woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:53/1096)

Rolada czekoladowo-orzechowa 111

łyżka cukru pudru krem orzechowy 250 g mielonych orzechów włoskich 1 szklanka mleka 3/4 szklanki cukru 1 cukier wanilinowy 1 kostka margaryny palmy 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody Wykonanie: Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę dodajemy żółtka. Do ubitej masy jajecznej dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem, wlewamy olej delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy(...)papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 20 minut. Po upieczeniu ciasto wykładamy na ściereczkę, zwijamy w rulon, zostawiamy do przestygnięcia. Mieszamy sok z cytryny razem z wodą. Rozwijamy przestudzone ciasto nasączyć ponczem cytrynowym. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone, kakao i startom na tarce czekoladę. Delikatnie rozsmarować krem  na nasączonym cieście, zostawiamy

kgwjanczewo
BISZKOPTOWY ŚMIETANOWIEC 180

pieczenia,nie miksujemy,tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut wtemp.170*C.Po upieczeniu biszkpt studzimy i przekrajamy na 2 czesci.Nasaczamy spodni placek przegptowana woda z cytryna i cukrem.1 galaretkę rozpuszczamy w2 szkl.wrzatku,studzimy,gdy stezeje kroimy wkosteczkę.Smiatany ubijamy na sztywno.dodajemy 3 kolejne galaretki wystudzone rozrobione w 3 szkl wody.Miksujemy zubita smietana,na kilka minut

Z Majeczką w kuchni
Babka na Białkach 162

łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier wanilinowy otarta skórka z 1 cytryny sok z 1 cytryny sól Lukier: 150 g cukru pudru 1-2 łyżki soku z cytryny gorąca woda Wykonanie: Nagrzałam piekarnik do 170 - 180 stopni (można termoobieg 160 - 165 stopni). Do białek wsypałam szczyptę soli i ubiłam na sztywną pianę, do której stopniowo wsypywałam cukier i miksowałam(...)formie. Po tym czasie wyjmujemy ją i studzimy na kratce. Wystudzoną albo posypujemy cukrem pudrem albo lukrujemy. Ja polukrowałam (cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny i 2-3 łyżkami gorącej wody). SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Masa cukrowa 195

brudzące. Oryginalny przepis pochodzi  stąd.   350 gram cukru pudru. 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 płaska łyżka żelatyny 30 ml wody  1 łyżka soku z cytryny Żelatynę namoczyć w wodzie. Cukier wymieszać z mąką. Napęczniałą żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej i dodać do cukru pudru raz z sokiem z cytryny. Zagnieść i wyrobić na jednolitą masę. Powinna być

Czerwony Gupik
Napój z kwiatów czarnego bzu i rabarbaru 98

Składniki: (1,5 litra napoju) 10 baldachimów kwiatów czarnego bzu 1,5 litra wody sok z 1/2 cytryny skórka otarta z 1/2 cytryny 140 g. czerwonych łodyg rabarbaru 4-5 łyżek miodu (np. wielokwiatowego) Kwiaty czarnego bzu zrywaj najlepiej rano, zaraz po tym, jak odparuje rosa. Baldachy powinny być w pełni rozwinięte, bez mszyc i zanieczyszczeń. Szukaj takich krzaków(...)które nie rosną w pobliżu ruchliwych dróg. Po zerwaniu baldachów odcinaj kwiaty nożyczkami, grubsze łodyżki odrzuć. Kwiaty zalej 1 litrem wody, dodaj skórkę z cytryny. Garnek postaw na ogniu i doprowadź wodę do zagotowania. Zaraz po zagotowaniu zestaw z ognia i odstaw do całkowitego wystudzenia. Łodygi rabarbaru potnij na mniejsze kawałki, zalej je 0,5 l. wody i postaw

Delicious Place
Kokosowy biszkopt z bitą śmietaną, truskawkami i galaretką. 169

żółtka od białek) - 3/4 szkl. cukru - 4 łyżki wody - 3/4 szkl. mąki pszennej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - 1/2 szkl. wiórków kokosowych Dodatkowo: - 1/2 szkl. przegotowanej wody, do której wyciskamy pół niedużej cytryny - duże opakowanie śmietany 30% (ok. 400g) - 1 opakowanie galaretki poziomkowej lub truskawkowej (lub dwa jeśli chcesz, żeby warstwa była grubsza niż na zamieszczonym zdjęciu) - truskawki (można oczywiście(...)indywidualna).  7. Kiedy ciasto wystygnie wyciągnij je z blaszki i zdejmij papier do pieczenia, następnie z powrotem włóż do blaszki. Łyżeczką rozprowadź równomiernie po całej powierzchni ciasta wodę z cytryną. Jeśli nie nasączysz ciasta będzie suche.  8. Rozprowadź równomiernie bitą śmietanę na całej powierzchni biszkoptu. Ułóż pokrojone na pół truskawki lub inne owoce. Na wierzch wylej galaretkę

Kraina Tysiąca Smaków
Przepis Karoliny na kotlety z czerwonej soczewicy z kaszą jaglaną 112

soli 1/2 łyżeczka pieprzu pęczek szczypiorku pęczek pietruszki Składniki na sos z tahini i zieloną pietruszką: 1/2 szklanki pasty tahini 2 i 1/2 Łyżki soku z cytryny 1 łyżka octu jabłkowego 2 łyżki wody pół pęczka pietruszki zielonej 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę 180g jogurtu typu greckiego szczypta pieprzu i soli Przygotowanie: Kaszę zalewam 2 szklankami wody i gotuję(...)wyjmuję z piekarnika i daję kotlecikom kilka minut na przestygnięcie. Gorące mogłyby się rozpadać :) Kotleciki możemy również obtoczyć w bułce tartej i usmażyć. Przygotowuję sos: Tahini, sok z cytryny, ocet, wodę i pognieciony ząbek czosnku oraz pietruszkę miksuję w blenderze na gładką zieloną masę. Dodaję jogurt, sól pieprz i mieszam. Odstawiam do lodówki do momentu podania Za przepis i zdjęcia

Kurnikowo
Wytrawna włoska crostata 187

łyżki zimnej margaryny,1/2 łyżeczki soli,łyżeczka soku z cytryny,3 łyżki zimnej wody. Mąkę przesiać, dodać sól, zimne masło i serek mascarpone. Posiekać nożem. Dodać sok z cytryny oraz zimną wodę. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię i włożyć na 20minut do lodówki.  Następnie rozwałkować i wylepić dno formy np. na pizzę, zostawiając odrobinę ciasto zwisającego

Z miłości do słodkości
Amerykany 148

łyżek na jedno ciastko) w bardzo dużych odstępach (fot.2), ponieważ ciastka mocno wyrastają. Piec przez około 15 minut w temperaturze 180ºC. Studzić na kratce. Z cukru pudru, wody i soku z cytryny przygotować lukier. Jego gęstość można dowolnie regulować dosypując pudru lub dolewając wody. Tak przygotowanym lukrem posmarować ciastka od płaskiej strony

Świat Ciasta
Orzechowe rustykalne serca 122

posiekanych orzechów włoskich 1 duże jajko 1 kopiasta łyżka przyprawy do piernika (polecam domowej ) 1 łyżeczka sody oczyszczonej Lukier: 1 szkl. cukru pudru 2-3 łyżki wody/ soku z cytryny Dodatkowo: 40 połówek orzechów włoskich     Przygotowanie:   Ciasto: Miód oraz cukier podgrzać do rozpuszczenia się cukru. Ostudzić. Zmielone orzechy wymieszać z przesianą mąką, przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną(...)minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce. Po upieczeniu są miękkie, ale jeśli stwardnieją, należy umieścić je na kilka dni w puszce. Lukier: Cukier puder przesiać, dodać wodę/ sok z cytryny i utrzeć. Ostudzone pierniczki udekorować lukrem i połówkami orzechów. Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Tort czekoladowy 123

mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej KREM: 400g czekolady (200g mlecznej i 200g gorzkiej) 400ml kremówki 250g mascarpone DODATKOWO: słoiczek konfitury czereśniowej sok z jednej cytryny 200ml gorącej wody 4 łyżki cukru 3 łyżki rumu wiśnie lub czereśnie z kompotu do dekoracji cukrowe kwiatuszki i literki do dekoracji Przygotowanie: BISZKOPT: Białka oddzielić od żółtek, białka ubić(...)czekoladę, rozpuścić. Wystudzić i umieścić w lodówce na całą noc. Na drugi dzień krem dokładnie zmiksować na puszysto, dodawać po trochu mascarpone (w temp. pokojowej). PONCZ: Sok z cytryny, cukier, gorącą wodę i rum wymieszać. Przestudzić. SKŁADANIE TORTU: Na paterę wyłożyć pierwszy blat biszkoptu (najlepiej ten z samej góry), naponczować, posmarować najpierw konfiturą, następnie kremem. Przykryć kolejnym blatem biszkoptu, powtórzyć

Cakes By Kejt
Niemieckie pierniczki Lebkuchen 120

łyżeczki miód, 200ml soda oczyszczona, 1/2 łyżeczki proszek do pieczenia, 1 łyżeczka masło, 85g skórka pomarańczowa kandyzowana, 1/2 szkl Składniki na lukier cukier puder, 150g sok z cytryny, 3 łyżki woda gorąca, 2 łyżki Przygotowanie W garnuszku rozpuszczamy masło wraz z miodem, odstawiamy do wystudzenia. Miodu ma być 200 ml, a nie 200gram. W misce mieszamy mąkę, proszek, sodę, przyprawę(...)bardzo dobrze się formuje. Nie podsypujemy mąką podczas formowania kulek. Pieczemy pierniczki przez 15 minut w temperaturze 170st. Studzimy na kratce. Cukier puder mieszamy z sokiem z cytryny i gorącą wodą, lukrujemy pierniczki, pozostawiamy do zastygnięcia

Gotowanie moimi oczami
Nalewka z kwiatów czarnego bzu, zrób już dzisiaj 149

Potem delikatnie odcinamy kwiatki od łodyżki. A tu już czas na przepis :)    Nalewka z kwiatów czarnego bzu 20-30 kwiatów czarnego bzu ( baldachów )  2 cytryny  1 litr wody  1 kg cukru  słój wyparzony wrzątekiem    Cytryny należy umyć i wypłukać w gorącej wodzieWodę wlewamy do garnka dodajemy cukier i gotujemy syrop

Kuchnia na wzgórzu
Makowa panienka 182

mleka, 4 żółtka, 120 g cukru, 15 g cukru waniliowego, 40 g mąki ziemniaczanej, 2 starte skórki z cytryny, 200 g masła, dodatkowo: sok z 2 cytryn, 80 ml wody, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżek dżemu z czarnej porzeczki. Przygotowanie:  Biszkopt: Białka ubijamy na sztywną pianę z solą. Stopniowo podczas ubijania dodajemy cukier. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Na koniec(...)odstawiamy do ostudzenia (nie mieszamy). Następnie ucieramy miękkie masło i dodajemy partiami ostudzony budyń. Na koniec dodajemy starte skórki z cytryny. Ostudzony biszkopt przekrawamy na pół. Sok z cytryny mieszamy z wodą i cukrem i takim ponczem nasączamy dwa biszkopty. Na pierwszy biszkopt nakładamy dżem porzeczkowy i 2/3 kremu i rozsmarowujemy. Układamy drugi nasączony biszkopt i pozostały krem. Ciasto posypujemy

Aga w kuchni
lekki tort z malinami (z motywem Kucyków Pony ) 147

pieczenia 4 łyżki oleju 4 łyżki zimnej wody na nadzienie: 600 ml kremówki 2 opakowania śnieżki szklanka malin 300 g dżemu z owoców leśnych sok z cytryny 1/2 szklanki przegotowanej wody do dekoracji: opłatek 500 ml śmietanki kremówki różowy barwnik zagęstnik do śmietany (śnieżka lub śmietan-fix) perełki cukrowe Upiec biszkopt, najlepiej zrobić to dzień przed przekładaniem tortu.  Białka(...)olej i wodę, wszystko razem delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w 175*. Przekroić na trzy blaty. Sok z cytryny wymieszać z woda i naponczować biszkopty. Dolny i środkowy posmarować dżemem. Kremówkę ubić ze śnieżkami i  podzielić na dwie części, wmieszać do niej maliny. Biszkopty przekładać śmietaną.  Pozostałą śmietanę

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia