picia większej ilości wody. Poprawia nastrój i samopoczucie. Zawiera więcej witamin, przeciwutleniaczy i minerałów niż sklepowe wody aromatyzowane. Wskazówki, jak przygotować wodę smakową w domu: Wodę powinno przygotowywać się w szklanej butelkach lub słoikach z hermetycznymi pokrywkami, aby najlepiej zachować aromaty i smaki składników. Do przygotowania wody najlepiej wybierać składniki z ekologicznych upraw(...)przeczytania przepisów i przygotowania swojej ulubionej wody smakowej. SKŁADNIKI Z borówkami 2 litry wody 2 limonki 100 g borówek 10 listków świeżej mięty Z truskawkami 2 litry wody 100 g truskawek 5 listków świeżej bazylii Z ogórkiem 2 litry wody 2 cytryny 1 ogórek 10 listków świeżej mięty
La grande e la piccola cuocaprzybieranie na wadze. Działa oczyszczająco, usuwając zwiększone ilości kwasu moczowego z organizmu. Koktajl oczyszczający z ogórkiem i selerem naciowym Składniki: 1 zielony ogórek 1 jabłko sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody 2 łodygi selera naciowego kilka listków natki pietruszki 2 krople oleju lnianego kawałek świeżego imbiru Przygotowanie: Ogórek, seler, natkę,imbir, jabłko i sok z cytryny miksujemy. Dodajemy wodę
Moja Mama Gotujetahini. To wszystko dla kontrastu i dla urozmaicenia bogactwa smaków. Oczywiście by nie było za słodko i ciężko, w zestawieniu mamy jeszcze orzeźwiającą galaretkę na bazie wody brzozowej, soku z cytryny i limonki... I co wy na taki słodki dzień dziecka. Moja córka była zachwycona i robiąc ze mną krem budyniowy, nie mal błagała mnie o pozostawienie miski(...)łyżka cukru Na krem cytrynowy : 100 g margaryny Palma 30 g mleka w proszku skórka otarta z 1 cytryny Na żelkę : 200 ml wody brzozowej sok z połowy cytryny sok z 1 limonki 1 łyżka żelatyny namoczona w minimalnej ilości wody Dodatkowo : Cukrowa posypka świeże
vaniliowoczekoladowacynamonu szczypta soli 3 łyżki soku z cytryny lub łyżka spirytusu 1/4 szklanki wody banan Cukier ucieramy z żółtkami, dodajemy mąkę i cynamon. Następnie rozrzedzamy ciasto sokiem z cytryny i wodą. Można dodać spirytusu ażeby placki były mniej tłuste. Banany obieramy i rozdrabniamy blenderem lub mikserem, mieszamy z masą. W tym czasie z białek i soli ubijamy pianę. Porządnie
prawdziwe jedzeniejabłek 3/4 szkl wody 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki soku z cytryny 1 galaretka cytrynowa Krem cytrynowy: 1/2 szkl. soku z cytryny (3-4 cytryny) 1/2 szkl wody 150 g cukru 1 budyń waniliowy 150 g miękkiego masła Dodatkowo: ok. 250 g herbatników (użyłam kakaowych i maślanych) cynamon do oprószenia(...)warstwą herbatników. Wstawić do lodówki. Masa jabłkowa: Jabłka umyć, obrać ze skórki i gniazd nasiennych, a następnie zetrzeć na tarce. Przełożyć do rondelka, zalewając wodą oraz sokiem z cytryny i dodając łyżeczkę cynamonu. Wszystko dusić na małym ogniu, aż masa się zagotuję, a jabłka zmiękną (ok. 10 minut). Do gorącej masy wsypać galaretkę
Nastoletnie Wypiekaniełyżeczki cukru waniliowego, 1/5 litra wody, 12 goździków, 2 gniazdka anyżowe, 2 laski cynamonu. Wykonanie: Cytryny zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy tak na 2-3 minuty. Następnie odlewany wodę i kroimy cytryny na cienkie plastry, które układamy w słoiczkach. W garnku musimy teraz zagotować wodę, dodajemy do niej cukier, cukier waniliowy, goździki, cynamon, anyż i całość gotujemy około 5-10 minut
paapilotkaamąki ziemniaczanej -pół łyżeczki proszku do pieczenia -4 łyżki maku -50 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia 100 % roślinnej bez laktozy Krem cytrynowy: -sok z 3 cytryn (wcześniej sparzonych i wyszorowanych) -1 szklanka wody -1 szklanka cukru -2 żółtka -1 budyń waniliowy -1 łyżka mąki ziemniaczanej -250 g serka mascarpone * (w wersji bez laktozy serek mascarpone można zastąpić Kostką Kasia(...)cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż krótszego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia. --> Krem cytrynowy: --> Do garnka wlewamy sok z cytryny, pół szklanki wody i cukier, zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy budyń, mąkę, żółtka i 0,5 szklanki wody. Mieszamy i wlewamy do gotującej się wody z sokiem z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia
Marta Gotujeodpoczywać i dojrzewać na kilka miesięcy, a Wy może macie ochotę nastawić swoją?. Z tej ilości składników wyszło mi dokładnie 3,5 litra nalewki: - 6 dorodnych pomarańczy - 1 cytryna - 1/2 litra wody - laska cynamonu - 6 goździków - laska wanilii - 1 litr spirytusu Syrop cukrowy dodawany po dwóch tygodniach: - 70 dag cukru - 600 ml wody Po przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl(...)Pomarańcze i cytrynę najlepiej sparzyć gorąca wodą i wyszorować. Do dużego słoja dajemy obraną skórkę z pomarańczy bez białej części, która ma gorzki smak i może zepsuć cały smak nalewki. Dodajemy również resztę miękkiej części pomarańczy rozdrobioną na kawałki, polecam je zgnieść w dłoniach, tak samo postępujemy z cytryną. Do powstałego soku dodajemy resztę przypraw, laskę wanilii rozcinamy aby wydobyć
Apetyczna babeczkaidealnie pasuje do szampana lub białego rumu :) Wykonie jest bardzo proste i mało pracochłonne. SKŁADNIKI: - 2 szklanki wody - 2 szklanki cukru - 1 szklanka kwiatów lawendy - sok z jednej cytryny ZAGOTUJ WODĘ Z CUKREM , dodaj kwiaty lawendy i sok z cytryny. Gotuj kilka minut do momentu kiedy syrop nabierze kolory różowo- fioletowego. KIEDY SYROP OSTYGNIE przecedź go przez gazę
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżeczki cynamonu 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku jabłkowego jabłka do masy jogurtowo-śmietankowej 500g jabłek 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 2/3 szklanki wody sok z 1/2 cytryny galaretka z musu jabłkowego 700g jabłek 3 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku(...)ciasta - biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobną kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny - owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą, dodać domowy cukier waniliowy, gotować na małej mocy palnika przez kilka minut, aż jabłka zmiękną - ważne, żeby nie rozgotować owoców, powinny zostać w kawałkach - ugotowane jabłka odcedzić
Smakołyki Berenikiwytrawna i z tego powodu bardziej kobieca 😉 Składniki: 1 kg cytryn 1 kg pomarańczy 500 g miodu wielokwiatowego 1 łyżka cukru 1 l spirytusu 1 l wody Wykonanie: Cytryny oraz pomarańcze myjemy w ciepłej wodzie, przekrawamy na pół, wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 2-3 doby. Po tym czasie, wyciągamy owoce ze spirytusu
Kuchnia MagdaLenyskończyły, ale warto przygotować sobie taki „miód” na później. Najlepsze są kwiaty zbierane w maju – mają najmniej goryczy. Składniki: 300-400 kwiatów mleczy 1 nieduża cytryna Kawałek kory cynamonu 1 kg cukru trzcinowego Woda Przygotowanie: Zebrane kwiaty wysypujemy na kilka godzin na białą powierzchnię. Może być papier, prześcieradło, czy co tam będziecie mieć na stanie. Robimy tak dlatego(...)należy im dać czas na wyprowadzkę. Z koszyczków kwiatowych odrywamy zieloną część, ponieważ jest ona gorzkawa. Cytrynę szorujemy i kroimy na cienkie plasterki. Kwiatki zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na 1 dobę. Następnie odcedzamy płyn przez gazę i dobrze ją odciskamy, dodajemy
Kate's KitchenCiepło, coraz cieplej, więc należy nawadniać organizm. A cóż może być lepszego niż domowa woda smakowa :) Składniki: - 1 i 1/2 ogórka - 1/2 pęczka mięty - 4 plasterki cytryny - 1 litr wody Przygotowanie: Do dzbanka wrzucamy miętę, pokrojonego ogórka i cytrynę. Składniki zgniatamy i zalewamy wodą. Dzbanek z lemoniadą schładzamy w lodówce
Zainspirowana w kuchniFRUŻELINA TRUSKAWKOWA 500 g truskawek 2/3 szkl cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 2,5 łyżeczki żelatyny NASĄCZENIE 3/4 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie alkohol Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i ubijać do momentu aż piana będzie błyszcząca a cukier rozpuszczony. Dodać żółtka i krótko ubić. Obie mąki(...)sztywno dosładzając cukrem pudrem wg upodobania. Truskawki (jeżeli duże to pokroić na połowę) wymieszać z cukrem i cały czas mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać cytrynę, mąkę wymieszaną z wodą i zagotować. Zestawić. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a gdy napęcznieję krótko podgrzać w mikrofali uważając, żeby się nie zagotowała. Dodać do truskawek i dokładnie wymieszać. Odstawić
Pieguskowa KuchniaSKŁADNIKI: sok z 4 cytryn (w tym starta skórka z 1 cytryny) 1 szklanka wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka wody mineralnej gazowanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1 szklankę wody zagotowujemy ze startą skórką z jednej cytryny oraz cukrem trzcinowym - do momentu aż cukier się rozpuści, gotujemy kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy sok z 4 cytryn i 1 szklankę wody
wege i kropka