mąki * 4 jajka * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * skórka i sok z jednej dużej cytryny Lukier cytrynowy: * 1 szklanka cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny * 5-6 łyżek wody Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)odpowiednio nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut (czas pieczenia zależny jest od piekarnika). Wystudzoną babkę można polukrować. W tym celu należy wymieszać cukier puder, sok z cytryny i wodę
Zrób to smaczniekobiece libodo. Napój kurkumowo-imbirowy Składniki: (na dwie porcje) 3 cm świeżej kurkumy lub 2 łyżeczki mielonej 3 cm świeżego imbiru ½ laski cynamonu 8 goździków 400 ml wody sok ½ cytryny miód do smaku Imbir i kurkumę siekam drobno lub ścieram na tarce. Do kurkumy najlepiej użyć rękawiczek ponieważ bardzo farbuje. Kupuję ekologiczne kurkumę i imbir dlatego nie muszę ich obierać(...)garnka i zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i odstawiam, żeby się przegryzło. Jeśli mikstura wystygła zupełnie to podgrzewam, rozlewam do kubków i w razie potrzeby uzupełniam ciepłą wodą. Dolewam sok z cytryny, niekoniecznie od razu cały, żeby nie przesadzić i dodaję miód do smaku. Z miodem należy, oczywiście, poczekać gdy napój uzyska temperaturę poniżej 60 stopni. Zakładam ciepłe skarpety, opatulam
Figa S-makiemkilku chwil. Zawsze można przygotować jego większą ilość i przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. 1 szklanka wody 1-2 szklanki cukru (*) kilka kropli soku z cytryny (**) Wersja rzadka: Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać(...)lodowce. Wersja gęsta: Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Całość gotować około 10 minut na małym ogniu. (Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.) Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce. (*) Do wersji rzadkiej należy dodać
Di gotujezanudzać zachwytami nad lemoniadą tylko od razu przejdę do przepisu. Lemoniada cytrynowo - pomarańczowa.Składniki:2 cytryny;1 pomarańcza;kilka gałązek mięty;4 - 5 łyżek miodu;1 l wody;lód. Cytryny i pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z 1 1/2 cytryny i z 1/2 pomarańczy wyciskamy do dzbanka sok. Dodajemy miód, wodę i mieszamy. Wrzucamy gałązki mięty. Pozostawiamy w lodówce do schłodzenia
Miksturownikposypać pizzę. A jeśli szukasz innych pomysłów na zamknięcie tego warzywa w słoiczkach na zimę proponuję cytrynowy dżemik z cukinii . SKŁADNIKI: 1,5 kg. cukinii 3/4 litra wody 2 cytryny - sok i otarta skórka 1 łyżeczka olejku waniliowego 4 goździki 0,5 kg. cukru WYKONANIE: cukinię obieram, wydążam nasiona, kroję w drobną kostkę zagotowuję wodę z sokiem i skórką(...)cytryny i gorącą zalewam cukinię odstawiam w chłodne miejsce na jeden dzień następnego dnia odlewam wodę z cukinii, dodaję do niej cukier, olejek waniliowy, goździki i zagotowuję do wrzącej zalewy wrzucam cukinię i gotuję 5- 8 minut cukinię wraz z zalewą przekładam do słoików pasteryzuję w piekarniku- 150 stopni. ok.20 minut
Upiecz sobie babeczkęszkl kawy cappuccino (proszek) 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl gorącej wody mus gruszkowy: 4 duże gruszki 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru 3/4 szkl wody 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny wierzch: 300 ml śmietana 36% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 200 ml kawy Przygotowanie: biszkopt(...)kawie. Przykrywamy je drugą częścią masy i odstawiamy do lodówki do stężenia masy. mus gruszkowy: Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Gotujemy. Miękkie gruszki miksujemy na mus. Do gorącego musu do dodajemy galaretkę (proszek) z wymieszaną żelatyną. Masę studzimy, a potem wylewamy na mus cappuccino i odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amiedeser robi się sam .Jeżeli takiej nie posiadamy, to z powodzeniem zrobimy sorbety przy pomocą zamrażarki. Sorbet cytrynowy. Składniki. 6 cytryn 25 dag cukru 400ml wody Wykonanie. Z 3 cytryn ,wcześniej dobrze umytych i sparzonych, zetrzeć skórkę , a następnie wycisnąć sok z wszystkich 6 cytryn. W rondelku zagrzać sok z cytryn ze startą skórką(...)doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przecedzić sok przez sitko. Ugotować syrop z 25 dag cukru i 400ml wody. Ostudzony wymieszać z sokiem z cytryn. Przelać do naczynia ,najlepiej płaskiego i wstawić do zamrażarki . Teraz niestety potrzebna jest cierpliwość . Przez pierwszą godzinę mieszamy mieszaninę co 15-20 minut. Chodzi o to ,aby utworzyła się odpowiednia struktura
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2kg świeżych truskawek 2 szklanki cukru kryształu 2 op. cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100ml wody 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Zasypać cukrami i dokładnie wymieszać aby owoce były dokładnie pokryte cukrem. Odstawić na 1,5-2h. Następnie wstawić na palnik i zagotować. Gotować(...)minut. Wlać sok z cytryny. Na koniec zagęścić wodą rozrobioną z mąką ziemniaczaną i ponownie zagotować. Gorącą frużelinę umieszczamy do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąrozgrzewający przeciwzapalny napój na pewno Wam się przyda. Do przyrządzenia napoju potrzebujecie: kurkumę, cynamon, 2 – 3 cm kawałek świeżego imbiru (można użyć także mielonego), miód, sok z cytryny + dodatkowo wodę. Kurkuma ma działania przeciwzapalne i jest silnym antyoksydantem. Kurkumina jest najważniejszym i głównym aktywnym składnikiem kurkumy, poprawia ona funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko jego chorób. Obniża także ryzyko chorób(...)łyżeczki kurkumy 1/2 łyżki cynamonu 2 – 3 cm kawałek imbiru – pokrojony na plasterki 1 – 2 łyżki miodu 2 – 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: W małym rondelku podgrzej wodę. Ważne, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Dodaj kurkumę, cynamon, imbir, mód i sok z cytryny, całość wymieszaj. Rondel przykryj pokrywką i zdejmij z ognia. Odstaw
Moja pasja smakuobiad, na romantyczną kolację lub na poczęstowanie gości :) Składniki na 2 porcje : 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 20 g sera Lazur z niebieską pleśnią bulion warzywny szklanka wody + sok z połowy cytryny pół cebuli ząbek czosnku pęczek szparagów masło mały kawałek sera Bursztyn świeża natka pietruszki lubczyk sól i pieprz Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki oraz główki. Końcówki wrzucamy(...)zaczną się rumienić na brzegach. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek. Dorzucamy kaszę. Smażymy cały czas mieszając, aż kasza zeszkli się i lekko zmieni kolor. Dodajemy wodę z cytryną oraz porcję szparagowego bulionu (ok. 1 szklanki, aby cała kasza mogła równomiernie wchłonąć wywar). Zmniejszamy ogień i smażymy cały czas mieszając dodając nowe porcje bulionu, gdy poprzednie zostają wchłonięte
Zawsze głodna!roztopieniu przelej do miski z mąką, od razu mieszając drewnianą kopyścią. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj sodę i amoniak wymieszane w odrobinie wody, całość dobrze wymieszaj.Przełóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy 1,5 - 2 cm. Skrobką(...)piecz je 19 - 20 minut.Wyjmij blachę z piekarnika. Przełóż fefernuski na kratkę do ostygnięcia.Po ostygnięciu fefernusków przygotuj rzadki lukier - w misce dokładnie wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i wodę.Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo, aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba
Grahamka, weka i kajzerkasyrop, który zamknięty w słoiczku i zapasteryzowany, będzie nam służył do rozrabiania z wodą lub innymi napojami. 1 litr wody 15 długich, świeżych gałązek mięty 4 duże plastry cytryny 250g cukru Wodę zagotowujemy w garnku z cukrem, wrzucamy plastry cytryny i dobrze mieszamy. Gdy woda zawrze, wrzucamy przepłukaną miętę, najlepiej listki oddzielone od łodyżek. Taką miksturę przykrywamy gazą i odstawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyadzień – odsmażone to zupełnie inny smak! Wegańskie pierogi ruskie – farsz: 600-800 g ziemniaków 380-400 g naturalnego tofu 2 duże cebule sok z połowy cytryny lub kilka łyżek wody z kiszenia ogórków 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju sól, pieprz Wegańskie pierogi ruskie – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej(...)drobną kostkę i przesmażamy na oleju do czasu, aż lekko zacznie się złocić. Tofu ścieramy na tarce jarzynowej o średnich lub dużych oczkach. Tofu równomiernie polewamy sokiem z cytryny lub wodą z ogórków i lekko solimy. Mieszamy i dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy masę sosem sojowym oraz gałką. Mieszamy i dodajemy cebulę. Doprawiamy solą do smaku i sporą ilością pieprzu (jeśli
Poezja smakuśmietany 12% łyżka cukru 1 kopiasta łyżka żelatyny Do ozdobienia: 400 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany łyżka cukru pudru Poncz do nasączenia: 3/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny łyżka wódki lub rumu Biszkopt: polecam z TEGO przepisu - wychodzi wspaniały! Do dzieła!!! Truskawki myjemy, odrywamy zielone części i dokładnie rozdrabniamy blenderem - ma nam powstać pól litra gładkiego(...)czekamy aż troszkę ostygnie - ma być lekko ciepła. Ostudzoną żelatynę wlewamy do truskawek ciągle miksując aby nie powstały grudki. Biszkopt przekrawamy na pół i dolną część nasączamy wodą z cytryną i alkoholem. Na nasączony biszkopt wylewamy masę truskawkową i pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietanę 12% delikatnie miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody (nie gotujemy), studzimy i mieszamy
sierotka maRysia w kuchnitrzech składników – kokosowego i słodzonego mleka oraz z całej cytryny. Pysznie kremowe i niesamowicie odświeżające, a pracy przy nich nie ma prawie wcale! Zapisz Uwielbiam lody cytrynowe – woda z cytryną świetnie gasi pragnienie i uzupełnia elektrolity, a lody z jej dodatkiem mają równie odświeżające właściwości. Cytryna to owoc, a wiecie już że owoce w lodach znaczą tylko jedno – kryształy lodu(...)skórce, mocno pachnącą już przez skórkę, bardzo żółtą i soczystą – i najlepiej cytrynę bio albo eko (do dostania w większych marketach i w sklepach z żywnością ekologiczną). Cytrynę najpierw myjemy w zimnej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej, następnie w ciepłej wodzie, a na koniec parzymy skórkę świeżo zagotowanym wrzątkiem. Owoc osuszamy, kroimy na grubsze plastry, wydłubujemy i wyrzucamy pestki. Przepis
Karo in the Kitchen