wody 40 g masła szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na włoską bezę: 200 g cukru 45 ml wody 3 białka 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: wodę zagotować z odrobiną soli i masłem. Zdjąć garnek z ognia, wsypać obie wymieszane mąki i energicznie wymieszać drewnianą łyżką. Zmiejszyć ogień, garnek ponownie ustawić na ogniu i mieszać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Składniki: 1 l spirytusu 4-6 cytryn 3/4 szklanki cukru około 1 l wody Wykonanie: Skórkę z cytryn ścieramy na tarce bez białej części, zalewamy spirytusem na 1 dzień. Drugiego dnia przecedzamy spirytus tak aby odseparować wszystkie skórki. Sok z cytryn wycisnąć i przecedzić wielokrotnie przez gazę. Cukier rozpuścić w wodzie. Wymieszać ze sobą wodę z cukrem, sok z cytryn
Pychotkaaawiele smaczniejszy :). Będziemy potrzebować: z podanych proporcji wyjdzie około 1 litra dżemu 1 kg rabarbaru 600 g cukru 1 łyżka utartego świeżego imbiru sok z 1 cytryny około 50 ml 50 ml wody Link do filmu z przygotowania: Dżem z rabarbaru z imbirem(...)www.youtube.com/watch?v=FgOTkRWhcfQ Przygotowanie: Umyty rabarbar obieram z włókien (skórki) i kroję na mniejsze kawałki o szerokości około 1 centymetra. Pokrojony rabarbar przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę, starty na tarce korzeń imbiru i całość mieszam . Garnek stawiam na gazie i zagotowuję ( na początku nie ma dużo soku ale po chwili podgrzewania zrobi się go więcej ) . Gdy się
Uwaga Babcia Gotujeumami Można zdrowo zjeść i cudownie odpłynąć Wykonanie SOS BAZYLIOWY Opłucz bazylię, a potem dość drobno ją posiekaj. Wyciśnij sok z cytryny. Do kielicha blendera wlej 2 łyżki wody, sok z cytryny, dodaj szczyptę soli i pieprzu. Wrzuć posiekany ząbek czosnku i kawałki obranego awokado. Dodaj posiekaną bazylię i całość miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Gdyby sos był mocno gęsty(...)dodaj odrobinę wody. Składniki SOS BAZYLIOWY pęczek bazylii 1/2 awokado sok z 1/2 cytryny ząbek czosnku szczypta soli szczypta pieprzu czarnego lub białego 2 łyżki wody Wykonanie SAŁATKI Ugotuj makaron wg instrukcji na opakowaniu. Na rozgrzaną patelnię wrzuć pestki słonecznika i praż około minutę ruszając patelnią nad palnikiem. Szpinak opłucz i osusz. Pomidorki umyj i pokrój na połówki. Obierz czosnek
Eat me! Fit me!krem śmietanowy: 350 ml śmietanki 30% 350 ml śmietany 18% (kwaśnej) 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3,5 - 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny Do nasączania: 1/2 szkl. przegotowanej wody sok z 0,5 cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Na polewę czekoladową: 85 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru(...)pół. Poncz do nasączania: Podane składniki wymieszać w szklance. Krem śmietanowy: Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia żelatyny. Mocno schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno. Do śmietany 18 % dodać cukier puder, sok z cytryny i krótko połączyć mikserem. Napęczniałą żelatynę podgrzewać aż do momentu rozpuszczenia. Płynną żelatynę (ciepłą) zahartować dwiema łyżkami kwaśnej śmietany
My sweet a lifekrem śmietanowy: 350 ml śmietanki 30% 350 ml śmietany 18% (kwaśnej) 3 łyżki cukru pudru 1 opakowanie cukru wanilinowego 3,5 - 4 łyżeczki żelatyny 4 łyżki wody 2 łyżki soku z cytryny Do nasączania: 1/2 szkl. przegotowanej wody sok z 0,5 cytryny 3 łyż. wódki (można pominąć) Na polewę czekoladową: 85 g masła lub margaryny 3 łyżki cukru(...)pół. Poncz do nasączania: Podane składniki wymieszać w szklance. Krem śmietanowy: Żelatynę wymieszać z 4 łyżkami zimnej wody i odstawić do napęcznienia żelatyny. Mocno schłodzoną śmietankę 30% ubić na sztywno. Do śmietany 18 % dodać cukier puder, sok z cytryny i krótko połączyć mikserem. Napęczniałą żelatynę podgrzewać aż do momentu rozpuszczenia. Płynną żelatynę (ciepłą) zahartować dwiema łyżkami kwaśnej śmietany
My sweet a lifeniej od pierwszego łyka. Dodam jeszcze,że lemoniady można robić z różnych owoców z dodatkiem rozmaitych ziół. Na następne lemoniady zapraszam wkrótce. 4 limonki 1 cytryna 1,5 litra wody lekko gazowanej 1 szkl. przegotowanej letniej wody 2 łyżki miodu garść świeżej mięty kostki lodu Jakiej wody użyjecie zależy tylko od Was,może być zwykła z kranu przegotowana(...)butelki niegazowana lub gazowana. Cytrynę i limonki porządnie wyszorować i sparzyć wrzątkiem. Miód rozpuścić w letniej wodzie. Do dzbanka wlać wodę mineralną,wodę z miodem. Z cytryny i 2 limonek wycisnąć sok i przecedzony wlać do dzbanka. Pozostałe limonki pokroić na cienkie plasterki i dodać do wody. Na koniec dodać listki mięty i wstawić dzbanek do lodówki do schłodzenia
Kolorowa kuchnia Elkikanapek np. z białym serkiem. Składniki: 2 kg rabarbaru 1 kg.cukru ( można więcej ale uważam ,że jest wystarczająco słodki ) kawałek około 5 cm korzenia imbiru sok z dwóch cytryn 400 ml. wody Łodygi rabarbaru oczyściłam. Odkroiłam liście i twarde końcówki. Umyłam. Pokroiłam łodygi na małe kawałki i przełożyłam je do głębokiego garnka. Zasypałam je cukrem i odstawiłam(...)około godzinę, aby puściły sok. Imbir obrałam i starłam na drobnej tarce. Dodałam go do rabarbaru. Wcisnęłam sok z cytryn i wlałam wodę. Dżem smażyłam około godziny, często mieszając. Rabarbar stanie się miękki a masa zawiesista. Przekładałam dżem do wyparzonych słoików. Odstawiałam je przykrywkami do dołu do wystygnięcia. Mnie wyszło osiem słoiczków. Smacznego
potrawyregionalnepiękny słoneczny kolor i jeszcze ciekawszy aromat. Zdecydowanie warto wypróbować;) Składniki: około 30-35 baldachów kwiatów czarnego bzu (wielkości dłoni) 1,1 kg cukru 85 dag wody 3 cytryny, pokrojone na cieniutkie plasterki 3 limonki, pokrojone na cieniutkie plasterki 500 ml spirytusu 500 ml wódki Sposób przygotowania: Zagotowujemy cukier z wodą, przygotowując syrop. Zostawiamy syrop do ostygnięcia. Cytryny parzymy
Pyry na Gazwspomóc sięgam po sprawdzone domowe sposoby. Pomaga mi napar z tymianku i kwiatów czarnego bzu, chleb gryczany posmarowany awokado z plasterkami czosnku, domowy rosół, bardzo duża ilość ciepłej wody z cytryną czy właśnie herbata z imbiru, przypraw korzennych i kurkumy, na którą przepis podaję poniżej. Imbir z przyprawami na przeziębienie i grypę Przepis zawiera wszystkich moich ulubieńców do walki(...)wody 2-3 cm kłącza imbiru 4 ziarna kardamonu 4 suszone pąki goździków 2 cm cynamonu w lasce 1/2 gwiazdki anyżu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 cytryny 1 łyżka miodu lipowego/ gryczanego/ spadziowego Przygotowanie 1 Wodę gotuję w garnku aż będzie wrząca. 2 Imbir szoruję szczotką w ciepłej wodzie, osuszam ręcznikiem papierowym i kroję w cienkie 1-2 mm plasterki
Book of spellszanim sięgniecie po tabletkę, zastanówcie się czy nie wystarczy zadbać o prawidłowe dostarczanie wody do organizmu. To naprawdę działa :)Zapraszam Was na szklaneczkę pysznej orzeźwiającej wody z cytryną i świeżą miętą. Jak ją przygotować? Bardzo prosto i szybko. Wystarczy wyszorowana i sparzona cytryna, którą kroimy w plasterki oraz świeże listki mięty. Miętę możemy sobie(...)Obecnie nie ma już problemy ze świeżymi ziołami dostępnymi w małych doniczkach. Są znacznie lepsze niż te kupowane ścięte.)Do szklanki wkładamy plasterki cytryny, dorzucamy listki mięty i zalewamy wodą. Można schłodzić ją jeszcze kostką lodu, ale uważajcie na gardła, które podczas upały zbyt gwałtownie chłodzone, potrafią odwdzięczyć się anginą ;)Jeśli koniecznie musimy mieć posłodzony napój, wtedy
Codzienna kuchnia niecodziennaZapraszam na kompot z rabarbaru z dodatkiem wanilii, cytryny, podany z miętą. Mniam! Składniki na 2 litry kompotu: kilogram rabarbaru 6 łyżek cukru 2,5 litry wody laska wanilii 3 plasterki cytryny mięta do podania listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList1';listonic_content='kilogram rabarbaru 6 łyżek cukru 2,5 litry wody laska wanilii 3 plasterki cytryny mięta do podania(...)zagotowujemy. W międzyczasie czyścimy rabarbar i kroimy w kawałki o długości 5 centymetrów. Kiedy woda się zagotuje, wsypujemy do garnka rabarbar. Gotujemy na średnim ogniu pod przykryciem około 15-20 minut. Krok 2 Kiedy kompot się zagotuje, dodajemy do niego plasterki oczyszczonej cytryny oraz wanilię – laskę wanilii kroimy na pół i nieostrą częścią noża wydłubujemy ziarenka. Ziarenka wanilii oraz
Kuchnia Bazyliiszklanka wody niegazowanej 3 łyżki miodu 1/2 limonki 1/2 cytryny kilka gałązek mięty 1. Z arbuza usuwamy skórę i pestki. Blendujemy z miodem i wodą do powstania gładkiej masy. Cytrynę i limonkę kroimy w plastry. 2. Zmiksowanego arbuza z wodą i miodem przelewamy do dzbanka. Dodajemy lód, cytrynę, limonkę i miętę. Odstawiamy na kilka minut by smaki
Szefowa kuchniSposób przygotowania: Makaron ugotować w posolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Pozostawić 1/4 szklanki wody z gotowania makaronu. Listki bazylii umyć, osuszyć, drobno posiekać. Cytrynę wyszorować pod bieżącą wodą, osuszyć, zetrzeć skórkę (1 łyżeczka) i wycisnąć sok (1 łyżka). Do miseczki przełożyć ser ricotta. Dodać posiekaną bazylię (1/4 szklanki), startą skórkę cytrynową (1 łyżeczkę). Wlać sok wyciśnięty(...)cytryny (1 łyżkę) oraz pozostawioną wodę z gotowania makaronu (1/4 szklanki). Przyprawić solą (3/4 łyżeczki) i pieprzem (1/8 łyżeczki). Dokładnie wymieszać. Do gorącego, odcedzonego makaronu wlać sos i bardzo dobrze wymieszać. Makaron podawać gorący, bezpośrednio po przygotowaniu. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzi porcja dla 2 osób. Makaron przygotowany według tego przepisu ma orzeźwiający, lekko cytrusowy smak
Gospodyni Miejskalitra spirytusu 6 cytryn 500 g miodu spadziowego szklanka wody przepis Wyciskamy sok z 6 cytryn a następnie przecedzamy go przez sitko . Do garnka wlewamy wodę, dodajemy sok z cytryn i miód, całość lekko zagotowujemy, studzimy. Dodajemy spirytus, dokładnie mieszamy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na 2 tygodnie żeby składniki się " przegryzły
Smakowite Dania