jeszcze przez 15 minut w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt nasączyć sokiem który ociekł z ananasów. Jeśli jest go za mało można użyć wody zmieszanej z cukrem i cytryną (pół szklanki wody, pół łyżeczki cukru, kilka kropel cytryny). Na biszkopcie rozprowadzić krem ananasowy. Całość przykryć ostudzonym plackiem kokosowym. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach
BullioSzybciej zmiękną, jak wsadzicie do pojemnika z pierniczkami kawałek jabłka, lub przeniesiecie otwarty pojemnik do wilgotnego pomieszczenia. Jak zrobić lukier? Składniki: szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody łyżka soku z cytryny lub pomarańczy. Cukier zalewamy wodą i sokiem z cytryny lub pomarańczy oraz rozcieramy na gładką pastę. Jak będzie za gęste to dodajemy soku, jak za rzadkie to cukier
ladykitchenposiekanych orzechów 70 g posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych pistacji 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki roztopionego masła 1/2 szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1 sok z cytryny 1 szklanka wody 1/2 szklanki miodu AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R'); Sposób przygotowania: Na początku należy przygotować syrop, ponieważ musi mocno wystygnąć. Do garnka z wodą dodajemy cukier
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneRożki robi się ekspresowo i są bardzo smaczne :) Zainspirowały mnie te tutaj ( clik ). Polecam, bo są naprawdę super :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego jeżyny cukier jajko Lukier: woda cukier puder sok z cytryny Na blacie rozkładam ciasto, które dzielę (albo na 6 części, albo na 12, wtedy rożki wyjdą mniejsze) na 12 kwadratów. Na koniec każdego nakładam po kilka jeżyn(...)papierem do pieczenia. Wierzch smaruję jajkiem. Piekę w 200 stopniach około 30 minut. Jeszcze ciepłe, lub ostudzone rożki można polukrować. Do miseczki dajemy cukier, troszkę soku z cytryny i wodę (ja dawałam na oko). Mieszamy
kruche babeczkigłodem i to na długi czas ;) Składniki: pół melona pół ananasa banan woda mineralna sok z połówki cytryny Owoce obieramy i blendujemy wraz z sokiem z cytryny. Dodajemy wodę, ilość zależy od tego jaką konsystencję koktajlu chcecie uzyskać :) Gotowe
Czerwona Porzeczkaciasta powinien być zarumieniony. Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z blaszki i polukrować lub posypać cukrem pudrem. Dodatkowo: cukier puder (około 2 szklanki); odrobina gorącej przegotowanej wody lub sok z cytryny; Wykonanie: Cukier puder i wodę (lub sok z cytryny) wymieszać dobrze mikserem na gładką polewę. Gotowym lukrem pomalować wierzch ciasta
In my kitchenCzas przygotowania: 1 godz Ilość porcji: 3 słoiki Składniki: 3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około 2, 4 kg) 2 łyżki cukru Kilka kropli soku z cytryny ½ szklanki wody Opcjonalnie:* 1 łyżeczka cynamonu 1 kora cynamonu *my go uwielbiamy w połączeniu z jabłkami dlatego dodajemy od razu przy przyrządzaniu musu. Jabłka nabierają wówczas bardzo fajnego, ciepłego smaku(...)Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek cynamonu również go wrzucamy. Całość gotujemy około 40 minut do godziny. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale zachować swoją konsystencje kostki. Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy jabłka na gładki
Kolizje Smakówatutem jest fakt, że cytryna świetnie oczyszcza organizm. A więc, pijmy ją na zdrowie ;) Cytrynowa lemoniada z limonką i miętą SKŁADNIKI : 1,5 l schłodzonej wody mineralnej 1,5 dużej cytryny 1 limonka 2 gałązki świeżej mięty (poobrywane listki) 10 kostek lodu (im cieplej tym lodu więcej) PRZYGOTOWANIE : Limonkę i cytryny myjemy pod bieżącą, gorącą wodą(...)pestki nie dostały się do soku) - przelewamy do dzbanka. Dodajemy kostki lodu oraz listki świeżej mięty. Połowę cytryny kroimy w plastry, a następnie na ćwiartki, dodajemy do dzbanka, limonkę kroimy w plasterki - przekładamy do pozostałych składników. Całość zalewamy schłodzoną wodą mineralną
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkinieograniczona. Dziś mięta w roli głównej. Lemoniada miętowa Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na ok. 1 litr napoju Składniki: 1 pęczek świeżej mięty 1 litr wody 1 cytryna 3 łyżki cukru lub miodu Wykonanie: Wodę gotujemy, przelewamy do szklanego dzbanka (hartowanego, żeby nie pękł), wkładamy gałązki mięty, przykrywamy i odstawiamy, najlepiej do momentu kiedy woda wystygnie. Jeśli
Kulinarne przygody Gatityjajka 3 szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z wanilią dekoracja 100 g słonecznika 1/2 puszki masy kajmakowej ewentualnie woda z cytryną do nasączenia biszkoptu Na samym początku przygotować biszkopt . Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić białka. Gdy będą sztywne to dodawać powoli cukier. Cały czas miksować. Gdy cukier rozpuści(...)mleka. Cały czas mieszać i gotować na małym ogniu. Musi utworzyć się bardzo gęsty budyń. Biszkopt przeciąć na dwie części . Każdą część ciasta ewentualnie nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Na pierwszy blat ciasta (spód) wylać całą masę budyniową. Przykryć drugim blatem. Słonecznik podprażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając. Uwaga: nie można przypalić ziaren
Ugotowaćnieduże bakłażany, - 1 puszka ciecierzycy, - 2 duże cebule, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki octu balsamicznego, - 1 łyżeczka cukru, - olej lub oliwa, - sól, pieprz, - wyciśnięty sok z 1/2 cytryny, - 1/2 szklanki wody (lub więcej gdy jest taka potrzeba). Wykonanie: Bakłażana myjemy, kroimy w 1 cm plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wyciskamy na niego czosnek, polewamy olejem(...)wylewać, tylko zrobić przy okazji bezy - napiszę o nich wkrótce), wrzucamy na dno blendera (mam kielichowy, ale można też użyć żyrafy), dodajemy upieczonego bakłażana, skarmelizowaną cebulę, sok z cytryny, trochę oleju, wodę (można zacząć od 1/2 szklanki i jak będzie za gęste, lub blender nie będzie dawał rady, dolewać po trochu. Nie musimy zmielić jej na gładką masę, uważam
Co na wege obiad?u00f3w popijany po obiedzie na lepsze trawienie. Teraz mo\u017cecie go przygotowa\u0107 sami! Obiecuj\u0119, \u017ce to banalnie proste ;)","recipeIngredient":["3 du\u017ce cytryny\r","250ml spirytusu 95%\r","250g cukru\r","750ml wody"],"name":"Limoncello","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Cytryny dok\u0142adnie myjemy i obieramy ze sk\u00f3rki staraj\u0105c si\u0119(...)Włochów popijany po obiedzie na lepsze trawienie. Teraz możecie go przygotować sami! Obiecuję, że to banalnie proste Limoncello Składniki 3 duże cytryny 250ml spirytusu 95% 250g cukru 750ml wody Sposób przygotowania Cytryny dokładnie myjemy i obieramy ze skórki starając się, by na skórce zostało jak najmniej białej części. Skórki wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne
Mostek w kuchnidodatkowo: 1 cytryna Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny, którą wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Kapustę odcedzić dobrze z wody i pokroić na odpowiednie kawałki wraz z głąbem. Cytrynę(...)wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na kapuście. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze
Pij soki wyciskanedużą blachę Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa cukier puder woda sok z cytryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Następnie wmieszać żółtka a na końcu wsypać mąkę(...)wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć mus jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę i odstawić w chłodne miejsce, aby masa stężała. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polać nim ciasto. Można oczywiście zrezygnować z lukru i posypać ciasto tylko cukrem pudrem. A już w następnym poście zapraszam Was na notkę
My simple kitchenwody 1 butelka zimnej wody gazowanej Wykonanie: Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki usunąć gniazda nasienne i włożyć do garnka. Dodać sparzoną i pokrojoną w plasterki 1 cytrynę i 10 gałązek mięty. Zalać wodą (2,5 litra) i gotować do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstawić do ostudzenia i osłodzić miodem. Następnie lemoniadę odsączyć na sicie(...)pozostałego koncentratu lemoniadowego dodać jeszcze jedną sparzoną i pokrojoną w plastry cytrynę. Do wysokiego dzbanka włożyć opłukane gałązki mięty, wlać do połowy koncentrat lemoniadowy, dopełnić zimną wodą gazowaną, plastrami cytryny i kostkami lodu
Pasja Smakulubię wodę ze świeżymi owocami, ale lubię też takie właśnie napoje. Lekko kwaskowe, bardzo dobrze gaszą pragnienie. Polecam, spróbujcie :) Składniki: 1 duży grejpfrut 1 duża pomarańcza 1 duża cytryna 2 szklanki wody niegazowanej 2 łyżki miodu Dodatkowo: kilka kostek lodu kilka plastrów cytryny Wykonanie: Wycisnąć sok z owoców. Przelać do dzbanka przecedzając przez sitko. W 1/2 szklanki wody rozpuścić miód(...)dolać do dzbanka. Następnie dolać resztę wody. Wymieszać. Dodać lód i plasterki cytryny
Agusiowe smakołykisię zeszkli. Wsypujemy do czosnku płatki chili i mieloną kurkumę i mieszamy, aż zabarwi się cały olej. Dodajemy ugotowany ryż, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wodę. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie razem, chwilę podgrzewamy i od razu podajemy. My zjedliśmy tak naszykowany ryż do bakłażanów smażonych po chińsku . Spróbujcie go do szparagów(...)szklanek wody sól do gotowania, ½ łyżeczki 2-3 łyżki oleju ryżowego 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 1 pełna łyżeczka skórki startej z cytryny 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy 1 niepełna łyżeczka płatków chili ½ łyżeczki mielonego białego lub kolorowego pieprzu ½ łyżeczki soli
Karo in the Kitchenjajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 1 kg pigwy 10 dag cukru (można więcej jeśli wolimy słodsze) 1 łyżeczka imbiru 50 ml soku z cytryny 300 ml wody 2 budynie waniliowe Z podanych składników zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy(...)kostkę. Dusimy tak długo, aż owoce rozgotują się na mus (można dodatkowo potraktować tłuczkiem lub blenderem). Wsypujemy cukier i imbir. Następnie dolewamy wodę z sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Budynie rozprowadzamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do gotującej się masy. Mieszamy tak długo, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto dzielimy na dwie części
My simple kitchenorzeźwiającej marynacie z cytryn i rumu, który wydobywa i podkreśla smak aromatycznych pomidorków. Składniki: 2 kg pomidorków koktajlowych 1 szklanka rumu 3 kg cukru 1,2 litra wody 2 cytryny Wykonanie: Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki, zalać rumem, lekko wymieszać i odstawić na noc. Następnie z cukru i wody ugotować syrop. Włożyć pomidorki z rumem i zagotować. Z cytryn wycisnąć
Tradycyjna Kuchnia