woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:48/1096)

Tort kokosowo-czekoladowy z wiśniami 147

śmietany kokosowej ( domowej lub twardej części z puszki mleka kokosowego) 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki agar agar Dodatki: dżem wiśniowy do przełożenia tortu mocna kawa lub woda z cytryną do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie) wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie) czekolada kokosowa do dekoracji Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Nim zaczniemy trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze(...)piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt przekrawamy ostrym nożem na dwa spody. Dolny blat ciasta nasączamy mocną kawą lub wodą wymieszaną z sokiem z połowy cytryny jeśli tort mają jeść dzieci. Na wierzch nakładamy warstwę dżemu wiśniowego. Układamy drugi blat i nasączamy go kawą lub wodą z sokiem cytrynowym. Z mleka kokosowego oddzielamy

Dieta bez mleka
Tarta Tatin z gruszkami 158

owocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:) Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 100g masła 30g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: 1 kg twardych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 50ml wody 100g cukru 40g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W czasie kiedy(...)ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do dużej patelni wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści, a następnie skarmelizuje na złoty kolor. Nie mieszamy. Dodajemy masło. Całość przez chwilę będzie się pienić. Gdy masło się rozpuści dajemy na patelnię gruszki

Smakowity Blog Kulinarny
Astma -domowe lekarstwo Casalinga curare l'asma 201

Składniki: 1/2 kg czerwonej cebuli 1/2 kg cukru 2 cytryny 6 szklanek wody 7 łyżek miodu organicznego Wykonanie Mieszając ciągle uprażyć cukier na suchej patelni ,do zmienienia koloru .Dodac drobno pokrojona cebulkę. Dolać wodę.Gotujemy ,ąż cała masą zacznie gęstnieć i zmniejszy swoja objętość o 1/3 . W czasie gotowania ,wyciskamy sok z cytryn  i szykujemy miód.  S ciągamy(...)wdychać jego zapach. Po kilku minutach atak powinnien ustąpić. Gorące kapiele i parówki (wdychanie), zwłaszcza z solą, sa bardzo pomocne przy atakach astmy. Sok z połówki cytryny zmieszany z wodą, pity między posiłkami, daje dobre rezultaty w leczeniu astmy. Łyżeczkę imbiru zmieszać z łyżeczką kozieradki, zalać szklanką wrzątku, odstawić na 15 minut i przecedzić. Dodać łyżeczkę miodu i pić rano

w mojej kuchni
Super cytrynowa tarta z gruszkami 120

pyszne. Mocno cytrynowa masa, gruszki to daje super smak. Masa cytrynowa – Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę z cytryn, masło, cukier, sok z cytryn. Mieszać tak długo, aż masło się rozpuści. Ubić jajka i żółtko na jednolitą masę, następnie wlać do masy maślanej. Ubijać(...)sekund – wymieszać i podgrzewać, obroty 3, czas 10 minut, temperatura 80 C – ostudzić Przygotowanie gruszek Gruszki oskrobać, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne. Do garnka wlać wodę i sok z cytryny. Dodać cukier, zagotować. Do gotującej wody wrzucić gruszki i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć z syropu i ostudzić. Kruche ciasto Wszystkie składniki zagnieść

Kuchnia Pokoleń
Brzoskwinie w syropie i "Światło, którego nie widać" 110

cytryny (ważne, by brzoskwinie nie rozpadły się podczas gotowania) 1 litr wody 400 g cukru ewentualnie: ziarna zielonego kardamonu Przygotować słoiki o dużym otworze. Do garnka wlać wodę i zagotować.  Cytrynę i brzoskwinie dobrze wyszorować i wypłukać. Do wody dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Do syropu wrzucić połówkę cytryny. Zmniejszyć moc palnika pod syropem i wrzucić brzoskwinie(...)Gotować je na palniku o małej mocy (by woda leciutko pyrkotała) 30-35 minut. Gorące brzoskwinie wkładać do słoików. Zalać gorącym syropem. Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Resztę syropu (wyszedł czerwony, bo wykorzystałam brzoskwinie o czerwonej skórce) można ponownie zagotować z sokiem odciśniętym z cytryny (tej gotującej się z brzoskwiniami) i 8 ziarnami

Weekendy w domu i ogrodzie
Syrop z kwiatów mniszka lekarskiego z cytrusami. 110

Miodek z kwiatów mniszka. Składniki : 1300 kwiatów mniszka lekarskiego 3 l wody 3 kg cukru 1 cytryna 1 średnia pomarańcza Sposób wykonania :   K wiaty mniszka zbieramy w słoneczny suchy dzień około południa. Kwiaty zbieramy z roślin które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Po zebraniu kwiaty rozścielamy cienką warstwą na białym papierze na godzinę , w ten sposób(...)Syrop możemy spożywać nie tylko sam, znakomitym rozwiązaniem jest także dodanie go do herbaty. W okresie letnim dobrze sprawdzi się lemoniada z tym syropem. Wystarczy dolać do niego wodę, dorzucić cytrynę i listki mięty, a powstanie orzeźwiający i zdrowy napój. Dobrym pomysłem jest serwowanie syropu z mniszka lekarskiego zamiast miodu, na przykład na kromce chleba, wtedy trzeba syrop dłużej pogotować

Przepisy i porady kulinarne
Sangria przepis 91

wody gazowanej – syrop cukrowy: 1/3 szklanki cukru i 1/3 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Do rondelka dodaj składniki syropu cukrowego – cukier, wodę i sok z cytryny. Zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Owoce umyj i pokrój w niewielkie kawałki. Cytryny, pomarańczy i jabłka nie obieraj wcześniej. Owoce wsyp do dużego naczynia w którym przygotujesz Sangrię (wybierz

nietylkopasta.pl
Kanapka z hummusem, domową wędliną z kurczaka, sosem słodko- kwaśnym i awokado 133

czubata łyżka pasty tahini  3-4 łyżki oleju z pestek dyni  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżeczka soli  skórka otarta z połowy cytryny  kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji  Sos słodko kwaśny na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu: 2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu 2 łyżki(...)sosu Hoisin  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka sosu sojowego  1 szklanka wody  1 cebula  1 łyżka masła  pieprz, szczypta kolendry i sól do smaku  opcjonalnie jeszcze więcej soku z cytryny do smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione  sok z cytryny, świeżo mielony pieprz  Pieczywo  Składniki na bułki zagniatam, jeśli

Mango Papaja
Grzaniec korzenny na imbirowej herbacie 174

grzańca, doskonale rozgrzeje po powrocie ze spaceru, umili chwile przy kominku, to zapach zimy bo właśnie wtedy smakuje mi najbardziej. A Wam? Składniki: 2 saszetki imbirowej herbaty z cytryną ½ litra wody ½ laski cynamonu 1-2 ziarenka anyżu 2 goździki ½ szklanki soku z pomarańczy 2 plastry pomarańczy 1 gruby plaster cytryny ½ szklanki syropu  malinowego użyłam Krokus Sposób wykonania: Do wody

Wanilia i Kardamon
Sernik podwójnie wiśniowy 124

śmietany 30 % 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej 1/2 cytryny 30 dkg wiśni sos wiśniowy: 2 szklanki wydrylowanych wiśni 1 łyżka cukru brązowego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody Ciastka kruszę  blenderem, dodaję roztopione masło i mieszam aż uzyskam formę sypką ale mokrą. Formę o średnicy 21 cm wykładam całą papierem do pieczenia(...)zostawiam do ostygnięcia w piekarniku. Zimny wstawiam do lodówki na noc do stężenia. Bardzo łatwo sernik odchodzi od papieru. Sos: Wiśnie wydrylowane przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę i gotuję chwile aż wiśnie będą miękkie. Mąkę ziemniaczaną rozrabiam w niewielkiej ilości wody zimnej i wlewam do gotujących się wiśni. Mieszam aż sos się zagotuje i zgęstnieje. Zimnym

wesoła kuchnia
Hairy Lemon 156

jajka Sól czosnkowa Pieprz 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: Filety rybne rozmrażamy i odsączamy z nadmiaru wody kładąc je na ręcznikach papierowych. Każdy filet dzielimy na pół, co ułatwi nam szybsze i lepsze smażenie małych kawałków. Warzywa dokładnie myjemy a cytrynę sparzymy wrzątkiem. RYBA: Każdy z filetów obsypujemy przyprawą do ryb. Rozbijamy 3 jajka i ubijamy w osobnym naczyniu. Mąkę(...)smażymy. Gdy pieczarki zmiękną i nabiorą ładnego koloru dodajemy szczyptę soli czosnkowej i pieprzu. RYŻ: Do wody dodajemy 1 łyżeczkę soli czosnkowej i utartą skórkę z ½ cytryny. Do wody wrzucamy woreczki ryżu i tak gotujemy aż ryż spęcznieje. SAŁATKA : Zieloną sałatę rwiemy na kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, 5 łyżek oleju z pestek winogron, utarta skórkę z ½ cytryny oraz

ClauditteMissCooking
Idealna sałatka na pikinik 186

moich warzyw z ogródka więc tym bardziej mogę się nią zajadać do woli, do tego bardzo ciekawy dressing, który na pewno wam posmakuje. Dorzućcie do tego świeże pieczywo, wodę z cytryną i miętą do butelki i idealny piknik gotowy.   Składniki: Trudno podać dokładną ilość składników gdyż zazwyczaj robię ją ,,na oko'' wrzućcie wszystkie składniki wedle uznania, lubicie więcej(...)pomidorków koktajlowych pół średniego słoiczka oliwek 5-6 ogórków gruntowych opakowanie sera feta lub innego sałatkowego dressing : 3 łyżki margaryny optima omega 3 2 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny łyżeczka musztardy djion suszone zioła lub mieszanka ziół do dressingu, ja dodałam (czosnek, oregano, bazylię, majeranek, koperek) Przygotowanie :  sałatę poszarpać, wrzucić do miski, dodać rukolę, pokrojone na pół

zdrowa vege kuchnia
Jak zrobić cytrynki w miodzie 147

imbiru. Herbata z takim dodatkiem szybko stawia na nogi. Już dziś zróbcie kilka słoiczków na zapas. W mroźne wieczory na pewno się przydadzą. Składniki: 1 kg cytryn słoiczek miodu – ok 170 g woda – 2/3 szklanki ulubione przyprawy – na przykład – laska wanilii, gwiazdki anyżu, goździki, kora cynamonu, imbir, żurawina, rum, mięta i.t.p malutkie słoiczki   Cytryny należy(...)przyprawy. W jednym kawałek imbiru, w drugim kilka żurawin, w trzecim, na przykład kawałek laski wanilii. Cytrynę kroimy na plasterki i układamy w słoiczku. Zazwyczaj wychodzi mi jedna cytryna na słoiczek. Wodę podgrzewamy do 60 C i rozpuszczamy w niej miód. Gotowym syropem zalewamy nasze cytrynki i zakręcamy. Jeśli zamierzamy szybko zużyć zawartość słoiczków wstawmy je do lodówki. Natomiast zapasy

Kasia i jej kobiecy świat
Syrop rabarbarowy 121

jako dodatek do wody.  Będzie w sam raz na cieplejsze dni.       Składniki: 400 g rabarbaru 1 laska wanilii 80 g cukru sok z 1/2 cytryny 300 ml wody   Wykonanie: Rabarbar umyć i pokroić na kawałki (jeżeli chcemy uzyskać ładny, czerwony kolor, to go nie obieramy). Do garnka wlać wodę, sok z cytryny, wsypać cukier, włożyć

Sto kolorów kuchni
Kanapka z burgerem z batata, hummusem, awokado i sosem słodko- kwaśnym 110

czubata łyżka pasty tahini  3-4 łyżki oleju z pestek dyni  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżeczka soli  skórka otarta z połowy cytryny  kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji  Sos słodko kwaśny na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu: 2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu 2 łyżki(...)sosu Hoisin  2 łyżki soku z cytryny  1 łyżka sosu sojowego  1 szklanka wody  1 cebula  1 łyżka masła  pieprz, szczypta kolendry i sól do smaku  opcjonalnie jeszcze więcej soku z cytryny do smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione  sok z cytryny, świeżo mielony pieprz  Pieczywo  Składniki na bułki zagniatam, jeśli

Mango Papaja