woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:52/1096)

SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM 243

kromki sałata – połowa główki rybki anchovis – 9 sztuk ser grana padano – 100 g jogurt naturalny – 4 łyżki majonez – 2 łyżki czosnek – 1 ząbek sok z cytryny – 1 łyżka musztarda ostra – 1 łyżeczka woda – 2 łyżki pieprz świeżo mielony PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i przesmażyć kilka minut na oleju. Kromki chleba również(...)pokroić w kostkę i przygrzać na patelni ( można użyć tej po przesmażeniu kurczaka ), żeby zrobić grzanki. Zrobić sos – do wysokiego naczynia dać majonez, jogurt, musztardę, wlać sok z cytryny i wodę. Rybki anchovis drobno pokroić. Dodać trzy do sosu, a pozostałe 6 zostawić na koniec do sałatki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do reszty składników

kuchniabellissima.wordpress.com
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 195

musimy je upiec dnia pierwszego)       oraz 1 jajko + łyżka mleka do wysmarowania rogali przed pieczeniem Dekoracja: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie odrobina wody posiekane migdały lub orzechy Wykonanie: Dzień pierwszy: Zaczynamy od upieczenia bezglutenowych biszkoptów. Polecam według przepisu Lisiej Kawiarenki   Dzień drugi: Przystępujemy do wytworzenia bezglutenowego ciasta półfrancuskiego. 1. Drożdże(...)rogaliki do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy 20 minut z termoobiegiem. Nie piekę dwóch blach jednocześnie. 12. Następnie robimy lukier - szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny, ewentualnie trochę wody - lukrujemy jeszcze gorące rogaliki i sypiemy posiekanymi migdałami i trudno nam się powstrzymać, by nie zjeść jeszcze gorących :-) I co najważniejsze, następnego dnia są tak samo pyszne

Kawa z mlekiem
Lemoniada z cytryną i pomarańczą 206

dzbanek wody mineralnej 1-1,5 l 1 pomarańcza 1 cytryna  kilka listków mięty lód w kostkach PRZYGOTOWANIE Owoce dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Do wody wyciskamy sok z połowy pomarańczy i cytryny. Resztę owoców kroimy w plastry i nabijamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Wkładamy do wody. Wrzucamy listki mięty i kostki lodu. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka piernikowa z jabłkami 202

łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓   szklanki cukru Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 biała czekolada Warstwa jabłkowa: 8 jabłek (reneta) ½ szklanki wody Sok z ½ cytryny 5 łyżeczek cukru 2 galaretki agrestowe Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą. Robimy wgłębienie i dodajemy posiekane masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy najpierw nożem, a następnie(...)krem rozsmarowujemy cienką warstwą na dwóch blatach (tych bez orzechów). Warstwa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórek i gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie z sokiem z cytryny. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu aby je lekko rozdusić. Gdy zaczną „pyrkać” zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Jabłka pozostawiamy w zimnie do lekkiego stężenia

Kuchnia w czekoladzie
Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem, na święta, imprezy, hit! 121

łyżeczka, u mnie dziś aromat 1/2 szklanki oleju rzepakowego siekane orzechy do ozdoby, u mnie prażone orzechy laskowe HELIO lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka zimnej wody (zamiennie 3 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki wody) PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam przesianą mąkę z suchymi składnikami. Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną do połączenia, wlewam

Zasmakuj Kuchni
Smoothie z jarmużu, banana i jabłka 142

cytryny syrop klonowy lub miód (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do kielicha blendera. Dodać obranego banana, jarmuż (grubsze łodyżki można oderwać), sok z cytryny i wodę mineralną. Dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie dosłodzić syropem klonowym lub miodem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
LEMONIADA BRZOSKWINIOWA Z MELISĄ 147

orzeźwiająca lemoniada brzoskwiniowa - na upały rewelacyjna. Domową lemoniadę możemy również przygotować dla gości,gdyż jest idealnym napojem podczas przyjęcia w ogrodzie. Składniki:   1 kg brzoskwiń 4 szklanki wody 1 cytryna 3-4 łyżki cukru kilka liści melisy  Brzoskwinie umyć,pozbawić pestek.Dwa owoce odłożyć do dekoracji,resztę pokroić w kostkę,wrzucić do garnka.Dodać wodę i cukier - gotować

Niespełnione zdolności kulinarne
Cytrynówka na bimbrze 532

Składniki: 1 litr bimbru 6 dużych cytryn 500 ml wody 3 szklanki cukru Sposób wykonania: Cytryny dokładnie myjemy a następnie bardzo cienko obieramy (skórki powinny mieć jak najmniej białej otoczki). Wrzucamy do garnka lub dużego słoja i zalewamy bimbrem. Odstawiamy na 24 godziny. Z cytryn wyciskamy sok. Do soku dodajemy wodę oraz cukier. Zagotowujemy i podgrzewamy do momentu aż cukier

Qchnia po prostu
szybkowar-czereśniowy dżemik... 214

Składniki: czereśnie 3 kg, cukier 3 szklanki, sok z cytryny 3 łyżki, woda 3 szklanki, żelfix 1 opakowanie/3:1 twarde, świeże czereśnie wypestkować w maszynce do pestkowania-drylownica lub ręcznie o opłukać w zimnej wodzie wsypać do szybkowara, wlać wodę, sok z cytryny, cukier, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotowa ć na średnim ogniu 10 minut, szybkowar otworzyć

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami 228

łyżki cukru Dodatkowo : świeże truskawki Składniki do nasączenia biszkoptu: pół szklanki wody sok z połówki cytryny 6 łyżek rumu WYKONANIE KOŃCOWE Biszkopt po przecięciu na pół nasączamy wodą zmieszaną z cytryną i rumem. Na biszkopt kładziemy gęsto truskawki, przecięte na pół. Na truskawki wykładamy krem mascarpone i dociskamy kolejnym biszkoptem. Na wierzch smarujemy całe ciasto kremem mascarpone i dekorujemy dużą

Kocham Czekoladę
Tarta cytrynowa z pianką bezową 156

bezowa. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 1 żółtko Krem: 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 2 cytryny 3 żółtka 3 łyżki masła Piana: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Mąkę, cukier, masło i żółtko zagniatamy na ciasto. Wstawiamy(...)lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy, wykładamy ciastem foremkę i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy na złoto przez około 15 minut. Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, 3 żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy krem ciągle mieszając, gdy zgęstnieje i będzie gorący ściągamy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy. Gotowym

Gotowanie i blogowanie
Lemoniada truskawkowo-arbuzowa 116

ochoty wchodzić do kuchni. No chyba, że po kolejną szklankę orzeźwiającego napoju :) Szybka, smaczna i gasząca pragnienie lemoniada, polecam! 1,5 l wody niegazowanej 1,5 l wody lekko gazowanej cytryna plaster arbuza 0/5 szklanki truskawek mięta lód Owoce myjemy, skórkę z cytryny i arbuza sparzamy. Pół cytryny wyciskamy do wody i dodajemy lód. Drugą połowę kroimy w plasterki, arbuza

Mienta blog
Na całej połaci śnieg. A na deser quinoa z persymoną. 179

łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki żelatyny Owoce persymony przekroić na pół i wydrążyć z nich miąższ. Przełożyć do blendera i zmiksować. Doprawić do smaku miodem, sokiem z cytryny i wodą z pomarańczy. Pół łyżeczki żelatyny rozpuścić w łyżce zimnej wody i odstawić aż napęcznieje. Następnie lekko podgrzać, by się rozpuściła i energicznie połączyć ze zmiksowanymi owocami. Wstawić do lodówki

KUCHARNIA
Kotlety mielone z wołowiny i szynki 166

warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki…  Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej wody - łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia (lub inne zioła, mogą być też suszone) - sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Starty czosnek, jogurt i posiekane zioła umieścić(...)miseczce lub sosjerce. Dokładnie wymieszać. 2. Dodać wodę, sok z cytryny i jako ostatnią – oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać. 3. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego

w mojej kuchni
PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI ( szybki! ) 427

oczywiście można przygotować samemu w domu!Potrzebujemy :LUKIER:* sok z cytryny – 3 łyżki* ciepła woda – 2 łyżki* cukier puder – ok. 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Sok z cytryny mieszamy z wodą.Dodajemy cukier puder i dokładnie rozcieramy.Polewamy natychmiast!Więcej pomysłów na słodkie smakołyki znajdziecie na stronie KASIZapraszam

Ostra na Słodko