woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:53/1096)

Pociąg z piernika 130

ciemnego cukru 200 g białego cukru 450 g (14 łyżek) miodu 1200 g mąki 4 łyżeczki sody oczyszczonej 2 opakowania przyprawy do piernika dodatkowo: cukier puder sok z cytryny lub przegotowana woda barwniki spożywcze rurki waflowe do wagonika cukierki do wagonika cukierki dekoracyjne landrynki Wykonanie: Przygotować ciasto: Masło, cukier i miód włożyć do garnka o grubym dnie, podgrzewać aż wszystkie(...)dachu piernik od razu ściągnąć z blachy i ułożyć na słoiku lub szklance jednocześnie go wyginając. Pierniki przyciąć i sklejać gęstym lukrem - cukier puder rozmieszany z sokiem z cytryny lub z wodą. Ja dodaję do cukru po kilka kropel soku, mieszam i ponownie dodaje sok do momentu aż gęstość lukru będzie mi odpowiadać. Sklejony pociąg zostawić na kilka godzin żeby

Mama Gotuje
Letni tort - nie tylko na urodziny 399

Zostawić do wystudzenia w zamkniętym piekarniku.Owoce odpowiednio obrać i umyć. Wybrać najładniejsze do dekoracji, resztę pokroić na mniejsze kawałki.Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.Sok z cytryny wymieszać z wodą.Każdy z biszkoptów przekroić na pół.Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Frużelina wiśniowa z goframi 179

słoiku. Jak za oknem będzie ponuru przygotujmy gofry i będziemy wspominać  :)    Składniki: 450 g wydrylowanych świeżych wiśni 100 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka mąki ziemniaczanej 50 ml wody Przygotowanie:  Do garnka wkładamy wiśnie i zasypujemy(...)cukrem. Ostawiamy tak na 1h aby wiśnie puściły sok. Następnie na średnim ogniu gotujemy wiśnie ok 15-20 minut.  Mąkę wsypujemy do szklanki i dodajemy sok z cytryny oraz wodę, wszystko starannie mieszamy, tak aby nie było grudek. Następnie mieszanką wlewamy do gotujących się wiśni i energicznym ruchem mieszamy tak aby wszystko dobrze się ze sobą połączyło

Niezły Młynek
Miodzik z mniszka lekarskiego 168

cytryna                                                     1 litr wody(...)około 2h. Po tym czasie oglądamy każdy kwiatek i upewniamy się, czy wszyscy nieporoszeni goście opuścili swoje legowiska. Cytrynę dokładnie myjemy, kroimy na plasterki , kwiatki zalewamy litrem wody i dodajemy wcześniej przygotowaną cytrynę. Całość odstawiamy na 24 godziny w chłodne miejsce. Na drugi dzień przelewamy płyn przez gazę do czystego garnka, a kwiatki i cytrynę dokładnie odciskamy. Ważne aby płyn

w mojej kuchni
Najlepsze rozgrzewające napoje na zimę 234

Przecież każda rzecz, do której dodaje się masło staje się od razu 10 razy pyszniejsza, a każda potrawa z kurkumą jest od razu zdrowsza. Idealny napój dla fanów wody z cytryną, którzy muszą wyjść na mróz i nie mają zbyt dużo czasu. Robi się go dosłownie chwilkę. Spróbuj a nie będziesz pić nic innego rano aż do lata! Składniki(...)szklanki gorącej wody łyżka masła lub masła klarowanego sok wyciśnięty i skórka starta z całej cytryny pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki kurkumy w proszku łyżka miodu laska cynamonu do dekoracji (opcjonalnie) Woda powinna być dalej gorąca, żeby masło się rozpuściło, ale nie wrząca, żeby nie przegotować miodu. Wszystkie składniki miksujemy blenderem (aż masło się rozpuści i utworzy piankę). Podajemy

Ugotowane pozamiatane
Sernik 178

miękkiego masła 2 łyżki cukru waniliowego (u mnie domowy) 1 szklanka rodzynków (ja nie dałam) Lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny gorąca woda Ciasto: Ugotowane żółtka przetrzeć przez sito. Wszystkie składniki zagnieść, aby uzyskać gładkie, jednolite ciasto. Jeśli ciasto się lepi (nie powinno) można podsypać niewielką ilością mąki. Zawinąć w folię spożywczą i włożyć na godzinę(...)działa, bo gorący ser zawsze jest mokry) wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić na godzinę do przestygnięcia. Wyciągnąć z piekarnika. Lukier : Z cukru pudru, soku z cytryny i bardzo niewielkiej ilości ciepłej wody utrzeć gładki lukier i polać nim letnie (nie gorące) ciasto. Zostawić do wystygnięcia. Najsmaczniejsze na drugi i trzeci dzień... może i na czwarty, ale nie ma możliwości

w mojej kuchni
Małe gniazdka (pączki hiszpańskie) 150

małych gniazdek 65 g margaryny lub masła 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki wody Szczypta soli 2 jajka 100 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka ciepłej wody 1 litr oleju lub smalcu W garnku zagotowujemy wodę z masłem lub margaryną oraz szczyptą soli. Za jednym razem wsypujemy całą przesianą mąkę. Energicznie mieszamy, aż ciasto stanie(...)wpływem ciepła papier się odklei. Gniazdka smażymy na rumiano z obu stron (po kilka minut). Odsączamy na ręczniku papierowym. Gotowe lukrujemy cukrem pudrem wymieszanym z sokiem z cytryny i ciepłą wodą. Zamiast małych gniazdek można zrobić kilka dużych

VioletoweKucharzenie
NAPAR Z IMBIRU NA PRZEZIĘBIENIE 183

wyżej wymienionymi domowymi lekami czuję się coraz zdrowsza, coraz silniejsza. Imbir ma ogromne właściwości antybakteryjne, wzmacnia organizm a nawet podobno z dodatkiem korzenia chrzanu odchudza :D  Składniki: woda korzeń imbir cytryna miód Sposób przyrządzenia:  Imbir obrać łyżeczką od herbaty, nigdy nożem. Zetrzeć na tarce o dużych oczkach, zalać wodą. Gotować na wolnym ogniu ok. 15-20 minut(...)czasie odcedzić przez sito, przelać do słoiczka. Przechowywać w lodówce lub pasteryzować na przyszłość.  Spożywać : 50 ml naparu + 200 ml gorącej wody, dodając sok z cytryny i miodu.  Ajć, jak rozgrzewa

pieprzny smaczek
Biszkopt śmietanowo-truskawkowy 121

chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: Biszkopt • 6 jajek • 1 szklanka mąki pszennej • 1 szklanka cukru • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • sok z 1 cytryny / 0,5 szklanki wody do nasączenia biszkoptu Krem truskawkowy • 1 galaretka truskawkowa / 250 ml wody • 250 ml śmietany 18% Krem cytrynowy • 2 galaretki cytrynowe / 500 ml wody • 450 ml śmietany(...)prostokątnej, odpinanej tortownicy. • Wystudzić i przekroić biszkopt na dwie części. Jeden blat włożyć z powrotem do tortownicy i nasączyć sokiem z cytryny połączonym z ½ szklanki wody. • Dwie galaretki cytrynowe rozpuścić w 400 ml gorącej wody, wystudzić. Częściowo tężejące roztrzepać mikserem. Wymieszać z 450 ml ubitej śmietany. Dodać pokrojone truskawki. Część truskawek

To co kocham
SAŁATKA CEZAR Z KURCZAKIEM 224

kromki sałata – połowa główki rybki anchovis – 9 sztuk ser grana padano – 100 g jogurt naturalny – 4 łyżki majonez – 2 łyżki czosnek – 1 ząbek sok z cytryny – 1 łyżka musztarda ostra – 1 łyżeczka woda – 2 łyżki pieprz świeżo mielony PRZYGOTOWANIE : Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, posypać przyprawą do kurczaka i przesmażyć kilka minut na oleju. Kromki chleba również(...)pokroić w kostkę i przygrzać na patelni ( można użyć tej po przesmażeniu kurczaka ), żeby zrobić grzanki. Zrobić sos – do wysokiego naczynia dać majonez, jogurt, musztardę, wlać sok z cytryny i wodę. Rybki anchovis drobno pokroić. Dodać trzy do sosu, a pozostałe 6 zostawić na koniec do sałatki. Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę lub drobno posiekać. Dodać do reszty składników

kuchniabellissima.wordpress.com
Rogale marcińskie (bezglutenowe) 179

musimy je upiec dnia pierwszego)       oraz 1 jajko + łyżka mleka do wysmarowania rogali przed pieczeniem Dekoracja: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny ewentualnie odrobina wody posiekane migdały lub orzechy Wykonanie: Dzień pierwszy: Zaczynamy od upieczenia bezglutenowych biszkoptów. Polecam według przepisu Lisiej Kawiarenki   Dzień drugi: Przystępujemy do wytworzenia bezglutenowego ciasta półfrancuskiego. 1. Drożdże(...)rogaliki do nagrzanego piekarnika (środkowy poziom) i pieczemy 20 minut z termoobiegiem. Nie piekę dwóch blach jednocześnie. 12. Następnie robimy lukier - szklanka cukru pudru + łyżka soku z cytryny, ewentualnie trochę wody - lukrujemy jeszcze gorące rogaliki i sypiemy posiekanymi migdałami i trudno nam się powstrzymać, by nie zjeść jeszcze gorących :-) I co najważniejsze, następnego dnia są tak samo pyszne

Kawa z mlekiem
Lemoniada z cytryną i pomarańczą 191

dzbanek wody mineralnej 1-1,5 l 1 pomarańcza 1 cytryna  kilka listków mięty lód w kostkach PRZYGOTOWANIE Owoce dokładnie myjemy i sparzamy wrzątkiem. Do wody wyciskamy sok z połowy pomarańczy i cytryny. Resztę owoców kroimy w plastry i nabijamy naprzemiennie na patyczek do szaszłyków. Wkładamy do wody. Wrzucamy listki mięty i kostki lodu. Smacznego

Moje Kuchenne Rewelacje
Szarlotka piernikowa z jabłkami 187

łyżeczka sody oczyszczonej Masa orzechowa: 200g orzechów 100g masła ⅓   szklanki cukru Masa budyniowa: 400ml mleka 1 budyń śmietankowy 1 biała czekolada Warstwa jabłkowa: 8 jabłek (reneta) ½ szklanki wody Sok z ½ cytryny 5 łyżeczek cukru 2 galaretki agrestowe Sposób przygotowania Ciasto: Mąkę przesiewamy, mieszamy z sodą. Robimy wgłębienie i dodajemy posiekane masło oraz pozostałe składniki. Wyrabiamy najpierw nożem, a następnie(...)krem rozsmarowujemy cienką warstwą na dwóch blatach (tych bez orzechów). Warstwa jabłkowa: Jabłka obieramy ze skórek i gniazd nasiennych. Kroimy w kostkę i mieszamy delikatnie z sokiem z cytryny. Podlewamy odrobiną wody, dodajemy cukier i stawiamy na małym ogniu aby je lekko rozdusić. Gdy zaczną „pyrkać” zestawiamy z ognia i wsypujemy galaretki. Jabłka pozostawiamy w zimnie do lekkiego stężenia

Kuchnia w czekoladzie
Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem, na święta, imprezy, hit! 108

łyżeczka, u mnie dziś aromat 1/2 szklanki oleju rzepakowego siekane orzechy do ozdoby, u mnie prażone orzechy laskowe HELIO lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka zimnej wody (zamiennie 3 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki wody) PRZYGOTOWANIE: W misce mieszam przesianą mąkę z suchymi składnikami. Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną do połączenia, wlewam

Zasmakuj Kuchni
Tort z kremem z białej czekolady i frużeliną malinową 270

cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 2 łyżkach wody W garnuszku wymieszać maliny z cukrem, podgrzewać na wolnym ogniu do czasu aż cukier się rozpuści. Dodać cytrynę i wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę zalać niewielką ilością wody i odstawić do napęcznienia.Po tym czasie podgrzać ją do rozpuszczenia. Rozpuszczoną żelatynę powoli wmieszać do owoców

Domowa cukiernia Ewy
Smoothie z jarmużu, banana i jabłka 122

cytryny syrop klonowy lub miód (opcjonalnie) Przygotowanie: Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i wrzucić do kielicha blendera. Dodać obranego banana, jarmuż (grubsze łodyżki można oderwać), sok z cytryny i wodę mineralną. Dokładnie zmiksować do uzyskania gładkiej konsystencji. Opcjonalnie dosłodzić syropem klonowym lub miodem. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Oryginalny smak
LEMONIADA BRZOSKWINIOWA Z MELISĄ 129

orzeźwiająca lemoniada brzoskwiniowa - na upały rewelacyjna. Domową lemoniadę możemy również przygotować dla gości,gdyż jest idealnym napojem podczas przyjęcia w ogrodzie. Składniki:   1 kg brzoskwiń 4 szklanki wody 1 cytryna 3-4 łyżki cukru kilka liści melisy  Brzoskwinie umyć,pozbawić pestek.Dwa owoce odłożyć do dekoracji,resztę pokroić w kostkę,wrzucić do garnka.Dodać wodę i cukier - gotować

Niespełnione zdolności kulinarne
Cytrynówka na bimbrze 519

Składniki: 1 litr bimbru 6 dużych cytryn 500 ml wody 3 szklanki cukru Sposób wykonania: Cytryny dokładnie myjemy a następnie bardzo cienko obieramy (skórki powinny mieć jak najmniej białej otoczki). Wrzucamy do garnka lub dużego słoja i zalewamy bimbrem. Odstawiamy na 24 godziny. Z cytryn wyciskamy sok. Do soku dodajemy wodę oraz cukier. Zagotowujemy i podgrzewamy do momentu aż cukier

Qchnia po prostu
szybkowar-czereśniowy dżemik... 199

Składniki: czereśnie 3 kg, cukier 3 szklanki, sok z cytryny 3 łyżki, woda 3 szklanki, żelfix 1 opakowanie/3:1 twarde, świeże czereśnie wypestkować w maszynce do pestkowania-drylownica lub ręcznie o opłukać w zimnej wodzie wsypać do szybkowara, wlać wodę, sok z cytryny, cukier, zamknąć szybkowar i od chwili zasyczenia pary gotowa ć na średnim ogniu 10 minut, szybkowar otworzyć

W Mojej Kuchni Lubię
Czekoladowy torcik z mascarpone i truskawkami 193

łyżki cukru Dodatkowo : świeże truskawki Składniki do nasączenia biszkoptu: pół szklanki wody sok z połówki cytryny 6 łyżek rumu WYKONANIE KOŃCOWE Biszkopt po przecięciu na pół nasączamy wodą zmieszaną z cytryną i rumem. Na biszkopt kładziemy gęsto truskawki, przecięte na pół. Na truskawki wykładamy krem mascarpone i dociskamy kolejnym biszkoptem. Na wierzch smarujemy całe ciasto kremem mascarpone i dekorujemy dużą

Kocham Czekoladę
Tarta cytrynowa z pianką bezową 139

bezowa. Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 łyżki cukru pudru 150 g masła 1 żółtko Krem: 1 łyżka mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki cukru 0,5 szklanki wody 2 cytryny 3 żółtka 3 łyżki masła Piana: 4 białka 3/4 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka octu Mąkę, cukier, masło i żółtko zagniatamy na ciasto. Wstawiamy(...)lodówki na 30 minut. Rozwałkowujemy, wykładamy ciastem foremkę i wkładamy do nagrzanego do 200*C piekarnika. Pieczemy na złoto przez około 15 minut. Ścieramy skórkę z cytryn, wyciskamy sok. Do garnka wlewamy wodę, sok cytrynowy, skórkę cytrynową, 3 żółtka oraz mąkę ziemniaczaną. Podgrzewamy krem ciągle mieszając, gdy zgęstnieje i będzie gorący ściągamy garnek z ognia. Dodajemy masło i mieszamy. Gotowym

Gotowanie i blogowanie
Lemoniada truskawkowo-arbuzowa 105

ochoty wchodzić do kuchni. No chyba, że po kolejną szklankę orzeźwiającego napoju :) Szybka, smaczna i gasząca pragnienie lemoniada, polecam! 1,5 l wody niegazowanej 1,5 l wody lekko gazowanej cytryna plaster arbuza 0/5 szklanki truskawek mięta lód Owoce myjemy, skórkę z cytryny i arbuza sparzamy. Pół cytryny wyciskamy do wody i dodajemy lód. Drugą połowę kroimy w plasterki, arbuza

Mienta blog
Na całej połaci śnieg. A na deser quinoa z persymoną. 157

łyżeczka soku z cytryny 1/2 łyżeczki żelatyny Owoce persymony przekroić na pół i wydrążyć z nich miąższ. Przełożyć do blendera i zmiksować. Doprawić do smaku miodem, sokiem z cytryny i wodą z pomarańczy. Pół łyżeczki żelatyny rozpuścić w łyżce zimnej wody i odstawić aż napęcznieje. Następnie lekko podgrzać, by się rozpuściła i energicznie połączyć ze zmiksowanymi owocami. Wstawić do lodówki

KUCHARNIA
Kotlety mielone z wołowiny i szynki 148

warzywa ugotowane na parze, dodaję do sałatek, maczam w nim świeże ogórki, marchewki…  Składniki: - ok. 130 ml gęstego jogurtu naturalnego - 2-3 ząbki czosnku - łyżka soku z cytryny - łyżka zimnej wody - łyżka oliwy z oliwek - świeża bazylia (lub inne zioła, mogą być też suszone) - sól i pieprz do smaku Wykonanie: 1. Starty czosnek, jogurt i posiekane zioła umieścić(...)miseczce lub sosjerce. Dokładnie wymieszać. 2. Dodać wodę, sok z cytryny i jako ostatnią – oliwę z oliwek. Ponownie wymieszać. 3. Doprawić solą i pieprzem. Smacznego

w mojej kuchni
PIERNIK BAKALIOWY Z POWIDŁAMI ( szybki! ) 412

oczywiście można przygotować samemu w domu!Potrzebujemy :LUKIER:* sok z cytryny – 3 łyżki* ciepła woda – 2 łyżki* cukier puder – ok. 200 gSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Sok z cytryny mieszamy z wodą.Dodajemy cukier puder i dokładnie rozcieramy.Polewamy natychmiast!Więcej pomysłów na słodkie smakołyki znajdziecie na stronie KASIZapraszam

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania