śmietany kremówki (36%) 4 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii mus z owoców czarnego bzu: 120 g owoców czarnego bzu 75 g cukru sok z 1/2 cytryny 50 ml wody 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 185 g dżemu figowo-winogronowego dekoracja: 3 figi 12 ciemnych winogron Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód(...)piec jeszcze 70-80 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty. Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Owoce czarnego bzu zagotować z cukrem, sokiem z cytryny i wodą. Gotować na małej mocy palnika przez około 15 minut. W tym czasie namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Owoce zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoli 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki Składniki na sos cynamonowy 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu Jeżyny Lukier: ½ szklanki cukru ¼ cytryny 2 łyżki wody Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy drożdże i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy zaczyn(...)jeszcze podrosną . Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Pieczemy około 15-20 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Lukier przygotowujemy gotując cukier z sokiem z cytryny i wodą, gdy zgęstnieje smarujemy nim drożdżówki. Smacznego:) The post Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła lub margaryny -3/4 szkl cukru -3 łyżki mąki ziemniaczanej -5 żółtek -7 białek (5 z masy +2 z ciasta) LUKIER -1 łyżka soku z cytryny -3 łyżki wody -cukier puder DODATKOWO -1 jajko do posmarowania Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki posmarowanej(...)Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik. Do miski dajemy sok z cytryny i wodę,i dodajemy cukier puder tak by powstał biały,lejący lukier. Lukrem smarujemy kratkę na serniku. Ostudzony sernik dajemy do lodówki i gotowe. Sernik jest lekki,kremowy ,przepyszny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuspasował, że stworzyłam swoją wersję Photo by husband Składniki: 1 litr wody 2 cytryny 4 plasterki świeżego imbiru 4 łyżki cukru trzcinowego (można więcej) 2 gałązki świeżego rozmarynu kostki lodu Cytryny sparzyć we wrzątku. Z jednej wycisnąć sok, a drugą pokroić w plasterki. Do dzbanuszka nalać wody, dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać. Następnie dodać imbir, plasterki cytryny, rozmaryn
Mój pomysł napietruszkowa :). Lemoniada arbuzowa Składniki: - 2 szklanki arbuza (wypestkowanego) - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana limonka lub sok z jednej limonki - obrana, wypestkowana cytryna lub sok z jednej cytryny - 0,5-1 litr wody (w zależności ile i jak rozcieńczone chcemy) *opcjonalnie: ksylitol lub cukier do dosłodzenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do momentu rozkruszenia lodu. Jeżeli(...)plastrem brzoskwini. Smacznego! Lemoniada z agrestu Składniki: - 2 szklanki agrestu (u mnie czerwonego) - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana cytryna lub sok z jednej cytryny - 0,5-1 litr wody (w zależności ile i jak rozcieńczone chcemy) *opcjonalnie: ksylitol lub cukier do dosłodzenia Agrest myjemy i obrywamy ogonki. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy
Be Fit Be Strongłyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej galaretka żurawinowa 20 dkg żurawiny świeżej 1 pomarańczo 3 łyżki cukru 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody 1 płaska łyżeczka żelatyny 350 ml śmietany kremówki 36 % polewa: 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej 1/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Jajka dobrze żeby miały temperaturę(...)minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam do wystygnięcia. Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę. Pomarańczo obieram i filetuję. Kroję w kostkę. Dodaję do żurawiny zostawiam 1 łyżkę cząstek. Całość gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dolewam gorącego
wesoła kuchniałyżki cukru kokosowego Kokosowy popcorn -ok 3 łyżki ziaren kukurydzy -oleju kokosowego rafinowanego (tyle aby ziarenka były w większości pokryte) -cukier koksowy Dodatkowo -waflowy rożek bezglutenowy (np. sojowy) -woda + sok z cytryny (do nasączenia blatów) -fistaszki (do ozdoby) KASZTANOWY BISZKOPT Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę (z odrobiną soli). Pod koniec ubijania dodawać stopniowo(...)kolejnego kremu. KOKOSOWO-DYNIOWY KREM Połowę śmietanki z jednej puszki mleka kokosowego zmiksować z wcześniej odłożonym kremem i ksylitolem. Pierwszy blat umieścić w tortownicy, nasączyć go delikatnie wodą z cytryną i posmarować kremem dyniowo-orzechowym. Umieścić kolejny blat i powtórzyć czynności. Najlepiej krem podzielić sobie na 3 równe części aby warstwy były jednakowe. Tort wstawić na kilka godzin (lub najlepiej
Candy Pandascukru waniliowego 4 - 5 łyżek jogurtu greckiego lub śmietany 2/3 szklanki mleka 2 jajka ORAZ: twarda marmolada do nadzienia kolorowa posypka, wiórki kokosowe LUKIER: cukier puder sok z cytryny gorąca woda WYKONANIE: ZACZYN: Drożdże rozcieramy z cukrem, dodajemy mleko i mąkę. Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. CIASTO: Do miski przesiewamy mąkę, wlewamy mleko, jogurt i olej. Całe jajka ucieramy razem(...)ustawienie góra dół ok. 10-15 minut. Musimy uważać żeby ich nie spiec, będą twarde. LUKIER: Robiłam na oko: przesiany puder połączyłam z kilkoma kroplami soku z cytryny i gorącej wody. Wymieszałam aby był gęsty, ale z łatwością dał się polewać. Moje pączki z dziurką namoczyłam w lukrze a następnie w kolorowych cukierkach. Odstawiłam do wyschnięcia. I gotowe, Smacznego :) Jeśli
Pani na deserdzieci. Lemoniada: składniki na 1,5 litra 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryn 1/2 - 3/4 szklanki brązowego jasnego cukru* 1/2 - 3/4 szklanki wrzącej wody 1 l wody mineralnej Dodatkowo: 1-2 cytryny kostki lodu w ilości zależnej od wskazania termometru listki mięty do dekoracji Przygotować syrop cukrowy w proporcji(...)wrzącej wody wsypać cukier, mieszać do całkowitego rozpuszczenia, odstawić do ostygnięcia. Do ponad 1,5 l dzbanka wlać sok z cytryn, dodać syrop cukrowy, uzupełnić wodą mineralną i schłodzić. Cytrynę wyszorować, sparzyć i pokroić w plasterki. Lemoniadę rozlać do szklanek dodać plasterki cytryny i ewentualnie kostki lodu. Udekorować listkami mięty. U mnie niestety mięta nie doczekała do końca przygotowań napoju
Pełny talerzpomarańcze 5 cytryn 2 kg cukru 2,5 l wody Wykonanie: 2 pomarańcze i 2 cytryny pokroić w plastry. Kwiaty włożyć do dużego garnka, dodać pomarańcze i cytryny, zalać wodą i gotować przez około 50 minut na małym ogniu. Ugotowany wywar zostawić na noc. Na drugi dzień kwiaty odcedzić i odcisnąć przez gazę lub tetrową pieluchę. Do odcedzonego wywaru dodać
Mama Gotuje250g margaryny Na masę śmietankowo-cytrynową: 0,5 l śmietany kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa rozpuszczona w 250ml wody Do nasączenia: pół szklanki przegotowanej i wystudzonej wody łyżka cukru 2 łyżki soku z cytryny Dodatkowo: opakowanie herbatników Wykonanie: Biszkopt: Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę. Do piany stopniowo dodajemy cukier, następnie po 1 żółtku. Na koniec powoli dodajemy(...)piekarniku. Wystudzony biszkopt wyjmujemy z blaszki, zdejmujemy papier i wkładamy z powrotem do formy. Biszkopt nasączamy wodą zmieszaną z cukrem i sokiem z cytryny. Masa cytrynowa: sok z cytryny uzupełniamy wodą do objętości 500ml. Z tego odlewamy pół szklanki, resztę zagotowujemy z cukrem. W odstawionej połowie szklanki płynu rozpuszczamy budynie, wlewamy na gotującą się wodę z cukrem. Mieszamy energicznie około
Smak mojej kuchniprawdziwą wanilią 80ml mleka 3 jajka skórka otarta z połowy cytryny łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Na lukier: szklanka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody kilka kropel barwnika (opcjonalnie) Wykonanie: Ciasto czerwone: Masło miksujemy z cukrem, cukrem z wanilią i szczyptą soli na jasny, puszysty krem. Następnie dodajemy(...)jest dość gęste). Ciasto pieczemy około 50-60 minut w 170 stopniach (do suchego patyczka). Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. Lukier: cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny lub wodą i barwnikiem, dekorujemy ciasto
Smak mojej kuchnipreferencje) -4-5 łyżek białej mąki kokosowej Krem kokosowy -400ml mleczka kokosowego (puszka schłodzona kilka dni w lodówce) -łyżka ksylitolu Inne dodatki -2 banany, truskawki, kiwi -woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączenia blatów) -ulubiona mieszanka MOJE MUSLI BISZKOPT RYŻOWY Białka oddzielić od żółtek i ubić w dużej misce na sztywną pianę z odrobiną soli. Pod koniec ubijania(...)mąki kokosowej, wymieszać i zostawić na 5 minut do napęcznienia mąki. Jeśli krem jest za rzadki dodać jeszcze jedną łyżkę. - Do tortownicy włożyć pierwszy blat, odrobinę nasączyć go wodą z cytryną. Nałożyć cienką warstwę kremu i w okręgu ułożyć ok 1,5cm plastry banana (owoc podniesie i utrzyma warstwy tortu). Między banany znów nałożyć krem zostawiając puste pole w wielkości
Candy Pandaspojemności 250 ml) 100 g masła śmietankowego ¼ łyżeczki soli Kruszonka: 75 g mąki 50 g cukru 40 g masła Lukier: cukier puder 1 łyżeczka soku z cytryny gorąca woda- odrobinę Dodatkowo: 300 g truskawek 1 rozmącone białko do posmarowania drożdżówek 1. Przygotować rozczyn: drożdże, 1 łyżkę mleka, 1 łyżeczkę cukru dobrze rozmieszać w garnuszku i zostawić do wyrośnięcia(...)stopni włożyć blaszkę z drożdżówkami, piec około 20 minut – do ładnego zrumienienia. Drożdżówki przełożyć na kratkę i zostawić do wystygnięcia. Piekłam na termoobiegu. Z cukru pudru, soku z cytryny, odrobiny gorącej wody utrzeć lukier i polukrować gotowe przestygnięte drożdżówki. Gdy nam zostanie więcej można mrozić i wyjąć jak niespodziewanie goście zapukają do drzwi
Kubki smakuDziś tort truskawkowy ;) Na puszystym delikatnym biszkopcie nasączonym sokiem z cytryny i amaretto, przekładany masą z bitej śmietany i serka mascarpone, dżemem truskawkowym i świeżymi truskawkami. Różowa poezja smaków! Zdjęcia nie oddają tego jaki był pyszny, musicie mi uwierzyć i sami wypróbować przepis :) Bazą tortu jest tak zwany biszkopt rzucany (bez proszku do pieczenia(...)Odstawić do uchylonego, wyłączonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzony biszkopt wyjąć z formy i przekroić na 2 lub3 blaty. Do nasączenia: 1/4 szklanki Amaretto 1/2 szklanki przegotowanej wody 1/2 cytryny 2 łyżki cukru Wyciskamy sok z połowy cytryny łączymy z woda i Amaretto, dosładzamy do smaku. Krem do przełożenia blatów biszkoptu: 500 ml śmietany kremówki
W kuchennej krainiełyżki cukru Bita śmietana: 500 ml śmietanki 36% Beza: 3 białka z jaj 2 razy waga białek - cukier puder garść migdałów w płatkach Poncz: sok z 1 cytryny 3 łyżki wody Ananas - przygotowanie ciasta: Biszkopt - przygotowanie: Mój biszkopt to taki prosty i szybki biszkopt, który wyjdzie każdemu. Nie musisz oddzielać żółtek od białek, a dodatek proszku do pieczenia jest niewielki(...)Beza pieczenie: Bezę pieczemy przez 40 minut w 130 stopniach C. Ananas - składanie: Biszkopt wkładamy do blaszki, w której się piekł i smarujemy połową ponczu z soku z cytryny z wodą. Gorący budyń wylewamy na biszkopt i przykrywamy go drugim biszkoptem. Tak przygotowane ciasto musi wystygnąć i najlepiej schłodzić się przez godzinę w lodówce. Po schłodzeniu ubijamy śmietanę
MamaOskarka