woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:47/1096)

Pączki Amerykańskie z marcepanem 230

drożdży • 80 g cukru • 50 g masła • 3 jajka • 1 szkl mleka • 50 g surowej masy marcepanowej • szczypta soli lukier • 3/4 szklanki cukru pudru • sok z 1/2 cytryny lub 2 łyżki rumu • woda Sposób przygotowania 1. Drożdże rozmieszać z odrobiną cukru dolać kilka łyżek mleka i troszkę mąki, zrobić zaczyn.Resztę mąki dać do miski. 2. Miękkie mało utrzeć(...)oleju nagranym do 170 stopni. Pączki obracać pod czas smażenia,odsączyć na papierowym ręczniku i polukrować  przygotowanym lukrem  Lukier Cukier puder wymieszać z sokiem z cytryny i wodą lub alkoholem i wodą

W królestwie smaków Beaty
Lemoniada truskawkowa 176

wody dziennie. Dlatego aby sobie z tym jakoś radzić, ja praktykuje picie lemoniad lub jak kto woli - wód smakowych, które nie zawierają w swoim składzie żadnych zbędnych konserwantów, ponieważ przygotowuje je w domu. Moim, jak na razie, ulubionym smakiem jest połączenie cytryny, mięty i truskawek. Jak dla mnie strzał w 10! Jeżeli macie potrzebne składniki, to koniecznie zróbcie sobie podwójną(...)szklanki wsypujemy cukier i wrzucamy dwa plasterki cytryny - najlepiej z początku i końca owocu bo są najbrzydsze i nam się nie przydadzą. Rozgniatamy tak aby cytryna puściła sok. Mieszamy razem z cukrem, zalewamy wodą do wysokości cukru. Mieszamy - wyjmujemy rozgniecione plasterki i dodajemy resztę cytryny. Truskawki myjemy, odrywamy szypułki i kroimy na plasterki, dodajemy do lemoniady. Listki mięty myjemy

Słodkie Przyjemności
Bananowe muffinki z szafranem 196

muffinek i wlewać do nich ciasto do ¾ wysokości (fot.4).Piec około 12-15 minut w temperaturze 200ºC. Wyjąć, przestudzić i polać lukrem, przygotowanym z cukru pudru, soku z cytryny i wody.Źródło: smacznemuffiny.blox.pl

Świat Ciasta
Cytryna do herbaty w korzennym syropie 193

słodki posmak cukru, wtedy są najpyszniejsze! W moim słoiczku zostały dwa ostatnie plasterki...kto pierwszy, ten lepszy! Korzenne cytrynki w syropie na 1 słoiczek 300ml Potrzebujesz: 1 cytrynę 150ml wody 4 łyżki brązowego cukru demerara 1cm świeżego imbiru 1 gwiazdkę anyżu gwiaździstego 2 szczypty cynamonu Sposób przyrządzenia: 1. Cytrynę sparz wrzątkiem i dokładnie wyszoruj skórkę. 2. Odkrój końcówki i pokrój(...)owoc w pół plastry. 3. Imbir pokrój w plasterki. 4. Zagotuj wodę z cukrem. 5. Do wyparzonego słoika włóż plasterki cytryny naprzemiennie z imbirem, dodaj anyż i cynamon. 6. Całość zalej bardzo gorącym syropem cukrowym. 7. Słoiczek szczelnie zakręć i odstaw do góry dnem do ostygnięcia. 8. Można pasteryzować. Smacznego! Lemons in spicy syrup for tea one 300ml jar Ingredients

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Torcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych 170

adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Torcik Arbuzowy Bez Pieczenia na Serkach Homogenizowanych Składniki: Spód: około 110g podłużnych biszkoptów około 60-80ml cytrynówki lub wiśniówki, malinówki lub delikatnie posłodzonej wody z sokiem z cytryny Krem: 17g żelatyny 170ml wody 600g waniliowego serka homogenizowanego 2 łyżeczki cukru pudru 250ml schłodzonej śmietanki kremówki 36% 500g pokrojonego arbuza bez pestek 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Wierzch(...)średnicy 21cm lub 22cm wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Brzeg blaszki wyłożyłam jeszcze folią rantową (jeśli nie mamy pomijamy). Biszkopty ułożyć na dnie blaszki i nasączyć wodą z sokiem z cytryny lub alkoholem. 3. Następnie podgrzewać, mieszając, aż żelatyna się rozpuści (nie gotować!!, podgrzewać przez około 60 sekund). Zdjąć z ognia i odstawić. 4. Śmietankę ubić z cukrem pudrem

Mała Cukierenka
Drożdżowe babeczki cytrynowe 248

waniliowego (lub zwykłego) 2 żółtka 10g drożdży skórka otarta z cytryny 1-2 łyżki soku z cytryny szczypta soli LUKIER 100g cukru pudru 1 łyżka gorącej wody 1-2 łyżki soku z cytryny Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru, dodać lekko podgrzane mleko (ma być letnie) oraz 2 łyżki mąki, wszystko(...)łyżką gorącej wody i z 1-2 łyżkami soku z cytryny - gotowym lukrem polać babeczki - jeśli lukier jest zbyt rzadki, dodać cukier puder, jeśli zbyt gęsty - odrobinę wody lub soku z cytryny - udekorowane babeczki pozostawić do zastygnięcia lukru, przechowywać pod przykryciem - babeczki najlepsze są 1-2 dnia, później wystarczy podgrzać je - przez kilka sekund w kuchence mikrofalowej lub krótko

Smakołyki Bereniki
Rogale marcińskie 264

pomarańczowej Gold Pack 3 łyżki kwaśnej śmietany 2 białka 4 podłużne biszkopty Dodatkowo: 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka 1 szk cukru pudru + 1 łyżka soku z cytryny + ciepła woda      Z ½ szklanki ciepłego mleka 1 łyżki cukru i drożdży przygotować rozczyn,  wymieszać i odstawić na około 15 minut do wyrośnięcia (w ciepłe miejsce). Żółtka(...)gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody). Udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałów

Ala piecze i gotuje
Rogale marcińskie 181

podłużne biszkopty, pokruszone na okruszki albo kawałek suchej chałki Dodatkowo: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania rogali 1 szklanka cukru pudru + 1 łyżeczka soku z cytryny + gorąca woda (na lukier) posiekane orzeszki lub migdały do posypania Ciasto: Przygotować rozczyn: do ½ szkl. ciepłego mleka dodać 1 łyżkę cukru i drożdże, dobrze wymieszać i odstawić na około 15 minut(...)gorącego piekarnika i piec około 20 minut, aż się ładnie zarumienią. Wyjąć na kratkę i jeszcze lekko ciepłe polukrować (cukier puder utrzeć z 1 łyżeczką soku z cytryny i niewielką ilością ciepłej wody), posypać posiekanymi orzechami lub migdałami

Moje domowe kucharzenie
Czereśniowa zupa 305

świeżych owoców. Czereśniowa zupa swoim pięknym, głębokim kolorem z pewnością skusi i dostarczy niezbędnych witamin. Składniki: 1kg czereśni 3 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki cukru sok z 1/2 cytryny 800ml wody 200 ml słodkiego wina szczypta cynamonu Wykonanie: 1. Czereśnie umyć, osuszyć i usunąć pestki. Do garnka wlać 700 ml wody, dodać wino i gotować aż część odparuje. Następnie dodać(...)cukier i czereśnie gotować około 10 minut. Z naczynia wyjąć połowę czereśni, resztę zmiksować, doprawić sokiem z cytryny, szczyptą cynamonu i wlać resztę wody wymieszanej z mąką ziemniaczanej. Gotować do zgęstnienia i ponownie włożyć odłożone czereśnie. Całość dokładnie wymieszać. 2. Gotową zupę podawać z makaronem i udekorować listkiem mięty

Szalona Kuchnia Eweliny
Większa sprawa - tort 180

nieco stężeje.Kremówkę ubić na sztywno. Dodać do masy, wymieszać na gładko.Biszkopt przeciąć na trzy części, ściąć ewentualną górkę.Pierwszy blat położyć na talerzu, skropić sokiem z cytryny wymieszanym z wodą. WYłożyć 1/2 kremu, przykryć drugim blatem, docisnąć. Ciasto nasączyć, wyłożyć resztę kremu, przycisnąć trzecim blatem. Wstawić do lodówki na 2-3 godziny, aż krem stężeje i wszytsko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Śmietanowiec z rabarbarem 191

uzyskać) sok z połowy cytryny 2 łyżeczki żelatyny 0,5 szklanki wody łyżka cukru waniliowego Rabarbar kroimy w kawałki.Układamy w naczyniu żaroodpornym,zasypujemy cukrami,wyciskamy sok z cytryny,zalewamy wodą,mieszamy i wkładamy do piekarnika na ok.30 minut(najlepiej aż rabarbar się upiecze i będzie się rozpadał).Żelatynę zalewamy niewielką ilością wody(tylko do przykrycia) i odstawiamy do napęcznienia

Anielskie wypieki
Tarta z truskawkami i ricottą. 106

żółtko – 2 łyżki zimnej wody Nadzienie: – 250 g serka ricotta – 250 serka mascarpone – 1 łyżeczka esencji z wanilii – 200 g świeżych truskawek – 3 łyżki erytrytolu – 1 galaretka truskawkowa – ¾ szklanki gorącej wody – 1 limonka – 4 łyżki wody Mąkę wsypujemy do miski i dodajemy masło, żółtko, wodę, erytrytol i proszek do pieczenia(...)lodówki na 30 minut. Następnie pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 30 minut. Gdy ciasto się upiecze odstawiamy do ostygnięcia i nasączamy je delikatnie połączoną wodą z cytryną. Galaretkę rozrabiamy w gorącej wodzie i odstawiamy by lekko stężała. Serek ricotta i mascarpone umieszczamy w misce i łączymy za pomocą miksera. Dodajemy erytrytol i wanilię. Kontynuujemy miksowanie. Gotowy krem

Zdrowy Styl Joanny
Pijcie wodę bo zdrowia Wam doda! 217

najlepiej tym co tracimy… a nie tracimy przecież soków, czy kompotów :)  Zresztą te nie Swoje własne, nie żadne sklepowe z toną cukru. Wodę z ogórkiem, miętą, truskawką, cytryną byle wodę. Moim faworytem w tym roku była ogórkowa woda smakowa, rok temu zapijałam się truskawkową woda smakową, a za rok chyba królować będzie z malinami :)   Wystarczy jakiś fajny dzbanek

Kolizje Smaków
Ciasto ananasowe 295

jeszcze przez 15 minut w piekarniku, przy uchylonych drzwiczkach. Biszkopt nasączyć sokiem który ociekł z ananasów. Jeśli jest go za mało można użyć wody zmieszanej z cukrem i cytryną (pół szklanki wody, pół łyżeczki cukru, kilka kropel cytryny). Na biszkopcie rozprowadzić krem ananasowy. Całość przykryć ostudzonym plackiem kokosowym. Ciasto wstawić do lodówki. Najlepiej smakuje po kilku godzinach

Bullio
Prosty przepis na pierniczki 182

Szybciej zmiękną, jak wsadzicie do pojemnika z pierniczkami kawałek jabłka, lub przeniesiecie otwarty pojemnik do wilgotnego pomieszczenia. Jak zrobić lukier? Składniki: szklanka cukru pudru 2 łyżki gorącej wody łyżka soku z cytryny lub pomarańczy. Cukier zalewamy wodą i sokiem z cytryny lub pomarańczy oraz rozcieramy na gładką pastę. Jak będzie za gęste to dodajemy soku, jak za rzadkie to cukier

ladykitchen
Baklava 305

posiekanych orzechów 70 g posiekanych migdałów 50 g drobno posiekanych pistacji 1,5 szklanki cukru 1/2 szklanki roztopionego masła 1/2 szklanki oleju 1/2 łyżeczki cynamonu 1 sok z cytryny 1 szklanka wody 1/2 szklanki miodu AmpedSense.OptimizeAdSpot('1L'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1C'); AmpedSense.OptimizeAdSpot('1R');   Sposób przygotowania: Na początku należy przygotować syrop, ponieważ musi mocno wystygnąć. Do garnka z wodą dodajemy cukier

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Rożki z ciasta francuskiego z jeżynami 213

Rożki robi się ekspresowo i są bardzo smaczne :) Zainspirowały mnie te tutaj ( clik ). Polecam, bo są naprawdę super :) Składniki: 1 płat ciasta francuskiego jeżyny cukier jajko Lukier: woda cukier puder sok z cytryny Na blacie rozkładam ciasto, które dzielę (albo na 6 części, albo na 12, wtedy rożki wyjdą mniejsze) na 12 kwadratów. Na koniec każdego nakładam po kilka jeżyn(...)papierem do pieczenia. Wierzch smaruję jajkiem. Piekę w 200 stopniach około 30 minut.  Jeszcze ciepłe, lub ostudzone rożki można polukrować. Do miseczki dajemy cukier, troszkę soku z cytryny i wodę (ja dawałam na oko). Mieszamy

kruche babeczki
Smoothie z ananasem, melonem i bananem 199

głodem i to na długi czas ;) Składniki: pół melona pół ananasa banan woda mineralna sok z połówki cytryny  Owoce obieramy i  blendujemy wraz z sokiem z cytryny. Dodajemy wodę, ilość zależy od tego jaką konsystencję koktajlu chcecie uzyskać :) Gotowe

Czerwona Porzeczka
Babcina szarlotka - najlepsza 741

ciasta powinien być zarumieniony. Upieczone ciasto przestudzić, wyjąć z blaszki i polukrować lub posypać cukrem pudrem.   Dodatkowo:  cukier puder (około 2 szklanki); odrobina gorącej przegotowanej wody lub sok z cytryny; Wykonanie: Cukier puder i wodę (lub sok z cytryny) wymieszać dobrze mikserem na gładką polewę. Gotowym lukrem pomalować wierzch ciasta

In my kitchen
Mus jabłkowy 171

Czas przygotowania: 1 godz Ilość porcji: 3 słoiki Składniki: 3 kg jabłek ( po obraniu i wydrążeniu wychodzi około 2, 4 kg) 2 łyżki cukru Kilka kropli soku z cytryny ½ szklanki wody Opcjonalnie:* 1 łyżeczka cynamonu 1 kora cynamonu  *my go uwielbiamy w połączeniu z jabłkami dlatego dodajemy od razu przy przyrządzaniu musu. Jabłka nabierają wówczas bardzo fajnego, ciepłego smaku(...)Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki i wydrążamy. Następnie kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę, cukier i sok z cytryny. Jeśli zdecydowaliśmy się na dodatek cynamonu również go wrzucamy. Całość gotujemy około 40 minut do godziny. Jabłka powinny być bardzo miękkie, ale zachować swoją konsystencje kostki. Na tym etapie możemy postąpić dwojako: albo blenderujemy jabłka na gładki

Kolizje Smaków