mineralnej - gazowanej lub niegazowanej, wg. własnych preferencji 250g truskawek sok z 1/2 cytryny kilka plastrów cytryny 1-2 łyżeczki miodu lipowego Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na połówki. Cytrynę wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Z połówki cytryny wykroić kilka plastrów. Resztę odłożyć do późniejszego wyciśnięcia soku. Truskawki i plastry cytryny wrzucić do dzbanka. Zalać ciepłą wodą - dzięki(...)ciepłej wodzie owoce bardziej puszczą sok i uzyska się intensywniejszy smak lemoniady . Odstawić do schłodzenia. Wycisnąć sok z pozostałej połówki cytryny i przelać do dzbanka. Dodać miód . Dolać litr wody mineralnej. Wymieszać. Dzbanek schłodzić przez kilka 2-3 godziny w lodówce - można też zostawić na noc . Lemoniadę serwować z kostkami lodu. TRUSKAWKOWO KUCHARZYLI RÓWNIEŻ: CZARNA OD KUCHNI - Maślane
Grunt to przepis!serowa: 450 g sera Mój ulubiony 1 szklanka śmietany 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 25 ml likieru wiśniowego 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: wiśnie z likieru sok z cytryny+przegotowana woda Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem. Masło rozpuścić na patelni(...)żelatynę i likier wiśniowy, wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopt makowy przekroić na pół. Jeśli jest suchy, nasączyć ponczem z wody i soku z cytryny. Połowę masy przełożyć na blat i rozsmarować. Przykryć kolejnym blatem i pozostałą masą. Udekorować wiśniami i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
Gosia gotujeliściach - pęczek natki pietruszki - 1 pomarańcza - szklanka wody - sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: - pomarańczę obierz, włóż do pojemnika wraz ze szpinakiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny - dolej wodę - całość blenduj, aż do uzyskania jednolitego koktajlu. SMACZNEGO
MintTastewody (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru brązowego (ja użyłam stewii) szczypta soli, kurkumy 3 łyżki nasion chia. Sposób przygotowania Cytryny myjemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy wodę, mleczko kokosowe, cukier, przyprawy. Blendujemy. Próbujemy jeśli trzeba dodajemy cukru/soku z cytryny. Dodajemy nasiona chia, mieszamy. Przekładamy do kubków/szklanek. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/lemon-curd-nasionami-chia/
Mieszam w Garnkuchwilę zajrzy do nas więcej słońca - warto zadbać o formę i samopoczucie. Baby steps, jak mówią, zaprowadzą Cię do celu, już po kilku dniach poczujecie się lekko ;). Woda z cytryną to mój numer jeden, jeśli chodzi o oczyszczanie organizmu z zimowych zaległości. Zazwyczaj wrzucam do dzbanka cytrynę lub limonkę, zalewam wodą i wstawiam do lodówki - a później uzupełniam dzbanek
Spektrum Smakułyżek oleju rzepakowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: - 500ml śmietanki 30% - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki żelatyny spożywczej + 2 łyżki gorącej wody poncz: - sok z cytryny - przegotowana woda - konfitura z truskawek dodatki: - konfitura truskawkowa - kolorowe perełki cukrowe do ozdoby (różowe i perłowe) - 3 świeże truskawki - margaryna i mąka do wysmarowania blachy Forma: tortownica o średnicy 22cm
Kuchnia co dniacytryn) 1 szklanka cukru 100 g masła Pianka: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 500 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru Poncz: 2 łyżki soku z cytryny pół szklanki wody łyżka cukru pudru Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie żółtka roztrzepujemy widelcem dodajemy ocet i proszek do pieczenia (nabierze objętości). Do ubitych białek dodajemy cukier oraz(...)żółtka i obie mąki. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 st. C przez ok 35 minut. Masa budyniowa Do garnka wlewamy szklankę wody, sok z cytryny oraz dodajemy cukier całość gotujemy. Budyń rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wlewamy do gotującego się soku i wody, mieszamy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: około 400 ml wody niegazowanej lub gazowanej sok z cytryny lub limonki kilka listków świeżej mięty kilka truskawek kilka plasterków cytryny można dodać również plasterki limonki miód lub cukier jeśli chcemy posłodzić (ja osobiście nie słodzę) kostki lodów Przygotowanie: Truskawki umyć(...)szypułkować, a następnie pokroić w plastry. Dodać listki mięty i delikatnie pougniatać widelcem - tak aby puściły trochę soku. Tak przygotowane truskawki z miętą przełożyć do szklanek, dodać plastry cytryny. Następnie do wody dodać sok z cytryny - wymieszać można ewentualnie posłodzić cukrem lub miodem do doprawienie napoju (według uznania). Następnie zalać owoce wyłożone do szklanek. Dodać listki mięty oraz kilka kostek
Ciastka - domowe słodkościdodaje ukojenia w gorące dni jak dobrze przygotowany napój! Ku ochłodzie! ;-) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - melisa marki Posti (2 torebeczki) - 120 ml wrzątku - 400 ml wody kokosowej - 6 plastrów cytryny - świeże czerwone chili - gałązki melisy, mięty - 8 dorodnych truskawek zamrożonych - kilka plastrów melona Melisę zaparz w 120 ml wrzątku. Napar(...)wystudź. Przelej do formy do lodu. Wstaw do zamrażarki na 3 godziny. Do wysokiego kieliszka, wrzuć po 2 zamrożone truskawki, po 4 kostki zamrożonej melisy, chili, kilka plasterków cytryny, zalej wodą kokosową. Udekoruj świeżymi ziołami i melonem. Podawaj od razu! UWAGA: CHŁODZI I ORZEŹWIA NA DŁUGO! ;-))) Buźka! Złap chwilę na letnie, ziołowe orzeźwienie! :-))) Na zdrowie! Przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNImasa waniliowa: 3 kubki duże, po 330 ml każdy, śmietany 30% cukier puder 2 łyżki żelatyny 4 kieliszki likieru waniliowego DALKOWSKI do nasączenia biszkoptu: 3/4 szklanki wody 3 łyżki cukru sok z cytryny do dekoracji: dowolne ulubione owoce Wykonanie: *Biszkopt: Oddzielamy żółtka od białek,ubijamy piane na sztywno.dodajemy po 1 żółtku,nadal ubijamy,dodajemy stopniowo cukier,miksujemy.Dodajemy po łyżce mąkę(...)tylko delikatnie mieszamy łyżka.Ciasto wylewamy do blaszki 24x35,pieczemy 25 minut w temp.170*C. Po upieczeniu biszkopt studzimy i przekrawamy na 2 części. Nasączamy spodni placek przegotowaną woda z cytryna i cukrem. *Masa: Śmietany ubijamy na sztywno z dodatkiem cukru pudru. Żelatynę zalewamy zimną wodą, kiedy napęcznieje, podgrzewamy ale nie zagotowujemy. Studzimy.Dodajemy przestudzoną żelatynę do ubitej śmietany. Odkładamy
Z Majeczką w kuchnimusli lub jogurcie. Butelka mieści dużo napoju, więc można ją również zabrać w góry, czy na rower. Oczywiście nie musicie ograniczać się tutaj do truskawek ;-) Można zrobić sobie wodę z kawałkami cytryny. Dzięki takiej mieszance można schudnąć parę kilo. Dobre na odchudzanie będzie również dodanie ananasa. Poza samymi owocami do wkładu można dodać również lodu. To zapewni nam orzeźwienie(...)kawałki, włożyć do środkowego pojemnika w bidonie. Środkowy pojemnik włożyć do bidona, zalać wodą, zakręcić i kilka razy wstrząsnąć. Zostawić na około 10 minut (można dłużej, będzie smaczniejsza). Woda smakowa cytrynowa: Cytrynę umyć, pokroić na mniejsze kawałki i włożyć do środkowego pojemnika w bidonie. Środkowy pojemnik włożyć do bidona, zalać wodą, zakręcić i kilka razy wstrząsnąć. Zostawić na około
Passions hobbies lifełyżki wody 10g oleju kokosowego trochę soku z cytryny szczypta sody oczyszczonej 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia cynamon, szczypta soli coś do posłodzenia Tofu rozgnieść widelcem z łyżką wody i cytryną. Przesiać mąkę i proszek, dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Jeżeli będzie potrzeba dolać jeszcze łyżkę wody. Uformować kwadrat przeciąć go po skosie, posmarować mlekiem, posypać płatkami. Piec
More food, love and dreamscytryny + 2 łyżki zimnej, przegotowanej wody 1 i 1/2 łyżki łagodnej musztardy 3 łyżki oliwy sól i biały pieprz PRZYGOTOWANIE : Krok 1. Przygotowujemy sos : sok z cytryny rozcieńczamy wodą, mieszamy z musztardą, oliwą i skórką cytrynową , doprawiamy solą i pieprzem. Krok 2. Polędwiczkę myjemy, osuszamy, nacieramy ulubionymi przyprawami do mięsa , kroimy w poprzek na plastry, każdy oprószamy solą morską
Moja Książka Kucharskacytryny Skórka z 1,5 cytryny 1 jajko 1 żółtko 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika Lukier: 1 białko 100 g cukru pudru 1 łyżeczka ciepłej wody 1 łyżeczka soku z cytryny Dodatkowo: 2 łyżki rodzynek królewskich 1 łyżeczka skórki pomarańczowej 3 łyżki kandyzowanych owoców np. ananas lub papaja Ciasto drożdżowe: Do miseczki wkładamy pokruszone drożdże, 2 łyżki cukru(...)studzimy w formie. Lukier do dekoracji: Do miski przesiewamy cukier puder. Wlewamy białko jajka. Miksujemy na wolnych obrotach, aż masa będzie lśniąco biała i zgęstnieje. Dolewamy sok z cytryny i wodę. Ponownie miksujemy. Dekorujemy ciasto, obsypujemy kandyzowanymi owocami
VioletoweKucharzenie