mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę(...)placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać
Miód i pieprzłyżki słodkiej śmietany lub mleka 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, wszystko razem mieszamy i robimy(...)ładniejszą fakturkę. Drożdżówki pieczemy na złoty kolor około 15 minut w 180 ⁰ C. Po upieczeniu i przestudzeniu drożdżówek robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i wodę, po czym mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzla pokrywamy drożdżówki i pozostawiamy na papierze pergaminie lub siatce, do chwili gdy lukier wyschnie
Smakowy Rajłyżki cukru - 3/4 szklanki wody - cukier wanilinowy do smaku - 7 łyżeczek nasion chia Przygotowanie sorbetu brzoskwiniowego: 1. Brzoskwinie przełożyć do blendera (bez soku). Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier, sok z cytryny i cukier wanilinowy według uznania. Gotować do rozpuszczenia cukru. 2. Przygotowany wcześniej syrop wlać do zblendowanych brzoskwiń i wymieszać składniki. 3 . Masę przełożyć do pojemnika(...)lemoniady: 1. Zagotować wodę, dodać cukier, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. 2 . Wycisnąć sok z 1,5 cytryny, a resztę pokroić w plasterki. 3. Do dzbanka przelać przestudzoną wodę z cukrem, sok z cytryny, włożyć liście mięty, dodać lód i zalać to schłodzoną wodą mineralną
Coś z niczegomąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny co i jak po kolei W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać(...)placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać
Kuchnia Babci Basiwypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj aromat cytrynowy (10 ml) skórka otarta z 1 cytryny lukier: sok z 1 niezbyt dużej cytryny 1 łyżka wody cukier puder (ok. 1/2 szklanki) Sposób przygotowania: Masło i masło roślinne pokroić w grubą kostkę i przełożyć do metalowej miski. Wierzch posypać cukrem i cukrem wanilinowym i wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić. Lukier: Do soku z cytryny wlać wodę, a potem, porcjami, dodawać cukier puder. Żeby nie powstały grudki, kolejne porcje cukru należy dokładnie rozprowadzić trzepaczką do sosów. Otrzymany lukier musi być biały i bardzo gęsty, inaczej wsiąknie
W SMAKłyżeczki proszku do pieczenia -kostka margaryny lub masła (250 g.) Jabłka: -8 jabłek -0,5 łyżeczki cynamonu -2 łyżki cukru pudru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sok z 1 cytryny -odrobina wody Piana z białek: -białko z 6 jajek -2 łyżki cukru pudru -1 opakowanie budyniu waniliowego -1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder(...)stopniach. Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę wielkości 1,5 x 1,5 cm. Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę wody. Dokładnie mieszamy i dodajemy do jabłek. Mikstura nie powinna być zbyt rzadka. Dokładnie mieszamy by pokryło wszystkie jabłka. Dodajemy cynamon i znowu mieszamy. Wykładamy na upieczony spód Piana
Magia jedzenia.sztucznych aromatów i barwników. Cytryny pochodzą z upraw ekologicznych z certyfikatem Bio i nie są niczym pryskane, woskowane i nasączane. A oto skład: Cytryny z żurawiną : cytryny ekologiczne z certyfikatem Bio, woda,cukier trzcinowy, żurawina, sok z cytryny Cytryny z rumem i miodem : cytryny z certyfikatem Bio(60%), syrop miodowy(woda i miód w równych proporcjach),rum biały(...)porównaniu z tymi sklepowymi, ten chrzan wyróżnia przede wszystkim wysoka zawartość chrzanu (aż 75%) i brak jakichkolwiek zagęszczaczy, konserwantów i ulepszaczy. Oto skład: korzeń chrzanu (75%), cukier, woda, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól Ketchup powstaje z najlepszej jakości polskich pomidorów. Na 1 kg ketchupu przypada 2,2 kg pomidorów. Kiedyś ketchup robiła moja mama i ten smakuje
Kuchnia MagdaLenysztucznych aromatów i barwników. Cytryny pochodzą z upraw ekologicznych z certyfikatem Bio i nie są niczym pryskane, woskowane i nasączane. A oto skład: Cytryny z żurawiną : cytryny ekologiczne z certyfikatem Bio, woda,cukier trzcinowy, żurawina, sok z cytryny Cytryny z rumem i miodem : cytryny z certyfikatem Bio(60%), syrop miodowy(woda i miód w równych proporcjach),rum biały(...)porównaniu z tymi sklepowymi, ten chrzan wyróżnia przede wszystkim wysoka zawartość chrzanu (aż 75%) i brak jakichkolwiek zagęszczaczy, konserwantów i ulepszaczy. Oto skład: korzeń chrzanu (75%), cukier, woda, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól Ketchup powstaje z najlepszej jakości polskich pomidorów. Na 1 kg ketchupu przypada 2,2 kg pomidorów. Kiedyś ketchup robiła moja mama i ten smakuje
Kuchnia MagdaLenyszklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa: 400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny. Przełożenie: dżem truskawkowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody. Masa maślana: 200 g masła, 2 szklanki cukru pudru, łyżeczka aromatu migdałowego, 2 łyżki mleka. Dodatkowo: garść płatków migdałów, 300 g mrożonych truskawek, lukier plastyczny. Wykonanie: Mąkę i kakao musimy przesiać(...)rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Ostudzony biszkopt przecinamy na 2 części. Dżem przekładamy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny oraz wodę i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w 4 łyżkach wrzącej wody i pozostawiamy do jej lekkiego ostudzenia. Truskawki rozmrażamy, dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Migdały wrzucamy na rozgrzaną
paapilotkaaśmietany kremówki (36%) 4 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii mus z owoców czarnego bzu: 120 g owoców czarnego bzu 75 g cukru sok z 1/2 cytryny 50 ml wody 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 185 g dżemu figowo-winogronowego dekoracja: 3 figi 12 ciemnych winogron Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód(...)piec jeszcze 70-80 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty. Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Owoce czarnego bzu zagotować z cukrem, sokiem z cytryny i wodą. Gotować na małej mocy palnika przez około 15 minut. W tym czasie namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Owoce zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzesoli 1,5 szklanki mąki pszennej 1 szklanka mąki krupczatki Składniki na sos cynamonowy 100 g miękkiego masła 3 łyżki cukru 2 łyżki cynamonu Jeżyny Lukier: ½ szklanki cukru ¼ cytryny 2 łyżki wody Rozpuszczamy w rondelku masło, wlewamy mleko, dodajemy cukier i sól, mieszamy, dodajemy drożdże i ucieramy aż drożdże się rozpuszczą. Do misy robota wsypujemy oba rodzaje mąki, dodajemy zaczyn(...)jeszcze podrosną . Odstawiamy na 30 minut. Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 stopni C. Pieczemy około 15-20 min. Po wystygnięciu lukrujemy. Lukier przygotowujemy gotując cukier z sokiem z cytryny i wodą, gdy zgęstnieje smarujemy nim drożdżówki. Smacznego:) The post Drożdżówki dyniowe z cynamonem i jeżynami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięmasła lub margaryny -3/4 szkl cukru -3 łyżki mąki ziemniaczanej -5 żółtek -7 białek (5 z masy +2 z ciasta) LUKIER -1 łyżka soku z cytryny -3 łyżki wody -cukier puder DODATKOWO -1 jajko do posmarowania Z podanych składników zagniatamy gładkie ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części .Jedną wałkujemy i wykładamy nią dno blaszki posmarowanej(...)Sernik pieczemy około 55-60 minut w temp 180 stopni. Po wyłączeniu piekarnika uchylamy lekko drzwiczki i po około 15 minutach wyciągamy sernik. Do miski dajemy sok z cytryny i wodę,i dodajemy cukier puder tak by powstał biały,lejący lukier. Lukrem smarujemy kratkę na serniku. Ostudzony sernik dajemy do lodówki i gotowe. Sernik jest lekki,kremowy ,przepyszny
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuspasował, że stworzyłam swoją wersję Photo by husband Składniki: 1 litr wody 2 cytryny 4 plasterki świeżego imbiru 4 łyżki cukru trzcinowego (można więcej) 2 gałązki świeżego rozmarynu kostki lodu Cytryny sparzyć we wrzątku. Z jednej wycisnąć sok, a drugą pokroić w plasterki. Do dzbanuszka nalać wody, dodać sok z cytryny i cukier, wymieszać. Następnie dodać imbir, plasterki cytryny, rozmaryn
Mój pomysł napietruszkowa :). Lemoniada arbuzowa Składniki: - 2 szklanki arbuza (wypestkowanego) - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana limonka lub sok z jednej limonki - obrana, wypestkowana cytryna lub sok z jednej cytryny - 0,5-1 litr wody (w zależności ile i jak rozcieńczone chcemy) *opcjonalnie: ksylitol lub cukier do dosłodzenia Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy do momentu rozkruszenia lodu. Jeżeli(...)plastrem brzoskwini. Smacznego! Lemoniada z agrestu Składniki: - 2 szklanki agrestu (u mnie czerwonego) - 150g kostek lodu - obrana, wypestkowana cytryna lub sok z jednej cytryny - 0,5-1 litr wody (w zależności ile i jak rozcieńczone chcemy) *opcjonalnie: ksylitol lub cukier do dosłodzenia Agrest myjemy i obrywamy ogonki. Wszystkie składniki umieszczamy w misie blendera i miksujemy
Be Fit Be Strongłyżka kakao 1 łyżka przyprawy do piernika 2 łyżki mąki ziemniaczanej 4 łyżki mąki pszennej galaretka żurawinowa 20 dkg żurawiny świeżej 1 pomarańczo 3 łyżki cukru 1/2 cytryny 1/3 szklanki wody 1 płaska łyżeczka żelatyny 350 ml śmietany kremówki 36 % polewa: 1/4 tabliczki czekolady gorzkiej 1/4 szklanki śmietany kremówki 1 łyżeczka masła 1 łyżka cukru Jajka dobrze żeby miały temperaturę(...)minut. Po upieczeniu odrywam papier i jeszcze ciepłe ciasto zwijam razem ze ściereczką w rulon. Zostawiam do wystygnięcia. Żurawinę płuczę, przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, cukier, wodę. Pomarańczo obieram i filetuję. Kroję w kostkę. Dodaję do żurawiny zostawiam 1 łyżkę cząstek. Całość gotuję na wolnym ogniu aż żurawina będzie miękka. Żelatynę namaczam w łyżce zimnej wody. Dolewam gorącego
wesoła kuchnia