niej dolać białego rumu i mam wtedy pyszny drink na letnią imprezę. Z racji błyskawicznego piątku - będzie lemoniada, która robi się sama. Składniki : * 400g arbuza * szklanka kostek lodu * cytryna * szklanka wody lekko gazowanej * cukier trzcinowy Przygotowanie : Arbuza pokroić w kostkę i rozgnie ść. Dodać cukier i wymieszać . Cytrynę pokroić w plasterki. Dodać wodę i kostki lodu. Całość uzupełnić wodą
Magiczne Życie Martypiję bez cukru Hummus Drukuj przepis Składniki 1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody 2 ząbki czosnku 150g tahini (można dać więcej, nawet szklankę) sok z połówki cytryny 0,3 szkl zimnej wody sól ostra papryka (do posypania) oliwa z oliwek pestki dyni listonic_name = "Hummus (z coolinarnie.pl)"; listonic_theme = "addToShoppingList1"; listonic_content = "1 szkl cieciorki (ugotować) 1 łyżeczka sody(...)dodawać. Ja niestety nie miałam czasu. Ugotowana powinna rozcierać się w palcach. Odsączamy ją i przekładamy do blendera z dzbankiem. Krok 2 Dodajemy pastę tahini, łyżkę oliwy, wodę, sok z cytryny, posiekany czosnek i sól. Blendujemy na gładką pastę. Przekładamy ją na duży płaski talerz i rozcieramy. Krok 3 Gotowy hummus skrapiamy oliwą z oliwek, możemy posypać go ostrą papryką
CoolinarniePLwyjątkowy dodatek do mięs i deserów, przyda się też jesienią i zimą na przeziębienia. Składniki: 60 baldachów kwiatów czarnego bzu, 5 cytryn, 1 limonka, 1 l spirytusu 95%, 1,5 l wody, 600 - 800 g cukru, 2 łyżeczki(...)suszonego korzenia arcydzięgla (opcjonalnie). Przygotowanie: Wodę zagotować z cukrem, wystudzić. Limonkę i 2 cytryn wyszorować, sparzyć, pokroić w plastry, usunąć pestki. Kwiaty włożyć do słoja przekładając plastrami cytryn, zalać wodą z cukrem, nakryć gazą i odstawić w ciepłe miejsce na 7-10 dni codziennie mieszając wyparzoną drewnianą łyżką co zapobiegnie fermentacji. Sok przecedzić przez gazę, dodać sok wyciśnięty
SzczyptaSmaQciasteczek oreo Składniki na frużelinę wiśniową: 250g wiśni ½ cytryny 4 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Ponadto: Opakowanie okrągłych biszkopcików 2 szklanki przegotowanej wody ½ soku z cytryny 4 łyżeczki cukru 250ml 36% śmietanki 1 łyżka cukru pudru Maliny do dekoracji Ciasteczkowy spód: Masło topimy razem z cukrem, dodajemy pokruszone herbatniki. Wykładamy do formy, uciskamy i wstawiamy(...)wszystko razem do otrzymania gęstego kremu. Krem podzielić na dwie równe części. Do jednej dodać pokruszone ciasteczka oreo, a do pozostałej frużelinę wiśniową. Poncz: Do przegotowanej wody dodać cukier oraz sok z cytryny. Na ciasteczkowy spód wykładamy krem wiśniowy. Przykrywamy do namoczonymi w ponczu biszkoptami, na które kładziemy masę z ciasteczkami oreo. Schładzamy. Schłodzoną 36% śmietankę miksujemy i wykładamy
Słodki Zakątekłyżka mąki ziemniaczanej Kruszonka 2 łyżki miękkiego masła 2 łyżki mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru Lukier 100 gramów cukru pudru 2-3 łyżki ciepłej wody lub soku z cytryny Wszystkie składniki na kruszonkę wymieszać ze sobą i rozetrzeć w palcach do połączenia składników. Wkładamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na jagodzianki. Drożdże rozkruszyć do miseczki zasypać jedna(...)przygotowaną kruszonką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni z termoobiegiem na środkowy poziom i pieczemy ok. 10-15 minut. Pozostawiamy do wystudzenia. Cukier puder mieszamy stopniowo dodając wodę lub cytrynę, polewamy jagodzianki i się zajadamy. Smacznego
Andzia Pichcijajko 1 łyżeczka soku z cytryny 1-2 łyżki zimnej wody Suche składniki miksujemy do czasu, aż masa uzyska strukturę kaszy. Dodajemy do niej ubite jajko, sok z cytryny i wodę. Wyrabiamy ciasto do czasu, aż stanie się gładkie. Formujemy z niego, w zależności od rodzaju formy do tarty prostokąt lub koło o grubości ok. 4-5 cm, zawijamy
Kucharzycapszennej 2 łyżki gorzkiego kakao szczypta soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia do nasączenia (kawa, można do niej dodać likier do smaku lub 1/2 szklanki przegotowanej wody z sokiem z cytryny, ja skorzystałam z tej opcji ze względu na dzieci) 1.Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Zmniejszamy obroty miksera. Teraz stopniowo zaczynamy(...)jednej dodajemy czubatą łyżkę mleka w proszku i miksujemy, do drugiej dodajemy czubatą łyżkę kakao i miksujemy. Biszkopty kroimy na połówki !!! Przełożenie ciasta: biszkopt (nasączony naparem kawy lub wodą z cytryną) - połowa masy budyniowej - biszkopt (nasączamy również naparem) - druga połowa masy budyniowej - biszkopty układamy na sztorc (troszkę wciskając je w masę), obok siebie - teraz bierzemy łyżki i polewą jasną
kruche babeczkipodczas wybierania tortownicy. Składniki na 1 blat biszkoptu (będą potrzebne 3): 1 jajko 4 łyżki mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki cukru + czerwony barwnik spożywczy woda i sok z cytryny na poncz Składniki na krem śmietankowy Jajko ubijamy na sztywno z cukrem, im lepiej ubijamy jajka tym ładniejszy i bardziej puszysty będzie biszkopt. W tym przepisie, podobnie(...)sobie na osobnych kawałkach papieru do pieczenia, w ten sposób będzie łatwo je przekładać, nie będą się kruszyć i przyklejać do blatu. Blaty z biszkoptu nasączamy ponczem z wody i cytryny. Krem śmietankowy przygotowujemy według przepisu . Do dekoracji potrzebna będzie tylka (dzióbek) w kształcie zamkniętej gwiazdki – dzięki niemu łatwo zrobimy różyczki z kremu. Na samym spodzie tortu kładziemy najciemniejszy
Ciastkozercykoktajle owocowe. Możemy także zaparzyć herbatki ziołowe, np. czystek. Przed imprezą warto wypić wodę z saszetką witaminy C lewoskrętnej (Elfrodo), by wzmocnić swój organizm. Lemoniada limonkowa 1 litr wody niegazowanej, cytryna, limonka, listki mięty, kostki lodu Do dzbanka wlej wodę, dodaj pokrojone w plastry owoce, listki mięty i kostki lodu Woda owocowa 1 litr wody niegazowanej, mrożone owoce, np. maliny(...)truskawki, limonka, listki mięty Do dzbanka wlej wodę, dodaj mrożone owoce, pokrojoną w plastry cytrynę, listki mięty i kostki lodu. Napój możesz posłodzić ksylitolem lub miodem. Miętowa herbatka Kilkanaście listków mięty zalej 1 l wrzątku. Zaparzaj pod przykryciem ok. 7 minut. Do gotowej, ostudzonej herbatki dodaj plasterek cytryny. Grillowanie – zdrowe czy nie? Powiem krótko – wszystko jest dla ludzi. Należy jednak
Strefa Zdrowego Żywieniawyłożonej pergaminem (lub na macie silikonowej) przez ok. 30-35 min. w nagrzanym do 180 stopni piekarniku, aż ładnie się zrumieni. Wyjmujemy i studzimy.Z cukru pudru, soku z cytryny i wody przygotowujemy płynny, ale dość gęsty lukier. (Jeśli będzie zbyt rzadki – dodajemy więcej cukru, jeśli zbyt gęsty – więcej soku lub wody.) Polewamy nim jeszcze lekko letni, ale nie gorący wieniec
Ratunku obiaddeser pod postacią domowego kisielu z pełną witaminy C cytryną + rozgrzewającym imbirem + prozdrowotnym miodem + odrobiną kurkumy fenomenalnej na wszelkie zło i... ... niech moc będzie z Wami!💪😉 2 porcje: * woda- 500 ml * cytryna- sok 40 ml + 1/2 łyżeczki startej skórki * skrobia ziemniaczana- 2 czubate łyżki * miód- 2 łyżki * imbir- 1 starta łyżeczka * kurkuma- szczypta 350 ml wody zagotować, a w pozostałej(...)wodzie rózgą wymieszać skrobię, sok oraz skórkę z cytryny i tarty imbir. Kiedy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień na minimum, wlać cytrynową mieszankę i energicznie mieszać do momentu, aż zgęstnieje. Dosłodzić do smaku miodem i rozlać do pucharków. Smacznego
Kraina Miodem Płynącamasła łyżka cukru trzcinowego 2 łyżki zimnej wody Zagnieść ze składników ciasto. Schłodzić. Upiec w 180 stopniach /30 minut. Krem: 250 ml mleczka kokosowego skórka z jednej cytryny 200 ml wody 2 zółtka łyżka cukru trzcinowego płaska łyzka mąki ziemniaczanej Zagotować mleczko ze skórką cytryny. W naczyniu rozpuscić wodę z żołtkami, cukrem i skrobią. Wymieszać . Do gotującego sie mleczka
AZgotuj!miękka 15 dag, cukier 3/4 szklanki, mąka tortowa 2 szklanki cukinię zetrzeć na tarce grubsze oczka, dynię zetrzeć na tarce grubsze oczka osobno do garnka wsypać dynię, wodę, cukier, sok z cytryny i gotować z 10 minut, wsypać kisiele morelowe i szybko zamieszać(...)zagęszczenia, przełożyć do miski do przestygnięcia i blenderem zmiksować fasolę czarną w puszce odlać z wody i blenderem zmiksować do garnka po dyni wsypać cukienię, cukier, sok z cytryny, cukier wanilinowy, wodę i gotować z 10 minut, wsypać kisiele cytrynowe i szybko zamieszać do zagęszczenia, zostawić do przestygnięcia i blenderem zmiksować jajka, cukier, cukier wanilinowy mikserem utrzeć do spienienia, masa
W Mojej Kuchni Lubięmineralnej - gazowanej lub niegazowanej, wg. własnych preferencji 250g truskawek sok z 1/2 cytryny kilka plastrów cytryny 1-2 łyżeczki miodu lipowego Truskawki umyć, odszypułkować, pokroić na połówki. Cytrynę wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą, a następnie sparzyć wrzątkiem. Z połówki cytryny wykroić kilka plastrów. Resztę odłożyć do późniejszego wyciśnięcia soku. Truskawki i plastry cytryny wrzucić do dzbanka. Zalać ciepłą wodą - dzięki(...)ciepłej wodzie owoce bardziej puszczą sok i uzyska się intensywniejszy smak lemoniady . Odstawić do schłodzenia. Wycisnąć sok z pozostałej połówki cytryny i przelać do dzbanka. Dodać miód . Dolać litr wody mineralnej. Wymieszać. Dzbanek schłodzić przez kilka 2-3 godziny w lodówce - można też zostawić na noc . Lemoniadę serwować z kostkami lodu. TRUSKAWKOWO KUCHARZYLI RÓWNIEŻ: CZARNA OD KUCHNI - Maślane
Grunt to przepis!serowa: 450 g sera Mój ulubiony 1 szklanka śmietany 30 % 1/2 szklanki cukru pudru 25 ml likieru wiśniowego 1 łyżeczka żelatyny Dodatkowo: wiśnie z likieru sok z cytryny+przegotowana woda Sposób przygotowania: Mak sparzyć i dwukrotnie przekręcić przez maszynkę o najdrobniejszych oczkach. Oddzielić żółtka od białek, dodać cukier i zmiksować, połączyć z makiem. Masło rozpuścić na patelni(...)żelatynę i likier wiśniowy, wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową. Biszkopt makowy przekroić na pół. Jeśli jest suchy, nasączyć ponczem z wody i soku z cytryny. Połowę masy przełożyć na blat i rozsmarować. Przykryć kolejnym blatem i pozostałą masą. Udekorować wiśniami i wstawić do lodówki na minimum 2 godziny. Smacznego
Gosia gotujeliściach - pęczek natki pietruszki - 1 pomarańcza - szklanka wody - sok z 1/2 cytryny Sposób przygotowania: - pomarańczę obierz, włóż do pojemnika wraz ze szpinakiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny - dolej wodę - całość blenduj, aż do uzyskania jednolitego koktajlu. SMACZNEGO
MintTastewody (opcjonalnie) 2 łyżeczki cukru brązowego (ja użyłam stewii) szczypta soli, kurkumy 3 łyżki nasion chia. Sposób przygotowania Cytryny myjemy i ścieramy skórkę. Wyciskamy sok z cytryny. Dodajemy wodę, mleczko kokosowe, cukier, przyprawy. Blendujemy. Próbujemy jeśli trzeba dodajemy cukru/soku z cytryny. Dodajemy nasiona chia, mieszamy. Przekładamy do kubków/szklanek. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/lemon-curd-nasionami-chia/
Mieszam w Garnkuchwilę zajrzy do nas więcej słońca - warto zadbać o formę i samopoczucie. Baby steps, jak mówią, zaprowadzą Cię do celu, już po kilku dniach poczujecie się lekko ;). Woda z cytryną to mój numer jeden, jeśli chodzi o oczyszczanie organizmu z zimowych zaległości. Zazwyczaj wrzucam do dzbanka cytrynę lub limonkę, zalewam wodą i wstawiam do lodówki - a później uzupełniam dzbanek
Spektrum Smakułyżek oleju rzepakowego - 2 łyżeczki proszku do pieczenia nadzienie: - 500ml śmietanki 30% - 2 łyżki cukru pudru - 2 łyżki żelatyny spożywczej + 2 łyżki gorącej wody poncz: - sok z cytryny - przegotowana woda - konfitura z truskawek dodatki: - konfitura truskawkowa - kolorowe perełki cukrowe do ozdoby (różowe i perłowe) - 3 świeże truskawki - margaryna i mąka do wysmarowania blachy Forma: tortownica o średnicy 22cm
Kuchnia co dniacytryn) 1 szklanka cukru 100 g masła Pianka: 1 opakowanie galaretki cytrynowej 500 ml śmietany 30 % 2 łyżki cukru pudru Poncz: 2 łyżki soku z cytryny pół szklanki wody łyżka cukru pudru Biszkopt Żółtka oddzielamy od białek, ubijamy na sztywną pianę. W międzyczasie żółtka roztrzepujemy widelcem dodajemy ocet i proszek do pieczenia (nabierze objętości). Do ubitych białek dodajemy cukier oraz(...)żółtka i obie mąki. Wylewamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temp 180 st. C przez ok 35 minut. Masa budyniowa Do garnka wlewamy szklankę wody, sok z cytryny oraz dodajemy cukier całość gotujemy. Budyń rozpuszczamy w 0,5 szklanki wody. Wlewamy do gotującego się soku i wody, mieszamy aż do uzyskania gęstego budyniu. Odstawiamy do wystudzenia
Słodka Kraina WypiekówSkładniki: około 400 ml wody niegazowanej lub gazowanej sok z cytryny lub limonki kilka listków świeżej mięty kilka truskawek kilka plasterków cytryny można dodać również plasterki limonki miód lub cukier jeśli chcemy posłodzić (ja osobiście nie słodzę) kostki lodów Przygotowanie: Truskawki umyć(...)szypułkować, a następnie pokroić w plastry. Dodać listki mięty i delikatnie pougniatać widelcem - tak aby puściły trochę soku. Tak przygotowane truskawki z miętą przełożyć do szklanek, dodać plastry cytryny. Następnie do wody dodać sok z cytryny - wymieszać można ewentualnie posłodzić cukrem lub miodem do doprawienie napoju (według uznania). Następnie zalać owoce wyłożone do szklanek. Dodać listki mięty oraz kilka kostek
Ciastka - domowe słodkościdodaje ukojenia w gorące dni jak dobrze przygotowany napój! Ku ochłodzie! ;-) SKŁADNIKI DLA 4 OSÓB: - melisa marki Posti (2 torebeczki) - 120 ml wrzątku - 400 ml wody kokosowej - 6 plastrów cytryny - świeże czerwone chili - gałązki melisy, mięty - 8 dorodnych truskawek zamrożonych - kilka plastrów melona Melisę zaparz w 120 ml wrzątku. Napar(...)wystudź. Przelej do formy do lodu. Wstaw do zamrażarki na 3 godziny. Do wysokiego kieliszka, wrzuć po 2 zamrożone truskawki, po 4 kostki zamrożonej melisy, chili, kilka plasterków cytryny, zalej wodą kokosową. Udekoruj świeżymi ziołami i melonem. Podawaj od razu! UWAGA: CHŁODZI I ORZEŹWIA NA DŁUGO! ;-))) Buźka! Złap chwilę na letnie, ziołowe orzeźwienie! :-))) Na zdrowie! Przepis zgłaszam do konkursu
SMYKWKUCHNI