woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:50/1096)

Lemoniada miętowa 147

nieograniczona. Dziś mięta w roli głównej. Lemoniada miętowa Czas przygotowania: 30 minut + czas chłodzenia Proporcje na ok. 1 litr napoju Składniki: 1 pęczek świeżej mięty 1 litr wody 1 cytryna 3 łyżki cukru lub miodu Wykonanie: Wodę gotujemy, przelewamy do szklanego dzbanka (hartowanego, żeby nie pękł), wkładamy gałązki mięty, przykrywamy i odstawiamy, najlepiej do momentu kiedy woda wystygnie. Jeśli

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto słonecznikowe 229

jajka 3 szklanki mleka 4 płaskie łyżki mąki pszennej 4 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cukru z wanilią dekoracja 100 g słonecznika 1/2 puszki masy kajmakowej ewentualnie woda z cytryną do nasączenia biszkoptu Na samym początku przygotować biszkopt . Białka oddzielić od żółtek. Za pomocą miksera ubić białka. Gdy będą sztywne to dodawać powoli cukier. Cały czas miksować. Gdy cukier rozpuści(...)mleka. Cały czas mieszać i gotować na małym ogniu. Musi utworzyć się bardzo gęsty budyń.  Biszkopt przeciąć na dwie części . Każdą część ciasta ewentualnie nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Na pierwszy blat ciasta (spód) wylać całą masę budyniową. Przykryć drugim blatem.   Słonecznik podprażyć na suchej patelni, co jakiś czas mieszając. Uwaga: nie można przypalić ziaren

Ugotować
Pasta z bakłażana, ciecierzycy i karmelizowanej cebuli 102

nieduże bakłażany, - 1 puszka ciecierzycy, - 2 duże cebule, - 2 ząbki czosnku, - 2 łyżki octu balsamicznego, - 1 łyżeczka cukru, - olej lub oliwa, - sól, pieprz, - wyciśnięty sok z 1/2 cytryny, - 1/2 szklanki wody (lub więcej gdy jest taka potrzeba). Wykonanie: Bakłażana myjemy, kroimy w 1 cm plastry, układamy na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia. Wyciskamy na niego czosnek, polewamy olejem(...)wylewać, tylko zrobić przy okazji bezy - napiszę o nich wkrótce), wrzucamy na dno blendera (mam kielichowy, ale można też użyć żyrafy), dodajemy upieczonego bakłażana, skarmelizowaną cebulę, sok z cytryny, trochę oleju, wodę (można zacząć od 1/2 szklanki i jak będzie za gęste, lub blender nie będzie dawał rady, dolewać po trochu. Nie musimy zmielić jej na gładką masę, uważam

Co na wege obiad?
Limoncello 195

u00f3w popijany po obiedzie na lepsze trawienie. Teraz mo\u017cecie go przygotowa\u0107 sami! Obiecuj\u0119, \u017ce to banalnie proste ;)","recipeIngredient":["3 du\u017ce cytryny\r","250ml spirytusu 95%\r","250g cukru\r","750ml wody"],"name":"Limoncello","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null,"recipeInstructions":["Cytryny dok\u0142adnie myjemy i obieramy ze sk\u00f3rki staraj\u0105c si\u0119(...)Włochów popijany po obiedzie na lepsze trawienie. Teraz możecie go przygotować sami! Obiecuję, że to banalnie proste Limoncello Składniki 3 duże cytryny 250ml spirytusu 95% 250g cukru 750ml wody Sposób przygotowania Cytryny dokładnie myjemy i obieramy ze skórki starając się, by na skórce zostało jak najmniej białej części. Skórki wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy w ciemne

Mostek w kuchni
Witamina U: kapusta i jabłko 166

dodatkowo: 1 cytryna Ilość owoców i warzyw pozwoli przygotować ok. 1 litr soku. Przygotowanie: Owoce i warzywa dobrze umyć, najlepiej zamoczyć na ok. 20 minut w misce z wodą. Z wyjątkiem cytryny, którą wystarczy opłukać pod bieżącą wodą. Jabłka pokroić ze skórką, usunąć tylko ogonki. Kapustę odcedzić dobrze z wody i pokroić na odpowiednie kawałki wraz z głąbem.  Cytrynę(...)wielkość krojonych owoców do otworu wsadowego w wyciskarce. Wyciskanie soku: Składniki umieszczać kolejno w wyciskarce zaczynając od jabłek, kończąc na kapuście. Po wyciśnięciu soku przepłukać wyciskarkę ok. 200 ml wody do osobnego naczynia, co zaoszczędzi nam pracy podczas czyszczenia urządzenia. Sok należy wypić zaraz po wyciśnięciu, ponieważ ulega on szybkiemu utlenianiu. W razie konieczności można przechowywać go w szklanych, dobrze

Pij soki wyciskane
Prosta rolada z musem jabłkowym 138

dużą blachę Składniki: 6 jajek 6 łyżek cukru 6 łyżek mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 szklanki musu jabłkowego 1 galaretka cytrynowa lub pomarańczowa cukier puder woda sok z cytryny Biszkopt: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Partiami wsypywać cukier i ubijać, aż beza stanie się gładka i lśniąca. Następnie wmieszać żółtka a na końcu wsypać mąkę(...)wychłodzenia. Ciasto odwinąć z ręcznika, nałożyć mus jabłkowy i ponownie zawinąć (już bez ręcznika). Roladę przełożyć na blaszkę i odstawić w chłodne miejsce, aby masa stężała. Z wody, soku z cytryny i cukru pudru przygotować lukier i polać nim ciasto. Można oczywiście zrezygnować z lukru i posypać ciasto tylko cukrem pudrem. A już w następnym poście zapraszam Was na notkę

My simple kitchen
Lemoniada z papierówek 254

wody 1 butelka zimnej wody gazowanej Wykonanie: Jabłka umyć, pokroić w ćwiartki usunąć gniazda nasienne i włożyć do garnka. Dodać sparzoną i pokrojoną w plasterki 1 cytrynę i 10 gałązek mięty. Zalać wodą (2,5 litra) i gotować do czasu, aż jabłka zaczną się rozpadać. Odstawić do ostudzenia i osłodzić miodem.  Następnie lemoniadę odsączyć na sicie(...)pozostałego koncentratu lemoniadowego dodać jeszcze jedną sparzoną i pokrojoną w plastry cytrynę.  Do wysokiego dzbanka włożyć opłukane gałązki mięty, wlać do połowy koncentrat lemoniadowy, dopełnić zimną wodą gazowaną, plastrami cytryny i kostkami lodu

Pasja Smaku
Napój cytrusowy. 127

lubię wodę ze świeżymi owocami, ale lubię też takie właśnie napoje. Lekko kwaskowe, bardzo dobrze gaszą pragnienie. Polecam, spróbujcie :) Składniki: 1 duży grejpfrut 1 duża pomarańcza 1 duża cytryna 2 szklanki wody niegazowanej 2 łyżki miodu Dodatkowo: kilka kostek lodu kilka plastrów cytryny Wykonanie: Wycisnąć sok z owoców. Przelać do dzbanka przecedzając przez sitko. W 1/2 szklanki wody rozpuścić miód(...)dolać do dzbanka. Następnie dolać resztę wody. Wymieszać. Dodać lód i plasterki cytryny

Agusiowe smakołyki
Ryż cytrynowy – na dodatek nie tylko do ryby 308

się zeszkli. Wsypujemy do czosnku płatki chili i mieloną kurkumę i mieszamy, aż zabarwi się cały olej. Dodajemy ugotowany ryż, skórkę startą z cytryny, sok z cytryny, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz i wodę. Mieszamy wszystko bardzo dokładnie razem, chwilę podgrzewamy i od razu podajemy. My zjedliśmy tak naszykowany ryż do bakłażanów smażonych po chińsku . Spróbujcie go do szparagów(...)szklanek wody sól do gotowania, ½ łyżeczki 2-3 łyżki oleju ryżowego 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżki drobniutko posiekanej natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 1 pełna łyżeczka skórki startej z cytryny 1 płaska łyżeczka mielonej kurkumy 1 niepełna łyżeczka płatków chili ½ łyżeczki mielonego białego lub kolorowego pieprzu ½ łyżeczki soli

Karo in the Kitchen
Ciasto z pigwą a'la szarlotka 165

jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Nadzienie: 1 kg pigwy 10 dag cukru (można więcej jeśli wolimy słodsze) 1 łyżeczka imbiru 50 ml soku z cytryny 300 ml wody 2 budynie waniliowe Z podanych składników zagniatamy elastyczne, gładkie ciasto. Owijamy je w folię i wkładamy na pół godziny do lodówki. Pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy(...)kostkę. Dusimy tak długo, aż owoce rozgotują się na mus (można dodatkowo potraktować tłuczkiem lub blenderem). Wsypujemy cukier i imbir. Następnie dolewamy wodę z sokiem z cytryny. Doprowadzamy do wrzenia. Budynie rozprowadzamy w kilku łyżkach wody i wlewamy do gotującej się masy. Mieszamy tak długo, aż masa wyraźnie zgęstnieje. Odstawiamy do przestudzenia. Ciasto dzielimy na dwie części

My simple kitchen
Pomidorki koktajlowe w syropie rumowym do słoików 106

orzeźwiającej marynacie z cytryn i rumu, który wydobywa i podkreśla smak aromatycznych pomidorków. Składniki: 2 kg pomidorków koktajlowych 1 szklanka rumu 3 kg cukru 1,2 litra wody 2 cytryny Wykonanie: Pomidorki sparzyć, obrać ze skórki, zalać rumem, lekko wymieszać i odstawić na noc. Następnie z cukru i wody ugotować syrop. Włożyć pomidorki z rumem i zagotować. Z cytryn wycisnąć

Tradycyjna Kuchnia
Ptysie z pianką 222

wody 40 g masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na włoską bezę: 200 g cukru 45 ml wody 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny   Wykonanie:  wodę zagotować z odrobiną soli i masłem. Zdjąć garnek z ognia, wsypać obie wymieszane mąki i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Zmiejszyć ogień, garnek ponownie ustawić na ogniu i mieszać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Przepis na cytrynówkę 117

Składniki: 1 l spirytusu 4-6 cytryn 3/4 szklanki cukru około 1 l wody Wykonanie: Skórkę z cytryn ścieramy na tarce bez białej części, zalewamy spirytusem na 1 dzień. Drugiego dnia przecedzamy spirytus tak aby odseparować wszystkie skórki. Sok z cytryn wycisnąć i przecedzić wielokrotnie przez gazę. Cukier rozpuścić w wodzie. Wymieszać ze sobą wodę z cukrem, sok z cytryn

Pychotkaaa
Dżem z Rabarbaru z Imbirem 189

wiele smaczniejszy :). Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu 1 kg rabarbaru 600 g cukru 1 łyżka utartego świeżego imbiru sok z 1 cytryny około 50 ml 50 ml wody Link do filmu z przygotowania: Dżem z rabarbaru z imbirem(...)www.youtube.com/watch?v=FgOTkRWhcfQ Przygotowanie: Umyty rabarbar obieram z włókien (skórki) i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 1 centymetra. Pokrojony rabarbar przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę, starty na tarce korzeń imbiru i całość mieszam . Garnek stawiam na gazie i zagotowuję ( na początku nie ma dużo soku ale po chwili podgrzewania zrobi się go więcej ) . Gdy się

Uwaga Babcia Gotuje
Sałatka ze szpinakiem, krewetkami i szynką szwardzwaldzką w sosie bazyliowym 236

umami Można zdrowo zjeść i cudownie odpłynąć Wykonanie SOS BAZYLIOWY Opłucz bazylię, a potem dość drobno ją posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Do kielicha blendera wlej 2 łyżki wody, sok z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wrzuć posiekany ząbek czosnku i kawałki obranego awokado. Dodaj posiekaną bazylię i całość miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdyby sos był mocno gęsty(...)dodaj odrobinę wody. Składniki SOS BAZYLIOWY pęczek bazylii 1/2 awokado sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu czarnego lub białego 2 łyżki wody Wykonanie SAŁATKI Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pestki słonecznika i praż około minutę ruszając patelnią nad palnikiem. Szpinak opłucz i osusz. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Obierz czosnek

Eat me! Fit me!

Proponowane wyszukiwania