woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:61/1096)

Jesienne ciasto z całymi gruszkami 194

długości)1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej1 łyżeczka mielonego imbiruNajpierw przygotować gruszki:Owoce obrać, zostawiając ogonki, wydrążyć od spodu gniazda nasienne.Cytrynę sparzyć, zetrzeć z niej skórkę, razem z sokiem, wodą i cukrem umieścić w garnku. Kardamon rozgnieść, laskę cynamonu połamać, dodać do garnka razem z pozostałymi przyprawami. Całość zagotować. Gdy cukier się rozpuści, zmniejszyć ogień, włożyć gruszki. Dusić pod przykryciem(...)przecież po prostu go wylać... Dlatego dodatkowo go jeszcze odparowałam, żeby smak był intensywniejszy, i dodaję zamiast cukru do czarnej herbaty. Dzięki temu pachnie bosko, smakuje jak herbata z cytryną z delikatną nutą przypraw... C. stwierdził, że to idealny napój na Święta, i ja się z nim w zupełności zgadzam

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Dżem brzoskwiniowy z brązowym cukrem 118

cytryny Brzoskwinie oddzielić od pestki, pokroić: ja pokroiłam w naprawdę drobną kostkę. Skórki nie trzeba zdejmować - sama się rozpadnie w czasie gotowania. Pokrojone brzoskwinie wrzucić do garnka, dodać wodę, sok z cytryny i gotować na wolnym ogniu około godziny mieszając co jakiś czas, żeby nic nie przywarło do dna. Po godzinie dodać brązowy cukier i gotować jeszcze około 45 minut

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
gruszki w galaretce w biszkopcie... 171

Składniki: BISZKOPT: jajka 2 sztuki, gorąca woda 3 łyżki, sok z cytryny 3/4 szklanki, cukier waniliowy 1 łyżka, mąka tortowa 70 gram, mąka ziemniaczana 70 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki DODATKI: galaretka cytrynowa 1 opakowanie, galaretka truskawkowa 2 opakowania, gruszki 8 sztuk, polewa czekoladowa 1 opakowanie, śmietana kremówka 330 ml, galaretka agrestowa 1 opakowanie, kakao do posypania - ile potrzeba(...)galaretka cytrynowa rozmieszana w 400ml gorącej wody galaretki truskawkowe rozmieszane w 800ml gorącej wody biszkopt podzielić na dwie połowy i jedną włożyć do formy dobrze nasączyć sokiem z cytryny wymieszaną z wodą na wierzch poukładać gruszki i dać połowę tężejącej galaretki truskawkowej - przykryć drugim blatem lekko docisnąć i do lodówki polewę czekoladową stopić i dać na galaretkę - do lodówki

W Mojej Kuchni Lubię
zdrowy,pyszny ,gęsty marchewkowy deser z zurawina 90

mąka ziemniaczana sok z cytryny 1 pomarańcza -sok żurawina lub inne owoce opcjonalnie Wykonanie D okładnie oczyścić marchewki i pociąć na mniejsze kawałki. Następnie włożyć do rondla ,zalać wodą ,dodać cytrynę obrana i gotować do miękkości . Gdy marchewki zaczną być miękkie dodać cukier w trakcie gotowania pod przykrywką gotując cały czas na średnim ogniu. Teraz całość wystudzić i zmiksować

mojej kuchni
zdrowy,pyszny ,gęsty marchewkowy deser z zurawina 136

mąka ziemniaczana sok z cytryny 1 pomarańcza -sok żurawina lub inne owoce opcjonalnie Wykonanie D okładnie oczyścić marchewki i pociąć na mniejsze kawałki. Następnie włożyć do rondla ,zalać wodą ,dodać cytrynę obrana i gotować do miękkości . Gdy marchewki zaczną być miękkie dodać cukier w trakcie gotowania pod przykrywką gotując cały czas na średnim ogniu. Teraz całość wystudzić i zmiksować

w mojej kuchni
Chłodnik z botwinki – wersja z jogurtem greckim 90

przekąska po kolacji 🙂 Chłodnik z botwinki świetnie smakuje z odsmażanymi ziemniaczkami . Składniki na Chłodnik z botwinki: 1 pęczek botwinki z buraczkami (ok. 500 g) 400 ml wody sok wyciśnięty z połowy z cytryny 1 ząbek czosnku pół pęczka rzodkiewek 2 zielone ogórki gruntowe 1 słodkie jabłko garść posiekanej zielonej dymki bez cebulki pół sporego pęczka koperku 400 ml zsiadłego mleka(...)buraczkami (ok. 500 g) Liście botwiny zwinąć w rulon, przekroić wzdłuż łodygi kilka razy a następnie posiekać w poprzek. Dodać do posiekanych łodyg i buraczków. Zalać wodą. Dodać sok z cytryny, obrany ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Wrzucić 1/4 płaskiej łyżeczki soli. Zagotować, a następnie zmniejszyć ogień i gotować na małym do miękkości (ok.15-30 minut). Pod koniec gotowania doprawić świeżo

Moja Delicja
Cytrynowka 139

godzinach cytryny zalewamy litrem spirytusu i znow odstawiamy na kolejna dobe. Oczywiscie w tym czasie tez wszystko mieszamy bardzo dokladnie.Wlasciwie nasza cytrynowka po tym czasie jest juz gotowa. Nalezy ja tylko przelac do butelek. Jesli wydaje sie zbyt mocna albo gdy po prostu lubimy slabszy alkohol, mozemy przed rozlaniem jaj do butelek dolac pol szklanki wody i wymieszac

Przysmaki Karolki
Rólgrólmeflól, czyli zapach mojego duńskiego domu, z duńskim deserem w tle 181

Czerwony kisiel ze śmietaną Składniki: (na 4 porcje) 300 g rabarbaru 300 g truskawek 300 g czereśni 100 g poziomek 100 g cukru sok z 1 cytryny 200 ml wody 1 łyżka mąki ziemniaczanej dodatkowo: 4 łyżki śmietany kremówki (38%) Rabarbar pokroić na 1centymetrowe kawałki. Truskawki pokroić w ćwiartki, a czereśnie wydrylować i przekroić na połówki. Do garnka włożyć rabarbar(...)wsypać cukier, zalać 150 ml wody i sokie z cytryny. Zagotować, gotować na małym ogniu przez 5 minut. Dodać czereśnie, gotować kolejne 5 minut. Na końcu dodać truskawki i poziomki, gotować jeszcze 5 minut. Mąkę rozrobić w pozostałej wodzie, wlać do kisielu, wymieszać. Gotować jeszcze przez 2 minuty. Podawać na ciepło lub zimno ze śmietaną. Smacznego! Przepis dodaję do dwóch

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort Wielkanocny 168

szklanki cukru  2/3 szklanki mąki pszennej 1/3szklanki kakao Masa marshmallow:  300g pianki  750g cukru pudru  3 łyżki wody Masa serowa:  400g serka mascarpone  150g serka waniliowego  sok z 1/2 cytryny ( jak ktoś nie przepada za cytryną można ją pominąć, masa nadal będzie pyszna) Pracę nad tortem zaczynamy od upieczenia biszkoptu(...)Wystudzony biszkopt (musi być w temperaturze pokojowej), dzielimy na 3 lub 4 części i przekładamy naszą masą serową. Jeśli ktoś lubi wilgotny biszkopt to może go nasączyć np. wodą z cytryną, herbatą, kawą. My nie nasączyłyśmy niczym, a ciasto i tak wyszło pyszne. Masę serową nakładamy także na samą górę, poniewać ciasto z pianek lepiej bedzie układało się na masie

Kolizje Smaków
Tarta cytrynowa z bezą 349

mleka w temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru pudru 1 żółtko 190 g mąki pszennej krem cytrynowy: 3 cytryny 3 łyżki mąki ziemniaczanej 50 g cukru 50 g masła 3 żółtka ok. 250 ml wody beza: 4 białka (W temp. pokojowej) 270 g cukru 1 łyżeczka octu winnego (ewent. zwykłego) Wykonanie: Składniki ciasta dokładnie wyrobić razem, zagnieść kulę(...)skórkę i odłożyć. Z cytryn wycisnąć sok. W rondlu wymieszać mąkę ziemniaczaną z cukrem. Dodać odrobinę wody tak, by powstała gęsta pasta. Dodać sok z cytryny, skórkę z cytryny i resztę wody. Podgrzewać na małym ogniu, cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką), żeby nie powstały grudki. Gdy masa zacznie gęstnieć, dodać żółtka i masło podgrzewając i mieszając. Po minucie zdjąć

Pociąg Do Kuchni
Napój imbirowo-cytrynowy z cynamonem. 144

dać...? ;) Składniki: 3 szkl. wody 10 goździków kawałek imbiru (wielkość wg uznania) 1-2 kawałki cynamonu 3-4 łyżki cukru (lub innego słodzika) sok z 1 cytryny Wykonanie: Wodę, cukier, imbir, cynamon i goździki gotować przez 45 minut. Odcedzić przyprawy. Przestudzić, dodać cytrynę. Wymieszać

zadanie-gotowanie
Eklerki 154

dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli cytryna Składniki na krem: 300 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 1 łyżka(...)cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy) + tabliczka gorzkiej czekolady na polewę Krem budyniowy Jak zrobić eklerki? Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy skórkę z jednej cytryny. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą “kluskę

Ciastkozercy
Kandyzowana skórka pomarańczowo - cytrynowa 169

również do keksów, pierników, ciast marchewkowych. Kiedy ją przygotowywałam cudowny aromat unosił się po całym domu, zaraz przypomniały mi się święta :) Zapraszam do jej zrobienia :) Składniki : 3 cytryny 2 duże pomarańcze woda 1 szklanka wody 3/4 szklanki cukru   Wykonanie :  Cytryny i pomarańcze szorujemy pod gorącą wodą, następnie je obieramy, można obrać obieraczką. Skórki przekładamy do garnka i zalewamy

Sama słodycz i szczypta chili
Eklerki 1318

dziś wybrałam do nadziania prosty krem śmietankowy, jeśli jednak wolicie nieco cięższe maślane kremy, poniżej link do budyniowego. Składniki: 1 szklanka mąki 50 g masła 3/4 szklanki wody 3 jajka szczypta soli cytryna Składniki na krem: 300 g śmietany kremówki 250 g serka(...)mascarpone 1 łyżka cukru pudru (lub więcej jeśli lubicie słodsze kremy) + tabliczka gorzkiej czekolady na polewę Krem budyniowy Przesiewamy mąkę i dodajemy sól. Ocieramy skórkę z jednej cytryny. Do garnka wlewamy wodę, dodajemy masło i skórkę z cytryny. Zagotowujemy. Kiedy płyn już się gotuje jednym ruchem wsypujemy przesianą mąkę i podgrzewamy dalej ciągle mieszając. Powinniśmy otrzymać jednolitą „kluskę

Ciastkozercy
Tarta szpinakowo-truskawkowa według Pawła Małeckiego 145

pszennej typu 450, Konfitura truskawkowa: 300 g truskawek świeżych lub mrożonych, 100 g cukru, sok z cytryny do smaku Żel: 200 ml wrzątku, 10 g żelatyny + 30 ml wody, sok z cytryny do smaku, 30 g cukru, 1 łyżeczka cukru wanilinowego owoce: 300 g świeżych truskawek (mogą być maliny), 150 g borówek lub jeżyn, listki mięty Szpinak zmiksować z sokiem(...)cukrem smażyć na patelni do uzyskania odpowiedniej konsystencji (będziemy nią smarować ciasto – nie może być za gęsta i zbyt płynna).  Doprawić do smaku sokiem z cytryny. Żel: żelatynę namoczyć w wodzie, a następnie dodać do wrzątku wraz z pozostałymi składnikami. Dokładnie wymieszać i odstawić do wystudzenia. Na wystudzony biszkopt szpinakowy, wyłożyć konfiturę truskawkową i ułożyć owoce, wstawić do lodówki

królestwo garów

Proponowane wyszukiwania