lodówki

Opowieści z piekarnika