ochoty wchodzić do kuchni. No chyba, że po kolejną szklankę orzeźwiającego napoju :) Szybka, smaczna i gasząca pragnienie lemoniada, polecam! 1,5 l wody niegazowanej 1,5 l wody lekko gazowanej cytryna plaster arbuza 0/5 szklanki truskawek mięta lód Owoce myjemy, skórkę z cytryny i arbuza sparzamy. Pół cytryny wyciskamy do wody i dodajemy lód. Drugą połowę kroimy w plasterki, arbuza
Mienta blogłyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki żelatyny Owoce persymony przekroić na pół i wydrążyć z nich miąższ. Przełożyć do blendera i zmiksować. Doprawić do smaku miodem, sokiem z cytryny i wodą z pomarańczy. Pół łyżeczki żelatyny rozpuścić w łyżce zimnej wody i odstawić aż napęcznieje. Następnie lekko podgrzać, by się rozpuściła i energicznie połączyć ze zmiksowanymi owocami. Wstawić do lodówki
KUCHARNIAwarzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki… Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej wody - łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia (lub inne zioła, mogą być też suszone) - sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Starty czosnek, jogurt i posiekane zioła umieścić(...)miseczce lub sosjerce. Dokładnie wymieszać. 2. Dodać wodę, sok z cytryny i jako ostatnią – oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać. 3. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego
w mojej kuchnioczywiście można przygotować samemu w domu!Potrzebujemy :LUKIER:* sok z cytryny – 3 łyżki* ciepła woda – 2 łyżki* cukier puder – ok. 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Sok z cytryny mieszamy z wodą.Dodajemy cukier puder i dokładnie rozcieramy.Polewamy natychmiast!Więcej pomysłów na słodkie smakołyki znajdziecie na stronie KASIZapraszam
Ostra na Słodkomała kapusta pekińska, 1 ogórek zielony, 1 puszka kukurydzy, 1/2 białej części pora, 2 łyżki posiekanego koperku, sos: 3 łyżki oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z cytryny, 1 łyżeczka wody, 2 łyżeczki ziół prowansalskich, 0,5 łyżeczki suszonego koperku. Przygotowanie: Kapustę pekińską dokładnie myjemy po zimną wodą i siekamy. Por kroimy na 4 części wzdłuż i siekamy(...)dodajemy odcedzoną kukurydzę oraz pokrojony w kostkę zielony ogórek. Przygotowujemy sos z oliwy z oliwek, wody, soku z cytryny, ziół i suszonego koperku. Polewamy sosem sałatkę, na koniec posypujemy świeżym koperkiem i mieszamy. Dekorujemy plasterkami mandarynki
Aga w kuchnipięknie pachnie i smakuje wyśmienicie..taki miodek można używać do ciast, na kanapki ..a zimą jako lekarstwo .. 350-400 dużych, rozwiniętych kwiatów mniszka (bez łodyżek) 1 litr wody 2 cytryny ziarenka z laski wanilii 1 kg cukru Kwiatki rozłożyć na białej powierzchni, aby pozbyć się dotychczasowych lokatorów. Następnie przełożyć do garnka, zalać wodą i gotować
Moje domowe kucharzenieSkładniki : 200 g melisy 500 g cukru 700 ml wody sok z 2 małych cytryn Melisa w moim ogrodzie gości już od kilku lat. Pomimo, ze dzielę się nią ze znajomymi ciągle mi jej przybywa :) Dlatego gdy podpatrzyłam w sieci jeden ze sposobów wykorzystania zioła, powstał ten mój syropek. Przygotowanie : Umytą melisę rozdrobniłam w mikserze, na tym etapie można jeszcze(...)Przecedziłam przez sito do następnego garnka, dodałam sok z cytryny, chwilę gotowałam, przelałam do słoiczków i zawekowałam gotując przez około 10-15 min. Syrop będę dodawać do przegotowanej wody z dodatkiem cytryny. Melisa ma właściwości uspakajające, przeciwzapalne, przeciwbakteryjne i rozkurczowe. Według mnie dobra na "wsio" :) Jeśli syrop przecedzimy przez gazę będzie bardziej klarowny
Proste PotrawyKoktajl jest sycący, więc zaspokoi głód na jakiś czas. Doskonale nadaje się na szybkie śniadanie. 3 porcje: ananas 2 pomarańcze połowa limonki łodyga selera naciowego sok z połowy cytryny szklanka wody pół szklanki płatków owsianych bezglutenowych łyżeczka młodego jęczmienia 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta cynamonu łyżeczka miodu ze spadzi iglastej (lub innego) 2 garści młodego szpinaku Ananasa, pomarańczę i limonkę obieramy(...)skórki. Przekładamy do blendera wraz z dokładnie umytym szpinakiem, pokrojonym selerem naciowym, sokiem z cytryny, przyprawami i miodem. Wsypujemy płatki, wlewamy wodę i miksujemy na gładki koktajl. W Thermomixie, najpierw rozdrobniłam składniki […] Artykuł Zielony koktajl na śniadanie pochodzi z serwisu Mienta blog
Mienta blogtylko będą zachwyceni! SKŁADNIKI :( 4 porcje )* filet z kurczaka – 400 g* olej – 30 ml* sól – 1 szczyptaSOS:* mąka kukurydziana – 1 łyżka* zimna woda – 6 łyżek* sok z cytryny – 3 łyżki* słodkie sherry – 2 łyżki* cebula dymka – 1 pęczek* trawa cytrynowa – 2 szt* cukier puder – 0,5 łyżeczkiDODATKOWO :* makaron(...)ciągle mieszając.Wyjmujemy łyżką cedzakową i odstawiamy w ciepłe miejsce.Zlewamy olej z woka.SOS:Mąkę kukurydzianą mieszamy z 2 łyżkami wody , tworząc gładką pastę.Do woka wlewamy sok z cytryny i pozostałą wodę,Dodajemy sherry i cukier puder – zagotowujemy , mieszając aż cukier się rozpuści.Dodajemy pastę z mąki i ponownie zagotowujemy.Zmniejszamy temperaturę i na wolnym ogniu gotujemy ok. 3 minuty
Ostra na Słodkociecierzycy (polecam Skworcu ) 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej sól (płaska łyżeczka) ------------------------------ 3 ząbki czosnku 4 łyżki pasty tahini 4 łyżki soku z cytryny 1 płaska łyżeczka mielonego kuminu (kminu rzymskiego) około 4 łyżki wody z gotowania ciecierzycy 5 łyżek oliwy extra vergine 1/4 płaskiej łyżeczki papryki ostrej sól do smaku (około 1 płaskiej łyżeczki) Ponadto: 2 łyżki oliwy extra(...)solimy. Po tym czasie ciecierzyca będzie bardzo miękka (taka ma być). Ciecierzycę odcedzamy. Wodę zostawiamy. Do blendera wkładamy ciecierzycę, czosnek przeciśnięty przez praskę, pastę tahini, sok z cytryny, kumin, wodę, oliwę, paprykę ostrą. Wszystko miksujemy blenderem. Jeśli pasta wychodzi za gęsta, dolewamy trochę więcej wody z gotowania ciecierzycy. Podczas miksowania, hummus solimy. Gotowy hummus przekładamy do miseczki i polewamy
Smak mojego domuPodczas oczyszczania organizmu niezwykle ważna jest woda jaką pijemy. Może być czysta, ale również smakowa:) Składniki; 1 litr wody, 1 cytryna, 1 limonka, 3 cm korzenia imbiru startego na tarce Wykonanie; Wyciskamy sok z cytryny i linomki. Dodatkowo możemy drugą pokroić w plasterki. Dodajemy imbir starty na tarce. Zalewamy wodą i schładzamy. źródło "Uroda
Anioły w kuchniprzygotowania - 10 minut 4-5 truskawek pół cytryny 1 spora gałązka świeżej mięty ok. 400 ml wody mineralnej kostki lodu Przygotowanie Opłucz truskawki i gałązkę mięty Cytrynę wyszoruj pod bieżącą wodą. Przekrój truskawki na pół. Za pomocą szatkownicy lub noża pokrój cytrynę na cienkie plasterki Ułóż truskawki, a następnie miętę i plasterki cytryny na ściankach słoika. Wrzuć
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapoza tym... sama w sobie kusi do podjadania! Wersja podstawowa: (*) 60g orzechów nerkowca (niesolonych i nieprażonych; odrobinę więcej niż 1/2 szklanki) 1 łyżka soku z cytryny 60-80 ml wody (w zależności od preferowanej gęstości śmietanki) Przykładowo w wersji na słodko: 1/2 laski wanilii (ziarenka) 1 łyżeczka syropu z agawy/miodu Przykładowo w wersji na słono: 1 ząbek(...)zioła sól, pieprz Orzechy wymoczyć w wodzie - najlepiej przez całą noc. Po tym czasie wodę należy zlać, a nerkowce przełożyć do misy blendera. Dodać sól, sok z cytryny i świeżą wodę. Całość zmiksować do uzyskania gładkiej i pożądanej konsystencji. (Najlepiej wodę dolewać stopniowo.) W wersji słodkiej/słonej - zblendować z odpowiednimi składnikami. Gotową śmietankę przelać do słoiczka, przykryć
Di gotujelitr wody mineralnej 2 duże cytryny 2 duże limonki szklanka świeżych liści mięty ogrodowej (mocno ubitych) miód do smaku lód do podania Liście mięty płuczę pod bieżącą wodą. Limonki i cytryny sparzam wrzątkiem. Wrzucam miętę do wysokiego naczynia, wyciskam sok z cytrusów i wlewam do mięty. Dodaję odrobinę miodu i miksuję blenderem, aż liście mięty całkowicie zostaną rozdrobnione
W kuchni Karmel-itki