posypać pizzę. A jeśli szukasz innych pomysłów na zamknięcie tego warzywa w słoiczkach na zimę proponuję cytrynowy dżemik z cukinii . SKŁADNIKI: 1,5 kg. cukinii 3/4 litra wody 2 cytryny - sok i otarta skórka 1 łyżeczka olejku waniliowego 4 goździki 0,5 kg. cukru WYKONANIE: cukinię obieram, wydążam nasiona, kroję w drobną kostkę zagotowuję wodę z sokiem i skórką(...)cytryny i gorącą zalewam cukinię odstawiam w chłodne miejsce na jeden dzień następnego dnia odlewam wodę z cukinii, dodaję do niej cukier, olejek waniliowy, goździki i zagotowuję do wrzącej zalewy wrzucam cukinię i gotuję 5- 8 minut cukinię wraz z zalewą przekładam do słoików pasteryzuję w piekarniku- 150 stopni. ok.20 minut
Upiecz sobie babeczkęszkl kawy cappuccino (proszek) 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/2 szkl gorącej wody mus gruszkowy: 4 duże gruszki 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka cukru 3/4 szkl wody 1 galaretka cytrynowa 1 łyżeczka żelatyny wierzch: 300 ml śmietana 36% 1 śmietan fix 1 łyżka cukru pudru dodatkowo: 1 opakowanie biszkoptów okrągłych 200 ml kawy Przygotowanie: biszkopt(...)kawie. Przykrywamy je drugą częścią masy i odstawiamy do lodówki do stężenia masy. mus gruszkowy: Gruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, wrzucamy do garnka i dodajemy sok z cytryny oraz wodę. Gotujemy. Miękkie gruszki miksujemy na mus. Do gorącego musu do dodajemy galaretkę (proszek) z wymieszaną żelatyną. Masę studzimy, a potem wylewamy na mus cappuccino i odstawiamy do lodówki
Bon appetit mon amiedeser robi się sam .Jeżeli takiej nie posiadamy, to z powodzeniem zrobimy sorbety przy pomocą zamrażarki. Sorbet cytrynowy. Składniki. 6 cytryn 25 dag cukru 400ml wody Wykonanie. Z 3 cytryn ,wcześniej dobrze umytych i sparzonych, zetrzeć skórkę , a następnie wycisnąć sok z wszystkich 6 cytryn. W rondelku zagrzać sok z cytryn ze startą skórką(...)doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przecedzić sok przez sitko. Ugotować syrop z 25 dag cukru i 400ml wody. Ostudzony wymieszać z sokiem z cytryn. Przelać do naczynia ,najlepiej płaskiego i wstawić do zamrażarki . Teraz niestety potrzebna jest cierpliwość . Przez pierwszą godzinę mieszamy mieszaninę co 15-20 minut. Chodzi o to ,aby utworzyła się odpowiednia struktura
Kulinarny karnet ChristopheraSkładniki: 2kg świeżych truskawek 2 szklanki cukru kryształu 2 op. cukru waniliowego 2 łyżki soku z cytryny 100ml wody 2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Truskawki umyć, odszypułkować i przełożyć do garnka. Zasypać cukrami i dokładnie wymieszać aby owoce były dokładnie pokryte cukrem. Odstawić na 1,5-2h. Następnie wstawić na palnik i zagotować. Gotować(...)minut. Wlać sok z cytryny. Na koniec zagęścić wodą rozrobioną z mąką ziemniaczaną i ponownie zagotować. Gorącą frużelinę umieszczamy do umytych i wyparzonych słoików. Szczelnie zakręcamy i odwracamy do góry dnem. SMACZNEGO
Prosto i Smacznie z Anetąrozgrzewający przeciwzapalny napój na pewno Wam się przyda. Do przyrządzenia napoju potrzebujecie: kurkumę, cynamon, 2 – 3 cm kawałek świeżego imbiru (można użyć także mielonego), miód, sok z cytryny + dodatkowo wodę. Kurkuma ma działania przeciwzapalne i jest silnym antyoksydantem. Kurkumina jest najważniejszym i głównym aktywnym składnikiem kurkumy, poprawia ona funkcjonowanie mózgu i zmniejsza ryzyko jego chorób. Obniża także ryzyko chorób(...)łyżeczki kurkumy 1/2 łyżki cynamonu 2 – 3 cm kawałek imbiru – pokrojony na plasterki 1 – 2 łyżki miodu 2 – 3 łyżki soku z cytryny Wykonanie: W małym rondelku podgrzej wodę. Ważne, by nie doprowadzić jej do wrzenia. Dodaj kurkumę, cynamon, imbir, mód i sok z cytryny, całość wymieszaj. Rondel przykryj pokrywką i zdejmij z ognia. Odstaw
Moja pasja smakuobiad, na romantyczną kolację lub na poczęstowanie gości :) Składniki na 2 porcje : 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 20 g sera Lazur z niebieską pleśnią bulion warzywny szklanka wody + sok z połowy cytryny pół cebuli ząbek czosnku pęczek szparagów masło mały kawałek sera Bursztyn świeża natka pietruszki lubczyk sól i pieprz Szparagi myjemy i odrywamy zdrewniałe końcówki oraz główki. Końcówki wrzucamy(...)zaczną się rumienić na brzegach. Pod koniec smażenia cebuli dodajemy drobno posiekany czosnek. Dorzucamy kaszę. Smażymy cały czas mieszając, aż kasza zeszkli się i lekko zmieni kolor. Dodajemy wodę z cytryną oraz porcję szparagowego bulionu (ok. 1 szklanki, aby cała kasza mogła równomiernie wchłonąć wywar). Zmniejszamy ogień i smażymy cały czas mieszając dodając nowe porcje bulionu, gdy poprzednie zostają wchłonięte
Zawsze głodna!roztopieniu przelej do miski z mąką, od razu mieszając drewnianą kopyścią. Nie przerywając mieszania stopniowo dodawaj po jednym jajku. Na koniec dodaj sodę i amoniak wymieszane w odrobinie wody, całość dobrze wymieszaj.Przełóż ciasto do pojemnika z przykrywką i odstaw w chłodne miejsce na 1 - 2 tygodni.Porcjami wyjmuj ciasto. Uformuj z ciasta wałeczek o średnicy 1,5 - 2 cm. Skrobką(...)piecz je 19 - 20 minut.Wyjmij blachę z piekarnika. Przełóż fefernuski na kratkę do ostygnięcia.Po ostygnięciu fefernusków przygotuj rzadki lukier - w misce dokładnie wymieszaj cukier puder, sok z cytryny i wodę.Do lukru partiami wkładaj wystudzone ciasteczka. Delikatnie je zamieszaj, aby całe pokryły się lukrem i wyjmuj pojedynczo, aby ociekły z lukru. Ociekające fefernuski układaj na kratce do stygnięcia chleba
Grahamka, weka i kajzerkasyrop, który zamknięty w słoiczku i zapasteryzowany, będzie nam służył do rozrabiania z wodą lub innymi napojami. 1 litr wody 15 długich, świeżych gałązek mięty 4 duże plastry cytryny 250g cukru Wodę zagotowujemy w garnku z cukrem, wrzucamy plastry cytryny i dobrze mieszamy. Gdy woda zawrze, wrzucamy przepłukaną miętę, najlepiej listki oddzielone od łodyżek. Taką miksturę przykrywamy gazą i odstawiamy
Kuchenna Kontrrewolucyadzień – odsmażone to zupełnie inny smak! Wegańskie pierogi ruskie – farsz: 600-800 g ziemniaków 380-400 g naturalnego tofu 2 duże cebule sok z połowy cytryny lub kilka łyżek wody z kiszenia ogórków 1-2 łyżki jasnego sosu sojowego ⅓ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 3 łyżki oleju sól, pieprz Wegańskie pierogi ruskie – ciasto: 3 szklanki mąki pszennej(...)drobną kostkę i przesmażamy na oleju do czasu, aż lekko zacznie się złocić. Tofu ścieramy na tarce jarzynowej o średnich lub dużych oczkach. Tofu równomiernie polewamy sokiem z cytryny lub wodą z ogórków i lekko solimy. Mieszamy i dodajemy do ziemniaków. Przyprawiamy masę sosem sojowym oraz gałką. Mieszamy i dodajemy cebulę. Doprawiamy solą do smaku i sporą ilością pieprzu (jeśli
Poezja smakuśmietany 12% łyżka cukru 1 kopiasta łyżka żelatyny Do ozdobienia: 400 ml śmietany 30% 1 fix do śmietany łyżka cukru pudru Poncz do nasączenia: 3/4 szklanki wody 2 łyżki soku z cytryny łyżka wódki lub rumu Biszkopt: polecam z TEGO przepisu - wychodzi wspaniały! Do dzieła!!! Truskawki myjemy, odrywamy zielone części i dokładnie rozdrabniamy blenderem - ma nam powstać pól litra gładkiego(...)czekamy aż troszkę ostygnie - ma być lekko ciepła. Ostudzoną żelatynę wlewamy do truskawek ciągle miksując aby nie powstały grudki. Biszkopt przekrawamy na pół i dolną część nasączamy wodą z cytryną i alkoholem. Na nasączony biszkopt wylewamy masę truskawkową i pozostawiamy do zastygnięcia. Śmietanę 12% delikatnie miksujemy z cukrem. Żelatynę rozpuszczamy w 50 ml wrzącej wody (nie gotujemy), studzimy i mieszamy
sierotka maRysia w kuchnitrzech składników – kokosowego i słodzonego mleka oraz z całej cytryny. Pysznie kremowe i niesamowicie odświeżające, a pracy przy nich nie ma prawie wcale! Zapisz Uwielbiam lody cytrynowe – woda z cytryną świetnie gasi pragnienie i uzupełnia elektrolity, a lody z jej dodatkiem mają równie odświeżające właściwości. Cytryna to owoc, a wiecie już że owoce w lodach znaczą tylko jedno – kryształy lodu(...)skórce, mocno pachnącą już przez skórkę, bardzo żółtą i soczystą – i najlepiej cytrynę bio albo eko (do dostania w większych marketach i w sklepach z żywnością ekologiczną). Cytrynę najpierw myjemy w zimnej wodzie z łyżeczką sody oczyszczonej, następnie w ciepłej wodzie, a na koniec parzymy skórkę świeżo zagotowanym wrzątkiem. Owoc osuszamy, kroimy na grubsze plastry, wydłubujemy i wyrzucamy pestki. Przepis
Karo in the Kitchenbędą: Szklany dzbanek powyżej 2 litrów 2 litry wody z kranu, przefiltrowanej lub przegotowanej 1 cytryna bez pestycydów 1 łyżka nieoczyszczonej soli kamiennej lub himalajskiej Napełnić słoik wodą. Dodać cytrynę pokrojoną w plasterki i sól ) . Przykryć i pozostawić w temperaturze pokojowej od 12 do 24 godzin. Wypić rano powoli co najmniej 2 szklanki wody – po prostu delektować
Anioły w kuchniłyżek wody 3 łyżki kakao Krem budyniowy 1 l mleka 1/2 szklanki cukru 2 budynie czekoladowe bez cukru 3 łyżeczki mąki pszennej 3/4 szklanki kakao 200 g masła Krem maślany do tynkowania kostka miękkiego masła 200 g cukru 3 łyżki kakao Dodatkowo słoiczek dżemu malinowego kuleczki Nesquik 250 ml przegotowanej, osłodzonej, wody z cukrem i cytryną Odlać 1 szklankę mleka(...)krem to tynkowania utrzeć z cukrem na puch. Pod koniec dodać kakao dokładnie zmiksować. odstawić na chwilę do lodówki. Gotowy biszkopt przeciąć na 3 blaty. Każdy nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy blat posmarować dżemem, wyłożyć porcję kremu, przykryć 2 blatem ciasta. Posmarować 2 porcją kremu i przykryć 3 blatem. Wierzch i boki posmarować kremem maślanym. Posypać wierzch i boki kuleczkami
gotuj ze mnąsię także w domach chłopskich. To już ostatni weekend tegorocznego karnawału. Jeżeli zamierzacie bawić się do białego rana, przygotujcie orzeźwiającą karnawałową lemoniadę z miętą. Składniki 1 l wody gazowanej Perrier 3 cytryny 2 limonki 4 łyżki brązowego cukru 200 ml wódki (opcjonalnie) garść listków świeżej mięty Cytryny i limonki myjemy i osuszamy. Połowę jednej cytryny i połowę jednej limonki kroimy(...)Perrier (ok. 800 ml) oraz listki mięty. Można także dodać wódkę. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Deskę do krojenia posypujemy jedną łyżką brązowego cukru. Brzegi szklanek zwilżamy wodą lub sokiem z cytryny. Trzymając szklankę denkiem do góry, stawiamy ją na desce z cukrem. Obracamy ją, aby do brzegów szklanki przylepił się cukier. W szklankach umieszczamy cytrynowe kostki lodu i zalewamy
My Chcemy JeśćSkładniki: 10 dkg cytryny 0,9 l wody 15 dkg cukru 5 g kwasku cytrynowego Sposób przygotowania: Zagotować wodę z cukrem i kwaskiem. Cytrynę wyszorować w ciepłej wodzie, sparzyć, osuszyć, skórkę obetrzeć na tarce i włożyć do ciepłego syropu. Syrop silnie oziębić. Cytrynę pokroić w plasterki. Napój porcjować do wysokich szklanek, wkładając do każdej porcji 2 plasterki cytryny. Jeżeli napój
Przepisy kulinarne babci Antoniny