woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:50/1096)

Rolada czekoladowo-orzechowa 147

łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny palmy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wlewamy olej delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy(...)papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem  na nasączonym cieście, zostawiamy

kgwjanczewo
BISZKOPTOWY ŚMIETANOWIEC 207

pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C.Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda z cytryna i cukrem.1 galaretkę rozpuszczamy w2 szkl.wrzatku,studzimy,gdy stezeje kroimy wkosteczkę.Smiatany ubijamy na sztywno.dodajemy 3 kolejne galaretki wystudzone rozrobione w 3 szkl wody.Miksujemy zubita smietana,na kilka minut

Z Majeczką w kuchni
Babka na Białkach 187

łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik do 170 - 180 stopni (można termoobieg 160 - 165 stopni). Do białek wsypałam szczyptę soli i ubiłam na sztywną pianę, do której stopniowo wsypywałam cukier i miksowałam(...)formie. Po tym czasie wyjmujemy ją i studzimy na kratce. Wystudzoną albo posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy. Ja polukrowałam (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody). SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Napój z kwiatów czarnego bzu i rabarbaru 126

Składniki: (1,5 litra napoju) 10 baldachimów kwiatów czarnego bzu 1,5 litra wody sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny 140 g. czerwonych łodyg rabarbaru 4-5 łyżek miodu (np. wielokwiatowego) Kwiaty czarnego bzu zrywaj najlepiej rano, zaraz po tym, jak odparuje rosa. Baldachy powinny być w pełni rozwinięte, bez mszyc i zanieczyszczeń. Szukaj takich krzaków(...)które nie rosną w pobliżu ruchliwych dróg. Po zerwaniu baldachów odcinaj kwiaty nożyczkami, grubsze łodyżki odrzuć. Kwiaty zalej 1 litrem wody, dodaj skórkę z cytryny. Garnek postaw na ogniu i doprowadź wodę do zagotowania. Zaraz po zagotowaniu zestaw z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Łodygi rabarbaru potnij na mniejsze kawałki, zalej je 0,5 l. wody i postaw

Delicious Place
Przepis Karoliny na kotlety z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną 142

soli 1/2 łyżeczka pieprzu pęczek szczypiorku pęczek pietruszki Składniki na sos z tahini i zieloną pietruszką: 1/2 szklanki pasty tahini 2 i 1/2 Łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki wody pół pęczka pietruszki zielonej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 180g jogurtu typu greckiego szczypta pieprzu i soli Przygotowanie: Kaszę zalewam 2 szklankami wody i gotuję(...)wyjmuję z piekarnika i daję kotlecikom kilka minut na przestygnięcie. Gorące mogłyby się rozpadać :) Kotleciki możemy również obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Przygotowuję sos: Tahini, sok z cytryny, ocet, wodę i pognieciony ząbek czosnku oraz pietruszkę miksuję w blenderze na gładką zieloną masę. Dodaję jogurt, sól pieprz i mieszam. Odstawiam do lodówki do momentu podania Za przepis i zdjęcia

Kurnikowo
Wytrawna włoska crostata 214

łyżki zimnej margaryny,1/2 łyżeczki soli,łyżeczka soku z cytryny,3 łyżki zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki.  Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego

Z miłości do słodkości
Amerykany 182

łyżek na jedno ciastko) w bardzo dużych odstępach (fot.2), ponieważ ciastka mocno wyrastają. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Jego gęstość można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody. Tak przygotowanym lukrem posmarować ciastka od płaskiej strony

Świat Ciasta
Tort czekoladowy 160

mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO: słoiczek konfitury czereśniowej sok z jednej cytryny 200ml gorącej wody 4 łyżki cukru 3 łyżki rumu wiśnie lub czereśnie z kompotu do dekoracji cukrowe kwiatuszki i literki do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić(...)czekoladę, rozpuścić. Wystudzić i umieścić w lodówce na całą noc. Na drugi dzień krem dokładnie zmiksować na puszysto, dodawać po trochu mascarpone (w temp. pokojowej). PONCZ: Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić. SKŁADANIE TORTU: Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej góry), naponczować, posmarować najpierw konfiturą, następnie kremem. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu, powtórzyć

Cakes By Kejt
Niemieckie pierniczki Lebkuchen 145

łyżeczki miód, 200ml soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka masło, 85g skórka pomarańczowa kandyzowana, 1/2 szkl Składniki na lukier cukier puder, 150g sok z cytryny, 3 łyżki woda gorąca, 2 łyżki Przygotowanie W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z miodem, odstawiamy do wystudzenia. Miodu ma być 200 ml, a nie 200gram. W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, przyprawę(...)bardzo dobrze się formuje. Nie podsypujemy mąką podczas formowania kulek. Pieczemy pierniczki przez 15 minut w temperaturze 170st. Studzimy na kratce. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i gorącą wodą, lukrujemy pierniczki, pozostawiamy do zastygnięcia

Gotowanie moimi oczami
Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj 188

Potem delikatnie odcinamy kwiatki od łodyżki. A tu już czas na przepis :)    Nalewka z kwiatów czarnego bzu 20-30 kwiatów czarnego bzu ( baldachów )  2 cytryny  1 litr wody  1 kg cukru  słój wyparzony wrzątekiem    Cytryny należy umyć i wypłukać w gorącej wodzieWodę wlewamy do garnka dodajemy cukier i gotujemy syrop

Kuchnia na wzgórzu
Makowa panienka 225

mleka, 4 żółtka, 120 g cukru, 15 g cukru waniliowego, 40 g mąki ziemniaczanej, 2 starte skórki z cytryny, 200 g masła, dodatkowo: sok z 2 cytryn, 80 ml wody, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki. Przygotowanie:  Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Stopniowo podczas ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Na koniec(...)odstawiamy do ostudzenia (nie mieszamy). Następnie ucieramy miękkie masło i dodajemy partiami ostudzony budyń. Na koniec dodajemy starte skórki z cytryny. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Sok z cytryny mieszamy z wodą i cukrem i takim ponczem nasączamy dwa biszkopty. Na pierwszy biszkopt nakładamy dżem porzeczkowy i 2/3 kremu i rozsmarowujemy. Układamy drugi nasączony biszkopt i pozostały krem. Ciasto posypujemy

Aga w kuchni
lekki tort z malinami (z motywem Kucyków Pony ) 180

pieczenia 4 łyżki oleju 4 łyżki zimnej wody na nadzienie: 600 ml kremówki 2 opakowania śnieżki szklanka malin 300 g dżemu z owoców leśnych sok z cytryny 1/2 szklanki przegotowanej wody do dekoracji: opłatek 500 ml śmietanki kremówki różowy barwnik zagęstnik do śmietany (śnieżka lub śmietan-fix) perełki cukrowe Upiec biszkopt, najlepiej zrobić to dzień przed przekładaniem tortu.  Białka(...)olej i wodę, wszystko razem delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w 175*. Przekroić na trzy blaty. Sok z cytryny wymieszać z woda i naponczować biszkopty. Dolny i środkowy posmarować dżemem. Kremówkę ubić ze śnieżkami i  podzielić na dwie części, wmieszać do niej maliny. Biszkopty przekładać śmietaną.  Pozostałą śmietanę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Lemoniada arbuzowa 129

arbuza 2 szklanki zimnej wody sok z 1 cytryny kilka listków mięty kilka kostek lodu kilka plasterków cytryny cukier (opcjonalnie – ilość wg uznania) Wykonanie: Z miąższu arbuza usunąć pestki, pokroić w kostkę i zblendować. Można dodatkowo odsączyć go na sicie, ale ja pozostawiłam całość. Dodać sok z cytryny i zimną wodę. Jeśli chcecie możecie lemoniadę dodatkowo osłodzić. Do szklanek

Pasja Smaku
Babka cytrynowa 174

tłuszczem i oprószyć bułką tartą. Babkę piec 40-45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić na kratce i polukrować. Lukier : - 1 szklanka cukru pudru - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka wody Sok z połowy cytryny  wycisnąć i dodać do cukru pudru , energicznie wymieszać , dodać łyżeczkę wody. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Polukrować babkę i odstawić do zastygnięcia

Aromatyczne Podróże
Jabłkowy zamęt 146

Dzisiaj próbujemy nowe drinki. Ten znaleźliśmy w nowym numerze "Kuchnia" ,drink bardzo delikatny w smaku ,jednocześnie bardzo orzeźwiający. Składniki 2 łyżki cukru 2 łyżki wody sok z cytryny 2 jabłka 100 ml wódki lód Przygotowanie Cukier rozpuszczamy w wodzie. Jabłka obieramy ,kroimy w kostkę ,miksujemy razem z cukrem rozpuszczonym w wodzie i sokiem z cytryny. Do shakera wlewamy wódkę

R'n'G Kitchen