starszej dziewczynki. Kolorowy i mocno czekoladowy. Polecam! Składniki : * biszkopt z tego przepisu jest najlepszy * litr śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu wiśniowego * szklanka ciepłej, przegotowanej wody * sok z połowy cytryny * kolorowe(...)lentylki do dekoracji * rurki waflowe do dekoracji * 200g czekolady mlecznej * 100ml kremówki Przygotowanie : Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Każdy blat polać odrobiną wody z cytryną, posmarować dżemem i kremem. Złożyć całość, posmarować kremem i wyrównać boki. Zagotować kremówkę, drobno pokroić czekoladę, wymieszać z kremówką. Krem przestudzić. Wylać na górę, boki obłożyć rurkami. Całość udekorować
Magiczne Życie MartyDziś nie podam przepisu na ciasto tylko na domową skórkę kandyzowaną z cytryny. Bardzo lubię sama przygotowywać dodatki do ciasta:) Składniki: skórki z 3-4 cytryn 1 szklanka wody 1 szklanka cukru Wykonanie: Cytryny szoruję pod bieżącą wodą, obieram ze skórki, wrzucam do garnuszka zalewam wodą by je przykryć i gotuje do miękkości. Wymieniam wodę i ponownie doprowadzam
Ciasteczkowy PotwórZawiera bardzo duże ilości witaminy C i wiele innych składników odżywczych. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga cytryny • Kiedy pić: z rana Składniki : • duży pęczek natki pietruszki • cytryna • zielona papryka • ogórek • woda (według uznania(...)Przygotowanie : Paprykę oraz ogórek obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Posiekaj liście pietruszki i razem z pozostałymi składnikami dokładnie zmiksuj w blenderze. Następnie dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz wodę i ponownie zmiksuj
KUCHNIA POLSKAOgórkowy detoks Nadchodzi wiosna więc, może pora oczyścić organizm po zimie. Dlatego polecam ogórkowy detoks. Ogórkowy detoks Składniki: 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko ½ cytryny ½ szklanki wody kilka listków natki pietruszki Wykonanie: Ogórek, seler, natkę pietruszki i cytrynę wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Dolewamy wodę i mieszamy. PIETRUSZKA – jest źródłem witaminy C, wapnia, żelaza(...)substancje toksyczne zgromadzone we krwi. SELER – zwalcza kwas moczowy i resztki po metabolizmie . Oprócz tego, oczyszcza wątrobę i drogi moczowe. CYTRYNA – pomaga wydalić kwas moczowy. Wspomaga spalanie tłuszczu i działa zasadotwórczo na krew. OGÓREK- działa oczyszczająco. Zawiera dużo wody i sprzyja wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Orzeźwia i tonizuje. Przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z organizmu, która powoduje opuchliznę i niechciane
Pomysłowa kuchniamnie numerem jeden! Składniki : * biszkopt z tego przepisu jest najlepszy * litr śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu malinowego * 200g świeżych malin * szklanka ciepłej, przegotowanej wody * sok z połowy cytryny * kolorowe lentylki do dekoracji * podłużne(...)biszkopty do dekoracji * czekoladowe literki do dekoracji Przygotowanie : Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać rozdrobnione maliny. Każdy blat polać odrobiną wody z cytryną, posmarować dżemem i kremem. Złożyć całość, posmarować kremem i wyrównać boki. Dokleić biszkopty, udekorować. Można tort przewiązać wstążką
Magiczne Życie Martydana czynność stała się naszym nawykiem, musi my ją wykonywać średnio przez 21 dni, potem staje się to rutyną. Chciałbym zachęcić Cię, do picia na czczo letniej wody z cytryną lub naparu z imbirem i pomarańczą . Taki napój rozgrzeje Twój żołądek, działa odkwaszająco na nasz organizm . Warto go urozmaicić i dodać do niego łyżeczkę miodu czy kurkumę, te dwa składniki(...)Kokosowy krem jaglany Składniki dla 2 osób: 150 g ekologicznej kaszy jaglanej, dwie niepełne szklanki wody, szczypta soli, mleczko koksowe wedle uznania. Wykonanie : Kaszę wypłucz pod bieżącą wodą dwukrotnie, dzięki czemu pozbawisz ją goryczki, zalej wodą i całość gotuj pod przykryciem 12 -15 minut. Masę zmiksuj blenderem na gładki krem, dodawaj partiami mleko kokosowe do uzyskania jednolitego kremu
SMYKWKUCHNICzas przygotowania: 25 min. Składniki na ok. 350 g gotowej pasty Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżego bobu 3 łyżki oliwy 3 łyżki przegotowanej zimnej wody 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki białego sezamu 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 łyżeczki czerwonej papryki dodatkowo: 1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli (do gotowania(...)zanurzyć bób w misce z zimną wodą i lodem. Bób obieramy ze skórki robiąc delikatne nacięcie. Następnie wyciskamy go z łupiny. Do malaksera wlewamy oliwę, wodę i sok z cytryny. Następnie dodajemy czosnek, natkę pietruszki, sezam i bób. Całość blendujemy na jednolitą masę. Pod koniec hummus doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz blendujemy na jednolitą kremową masę
kulinarnyJaminut w 200 stopniach (lub w temperaturze pieczenia kurczaka, ok 40 minut). Sos malinowy sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru 150g mrożonych malin 150 ml wody Sok z cytryny zagotowujemy z wodą i cukrem. Dodajemy nasze rozmrożone maliny i gotujemy bez przykrycia do czasu zredukowania, dosyć często mieszając. Po wyraźnym zagęszczeniu sosu, przecieramy go przez sitko. A jutro
Taste of imaginationosób może być zbyt kwaśna - można dodać wtedy np. miodu. Ja uwielbiam takie smaki, natomiast mój mąż krzywił się, że kwaśne 😜 Składniki: 4 kiwi natka pietruszki 1/2 cytryny 2-3 szklanki wody gazowanej lub niegazowanej Wykonanie: Kiwi obieramy(...)skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Do misy blendera wrzucamy kawałki kiwi oraz posiekaną natkę. Blendujemy na gładki mus. Dodajemy sok z cytryny oraz wodę i mieszamy. Rozlewamy do szklanek. Możemy podać z lodem
Kuchnia MagdaLenycieciorki (ciecierzycy), hummus Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej cieciorki 2 ząbki czosnku 2 łyżki tahini, domowej pasty sezamowej sól morska sok z 1/2 cytryny zimna woda przyprawa zatar (za'atar) do posypania ziarenka granatu oliwa z oliwek EV Wykonanie: Ugotowaną ciecierzycę (możemy też użyć taką z puszki lub ze słoika) wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki(...)czosnku, tahini, oliwę, sól, sok z cytryny, 2-3 łyżki wody. Wszystko dokładnie miksujemy, Jeśli pasta będzie za gęsta dodajemy jeszcze odrobinę wody. Gotowy hummus przekładamy na płaski talerz, polewamy oliwą i posypujemy ziarenkami granatu i zatarem
Kulinarne przygody Gatitytortowa 250 gram cukier 70 gram, margaryna Kasia 250 gram KREM CYTRYNOWY: żółtka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cytryny 2 sztuki, śmietana kremówka 30% 250 ml SYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek, cytryna 1 sztuka, cukier 3 łyżki Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej przy pomocy siekacza(...)piec dalej w 180C 25 minut, wyjąć z piekarnika, wystudzić Syrop: sparzoną cytrynę pokroić na cienkie plasterki ze skórką, usunąć pestki, włożyć do garnuszka, wsypać cukier, wlać wodę i gotować 5 minut, cytryny wyjąć i ułożyć na tartach, syrop gotować jeszcze 5 minut do odparowania wody, gęstym syropem posmarować tarty, schować do lodówki - tarta jest krucha i dobrze smakuje
W Mojej Kuchni Lubięwtedy sorbet będzie smaczniejszy. Ale dla mnie każde mango jest pyszne, uwielbiam te owoce i mogłabym je jeść tonami. Zachęcam - spróbujcie! 1 dojrzałe mango sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody 1 łyżka cukru (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dojrzałe mango(...)obrać (jeśli mango jest twarde wystarczy je odłożyć na kilka dni, samo dojrzeje, będzie miękkie i soczyste) i pokroić na drobne kawałki. Umieścić w blenderze, wlać sok z cytryny i wodę i dokładnie zblendować. Spróbować i ewentualnie dosłodzić cukrem. Sorbet umieścić w pojemniku i zamrozić mieszając co pół godziny w zamrażalniku, aby pozbyć się kryształków lodu. Można też umieścić
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniemąki * 4 jajka * 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia * skórka i sok z jednej dużej cytryny Lukier cytrynowy: * 1 szklanka cukru pudru * kilka kropel soku z cytryny * 5-6 łyżek wody Wykonanie: Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem na gładką masę. Nie przerywając pracy miksera dodawać po jednym jajku ciągle mieszając. Następnie stopniowo wsypywać mąkę wymieszaną z proszkiem(...)odpowiednio nagrzanego piekarnika i piec około 35-40 minut (czas pieczenia zależny jest od piekarnika). Wystudzoną babkę można polukrować. W tym celu należy wymieszać cukier puder, sok z cytryny i wodę
Zrób to smaczniekobiece libodo. Napój kurkumowo-imbirowy Składniki: (na dwie porcje) 3 cm świeżej kurkumy lub 2 łyżeczki mielonej 3 cm świeżego imbiru ½ laski cynamonu 8 goździków 400 ml wody sok ½ cytryny miód do smaku Imbir i kurkumę siekam drobno lub ścieram na tarce. Do kurkumy najlepiej użyć rękawiczek ponieważ bardzo farbuje. Kupuję ekologiczne kurkumę i imbir dlatego nie muszę ich obierać(...)garnka i zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i odstawiam, żeby się przegryzło. Jeśli mikstura wystygła zupełnie to podgrzewam, rozlewam do kubków i w razie potrzeby uzupełniam ciepłą wodą. Dolewam sok z cytryny, niekoniecznie od razu cały, żeby nie przesadzić i dodaję miód do smaku. Z miodem należy, oczywiście, poczekać gdy napój uzyska temperaturę poniżej 60 stopni. Zakładam ciepłe skarpety, opatulam
Figa S-makiemkilku chwil. Zawsze można przygotować jego większą ilość i przechowywać w lodówce nawet przez kilka tygodni. 1 szklanka wody 1-2 szklanki cukru (*) kilka kropli soku z cytryny (**) Wersja rzadka: Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać(...)lodowce. Wersja gęsta: Wodę należy zagotować, a następnie wymieszać z cukrem (powinien się rozpuścić) oraz kilkoma kroplami soku z cytryny. Całość gotować około 10 minut na małym ogniu. (Część wody powinna odparować, a syrop odrobinę zgęstnieć. Po ostudzeniu będzie bardziej gęstszy.) Syrop przelać do butelki z nakrętką i po ostudzeniu przechowywać w lodowce. (*) Do wersji rzadkiej należy dodać
Di gotujezanudzać zachwytami nad lemoniadą tylko od razu przejdę do przepisu. Lemoniada cytrynowo - pomarańczowa.Składniki:2 cytryny;1 pomarańcza;kilka gałązek mięty;4 - 5 łyżek miodu;1 l wody;lód. Cytryny i pomarańcze wyszorować i sparzyć. Z 1 1/2 cytryny i z 1/2 pomarańczy wyciskamy do dzbanka sok. Dodajemy miód, wodę i mieszamy. Wrzucamy gałązki mięty. Pozostawiamy w lodówce do schłodzenia
Miksturownik