mascarpone 100 ml śmietany kremówki 30 lub 36 % łyżka cukru pudru starta czekolada gorzka na wierzch (ok.50g) poncz do nasączenia biszkoptów 6 łyżek soku z cytryny 15 łyżek zimnej przegotowanej wody cukier do smaku dodatkowo: 7-8 dojrzałych, ale nie przejrzałych bananów (żółtych, bez ciemnych przebarwień na skórce) sok z jednej cytryny 3 opakowania galaretki cytrynowej kwaśny dżem(...)Wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec do "suchego patyczka" ok. 30 min. (u mnie 25min). Po ostudzeniu przekroić na dwa blaty. Przygotować poncz: Sok z cytryny wymieszać z wodą i posłodzić do smaku Formę, w której piekło się ciasto wyłożyć folią aluminiową lub papierem (żeby było szczelnie a galaretka nie wydostała się poza formę), włożyć jeden blat
Maślane ciasteczkosurowo – należy je podgrzać, aby pozbyć się szkodliwych związków. Syrop z kwiatów czarnego bzu: 30 baldachów kwiatów czarnego bzu 1 – 1,5 litra wody (wrzątku) 1 kg cukru sok z jednej, dużej cytryny listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Kwiatki oddzielamy od łodyżek – można to robić ręcznie, a można odciąć je nożyczkami. Łodyżki(...)stworzyć na jego bazie lemoniadę, której nada słodki, kwiatowy smak. Syrop jest genialny do drinków. Możemy aromatyzować nim ciasta i dżemy. Ja lubię dodać odrobinę do lodowatej wody z cytryną – zyskuje niepowtarzalny smak. Post Syrop z kwiatów czarnego bzu pochodzi z bloga Poezja smaku
Poezja smakurobiła kompot :) Dzisiaj zapraszam Was na moją wariację na temat kompotu z rabarbaru :) Składniki: 5 pałek dojrzałego rabarbaru 2 jabłka cukier do smaku 5 goździków 2 litry wody wyciśnięta cytryna (opcjonalnie) Przygotowanie: Rabarbar kroimy w kostkę i zasypujemy cukrem. Odstawiamy na ok 10 minut. W międzyczasie obieramy jabłka i kroimy w ósemki. Jabłka dokładamy do rabarbaru i zalewamy(...)wodą. Gotujemy ok 5 minut. Dodajemy cukier, goździki cytrynę. Domry i na ciepło i na zimno :) Smacznego
ChilliJemynaszej diecie.Unikać jej powinni jedynie chorzy na celiakię i dzieci do 10 miesiąca życia. W moim napoju z ugotowanej kaszy wszystkie te związki przechodzą do wody, którą potem razem z ,,nim " wypijemy. * Cytryna -zawiera dużo witaminy c, dzięki czemu wzmacnia naszą odporność. Bogactwo polifenoli sprawia że przeciwdziałają one nadciśnieniu czy miażdżycy. * Imbir: ułatwia trawienie, łagodzi nudności, łagodzi bóle(...)Wykonanie: Kaszę wkładamy w woreczku do garnka, zalewamy wodą- tyle aby zakryło kaszę. Gotujemy ok 5 minut. Po tym czasie odcedzamy wodę, kaszę płuczemy, zalewamy 6 szklankami wody, dodajemy sok z cytryny i cukier, gotujemy na wolnym ogniu do pół godziny. Po ok 20 minutach dorzucamy imbir, dalej gotujemy jeszcze te brakujące 10 minut. Po ugotowaniu odcedzamy, odstawiamy
Z Majeczką w kuchniawokado pół szt, mango 1/4 szt, woda 2 szklanki, Sposób przygotowania: Kiwi, mandarynki, mango oraz awokado obieramy i wkładamy do miksera. Dodajemy umyty szpinak, wyciśnięty sok z cytryny i wodę. Miksujemy do momentu aż koktajl będzie jedwabiście gładki
kulinarne odsłony patismaczniejsze :). Fit wersja pobija wszystkie chipsy! Polecam. Składniki: 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu 2 twarde gruszki Przygotowanie: Wodę, sok z cytryny oraz miód umieścić w garnuszku, zagotować. Ostudzić. Gruszki umyć, osuszyć. Pokroić na cieniutkie plasterki (2-3 mm), najlepiej przy pomocy szatkownicy. Każdy plasterek zanurzyć w przestudzonym syropie
Nastoletnie Wypiekanieroku pokusiłam się o przygotowanie nalewki :) Składniki: 40-50 baldachów- kwiatów czarnego bzu 2 litry wody 2 kg cukru 2 litry spirytusu 4 cytryny Wykonanie: Cytryny sparzyć wrzącą wodą, pokroić ze skórką. Wodę zagotować z cukrem, dodać cytryny i gotować 10 minut. Kwiaty bzu zlać gorącym syropem i odstawić na tydzień (raz dziennie mieszając) Następnie przecedzić, wymieszać
Tradycyjna Kuchniaszklanka cukru 1 szklanka pestek dyni 3/4 szklanki ziarna sezamu 3/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki miodu (użyłam gryczanego) 1/2 szklanki wody (nieco mniej) + 3-4 łyżki soku z cytryny(...)oryginale sam sok pomarańczowy) 1/3 szklanki oleju roślinnego Sezam lekko podprażyć na suchej patelni. W jednej misce wymieszać: cukier, pestki dyni, sezam i mąkę, a w drugiej: miód, wodę z cytryną i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi, a całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30 minut w 190 stopniach
Di gotujeKuchnia belgijska Składniki 6 cykorii 5 łyżek masła sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru sól pół filiżanki wody pół łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Cykorie oczyściłem, wyciąłem gorzkie środki. Przygotowałem rondel o takiej wielkości, aby można było ułożyć w nim cykorie jedna warstwą. Odłożyłem odrobinę masła, reszta grubo rozsmarowałem(...)dnie rondla. Wyciąłem krążek z pergaminu o średnicy równej średnicy rondla, posmarowałem go resztą masła, odłożyłem. Do rondla włożyłem cykorie, doprawiłem pieprzem, sola i cukrem, polałem sokiem z cytryny i wodą. Przykryłem pergaminem, natłuszczoną stroną do dołu. Na papierze położyłem talerz. Rondel przykryłem pokrywką. Gotowałem na małym ogniu 30-45 minut, aż cykorie zrobiły się miękkie jak masło. Jeśli trzeba
R'n'G Kitchenmiodu 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej masło klarowane sos czereśniowy: 1 szklanka czereśni wypestkowanych 1 łyżka miodu cynamon szczypta kardamon szczypta 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody puder do posypania mięta świeża Żółtka oddzielam od białek. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, miód i miksuję blenderem aż ser zrobi się gładki. Dodaję mąkę(...)Placuszki nakładam łyżką na patelnię, smażę na rozgrzanym maśle z każdej strony około dwie minuty. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję cynamon, kardamon, miód, sok z cytryny, połowę wody z 1/2 szklanki i przesmażam na wolnym ogniu aż będą miękkie. W reszcie wody rozrabiam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotujących się czereśni.Gotuję aż zgęstnieją. Placuszki podaję
wesoła kuchniasmaku tarty cytrynowej, czyli hot buttered lemonade z kurkumą. Przecież każda rzecz, do której dodaje się masło staje się od razu 10 razy pyszniejsza. Idealny napój dla fanów wody z cytryną, którzy muszą wyjść na mróz i nie mają zbyt dużo czasu. Robi się go dosłownie chwilkę. Może nie smakuje dokładnie jak tarta cytrynowa, ale prawie a jest dużo zdrowsza(...)szybsza. Spróbuj a nie będziesz pić nic innego rano aż do lata! Składniki na 2 porcje: 2 szklanki gorącej wody łyżka masła sok wyciśnięty i skórka starta z całej cytryny pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kurkumy w proszku łyżka miodu laska cynamonu do dekoracji (opcjonalnie) Przepis na zimową lemoniadę cynamonową z kurkumą o smaku tarty cytrynowej Woda powinna być dalej
Ugotowane pozamiataneduża cytryna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 250 g jagód, świeżych lub mrożonych 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru szczypta soli Muffinki: Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem(...)dodać mąkę i ucierać do białości. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać całą startą na tarce cytrynę. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Mieszamy delikatnie. Krem: Jagody, wodę i sok z cytryny należy umieścić w małym garnku. Gotować bez przykrycia aż jagody się rozpadną a ilość wody zredukuje. Z tych proporcji powinniśmy otrzymać ok ¼ szklanki jagodowego puree. Chłodzimy. Miksę ustawić
Słodki Zakątekśliwkowych Nasączenie: 1/2 szklanki likieru śliwkowego lub likieru amaretto ( pasować też będzie likier czekoladowy lub kawowy; w wersji bezalkoholowej - mocna herbata, osłodzona, z dodatkiem soku z cytryny ) 1/4 szklanki wody Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić(...)przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Krem śliwkowy: Wypestkowane śliwki przełożyć do garnuszka, wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a śliwki rozpadną/rozgotują. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śliwki zmiksować blenderem
Opowieści z piekarnikaśmietana 30 % 400 ml cukier puder 1 łyżka czekolada białą 100 g Sezonowe lub ulubione owoce ok 1 kg poncz do nasączenia biszkoptu ciepła woda 3/4 szklanki sok wyciśnięty z połówki cytryny Biszkopt kakaowy z mojego przepisu znajdziecie tu: Biszkopt kakaowy - rzucany bez proszku do pieczenia Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. i pozostawić do ostudzenia. Czekolada musi być ostudzona(...)ostudzoną czekoladę i całość wymieszać. Masę schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta nasączyć go 1/3 wody z cytryną wyłożyć 1/3 masy. Na masie układamy owoce po całości. Następnie układamy kolejny blat ciasta nasączamy, wykładamy kolejną część masy(1/3) i owoców. Ostatni blat biszkoptu nasączamy i stroną nasączoną
Kulinarne przygodyłyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa : 2 budynie śmietankowe 4 łyżki cukru 0,5 litra wody 2 żółtka 1 galaretka cytrynowa 1 kostka masła sok z 1 cytryny masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 torebki cukru waniliowego dodatkowo: 200 gram herbatników sok z 1 cytryny lukier sposób(...)łyżką ) Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Wystudzić. masa budyniowa: 2 budynie połączyć z 1/2 szklanką wody, sokiem z cytryny, żółtkami i cukrem. Resztę wody zagotować dodać rozprowadzony budyń. Dokładnie wymieszać. Do gotującego budyniu dodać galaretkę cytrynową, ponownie wymieszać, wystudzić. Po wystudzeniu masę połączyć z masłem, wyłożyć
Darcia w kuchni