arbuza 2 szklanki zimnej wody sok z 1 cytryny kilka listków mięty kilka kostek lodu kilka plasterków cytryny cukier (opcjonalnie – ilość wg uznania) Wykonanie: Z miąższu arbuza usunąć pestki, pokroić w kostkę i zblendować. Można dodatkowo odsączyć go na sicie, ale ja pozostawiłam całość. Dodać sok z cytryny i zimną wodę. Jeśli chcecie możecie lemoniadę dodatkowo osłodzić. Do szklanek
Pasja Smakutłuszczem i oprószyć bułką tartą. Babkę piec 40-45 minut w 170 stopniach. Po upieczeniu wystudzić na kratce i polukrować. Lukier : - 1 szklanka cukru pudru - sok z połowy cytryny - 1 łyżeczka wody Sok z połowy cytryny wycisnąć i dodać do cukru pudru , energicznie wymieszać , dodać łyżeczkę wody. Lukier powinien mieć konsystencje gęstej śmietany. Polukrować babkę i odstawić do zastygnięcia
Aromatyczne PodróżeDzisiaj próbujemy nowe drinki. Ten znaleźliśmy w nowym numerze "Kuchnia" ,drink bardzo delikatny w smaku ,jednocześnie bardzo orzeźwiający. Składniki 2 łyżki cukru 2 łyżki wody sok z cytryny 2 jabłka 100 ml wódki lód Przygotowanie Cukier rozpuszczamy w wodzie. Jabłka obieramy ,kroimy w kostkę ,miksujemy razem z cukrem rozpuszczonym w wodzie i sokiem z cytryny. Do shakera wlewamy wódkę
R'n'G Kitchenfiołkową lemoniadą i poczujcie, jak smakuje wiosna! Fiołkowa lemoniada 0,5l Potrzebujesz: 1/2 szklanki kwiatków fiołka wonnego 1 szklanka wrzątku 2 czubate łyżeczki cukru sok z 1/2 cytryny chłodna woda (może być gazowana) Sposób przyrządzenia: 1. Kwiatki fiołka zalej szklanką wrzątku i odstaw na ok. 15-20 min. 2. Odcedź napar i przelej do butelki/ dzbanka. 3. Dodaj cukier(...)cytryny, wymieszaj dokładnie i uzupełnij do końca wodą. 4. Podawaj schłodzone. Smacznego! Violet lemonade 0,5l Ingredients: 1/2 cup of wood violet flower 1 cup boiling water 2 heaped teaspoons of sugar juice of 1/2 lemon Cold water (can be sparkling water) Method: 1. Pour boiling water on flowers and set aside for about 15-20 minutes. 2. Strain
Kuchnia w Słońcu Skąpanamąka do formy KREM: 200 g śmietany kremówki 30 lub 36 % około 2 łyżki przesianego cukru pudru śmietanfix (opcjonalnie) LUKIER: 100 g cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody zielony barwnik cukier puder do oprószenia Formę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni C. Mąkę przesiewamy razem z proszkiem(...)puder (do smaku) i śmietanfix. Gotową masę wykładamy na pierwszy krążek ciasta, przykrywamy drugim. Lukier. 100 g cukru pudru mieszamy z barwnikiem, dodajemy sok z cytryny i ewentualnie wodę. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, a z lukru robimy esy-floresy ;D. Ciasto przed podaniem chłodzimy co najmniej 2 godziny
Rozpustne gotowaniewymiarach boku 6 cm: Ciasto: 60g masła 120 g mąki 3 łyżki dobrego, ciemnego kakao 150 g cukru 6 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Poncz: ½ szklanki wody sok z ½ cytryny 1 łyżeczka cukru Nadzienie i dekoracja: 200 g masy marcepanowej 150 g dżemu brzoskwiniowego 80 g białej czekolady 80 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka masła 1 łyżka słodkiej śmietany(...)Wyrównujemy ewentualne nierówości. Ciasto przecinamy na pół, tak aby po nałożeniu górnego placka na dolny otrzymać prostokąt o wymiarach 18x23 cm. Oba placki dobrze nasączamy ponczem z ciepłej wody, soku z ½ cytryny i 1 łyżeczki cukru. Jeśli torciki nie są przeznaczone dla dzieci, można dodać trochę wódki. Dżem brzoskwiniowy przecieramy przez sitko( ja nie przetarłam). Masę marcepanową rozwałkowujemy, podsypując cukrem
Mia Cucina Sofietapieczenia Poncz 0,5 szkl przegotowanej i schłodzonej wody 2-3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki alkoholu Krem cytrynowy 0,5 szkl soku z cytryny 1,5 szkl wody 1 szkl cukru 2 op budyniu śmietankowego 2 żółtka 200 g masła Cytrynowa pianka 0,5 l śmietanki 30% 1 galaretka cytrynowa Dodatkowo herbatniki maślane 1 galaretka cytrynowa Biszkopt(...)biszkopt przełożyć do czystej blaszki, wyłożonej papierem do pieczenia. Poncz : w dużej szklance wymieszać wszystkie składniki ponczu. Nasączyć biszkopt. Krem cytrynowy : w garnku zagotować 1 szkl wody z sokiem z sokiem z cytryny i cukrem. Budyń śmietankowy i żółtka wymieszać z 0,5 szkl wody i wlać na gotującą się wodę cytrynową. Gotować, aż masa zgęstnieje, przelać do miseczki, przykryć
Pieguskowa Kuchniałyżka kminku 1 łyżeczka gałki muszkatołowej szczypta cynamonu sól, pieprz, olej Cytryny kroimy na dość grube plasterki, wrzucamy do niewielkiego garnka wraz z cukrem, następnie całość zalewamy wodą do poziomu cytryn. Całość podgotowujemy przez około 10 minut, często mieszając, aż skórki będą miękkie. Cebule kroimy w piórka, paprykę w paski, a czosnek przeciskamy przez praskę. Szynkę kroimy w kostkę, doprawiamy(...)będzie miękkie, a sos odparowany. Pod koniec dodajemy kolendrę i tymianek oraz wcześniej przygotowane cytryny (bez soku). Delikatnie mieszamy, gdy sos jest zbyt gęsty możemy dodać nieco wody, w której gotowały się cytryny. *źródło: Kuchnia Lidla Artykuł Potrawka z wieprzowiny w cytrynach pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniaciemnego cukru 200 g białego cukru 450 g (14 łyżek) miodu 1200 g mąki 4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika dodatkowo: cukier puder sok z cytryny lub przegotowana woda barwniki spożywcze rurki waflowe do wagonika cukierki do wagonika cukierki dekoracyjne landrynki Wykonanie: Przygotować ciasto: Masło, cukier i miód włożyć do garnka o grubym dnie, podgrzewać aż wszystkie(...)dachu piernik od razu ściągnąć z blachy i ułożyć na słoiku lub szklance jednocześnie go wyginając. Pierniki przyciąć i sklejać gęstym lukrem - cukier puder rozmieszany z sokiem z cytryny lub z wodą. Ja dodaję do cukru po kilka kropel soku, mieszam i ponownie dodaje sok do momentu aż gęstość lukru będzie mi odpowiadać. Sklejony pociąg zostawić na kilka godzin żeby
Mama GotujeZostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.Sok z cytryny wymieszać z wodą.Każdy z biszkoptów przekroić na pół.Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat
Pożeraczka, czyli raz adobrzesłoiku. Jak za oknem będzie ponuru przygotujmy gofry i będziemy wspominać :) Składniki: 450 g wydrylowanych świeżych wiśni 100 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 ml wody Przygotowanie: Do garnka wkładamy wiśnie i zasypujemy(...)cukrem. Ostawiamy tak na 1h aby wiśnie puściły sok. Następnie na średnim ogniu gotujemy wiśnie ok 15-20 minut. Mąkę wsypujemy do szklanki i dodajemy sok z cytryny oraz wodę, wszystko starannie mieszamy, tak aby nie było grudek. Następnie mieszanką wlewamy do gotujących się wiśni i energicznym ruchem mieszamy tak aby wszystko dobrze się ze sobą połączyło
Niezły Młynekcytryna 1 litr wody(...)około 2h. Po tym czasie oglądamy każdy kwiatek i upewniamy się, czy wszyscy nieporoszeni goście opuścili swoje legowiska. Cytrynę dokładnie myjemy, kroimy na plasterki , kwiatki zalewamy litrem wody i dodajemy wcześniej przygotowaną cytrynę. Całość odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Na drugi dzień przelewamy płyn przez gazę do czystego garnka, a kwiatki i cytrynę dokładnie odciskamy. Ważne aby płyn
w mojej kuchniPrzecież każda rzecz, do której dodaje się masło staje się od razu 10 razy pyszniejsza, a każda potrawa z kurkumą jest od razu zdrowsza. Idealny napój dla fanów wody z cytryną, którzy muszą wyjść na mróz i nie mają zbyt dużo czasu. Robi się go dosłownie chwilkę. Spróbuj a nie będziesz pić nic innego rano aż do lata! Składniki(...)szklanki gorącej wody łyżka masła lub masła klarowanego sok wyciśnięty i skórka starta z całej cytryny pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kurkumy w proszku łyżka miodu laska cynamonu do dekoracji (opcjonalnie) Woda powinna być dalej gorąca, żeby masło się rozpuściło, ale nie wrząca, żeby nie przegotować miodu. Wszystkie składniki miksujemy blenderem (aż masło się rozpuści i utworzy piankę). Podajemy
Ugotowane pozamiatanemiękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę(...)działa, bo gorący ser zawsze jest mokry) wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika. Lukier : Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody utrzeć gładki lukier i polać nim letnie (nie gorące) ciasto. Zostawić do wystygnięcia. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień... może i na czwarty, ale nie ma możliwości
w mojej kuchni