woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:36/1096)

Tort kasztanowy z kremem orzechowym, kokosowym karmelem i kokosowym popcornem (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 209

łyżki cukru kokosowego Kokosowy popcorn -ok 3 łyżki ziaren kukurydzy -oleju kokosowego rafinowanego (tyle aby ziarenka były w większości pokryte) -cukier koksowy Dodatkowo -waflowy rożek bezglutenowy (np. sojowy) -woda + sok z cytryny (do nasączenia blatów) -fistaszki (do ozdoby) KASZTANOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo(...)kolejnego kremu. KOKOSOWO-DYNIOWY KREM Połowę śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego zmiksować z wcześniej odłożonym kremem i ksylitolem. Pierwszy blat umieścić w tortownicy, nasączyć go delikatnie wodą z cytryną i posmarować kremem dyniowo-orzechowym. Umieścić kolejny blat i powtórzyć czynności. Najlepiej krem podzielić sobie na 3 równe części aby warstwy były jednakowe. Tort wstawić na kilka godzin (lub najlepiej

Candy Pandas
PĄCZKI PIECZONE 160

cukru waniliowego 4 - 5 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany 2/3 szklanki mleka 2 jajka ORAZ: twarda marmolada do nadzienia kolorowa posypka, wiórki kokosowe LUKIER: cukier puder sok z cytryny gorąca woda WYKONANIE: ZACZYN: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. CIASTO: Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, jogurt i olej. Całe jajka ucieramy razem(...)ustawienie góra dół ok. 10-15 minut. Musimy uważać żeby ich nie spiec, będą twarde. LUKIER: Robiłam na oko: przesiany puder połączyłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącej wody. Wymieszałam aby był gęsty, ale z łatwością dał się polewać. Moje pączki z dziurką namoczyłam w lukrze a następnie w kolorowych cukierkach. Odstawiłam do wyschnięcia. I gotowe, Smacznego :) Jeśli

Pani na deser
Orzeźwiająca lemoniada 157

dzieci. Lemoniada: składniki na 1,5 litra 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn 1/2 - 3/4 szklanki brązowego jasnego cukru* 1/2 - 3/4 szklanki wrzącej wody 1 l wody mineralnej Dodatkowo: 1-2 cytryny kostki lodu w ilości zależnej od wskazania termometru listki mięty do dekoracji Przygotować syrop cukrowy w proporcji(...)wrzącej wody wsypać cukier, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia. Do ponad 1,5 l dzbanka wlać sok z cytryn, dodać syrop cukrowy, uzupełnić wodą mineralną i schłodzić. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w plasterki. Lemoniadę rozlać do szklanek dodać plasterki cytryny i ewentualnie kostki lodu. Udekorować listkami mięty. U mnie niestety mięta nie doczekała do końca przygotowań napoju

Pełny talerz
Syrop z mniszka pospolitego (mniszka lekarskiego, mlecza) 137

pomarańcze 5 cytryn 2 kg cukru 2,5 l wody Wykonanie: 2 pomarańcze i 2 cytryny pokroić w plastry. Kwiaty włożyć do dużego garnka, dodać pomarańcze i cytryny, zalać wodą i gotować przez około 50 minut na małym ogniu. Ugotowany wywar zostawić na noc. Na drugi dzień kwiaty odcedzić i odcisnąć przez gazę lub tetrową pieluchę. Do odcedzonego wywaru dodać

Mama Gotuje
Cytrynowiec 199

250g margaryny Na masę śmietankowo-cytrynową: 0,5 l śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku. Na koniec powoli dodajemy(...)piekarniku. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i wkładamy z powrotem do formy. Biszkopt nasączamy wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Masa cytrynowa: sok z cytryny uzupełniamy wodą do objętości 500ml. Z tego odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. W odstawionej połowie szklanki płynu rozpuszczamy budynie, wlewamy na gotującą się wodę z cukrem. Mieszamy energicznie około

Smak mojej kuchni
Ciasto z sercem 166

prawdziwą wanilią 80ml mleka 3 jajka skórka otarta z połowy cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli   Na lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody kilka kropel barwnika (opcjonalnie)   Wykonanie:   Ciasto czerwone: Masło miksujemy z cukrem,  cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy(...)jest dość gęste). Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.   Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny lub wodą i barwnikiem, dekorujemy ciasto

Smak mojej kuchni
Kokosowy tort musli z owocami (bez glutenu, cukru białego) 127

preferencje) -4-5 łyżek białej mąki kokosowej Krem kokosowy -400ml mleczka kokosowego (puszka schłodzona kilka dni w  lodówce) -łyżka ksylitolu Inne dodatki -2 banany, truskawki, kiwi -woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączenia blatów) -ulubiona mieszanka MOJE MUSLI BISZKOPT RYŻOWY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania(...)mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze jedną łyżkę. - Do tortownicy włożyć pierwszy blat, odrobinę nasączyć go wodą z cytryną. Nałożyć cienką warstwę kremu i w okręgu ułożyć ok 1,5cm plastry banana (owoc podniesie i utrzyma warstwy tortu). Między banany znów nałożyć krem zostawiając puste pole w wielkości

Candy Pandas
Pulchne drożdżówki z truskawkami 120

pojemności 250 ml)   100 g masła śmietankowego ¼ łyżeczki soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru 40 g masła Lukier: cukier puder 1 łyżeczka soku z cytryny gorąca woda- odrobinę Dodatkowo: 300 g truskawek 1 rozmącone białko do posmarowania drożdżówek 1. Przygotować rozczyn: drożdże, 1 łyżkę mleka, 1 łyżeczkę cukru dobrze rozmieszać w garnuszku i zostawić do wyrośnięcia(...)stopni włożyć blaszkę z drożdżówkami, piec około 20 minut – do ładnego zrumienienia. Drożdżówki przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Piekłam na termoobiegu. Z cukru pudru, soku z cytryny, odrobiny gorącej wody utrzeć lukier i polukrować gotowe przestygnięte drożdżówki. Gdy nam zostanie więcej można mrozić i wyjąć jak niespodziewanie goście zapukają do drzwi

Kubki smaku
Tort z truskawkami 135

Dziś tort truskawkowy  ;)  Na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto,  przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków!  Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :)  Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia(...)Odstawić do uchylonego, wyłączonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na 2 lub3 blaty. Do nasączenia: 1/4 szklanki Amaretto 1/2 szklanki przegotowanej wody 1/2 cytryny 2 łyżki cukru Wyciskamy sok z połowy cytryny łączymy z woda i Amaretto, dosładzamy do smaku. Krem do przełożenia blatów biszkoptu: 500 ml śmietany kremówki

W kuchennej krainie
Ananas 137

łyżki cukru Bita śmietana: 500 ml śmietanki 36% Beza: 3 białka z jaj 2 razy waga białek - cukier puder garść migdałów w płatkach Poncz: sok z 1 cytryny 3 łyżki wody Ananas - przygotowanie ciasta: Biszkopt - przygotowanie: Mój biszkopt to taki prosty i szybki biszkopt, który wyjdzie każdemu. Nie musisz oddzielać żółtek od białek, a dodatek proszku do pieczenia jest niewielki(...)Beza pieczenie: Bezę pieczemy przez 40 minut w 130 stopniach C. Ananas - składanie: Biszkopt wkładamy do blaszki, w której się piekł i smarujemy połową ponczu z soku z cytryny z wodą.  Gorący budyń wylewamy na biszkopt i przykrywamy go drugim biszkoptem. Tak przygotowane ciasto musi wystygnąć i najlepiej schłodzić się przez godzinę w lodówce.  Po schłodzeniu ubijamy śmietanę

MamaOskarka
Drożdżowe supełki z makiem 99

masła 1 łyżka miodu 20 g posiekanych orzechów laskowych 1/2 łyżka suszonej, posiekanej skórki pomarańczowej (może być kandyzowana) Lukier 250 g cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny odrobina wody maczek truskawkowy Delecta 40 g Dodatkowo 1 żółtko 1 łyżka mleka Przygotowanie: 1.  Masa makowa  -  rodzynki zalewamy rumem i odstawiamy, mleko zagotowujemy następnie zalewamy(...)roztrzepanym z mlekiem 14. Supełki pieczemy ok 15 minut, jeśli zbytnio się rumienią z wierzchu przykrywamy kawałkiem papieru do pieczenia 15. Lukier - cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i odrobiną wody, lukier powinien mieć gęstą konsystencję i biały kolor 16. Lekko ciepłe supełki lukrujemy i oprószamy maczkiem truskawkowym firmy Delecta

Słodki Kompromis
Lemoniadowe orzeźwienie 101

rano szklanki wody z sokiem z cytryny. Taka mieszanka oczyszcza nasz organizm z toksyn, a także pita regularnie wspomaga odchudzanie. Same zalety Moja propozycja : Lemoniada 1,5 l wody mineralnej 3 cytryny 1 szklanka zielonej herbaty 5-6 łyżek cukru 1 listek mięty Do wody mineralnej wlewamy wcześniej posłodzoną i ostudzoną herbatę. Następnie sok z cytryny. Wszystko mieszamy. Przechowujemy

noteskulinarnyfiga
Rozeta z cynamonowej rolady 157

cynamon wymieszać w miseczce. Lukier: 150 g cukru pudru łyżeczka soku z cytryny 3-4 łyżki wody Cukier puder dwukrotnie przesiać przez sitko i połączyć z sokiem z cytryny i wodą.Mieszać do uzyskania gładkiej masy

Anielskie wypieki
87. Ciasto brzoskwiniowo - serowe 340

przesianą mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do formy ok 20x30 cm i piec przez 20-25 minut w 170 stopniach. Gotowe i schłodzone ciasto zwilżyć wodą z cytryną lub samą wodą. Masa serowa: Galaretkę ugotować w 1 i 3/4 szklanki wody, pozostawić do stężenia a następnie pokroić w kostkę. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody

Jadło i czytadło
Jaglane tiramisu ( wersja light). 119

kaloryczną wersją tradycyjnego tiramisu. Składniki: ->100g kaszy jaglanej -> 600g gęstego serka homogenizowanego (naturalny) -> 4 łyżeczki miodu -> 2 płaskie łyżeczki kawy rozpuszczalnej -> Sok z ½ cytryny -> 50ml wody -> Kakao ciemne, skórka z cytryny Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odkładamy i studzimy. W tym czasie należy zagotować wodę, w której parzymy kawę

Jedz zdrowo żyj zdrowo!