jako dodatek do mięsa i wędlin. Są mniej słodkie, za to bardziej kwaśne i lekko korzenne. Na pewno zasmakują wielbicielom owocowych dodatków do mięs :)Składniki:gruszki,1 litr wody,1 średnia cytryna,5 łyżek miodu,3 łyżki brązowego cukru,1 łyżeczka goździków,1/4 szklanki octu winnego.Do wody dodać miód, cukier i goździki. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w cienkie
Codzienna kuchnia niecodziennasztuk: 200 g mąki pszennej; 5 łyżek masła; 4 jajka; szczypta soli; Wykonanie: W naczyniu zagotować 1 szklankę wody (250 ml) z masłem i szczyptą soli. Do gotującej wody wsypać przesianą mąkę (1 łyżkę odłożyć) i energicznie mieszać, aż powstanie jednolite ciasto i będzie odstawać od dna i boków garnka. Ciasto przełożyć do miski, aby trochę ostygło. Następnie, cały czas(...)starta skórka z cytryny (opcjonalnie); 2 łyżki wody różanej; Wykonanie: Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno razem z cukrem kryształem (nie przebić śmietany), dodać serki mascarpone (zimne), skórkę z cytryny, sok i wodę różaną, wymieszać mikserem (długo nie miksować, bo serek może się zwarzyć). Gotowym nadzieniem przełożyć ptysie. Schłodzić w lodówce. Przed podaniem posypać cukrem pudrem
In my kitchengałązki mają wtedy czerwonawe zabarwienie a owoce są wręcz czarne), te niedojrzałe są trujące. Składniki: 4 kg owoców czarnego bzu (obranych z gałązek) 3 kg cukru 4 l wody 2 cytryny Wykonanie: Owoce gotujemy 2 h wraz z 4 l wody. Po upływie tego czasy odcedzamy owoce (można je już wyrzucić). Do odcedzonego suku dodajemy cukier i gotujemy jeszcze
IMPRESJA SMAKUprzegotowanej, ciepłej wody miód z mniszka lekarskiego do smaku (ewentualnie miód prawdziwy lub cukier) plasterki cytryny i gałązki melisy do przybrania kostki lodu Do wody wlewamy sok z cytryny, dodajemy miód do smaku i dobrze mieszamy. Następnie lemoniadę chłodzimy. Podajemy z plasterkami cytryny, melisą i kostkami lodu
Rozpustne gotowanieprzygotowujemy sami, w domu. I ten kolor! Czy wiecie, że z arbuza można przygotować pyszną lemoniadę -> Arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Składniki: 1 litr niegazowanej wody 1 limonka 1 cytryna 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem wlewamy wodę i wkładamy porwaną nać pietruszki. Z limonki i cytryny wyciskamy sok, bezpośrednio do wody
Moja smaczna kuchniaprzygotowujemy sami, w domu. I ten kolor! Czy wiecie, że z arbuza można przygotować pyszną lemoniadę -> Arbuzada Lemoniada cytrusowa z natką pietruszki Składniki: 1 litr niegazowanej wody 1 limonka 1 cytryna 1/4 pęczka natki z pietruszki Przygotowanie: Do blendera z wysokim kielichem wlewamy wodę i wkładamy porwaną nać pietruszki. Z limonki i cytryny wyciskamy sok, bezpośrednio do wody
Moja smaczna kuchniaminut. Upieczone ciasto studzimy przekrawamy na 3 krążki. Masa śmietanowo-cytrynowa Składniki: 1,2 litra śmietanki 30% 2 łyżki cukru pudru 1 cytrynowa galaretka 1 cytryna Poncz: 0,5 szklanki gorącej wody 1 saszetka herbaty earl grey sok z 0,5 cytryny Ponadto: 3/4 słoiczka powideł 1 czubata łyżeczka cynamonu starta skórka z 1 cytryny opcjonalnie 2 łyżki whisky Wykonanie(...)lekkiego stężenia. Śmietankę ubijamy z cukrem pudrem na sztywno, dodajemy startą skórkę cytryny oraz tężącą się galaretkę delikatnie mieszamy. Herbatę zaparzamy w połowie szklanki wody zostawiamy na 5 minut następnie dodajemy sok z cytryny. Przekrojone krążki biszkoptowe nasączmy ostudzonym ponczem. Powidła mieszamy z cynamonem skórką z cytryny oraz whisky. 1 krążek nasączony ponczem smarujemy konfiturą na to wykładamy masę śmietanowo
kgwjanczewołyżki soku z cytryny 115 g białek 230 g cukru 345 g masła, w temperaturze pokojowej Wiśnie ( mrożonych nie trzeba wcześniej rozmrażać ) wymieszać w garnuszku z wodą i sokiem z cytryny. Zagotować i gotować, aż odparuje większość wody a wiśnie się częściowo rozpadną. Zmiksować blenderem na puree, następnie przetrzeć przez sitko. Odstawić do wystudzenia. Białka ( mogą być prosto z lodówki
Opowieści z piekarnikaCalibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} 1 łyżeczka soku z cytryny ¼ szklanki letniej wody odrobina cukru Składniki nadzienie : Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)łyżką wydrążyć środek na głębokości 0,5 cm, zostawiając 1 cm ciasta od brzegu. Pozostałe okruchy przełożyć do miseczki i rozkruszyć na drobno. Wydrążony spód ciasta nasączyć wodą z cukrem i cytryną. Obrane banany rozkroić i skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniały. Przygotowanie bitej śmietany: Za nim zabierzemy się do ubijania bitej śmietany należy przygotować żelatynę. Do szklanki wsypujemy
Sprawdzone przepisy kulinarneposiekanych orzechów włoskich 1 mango 3 garście młodego bobu ok 50g gotowych grzanek do zupy Na sos 1/3 szklanki oliwy z oliwek 2 łyżeczki cukru 1/3 cytryny sól i pieprz do smaku odrobina wody Bób gotujemy- im młodszy tym krócej- naszemu starczyło 15 minut. Bób solimy pod koniec gotowania, nie wcześniej- żeby nie stwardniał, a po ugotowaniu polewamy zimną wodą(...)Nasza nędzna rukola Nasz bób A do sałatki... BŁYSKAWICZNA RÓŻANA LEMONIADA 2 cytryny 5 łyżek brązowego cukru trzcinowego garść płatków róży butelka gazowanej wody mineralnej Wodę schładzamy w lodówce. Cytryny myjemy i kroimy na duże kawałki (razem ze skórką). Wrzucamy do dzbanka, posypujemy cukrem i płatkami róż. Pałką do ciasta (chyba, że macie bardziej profesjonalny sprzęt:)) ugniatamy składniki, aż cytryny
les mirabelleszielonych jabłek 2 zielone gruszki pół cytryny 2 łodygi selera naciowego 2 średnie ogórki Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyj pod zimną bieżącą wodą. Jabłka i gruszki pozbaw szypułek. Cytrynę obierz ze skórki. Selera podziel na 5 cm. kawałki. Owoce wkładaj na przemian. Po wyciśnięciu wymieszaj gotowy sok i wypij bezpośrednio(...)córek Składniki: 4 pomarańcze pół cytryny 2 Jabłka 500 g jasnych winogron 4 marchewki Przygotowanie: Wszystkie warzywa umyj pod zimną bieżącą wodą. Pomarańcze i cytryny obierz ze skórki. Jabłka i winogrona pozbaw szypułek. Marchewkom obetnij gorzkie końcówki. Owoce wkładaj na przemian. Po wyciśnięciu wymieszaj gotowy sok i wypij bezpośrednio
kuron.com.plproste do zrobienia. SKŁADNIKI: jaja 7 szt. mąka pszenna 1 szkl. cukier puder 1 szkl. proszek do pieczenia 1 i 1/2 łyżeczki woda przegotowana zimna 2/3 szkl. sok z połowy cytryny cukier puder 1 łyżka marmolada jabłkowa ok. 1 kg galaretka np. cytrynowa 2 op. powidła śliwkowe 5 łyżek cynamon 1/2 łyżeczki śmietana(...)samo. Kiedy blaty biszkoptów ostygną, jeden przełożyć z powrotem do formy wierzchem do dna (po to, aby lepiej nasączył się blat) Nasączyć ponczem przygotowanym z wody, soku cytryny i cukru pudru. Wysmarować powidłami. W garnku umieścić marmoladę jabłkową. Dodać cynamon i mieszać, gdy masa zacznie pyrkotać dodać galaretki i energicznie mieszać, aż się rozpuszczą. Masę jabłkową
Kuchnia Paulettespieczenia,2 łyżeczki sody oczyszczonej,3 żółtka,4 łyżki śmietany 30%,lukier na bazie białka:2 białka (przed oddzieleniem białka jajko sparzamy gorącą wodą)2 szklanki cukru pudru,opcjonalnie: parę kropel soku z cytryny,dodatkowo:posypka kolorowa,barwniki spożywcze,perełki,posypka waflowa.Przygotowanie ciasta na pierniki:Masło, cukier, miód, przyprawę korzenną, cynamon stopniowo podgrzewamy, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą(...)więcej cukru pudru.Jeżeli dodamy do lukru barwnika lub aromatu w płynie, dodajemy większą ilość cukru pudru.Lukier można przygotować również miksując cukier puder z niewielką ilością soku z cytryny i wodą. Rada:Pierniki przechowujemy w szczelnych metalowych puszkach.Lukru przygotowujemy w zależności od potrzeby. Smacznego
Moniki Smakołykidodawajcie do niego różne kompozycje warzyw lub owoców, np.: jabłka, kiwi, pomarańcze – wedle upodobań. Nie pożałujecie! Składniki: 3 łodygi selera naciowego 1 gruszka łyżka soku z cytryny szklanka wody Sposób przygotowania: 1. Łodygi selera naciowego dokładnie myjemy i obieramy delikatnie z włókien. Następnie kroimy go na mniejsze kawałki. Podobnie postępujemy z gruszką – myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę(...)Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, dodajemy łyżkę soku z cytryny. 3. Dokładnie miksujemy aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Możemy dowolnie dodać wody, im więcej tym bardziej luźniejszy napój. Zróbcie tak jak lubicie:) Ja wlałam 250 ml – szklankę od herbaty – wody i wyszły 2 porcje na dwóch osób
Zasmakuj Kuchniprostu oszalała, rośnie jak szalona. Postanowiłam jakoś wykorzystać jej nadmiar i przygotowałam domowy syrop miętowy. Okazał się w sam raz na falę upałów, która zawładnęła naszym krajem. Z wodą i odrobiną cytryny jest doskonały. Na blogu znajdziecie też przepis na syrop bazyliowy i syrop z kwiatów czarnego bzu. Domowy syrop miętowy Czas przygotowania: 10 minut + 6 godzin Składniki(...)wody 120 g cukru 2 pęczki mięty sok z 1/2 cytryny Wykonanie: W garnuszku przygotowujemy syrop: gotujemy wodę z cukrem. Gdy cukier się rozpuści wrzucamy do niego gałązki mięty i rozgniatamy je drewnianą łyżką. Garnuszek przykrywamy i odstawiamy na 6 godzin w chłodne miejsce. U mnie stał cała noc. Po tym czasie listki odcedzamy i bardzo dokładnie odciskamy
Kulinarne przygody Gatity