pędzelki, do poprawek. Na końcu dopisałam jeszcze kilka porad, które mogą się przydać przy lukrowaniu pierników. Składniki: 2 białka 380-450 g cukru pudru kilka kropel soku z cytryny lub wody Białka umieścić w misce. Lekko spienić, ale nie ubijać. Cukier puder przesiać do drugiej miski. Do białek dodać połowę przesianego cukru. Ucierać do uzyskania gładkiej konsystencji. Jeżeli ucieramy mikserem(...)papierowym. Zapobiega to wysychaniu i zapchaniu końcówki. 7. Jeżeli w którymś momencie okaże się, że lukier jest zbyt gęsty, można dodać do niego dodać odrobinę (kilka kropel) wody lub soku z cytryny. I kolejna polukrowana partia :) Powodzenia
Pełny talerzzwykłej lemoniady nie. No to już jest. Składniki: 1 litr wody mineralnej 1 - 2 cytryny 2 - 3 łyżki cukru (najlepiej trzcinowego) listki mięty lód Wykonanie: Wyciskamy sok z cytryn. Mieszamy z wodą. Dosładzamy do smaku i wrzucamy kilka listków mięty. Zarówno ilość cytryn jak i cukru należy dostosować do własnych upodobań. Tak przygotowaną wodę wstawiamy do lodówki do schłodzenia. Przed
Sto kolorów kuchnigrunt, żeby działało. :-). Napój pijemy po każdym posiłku. Napój spalający tłuszcz Składniki: 1 cytryna 1 łyżka soku z jabłka 1/4 - 1 łyżka sproszkowanego chili 240 ml wody Wykonanie: Cytrynę dobrze myjemy, a następnie parzymy. Obieramy ją ze skórki, skórkę wkładamy do naczynia, zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na 10 minut. Z obranej cytryny wyciskamy sok, dodajemy do naczynia
Kulinarne przygody Gatityfilmu "iZombie", sezon 1, odcinek 6 SKŁADNIKI 250 ml wody szczypta soli 110 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka lukier (cukier puder + sok z cytryny + opcjonalnie woda) WYKONANIE Do garnuszka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli. Zagotować mieszając od czasu do czasu, tak żeby masło się rozpuściło. Zdjąć na chwilę z palnika, wsypać mąkę, dobrze(...)czym wyciągać i układać na talerzu z wyłożonym ręcznikiem papierowym do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki ostudzić i polukrować. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i ewentualnie dodatkiem przegotowanej wody. Najlepiej zrobić to w miseczce na tyle szerokiej, że można pączki zamoczyć w lukrze. Mój oryginalny post z przepisem pod LINKIEM
Passions hobbies lifejuż w uwagach ma końcu przepisu ;-) SKŁADNIKI 250 ml wody szczypta soli 110 g masła 250 g mąki pszennej 4 jajka lukier (cukier puder + sok z cytryny + opcjonalnie woda) WYKONANIE Do garnuszka wlać wodę, dodać masło i szczyptę soli. Zagotować mieszając od czasu do czasu, tak żeby masło się rozpuściło. Zdjąć na chwilę z palnika, wsypać mąkę, dobrze(...)czym wyciągać i układać na talerzu z wyłożonym ręcznikiem papierowym do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Gotowe pączki ostudzić i polukrować. Lukier: cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i ewentualnie dodatkiem przegotowanej wody. Najlepiej zrobić to w miseczce na tyle szerokiej, że można pączki zamoczyć w lukrze. Uwagi: Wcześniej wspominałam, że nie sposób by pączki się nie udały. No więc
Passions hobbies lifeBardzo orzeźwiający, kwaśny, bo dodatkowo z cytryną, sorbet z owoców kiwi. Bardzo duża dawka witaminy C w takim wydaniu na pewno posmakuje i dorosłym i dzieciom. Nasze maluchy nie przepadają za kiwi, ale za lodami bardzo. Korzystając z tego postanowiłam przygotować domowy sorbet z kiwi z zaledwie 3 składników. Uwielbiam domowe lody, bo wiem z jakich produktów zostały zrobione(...)dodatkowo są bez cukru! 5 owoców kiwi 0,5 szklanki wody sok z 1 cytryny (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Kiwi obrać, pokroić w kawałki. Wlać sok z cytryny i wodę. Wszystko dokładnie zblendować. Masę owocową wlać do maszyny do lodów i postępować wg. instrukcji. Albo wlać bezpośrednio do foremek i zamrozić. * bardzo fajne i tanie są wielorazowe foremki do lodów takie
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowaniecałych jaj 1 szklanka advocatu 1 szklanka oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 zapach rumowy szczypta soli Lukier: 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka gorącej wody Wykonanie: 1. Jajka ubić ze szczyptą soli i zapachem „na sztywno”. Dodać cukier puder, dalej ubijając dodać advocat i olej. Następnie dodać mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia(...)piekarniku rozgrzanym do 170°C przez około 50 minut. 4. Po upieczeniu babkę pozostawić w zamkniętym piekarniku na około 10 minut. 5. Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą, gotowym lukrem polać babkę i udekorować wedle uznania
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki na sok z aroniowy Owoce aronii 1 kg dojrzałych owoców aronii 2 niepełne szklanki cukru 1 szklanka wody 1 cytryna Owoce aronii umyć, rozgnieść i mieścić w dużym rondlu o grubym dnie. Następnie dodać cukier, wodę i wyciśnięty sok z cytryny. Wszystko gotować na wolnym ogniu przez 30 min. Masę aroniową przetrzeć przez sito i powstały sok przelać
Korniszonkiwino półsłodkie syrop gruszkowy MONIN syrop grapefruitowy MONIN woda mineralna cząstka grapefruita liść mięty kostki lodu White Sangria Składniki: białe wino półsłodkie syrop liczi MONIN syrop gruszkowy MONIN woda mineralna cząstka cytryny, pomarańczy liść mięty kostki lodu Red Sangria Składniki: czerwone wino półsłodkie syrop sangria MONIN syrop brzoskwiniowy MONIN woda mineralna cząstka cytryny, pomarańczy liść mięty kostki lodu Do dzbanka
Mam apetyt na ...białej czekolady 100 ml śmietany kremówki 1 łyżka masła + maliny liofilizowane (można je kupić przez internet lub wybrać z płatków musli ciii.. :), płatki migdałowe, kokos, woda z cytryną na poncz, obrane ze skórki migdały do dekoracji Biszkopt przygotowujemy według przepisu , można zrobić to poprzedniego dnia, żeby miał dużo czasu na ostygnięcie. Jeśli korzystacie z tak dużej blaszki(...)drobne kawałki, część malin miksujemy na puder w blenderze lub młynku do kawy. Biszkopt przekrawamy na pół, żeby otrzymać dwa cienkie spody. Nakrapiamy pierwszy z nich wodą z sokiem z cytryny (jeśli mazurka nie będą jadły dzieci jako ponczu/do ponczu można użyć białego wytrawnego wina). Nie dosładzam już ponczu, bo biszkopty są bardzo słodki, ale to kwestia gustu. Blaty biszkoptu
Ciastkozercyząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny 4 łyżki gorącej wody 4 łyżki cukru łyżeczka mielonego imbiru sól i pieprz świeżo mielone natka pietruszki do posypania olej rzepakowy do smażenia Polędwiczkę przepłukujemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Kroimy(...)drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, to samo robimy w przypadku szalotki. Przygotowane warzywa odstawiamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, gorącą wodę oraz cukier i mielony imbir. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści, po czym do miseczki z sosem wrzucamy pędy babusa. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy nań szalotkę, czosnek oraz paprykę. Przesmażamy
Kuchenna Kontrrewolucyaproszku do pieczenia Krem malinowy: 300 g śmietany kremówki 36% 3 łyżki cukru pudru 200 g serka mascarpone 5 łyżek frużeliny malinowej Poncz: 1/4 szkl wody z cytryną i cukrem, a w wersji dla dorosłych wiśniówka Dodatkowo: kilka łyżek frużeliny malinowej cukier puder do posypania Przygotowanie: Biszkopt czekoladowy: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze(...)łyżkę lub dwie cukru pudru. Pierwszy blat biszkoptu umieścić w blaszce, w której był pieczony. Blaszkę wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową. Ciasto nasączyć wodą z cukrem i cytryną lub wiśniówką. Na biszkopt wyłożyć krem malinowy, dobrze rozprowadzić po całej powierzchni- wyrównać. W drugim biszkopcie za pomocą foremki w kształcie serca wykroić otwory. Biszkopt położyć
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczka proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 200 g kandyzowanej skórki pomarańczowej skórka otarta z 1 cytryny lukier: 340 g cukru pudru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki ciepłej wody Miód i masło podgrzać, przestudzić. Skórkę pomarańczową drobno posiekać. Mąkę przesiać z proszkiem i sodą, dodać przyprawę do piernika, cynamon i skórkę cytrynową, wymieszać. Letnie masło z miodem wlać(...)Piec w 180 st. C. przez 15 minut. Przestudzić przez 2-3 minuty na blasze, następnie przełożyć na kratkę do całkowitego ostudzenia. Cukier puder przesiać, dodać sok z cytryny i wodę - po łyżce. Ukręcić lukier. Maczać w nim pierniczki, odstawić do zastygnięcia, a następnie przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego! Ja tymczasem poważnie muszę przemyśleć moją deserową kompozycję; okazało się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeproszku do pieczenia Masa serowo- śmietankowa: 200 ml schłodzonej śmietany kremówki 500 g serka ricotta 5-6 łyżkek cukru pudru 2 1/2 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki gorącej wody sok z ½ cytryny skórka otarta z jednej cytryny Poncz: 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 jasne galaretki ( u mnie cytrynowe) 2 litrowe słoiki brzoskwiń(...)ponczem. Można dodać trochę wódki, jeśli torcik nie jest przeznaczony dla najmłodszych. Spód umieszczamy w obręczy do tortów. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie. Lekko studzimy. Serek ricotta miksujemy z cukrem pudrem, dodajemy skórkę i sok z cytryny. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Do masy z serka ricotta dodajemy lekko przestudzoną żelatynę, mieszamy mikserem. A następnie ubitą śmietanę. Delikatnie mieszamy
Mia Cucina Sofietaspowodują, że będziecie najedzeni długo, energii z pewnością nie braknie, a do ich smaku jeszcze wiele razy będziecie chcieli wrócić. Składniki 100 g suchej komosy ryżowej 200 ml wody plaster cytryny 50 g mąki (owsianej, żytniej, orkiszowej, itp.) 100 g startej na drobno marchwi 50 g ziaren słonecznika ząbek czosnku 190 g ciecierzycy ugotowanej lub konserwowej i odsączonej połowa papryczki(...)odżywcze 100 g porcja (120 g) Kcal 168 202 B 5,9 7,1 W 21 25,2 T 7,7 9,2 Przygotowanie Kaszę gotujemy w wodzie wraz z plastrem cytryny przez około 15 minut pod przykryciem i na małym ogniu. W czasie gotowania nie mieszamy i nie ściągamy pokrywki. Marchew, odsączoną cieciorkę, czosnek i chilli wrzucamy do malaksera
Analiza Smaku