woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:49/1096)

Cukinia a’la ananas z nutką pomarańczy 138

słoików po 250 ml Składniki: 4 kg cukinii (3,3 kg po obraniu) 1,3 kg cukru 2 cytryny 1 l wody Olejek pomarańczowy Przygotowanie cukinii a’la ananas: Słoiki umyć i wyparzyć w piekarniku (10 minut w temperaturze 180 stopni). Cukinię obrać, wydrążyć gniazda nasienne(...)pokroić w kostkę 2 centymetrową. Cytryny sparzyć i zetrzeć z nich skórkę. Wodę zagotować z cukrem i dodać do niej: skórkę i sok z cytryno oraz pokrojoną w kostkę cukinie. Całość gotować przez około 20 minut (aby cukinia stała się miękka, ale się nie rozgotowała

KuchniaWeDwoje.pl
Ryba po grecku 1036

sól pieprz olej do smażenia Ryba po grecku – Farsz warzywny – Składniki 5 dużych marchewek 2 korzenie pietruszki niewielki por pół selera 2 cebule sok z połowy cytryny szklanka wody 4 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz cukier 4 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 1/3 szklanki oleju roślinnego Ryba po grecku – Wykonanie Do ryby(...)wszystkie warzywa, dodać połowę wody i dusić na małym ogniu około 10 minut. Dodaj sól, cukier, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, słodką paprykę oraz sok z cytryny. Dodaj koncentrat pomidorowy dodaj resztę wody i duś przez kolejne 15 minut na małym ogniu co jakiś czas mieszając, jeśli będzie potrzeba dodaj trochę wody. Farsz do ryby po grecku będzie gotowy

To Musisz Wiedzieć
Ciasto cytrynowe z makiem 176

wanilii skórka otarta z 1 cytryny lub kilka kropel olejku cytrynowego 1/3 szklanki mleka 3 łyżki suchego maku Na lukier: szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1-2 łyżki gorącej wody Wykonanie: Masło miksujemy z cukrem  i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy skórkę cytrynową i po 1 jajku miksując po każdym dodaniu(...)obsypujemy bułką tartą. Wlewamy ciasto i wyrównujemy. Ciasto pieczemy w 170 stopniach około 45-50 minut (do suchego patyczka).  Lukier: cukier wsypujemy do miski, dodajemy sok z cytryny i wodę i ucieramy całość do powstania gęstego lukru. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodajemy więcej wody. Lukrem polewamy wyjęte z formy i  przestudzone ciasto. SMACZNEGO

Smak mojej kuchni
Ciasto cytrynowo- śmietanowe 155

talerza. Składniki: Biszkopt: 6 jajek 3/4 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia. Masa cytrynowa: 1/2 szklanki soku z cytryny 1 i 1/2 szklanki wody 3/4 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 1 budyń śmietankowy 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 25 dkg margaryny Palma Masa śmietanowa: 500 ml śmietanki(...)formę wyłożoną papierem do pieczenia o wymiarach 25x35 cm i pieczemy około 30 minut w temp. 180 stopni. 2. Gotujemy budyń cytrynowy: do garnka wlewamy sok z cytryny, szklankę wody oraz cukier i cukier waniliowy i zagotowujemy. Do pozostałej wody wsypujemy budyń śmietankowy, mąkę ziemniaczaną oraz żółtka i mieszamy. Do gotującej się wody z cukrem i sokiem cytrynowym wlewamy powstały

Kuchnia u Bietki
Babka drożdżowa 291

mleka 2 garście rodzynek (ilość wg uznania) szczypta soli olejek waniliowy sok z cytryny  skórka z 1 cytryny Lukier 1 szklanka cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody sok z cytryny (ok. połowy) Przygotowanie Z połowy ilości mleka, połowy mąki, odrobiny cukru i drożdży zrobić rozczyn (wszystkie składniki wymieszać ze sobą). Odstawić do lekkiego wyrośnięcia. Cukier, żółtka i jajko(...)trochę urosnąć. Piec około 40 minut w temperaturze 180oC. Babka jest gotowa, gdy patyczek wetknięty w babkę będzie suchy. Babkę polać lukrem. Cukier puder rozetrzeć z odrobiną wody i sokiem z cytryny (lukier powinien mieć gęstość śmietany). Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Cytrynowe ciasto... aromatyczne, wilgotne, puszyste 126

szklanka i ¼) 7 dużych jajek 410 g mąki pszennej (ok. 2,5 szklanki) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cytryna (niewoskowana) Składniki na lukier: ok. 1 szklanka cukru pudru 1,5 łyżeczki soku z cytryny gorąca woda, około 2 lub 2,5 łyżki Wykonanie: Jajka i masło należy wyjąć wcześniej z lodówki, ponieważ wszystkie składniki muszą mieć temperaturę pokojową(...)piekarnika, zostawiłam na chwilę, żeby jeszcze przestygło. Wyjęłam z foremki, przełożyłam na kratkę.  W tym czasie zrobiłam lukier. Do miseczki wsypałam cukier, wlałam sok z cytryny i dodawałam po trochu wodę. Najpierw 1 łyżkę i ucierałam wypukłą stroną łyżki. Jeśli lukier jest za gęsty, to należy dodać pomału drugą łyżkę wody. Jeśli okaże się za rzadki to można dosypać

Kuchnia u Krysi
Lemoniada Detox 154

takie upały warto sięgnąć po bardzo orzeźwiającą i detoksykującą lemoniadę. To nic innego jak woda wzbogacona o cytrynę, limonkę, ogórek i grejpfrut. Cytrusy są sprzymierzeńcami w oczyszczaniu organizmu. Mają działanie odkwaszające i odchudzające. Mięta i ogórek niosą ze sobą orzeźwienie. W takiej kombinacji mamy świetny napój gaszący pragnienie oraz mający dobry wpływ na nasz organizm. Składniki: 1,2 litra wody(...)zielonego ogórka 1/2 cytryny 1/2 limonki 1/2 grejpfruta kostki lodu listki mięty Ogórek, cytrynę, limonkę, grejpfrut pokroić w plasterki. Do dzbanka wlać wodę, dodać pokrojone składniki. Wrzucić kilka kostek lodu i listki mięty. Orzeźwiający napój gotowy

Moja Galeria Smaku
Syrop z kwiatów bzu czarnego 2069

Kwiaty bzu czarnego są niezawodnym środkiem w przypadku gorączki, kataru, kaszlu, czyli ogólnie – w stanach przeziębienia. Składniki: 30 dużych kwiatów bzu 1 kg cukru 1 litr wody 2 cytryny Kwiaty po zerwaniu rozkładamy na gazetach np. na balkonie w celu pozbycia się robaczków. Wodę zagotowujemy z cukrem i sokiem z cytryn. Lekko studzimy. Do gorącego syropu dodajemy kwiatki bzu (odcinamy

kulinarnyswiatdomi
Syrop z mniszka lekarskiego 171

kiedy kwiaty są  bardzo otwarte.Same kwiatostany - zbieramy na łące, z dala od dróg szybkiego ruchu. Składniki : 300 - 400 kwiatków mlecza 1 kg cukru, najlepszy nierafinowany 1 litr wody 2 cytryny Przygotowanie: 1. Kwiatki przesypujemy tak by można było wybrać wszystkie zanieczyszczenia, ja rozłożyłam na  czystym  białym ręczniku2. Przebrane, czyste wsypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą3(...)często mieszając, pozostawiamy pod przykryciem do dnia następnego4. Rano przelewamy przez sito, a kwiaty wyciskamy dokładnie,( uzyskałam 500 ml płynu, dolałam jeszcze  400 ml wody ) dosypujemy 1 kg cukru, sok z cytryny i gotujemy do momentu, aż zacznie lekko  gęstnieć, trwa to około 2 godz.W tamtym roku robiłam też taki syrop i po kilku miesiącach po odstaniu skrystalizował

Proste Potrawy
Truskawkowy sorbet 123

prawdziwych owoców idealnie gasi pragnienie i chłodzi nasz organizm w upalne dni. Składniki: 1 kg truskawek 1 szklanka  wody 3/4  szklanki cukru 2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: 1. Wodę gotować z cukrem do momentu aż cukier całkowicie się rozpuści, pozostawić do ostygnięcia. 2. Truskawki umyć, usunąć szypułki, zblendować, a następnie połączyć z cukrem rozpuszczonym w wodzie, dodać

Szalona Kuchnia Eweliny
Bananowiec 133

idealny przepis znalazłam u  Anety - polecam. (wersja podana poniżej jest nieznacznie zmodyfikowana) BANANOWIEC Składniki: (forma 20x25cm)   spód: 1 opakowanie podłużnych biszkoptów sok z 1/2 cytryny 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru  masa bananowa: 4 banany 2 galaretki brzoskwiniowe 1 szklanka cukru pudru 1 kostka masła pianka cytrynowa: 500 g śmietany 30% 1 galaretka cytrynowa 3/4 szklanki wody(...)łyżki cukru pudru 1 cukier waniliowy wykończenie: galaretka cytrynowa 1 banan Przygotowanie: spód: Robimy poncz do skropienia biszkoptów: Wyciskamy sok z 1/2 cytryny, dodajemy ciepłą wodę oraz cukier, mieszamy do rozpuszczenia cukru. Zimnym ponczem skrapiamy delikatnie biszkopty, które następnie układamy w formie wyłożonej folią (łatwiej wyjmiemy ciasto z formy). Trzeba uważać aby biszkoptów nie nasączyć za dużo. masa bananowa: Galaretki

Bon appetit mon amie
Pączki Amerykańskie z marcepanem 197

drożdży • 80 g cukru • 50 g masła • 3 jajka • 1 szkl mleka • 50 g surowej masy marcepanowej • szczypta soli lukier • 3/4 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki rumu • woda Sposób przygotowania 1. Drożdże rozmieszać z odrobiną cukru dolać kilka łyżek mleka i troszkę mąki, zrobić zaczyn.Resztę mąki dać do miski. 2. Miękkie mało utrzeć(...)oleju nagranym do 170 stopni. Pączki obracać pod czas smażenia,odsączyć na papierowym ręczniku i polukrować  przygotowanym lukrem  Lukier Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą lub alkoholem i wodą

W królestwie smaków Beaty
Lemoniada truskawkowa 149

wody dziennie. Dlatego aby sobie z tym jakoś radzić, ja praktykuje picie lemoniad lub jak kto woli - wód smakowych, które nie zawierają w swoim składzie żadnych zbędnych konserwantów, ponieważ przygotowuje je w domu. Moim, jak na razie, ulubionym smakiem jest połączenie cytryny, mięty i truskawek. Jak dla mnie strzał w 10! Jeżeli macie potrzebne składniki, to koniecznie zróbcie sobie podwójną(...)szklanki wsypujemy cukier i wrzucamy dwa plasterki cytryny - najlepiej z początku i końca owocu bo są najbrzydsze i nam się nie przydadzą. Rozgniatamy tak aby cytryna puściła sok. Mieszamy razem z cukrem, zalewamy wodą do wysokości cukru. Mieszamy - wyjmujemy rozgniecione plasterki i dodajemy resztę cytryny. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na plasterki, dodajemy do lemoniady. Listki mięty myjemy

Słodkie Przyjemności
Bananowe muffinki z szafranem 170

muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4).Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić i polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wody.Źródło: smacznemuffiny.blox.pl

Świat Ciasta
Cytryna do herbaty w korzennym syropie 163

słodki posmak cukru, wtedy są najpyszniejsze! W moim słoiczku zostały dwa ostatnie plasterki...kto pierwszy, ten lepszy! Korzenne cytrynki w syropie na 1 słoiczek 300ml Potrzebujesz: 1 cytrynę 150ml wody 4 łyżki brązowego cukru demerara 1cm świeżego imbiru 1 gwiazdkę anyżu gwiaździstego 2 szczypty cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. Cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórkę. 2. Odkrój końcówki i pokrój(...)owoc w pół plastry. 3. Imbir pokrój w plasterki. 4. Zagotuj wodę z cukrem. 5. Do wyparzonego słoika włóż plasterki cytryny naprzemiennie z imbirem, dodaj anyż i cynamon. 6. Całość zalej bardzo gorącym syropem cukrowym. 7. Słoiczek szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. 8. Można pasteryzować. Smacznego! Lemons in spicy syrup for tea one 300ml jar Ingredients

Kuchnia w Słońcu Skąpana