woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:54/1096)

Tropikalny koktajl ze szpinakiem 170

awokado pół szt, mango 1/4 szt, woda 2 szklanki, Sposób przygotowania: Kiwi, mandarynki, mango oraz awokado obieramy i wkładamy do miksera. Dodajemy umyty szpinak, wyciśnięty sok z cytryny i wodę. Miksujemy do momentu aż koktajl będzie jedwabiście gładki

kulinarne odsłony pati
Nalewka z czarnego bzu i cytryn 150

roku pokusiłam się o przygotowanie nalewki  :) Składniki: 40-50 baldachów- kwiatów  czarnego bzu 2 litry wody 2 kg cukru 2 litry spirytusu 4 cytryny Wykonanie: Cytryny sparzyć wrzącą wodą, pokroić ze skórką. Wodę zagotować z cukrem, dodać cytryny i gotować 10 minut. Kwiaty bzu zlać gorącym syropem i odstawić na tydzień (raz dziennie mieszając) Następnie przecedzić, wymieszać

Tradycyjna Kuchnia
Ciastka/batoniki z sezamem i pestkami dyni 161

szklanka cukru 1 szklanka pestek dyni 3/4 szklanki ziarna sezamu 3/3 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki miodu (użyłam gryczanego) 1/2 szklanki wody (nieco mniej) + 3-4 łyżki soku z cytryny(...)oryginale sam sok pomarańczowy) 1/3 szklanki oleju roślinnego Sezam lekko podprażyć na suchej patelni. W jednej misce wymieszać: cukier, pestki dyni, sezam i mąkę, a w drugiej: miód, wodę z cytryną i olej. Suche składniki połączyć z mokrymi, a całość dokładnie wymieszać. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec (w rozgrzanym piekarniku) około 30 minut w 190 stopniach

Di gotuje
Cykorie po flamandzku 119

Kuchnia belgijska Składniki 6 cykorii 5 łyżek masła sok z połowy cytryny 1 łyżka cukru sól pół filiżanki wody pół łyżeczki grubo mielonego czarnego pieprzu 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie Cykorie oczyściłem, wyciąłem gorzkie środki. Przygotowałem rondel o takiej wielkości, aby można było ułożyć w nim cykorie jedna warstwą. Odłożyłem odrobinę masła, reszta grubo rozsmarowałem(...)dnie rondla. Wyciąłem krążek z pergaminu o średnicy równej średnicy rondla, posmarowałem go resztą masła, odłożyłem. Do rondla włożyłem cykorie, doprawiłem pieprzem, sola i cukrem, polałem sokiem z cytryny i wodą. Przykryłem pergaminem, natłuszczoną stroną do dołu. Na papierze położyłem talerz. Rondel przykryłem pokrywką. Gotowałem na małym ogniu 30-45 minut, aż cykorie zrobiły się miękkie jak masło. Jeśli trzeba

R'n'G Kitchen
Serowe placuszki z sosem czereśniowym 182

miodu 1 łyżeczka skórki pomarańczowej kandyzowanej tartej masło klarowane sos czereśniowy: 1 szklanka czereśni wypestkowanych 1 łyżka miodu cynamon szczypta kardamon szczypta 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 1/2 szklanki wody puder do posypania mięta świeża Żółtka oddzielam od białek. Do miski przekładam ser, dodaję żółtka, miód i miksuję blenderem aż ser zrobi się gładki. Dodaję mąkę(...)Placuszki  nakładam łyżką na patelnię, smażę na rozgrzanym maśle z każdej strony  około dwie minuty. Czereśnie przekładam do rondelka, dodaję cynamon, kardamon, miód,  sok z cytryny, połowę wody z 1/2 szklanki i przesmażam na wolnym ogniu aż będą miękkie. W reszcie wody rozrabiam mąkę ziemniaczaną i wlewam do gotujących się czereśni.Gotuję aż zgęstnieją. Placuszki podaję

wesoła kuchnia
Lemoniada cynamonowa z kurkumą na ciepło 187

smaku tarty cytrynowej, czyli hot buttered lemonade z kurkumą. Przecież każda rzecz, do której dodaje się masło staje się od razu 10 razy pyszniejsza. Idealny napój dla fanów wody z cytryną, którzy muszą wyjść na mróz i nie mają zbyt dużo czasu. Robi się go dosłownie chwilkę. Może nie smakuje dokładnie jak tarta cytrynowa, ale prawie a jest dużo zdrowsza(...)szybsza. Spróbuj a nie będziesz pić nic innego rano aż do lata! Składniki na 2 porcje: 2 szklanki gorącej wody łyżka masła sok wyciśnięty i skórka starta z całej cytryny pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kurkumy w proszku łyżka miodu laska cynamonu do dekoracji (opcjonalnie) Przepis na zimową lemoniadę cynamonową z kurkumą o smaku tarty cytrynowej Woda powinna być dalej

Ugotowane pozamiatane
MUFFINY Z KREMEM JAGODOWYM 174

duża cytryna, 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200 g masła Krem maślany na bezie szwajcarskiej (swiss meringue buttercream): 250 g jagód, świeżych lub mrożonych 1/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny 345 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki 4 białka 1 i 1/4 szklanki cukru szczypta soli Muffinki: Oddzielić żółtka od białek, żółtka utrzeć z cukrem(...)dodać mąkę i ucierać do białości. Gdy masa będzie gładka i puszysta dodać całą startą na tarce cytrynę. Na koniec dodajemy ubitą pianę. Mieszamy delikatnie. Krem: Jagody, wodę i sok z cytryny należy umieścić w małym garnku. Gotować bez przykrycia aż jagody się rozpadną a ilość wody zredukuje. Z tych proporcji powinniśmy otrzymać ok ¼ szklanki jagodowego puree. Chłodzimy. Miksę ustawić

Słodki Zakątek
Kostka śliwkowo - czekoladowa 158

śliwkowych     Nasączenie: 1/2 szklanki likieru śliwkowego lub likieru amaretto ( pasować też będzie likier czekoladowy lub kawowy; w wersji bezalkoholowej - mocna herbata, osłodzona, z dodatkiem soku z cytryny ) 1/4 szklanki wody   Dodatkowo: 50 g płatków migdałowych, uprażonych na suchej patelni Wykonanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę pszenną i kakao przesiać i wymieszać. Białka oddzielić(...)przez 20 - 25 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 blaty. Krem śliwkowy: Wypestkowane śliwki przełożyć do garnuszka, wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a śliwki rozpadną/rozgotują. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śliwki zmiksować blenderem

Opowieści z piekarnika
Tort z owocami - pachnący latem :) 113

śmietana 30 % 400 ml cukier puder 1 łyżka czekolada białą 100 g Sezonowe lub ulubione owoce ok 1 kg poncz do nasączenia biszkoptu ciepła woda 3/4 szklanki sok wyciśnięty z połówki cytryny Biszkopt kakaowy z mojego przepisu znajdziecie tu: Biszkopt kakaowy - rzucany bez proszku do pieczenia Przygotowanie: Czekoladę rozpuścić nad parą wodną. i pozostawić do ostudzenia. Czekolada musi być ostudzona(...)ostudzoną czekoladę i całość wymieszać. Masę schłodzić w lodówce przez ok 30 minut. Biszkopt przekroić na 3 równe części. Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta nasączyć go 1/3 wody z cytryną wyłożyć 1/3 masy. Na masie układamy owoce po całości. Następnie układamy kolejny blat ciasta nasączamy, wykładamy kolejną część masy(1/3) i owoców. Ostatni blat biszkoptu nasączamy i stroną nasączoną

Kulinarne przygody
CIASTO CYTRYNOWE 189

łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa budyniowa : 2 budynie śmietankowe  4 łyżki cukru 0,5 litra wody 2 żółtka 1 galaretka cytrynowa 1 kostka masła sok z 1 cytryny masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany kremówki 2 śmietan fix 2 torebki cukru waniliowego dodatkowo: 200 gram herbatników sok z 1 cytryny lukier sposób(...)łyżką ) Przełożyć masę do wysmarowanej blachy , piec w nagrzanym piekarniku w temp. 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Wystudzić. masa budyniowa: 2 budynie połączyć z 1/2 szklanką wody, sokiem z cytryny, żółtkami i cukrem. Resztę wody zagotować dodać rozprowadzony budyń. Dokładnie wymieszać. Do gotującego budyniu dodać galaretkę cytrynową, ponownie wymieszać, wystudzić. Po wystudzeniu masę połączyć z masłem, wyłożyć

Darcia w kuchni
Cóż za kolor, cóż za smak! Czyli syrop z owoców czarnego bzu 192

innym razem. Syrop z owoców czarnego bzu Składniki: (na 500 ml syropu) 500 g owoców czarnego bzu (waga bez gałązek) 250 g cukru 125 ml wody sok z 1/2 cytryny Owoce przełożyć do garnka, dodać cukier, wodę i sok z cytryny, zagotować. Gotować bez przykrycia przez około 20 minut, a następnie przetrzeć przez sitko. Syrop zagotować raz jeszcze, przelać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Syrop z kwiatów czarnego bzu 156

bazie, a także nalewkę czy ocet. Prawdziwym przysmakiem są też baldachy kwiatów smażone w cieście. Składniki: około 30 baldachów z kwiatami czarnego bzu 1 kg cukru 1 litr wody 2 cytryny Przygotowanie: Kwiaty czarnego bzu wkładamy do dużego słoja. Oglądamy przed włożeniem czy nie ma na nich drobnych robaczków. Cytryny myjemy, kroimy na kawałki i dodajemy do kwiatów. W garnku(...)gotujemy wodę z cukrem, tak aby cukier się rozpuścił. Wlewamy do słoja z kwiatami i cytryną. Kiedy syrop przestygnie wkładamy na 1-2 dni do lodówki. Po tym czasie przecedzamy syrop przez gazę. Syrop można przelać do butelek i przechowywać w lodówce lub zagotować, przelać do wyparzonych butelek i pasteryzować

Smakowity Blog Kulinarny
Lemoniada arbuzowa i melonowa 329

oczyścić z ziaren.Z cytryny wycisnąć sok.W blenderze kielichowym lub za pomocą blendera ręcznego zmiksować bardzo dokładnie arbuza z 1 łyżką cukru i połową soku z cytryny. Do arbuza dodać  około 750 ml zimnej wody gazowanej. Zamieszać łyżką.Tak samo przygotować lemoniadę z melona.Przed podaniem do lemoniady wrzucić kilka kostek lodu. Smacznego

kolorowotorcikowo
Tort czekoladowo - malinowy 397

ziemniaczanej rozpuszczonej w 1 łyżce wody 1. W małym garnuszku mieszamy maliny z cukrem. Stawiamy na gazie (średnia moc) i podgrzewamy dopóki cukier się nam nie rozpuści. Dodajemy cytrynę i wodę wymieszaną z mąką. Mieszamy, musimy zagotować. Zdejmujemy z palnika.  2. Połowę przetrzeć przez sitko (ja przetarłam więcej, chciałam jak najmniej pestek) i wmieszać z resztą malinowego sosu

kruche babeczki
SŁODKIE WALENTYNKOWE SERCE 156

mąki Składniki na krem śmietanowy:   1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.  Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem(...)kształcie serca (ok24cm) pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty.  Poncz:  We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Gdy wystygnie dodajemy sok z cytryny oraz zapach arakowy. Wykonanie kremu : Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt

Słodki Zakątek
SŁODKIE WALENTYNKOWE SERCE 154

mąki Składniki na krem śmietanowy:   1 litr śmietanki 30% 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Poncz: 4 łyżki cukru ½ litra wrzątku Zapach arakowy ½ soku z cytryny Biszkopt : Wodę, cukry, masło i kakao umieścić w żaroodpornym naczyniu, doprowadzić do wrzenia. Wystudzić.  Białka ubić na sztywną pianę. Do kakaowego sosu dodajemy pojedynczo żółtka oraz przesianą mąkę z proszkiem(...)kształcie serca (ok24cm) pieczemy 50 minut w 180 o C. Po wystygnięciu biszkoptu dzielimy go na 3 równe blaty.  Poncz:  We wrzącej wodzie rozpuszczamy cukier. Gdy wystygnie dodajemy sok z cytryny oraz zapach arakowy. Wykonanie kremu : Schłodzoną śmietankę połączyć z serkiem mascarpone i cukrem. Ubijać wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Masę przekładamy nasączony ponczem biszkopt

Słodki Zakątek