Idealna lemoniada.... Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Wykonanie; Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej zrobione kostki lodu. Wymieszać
Anioły w kuchniIdealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Wykonanie; Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej
Anioły w kuchniprzepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki, PRZYGOTOWANIE: 1. Cytrynę dokładnie(...)myję, ścieram skórkę i wyciskam sok. Wodę mieszam z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję. 2. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej z części dodaję kakao. Mieszam
Tradycyjna kuchnia KasiIdealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Przygotowanie: Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej
Anioły w kuchnispróbowały wszystkich trzech! Lemoniada jaśminowa 2 torebki zielonej jaśminowej herbaty 2 łyżki brązowego cukru – lub więcej jak ktoś lubi Pół cytryny pokrojonej na plasterki, a następnie na mniejsze kawałki Garść mrożonych owoców leśnych Litr bardzo zimnej wody Kostki lodu Zaparzyć bardzo mocną herbatę i ją posłodzić. Poczekać aż wystygnie. W karafce umieścić owoce i lód, wlać esencję, dopełnić wodą(...)suszonych) 4 łyżki brązowego cukru – lub więcej, jak ktoś lubi Sok z 1 cytryny Ok. 1 litra bardzo zimnej wody Lód Lawendę zalać szklanką gorącej wody. Dodać sok z cytryny i cukier. Gotować pod przykryciem ok. 15 minut, aż powstanie syrop. Przecedzić. Ok. pół szklanki syropu przelać do karafki, dopełnić wodą z lodem, podawać z plasterkami cytryny. Pijąc można
Patchworkpianę. Żółtka utrzeć z cukrem i 150 ml gorącej wody. Masę żółtkową wymieszać z mąką tortową przesianą z mąką ziemniaczaną + proszek do pieczenia. Na końcu wymieszać białka. Ciasto przelać na blaszkę piec ok. 35 minut w temp. 180 stopni C.Krem nr 1:Cytryny sparzyć i otrzeć z nich skórkę. Dodać dżem morelowy,rozgniecione(...)miękkim masłem i cukrem, doprawiając rumem. Krem budyniowy posmarować na kremie morelowym i odstawić do lodówki do stężenia.Lukier:Z cukru pudru, z soku z cytryny i wody gorącej zrobić lukier energicznie mieszając. Wylać na ciasto. Udekorować tartą czekoladą, cytryną albo miętą.cytrynowo - rumowe ciacho z lukrem
Bon Appetit MałgorzatyDodanie zimnej wody do syropu i kostek lodu świetnie orzeźwia w upały. Składniki: 6 garści suszonego kwiatu lipy 1,5 l wody 1,5 kg cukru 2 cytryny Wykonanie: Wodę zagotowujemy, rozpuszczamy w niej cukier. Do wysokiego słoja wsypujemy kwiat lipowy, zalewamy go gorącym syropem, dokładamy plastry cytryny. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 5 dni. Po tym czasie odcedzamy, zlewamy
Z Majeczką w kuchniSkładniki na biszkopt (średnica ok 20x30 cm): 5 dużych jaj 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej Składniki na poncz: 1 szklanka wody 2 łyżeczki cukru Zapach arakowy Cytryna Składniki na masę: 750ml śmietanki 30% 3 ulubione galaretki 3 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier(...)minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Ciasto odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty. Każdy z nich nasączamy ponczem. Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, dodajemy cytrynę i kilka kropel zapachu arakowego. Masa: Trzy g alaretki rozpuszczamy według przepisu. Zostawić do całkowitego stężenia. Pokroić w kostkę. Żelatynę zalać zimną wodą. Zostawić do napęcznienia. Schłodzoną śmietankę ubijamy razem
Słodki Zakątekmalin mogą być mrożone 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 1 łyżeczka soku z cytryny. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Owoce z cukrem zagotować ,uważając aby nie przypalić. Dodać rozpuszczoną w łyżce wody skrobie ziemniaczaną i sok z cytryny. Zagotować(...)małego biszkoptu z napojem słodowy z Horlicks 180 g cukru pudru 1 1/2 łyżeczki kakao 130 g masła 50 g napoju słodowego Horlicksa 2 łyżki wrzącej wody Masło z cukrem utrzeć na puszysta masę, dodać kakao,Horlicksa i dalej ucierać. Następnie dodać wrzącą wodę. Utrzeć aby masa była gładka. Waniliowy krem z groszkami czekoladowymi (do małego biszkoptu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukmalin mogą być mrożone 3 łyżeczki żelatyny w proszku 3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 1 łyżeczka soku z cytryny. Żelatynę zalać wodą tylko do przykrycia i odstawić do napęcznienia. Owoce z cukrem zagotować ,uważając aby nie przypalić. Dodać rozpuszczoną w łyżce wody skrobie ziemniaczaną i sok z cytryny. Zagotować(...)małego biszkoptu z napojem słodowy z Horlicks 180 g cukru pudru 1 1/2 łyżeczki kakao 130 g masła 50 g napoju słodowego Horlicksa 2 łyżki wrzącej wody Masło z cukrem utrzeć na puszysta masę, dodać kakao,Horlicksa i dalej ucierać. Następnie dodać wrzącą wodę. Utrzeć aby masa była gładka. Waniliowy krem z groszkami czekoladowymi (do małego biszkoptu
Piekarz-Kucharz-Garkotłukśmietany kokosowej ( domowej lub twardej części z puszki mleka kokosowego) 2 łyżki cukru pudru (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki agar agar Dodatki: dżem wiśniowy do przełożenia tortu mocna kawa lub woda z cytryną do nasączenia biszkoptu (opcjonalnie) wiórki kokosowe do dekoracji (opcjonalnie) czekolada kokosowa do dekoracji Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Nim zaczniemy trzeba pamiętać, by wszystkie składniki były w temperaturze(...)piekarniku. Gdy biszkopt całkowicie ostygnie odkrawamy go dookoła nożem i otwieramy formę. Biszkopt przekrawamy ostrym nożem na dwa spody. Dolny blat ciasta nasączamy mocną kawą lub wodą wymieszaną z sokiem z połowy cytryny jeśli tort mają jeść dzieci. Na wierzch nakładamy warstwę dżemu wiśniowego. Układamy drugi blat i nasączamy go kawą lub wodą z sokiem cytrynowym. Z mleka kokosowego oddzielamy
Dieta bez mlekaowocami. Z gruszkami wyszła wyśmienita:) Składniki: Ciasto kruche: 200g mąki pszennej 100g masła 30g cukru szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: 1 kg twardych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 50ml wody 100g cukru 40g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W czasie kiedy(...)ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda nasienne. Skrapiamy sokiem z cytryny. Do dużej patelni wlewamy wodę i dodajemy cukier. Podgrzewamy na średnim ogniu aż cukier się rozpuści, a następnie skarmelizuje na złoty kolor. Nie mieszamy. Dodajemy masło. Całość przez chwilę będzie się pienić. Gdy masło się rozpuści dajemy na patelnię gruszki
Smakowity Blog KulinarnySkładniki: 1/2 kg czerwonej cebuli 1/2 kg cukru 2 cytryny 6 szklanek wody 7 łyżek miodu organicznego Wykonanie Mieszając ciągle uprażyć cukier na suchej patelni ,do zmienienia koloru .Dodac drobno pokrojona cebulkę. Dolać wodę.Gotujemy ,ąż cała masą zacznie gęstnieć i zmniejszy swoja objętość o 1/3 . W czasie gotowania ,wyciskamy sok z cytryn i szykujemy miód. S ciągamy(...)wdychać jego zapach. Po kilku minutach atak powinnien ustąpić. Gorące kapiele i parówki (wdychanie), zwłaszcza z solą, sa bardzo pomocne przy atakach astmy. Sok z połówki cytryny zmieszany z wodą, pity między posiłkami, daje dobre rezultaty w leczeniu astmy. Łyżeczkę imbiru zmieszać z łyżeczką kozieradki, zalać szklanką wrzątku, odstawić na 15 minut i przecedzić. Dodać łyżeczkę miodu i pić rano
w mojej kuchnipyszne. Mocno cytrynowa masa, gruszki to daje super smak. Masa cytrynowa – Cytryny sparzyć, wysuszyć. Zetrzeć na tarce skórkę. Miseczkę położyć na garnuszku z gotującą się wodą. do miski wrzucić startą skórkę z cytryn, masło, cukier, sok z cytryn. Mieszać tak długo, aż masło się rozpuści. Ubić jajka i żółtko na jednolitą masę, następnie wlać do masy maślanej. Ubijać(...)sekund – wymieszać i podgrzewać, obroty 3, czas 10 minut, temperatura 80 C – ostudzić Przygotowanie gruszek Gruszki oskrobać, przeciąć na pół, wyciąć gniazda nasienne. Do garnka wlać wodę i sok z cytryny. Dodać cukier, zagotować. Do gotującej wody wrzucić gruszki i gotować na bardzo małym ogniu przez 10 minut. Następnie wyjąć z syropu i ostudzić. Kruche ciasto Wszystkie składniki zagnieść
Kuchnia Pokoleńcytryny (ważne, by brzoskwinie nie rozpadły się podczas gotowania) 1 litr wody 400 g cukru ewentualnie: ziarna zielonego kardamonu Przygotować słoiki o dużym otworze. Do garnka wlać wodę i zagotować. Cytrynę i brzoskwinie dobrze wyszorować i wypłukać. Do wody dodać cukier, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Do syropu wrzucić połówkę cytryny. Zmniejszyć moc palnika pod syropem i wrzucić brzoskwinie(...)Gotować je na palniku o małej mocy (by woda leciutko pyrkotała) 30-35 minut. Gorące brzoskwinie wkładać do słoików. Zalać gorącym syropem. Szczelnie zakręcić i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu. Resztę syropu (wyszedł czerwony, bo wykorzystałam brzoskwinie o czerwonej skórce) można ponownie zagotować z sokiem odciśniętym z cytryny (tej gotującej się z brzoskwiniami) i 8 ziarnami
Weekendy w domu i ogrodzieMiodek z kwiatów mniszka. Składniki : 1300 kwiatów mniszka lekarskiego 3 l wody 3 kg cukru 1 cytryna 1 średnia pomarańcza Sposób wykonania : K wiaty mniszka zbieramy w słoneczny suchy dzień około południa. Kwiaty zbieramy z roślin które rosną z dala od dróg i zakładów przemysłowych. Po zebraniu kwiaty rozścielamy cienką warstwą na białym papierze na godzinę , w ten sposób(...)Syrop możemy spożywać nie tylko sam, znakomitym rozwiązaniem jest także dodanie go do herbaty. W okresie letnim dobrze sprawdzi się lemoniada z tym syropem. Wystarczy dolać do niego wodę, dorzucić cytrynę i listki mięty, a powstanie orzeźwiający i zdrowy napój. Dobrym pomysłem jest serwowanie syropu z mniszka lekarskiego zamiast miodu, na przykład na kromce chleba, wtedy trzeba syrop dłużej pogotować
Przepisy i porady kulinarnewody gazowanej – syrop cukrowy: 1/3 szklanki cukru i 1/3 szklanki wody, 1 łyżka soku z cytryny Przygotowanie : Do rondelka dodaj składniki syropu cukrowego – cukier, wodę i sok z cytryny. Zagotuj i odstaw do wystygnięcia. Owoce umyj i pokrój w niewielkie kawałki. Cytryny, pomarańczy i jabłka nie obieraj wcześniej. Owoce wsyp do dużego naczynia w którym przygotujesz Sangrię (wybierz
nietylkopasta.plczubata łyżka pasty tahini 3-4 łyżki oleju z pestek dyni 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka soli skórka otarta z połowy cytryny kilka łyżek wody do uzyskania pożądanej konsystencji Sos słodko kwaśny na bazie dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu: 2 łyżki dżemu Łowicz 100% z owoców czarnego bzu 2 łyżki(...)sosu Hoisin 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka sosu sojowego 1 szklanka wody 1 cebula 1 łyżka masła pieprz, szczypta kolendry i sól do smaku opcjonalnie jeszcze więcej soku z cytryny do smaku Ponadto: 1 awokado rozgniecione sok z cytryny, świeżo mielony pieprz Pieczywo Składniki na bułki zagniatam, jeśli
Mango Papaja