szybkowar-czereśniowy dżemik...

szybkowar-czereśniowy dżemik...

szybkowar-czereśniowy dżemik...

Składniki: czereśnie 3 kg, cukier 3 szklanki, sok z cytryny 3 łyżki, woda 3 szklanki, żelfix 1 opakowanie/3:1 twarde, świeże czereśnie wypestkować w maszynce do pestkowania-drylownica lub ręcznie o opłukać w zimnej wodzie wsypać do szybkowara, wlać wodę, sok z cytryny, cukier, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotowa ć na średnim ogniu 10 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie do szybkowara wsypać żelfix 3:1 i mieszając doprowadzić do zagotowania do umytych słoiczków nakładać dżem, ... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu W Mojej Kuchni Lubię

Warto przeczytać

Wszystko o przetworach – czyli jak pasteryzować słoiki a potem je przechowywa

Znany od bardzo dawna sposób pasteryzacji niektórych produktów w szczelnie zamkniętym szklanym słoiki jest najlepszym sposobem na przedłużenie ich czasu do spożycia.

Czytaj dalej...

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.