woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:37/1096)

Tort urodzinowy - bistro mama ma 7 lat! 232

szklanki napar z herbaty miętowej lub woda z sokiem z cytryny Wykonanie tortu: Jeden blat biszkoptu kładziemy na paterze. Nasączamy go naparem z mięty lub wodą z cytryną. Smarujemy kremem, układamy cząstki truskawek i delikatnie wciskamy je w krem.  Kładziemy 2 biszkopt, nasączamy i powtarzamy czynności z kremem i truskawkami. Na wierzch dajemy biszkopt i nasączamy go pozostałym naparem

bistro mama
borówkowa lemoniada 124

coś nowego - lemoniada z borówkami. Trochę taka oszukana bo bez lodu na razie, ale to tak na orzeźwienie dla Miśki.  Składniki: kilka plasterków cytryny garść borówek zimna woda Przygotowanie: cytrynę pokroić na plasterki i na ćwiartki, wrzucić do dzbanka dodać borówki i zalać zimną wodą  można dodać lodu schłodzić w lodówce  Na zdrowie

Gotowanie z pasją
Makowiec 158

lukier: 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki gorącej wody ok. 20 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Cukier puder przesypać do miseczki, dodać sok z cytryny i wodę. Wymieszać. Gdyby lukier był zbyt rzadki - należy dodać więcej cukru, zbyt gęsty - więcej wody. Sposób wykonania: Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować na w miarę prostokątne placki

Cooking Monster
Lemoniada z aloesu 233

koktajl, to w sklepie ekologicznym można kupić takie wielkie liście. Cena jest przystępna – ok. 10 zł za kilogram a z kilograma aloesu będzie pół litra koncentratu do rozcieńczenia wodą. Taki skoncentrowany sok można przechowywać do tygodnia w lodówce, żeby codziennie robić sobie taką lemoniadę. Można też przygotować sok z mniejszej ilości aloesu, bo na 1 porcję potrzeba tylko(...)aloesu 2 łyżki startego na tarce imbiru sok z 2 cytryn   lemoniada – 1 porcja: 3 łyżki koncentratu aloesu łyżka płynnego miodu lub słodkiego syropu szklanka wody gazowanej plasterek cytryny   Przepis na lemoniadę z aloesu Skoncentrowany sok z aloesu mieszamy z miodem i wodą. Dodajemy plasterek cytryny i jeśli chcemy, to podajemy z lodem. Lubisz moje wpisy? Bądź

Ugotowane pozamiatane
Ciasto podwójnie cytrynowe z brzoskwiniami 182

trzech cytryn i cytrynowej galaretki. Jest idealne :) Składniki: Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki przegotowanej ostudzonej wody Krem cytrynowy: 3 cytryny 1,5 szklanki wody 2 budynie waniliowe 1 i 1/2 szklanki cukru 1 kostka masła Cytrynowa pianka: 400 ml śmietanki kremówki 30% 1 galaretka cytrynowa 3 łyżki cukru(...)Wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20x35 cm i piec w 180 stopniach ok. 20-25 min. Ostudzić. 2. Krem cytrynowy: Wycisnąć sok z cytryn. Do soku wlać wodę. Odlać ok. pół szklanki a resztę zagotować z cukrem. W odlanej wodzie z sokiem rozprowadzić budynie i wymieszać. Gdy masa się zagotuje i cukier rozpuści, wlać mieszankę budyniową

Na Ciasteczkowych Papierach
Kolorowe oponki serowe 192

cukru pudru kilka kropel soku z cytryny 3-4 łyżki wody barwniki spożywcze  kolorowe posypki Cukier puder dwukrotnie przesiać przez sitko i połączyć z sokiem z cytryny i wodą.Mieszać do uzyskania gładkiej masy.Masę dzielimy na 2-3 części i dodajemy barwniki.Każdego oponka zanurzamy w lukrze i dekorujemy. RADA Oponki czym dłużej leżakują na swoją kolej

Anielskie wypieki
Konfitura dyniowa 112

słodko:) Czas wykonania: 2 h 45 min Ilość porcji: 1,2 kg (8 słoiczków po 150 g) Składniki: 2 ½ kg dyni 1 szklanka cukru ½ szklanki wody sok z 1 cytryny Przygotowanie: Dynię obierać, wyciąć środek z pestkami i zetrzeć na tarce o grubych oczkach (można wykorzystać do tego robota kuchennego). Dynię przełożyć(...)garnka, zasypać cukrem i dodać wodę i sok z cytryny. Całość gotować przez 10 minut pod przykryciem, następnie ściągnąć pokrywkę i gotować na małym ogniu przez około 1 godzinę 30 minut. Od czasu do czasu pomieszać, aby konfitura nie przywarła do garnka. Ugotowana konfitura powinna być gęstej konsystencji, a dynia

KuchniaWeDwoje.pl
Gruszki w syropie z imbirem. 318

widoczne na zdjęciu. Szczerze polecam!   GRUSZKI W SYROPIE Z IMBIREM.           Składniki: 1600 g twardych gruszek 500 ml wody 300 g cukru 2 cm kawałek świeżego imbiru sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu kilka sztuk goździków(...)Sposób przyrządzania:             Gruszki umyć i obrać. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki i włożyć do wody z dodatkiem łyżki soku z cytryny. 500 ml wody zagotować z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki imbirem. Całość gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż syrop stanie się przezroczysty. Wrzucić osączone

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Lemoniada cytrynowa 128

sobie, ale może też stanowić świetną bazę dla innych owocowych lemoniad. Lemoniada cytrynowa Składniki: 5 cytryn około 10 listków mięty 3/4 szklanki cukry około 1,5 litra wody kostki lodu Z cytryn wyciskamy sok. Szklankę wody łączymy z cukrem i podgrzewamy, aż cukier się rozpuści. Sok z cytryny łączymy z syropem i zalewamy resztą wody. Dorzucamy kostki lodu i miętę

PatiGotuje
Salatka z gruszką, serem pleśniowym i orzechami 155

dokładnie myjemy, kroimy na pół, wydrążamy gniazdka nasienne. Do miseczki wlewamy wodę i dodajemy sok z cytryny. Połówki gruszek kroimy na plasterki i wkładamy do miski z  wodą, dzięki cytrynie owoce nie ściemnieją. Po2 minutach gruszki odcedzamy na sitku. Na półmisku rozkładamy sałaty, następnie plasterki gruszki i pokruszony ser. Orzechy grubo siekamy, posypujemy nimi sałatkę. Na koniec wszystko polewamy

Kulinarne przygody Gatity
Truskawkolada I, czyli "Lemoniada Truskawkowa" 152

przygotowywałam się na przybycie gości. Mieli mnie odwiedzić fajni ludzie z daleka, za oknem upał, a ja byłam między jednym deserem a drugim. W planach była lodowata woda z miętą i cytryną, ale mi było mało. Wpadłam do Filozofia Smaku i zrobiłam lemoniadę truskawkową, jednak lemoniada dla mnie to cytryna, a taki napoje nazywam Truskawkolady, no bo z truskawek przecież(...)rozpuściłam w niej miód akacjowy. W tym czasie syn wyciskał sok z cytryn. Potem poszło ekspresowo, przecedzony mus wlałam do dzbanka, wlałam wodę z miodem, pozostałą wodę mineralną, sok z cytryn przelałam przez sitko i wszystko wymieszałam. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin. Najlepsza jest mocno schłodzona. SMACZNEGO życzy BLONDYNKA

Blondynka Gotuje
Odwrócone ciasto z ananasem 117

Smakuje wyśmienicie nawet 3 dni po upieczeniu. Składniki (na tortownicę o średnicy 26 cm): Podstawa i brzegi średni ananas garść suszonej żurawiny 100 g cukru 2 łyżki wody łyżka soku z cytryny Ciasto 150 g masła 6 jaj o temperaturze pokojowej 100 g cukru 180 g mąki 12 g proszku do pieczenia szczypta soli Syrop wycięty głąb z ananasa(...)łyżki cukru pół szklanki wody łyżeczka soku z cytryny Rozpuścić masło w rondelku. Do tortownicy wsypać 100 g cukru, polać dwiema łyżkami wody i łyżką soku z cytryny. Pod tortownicą ułożyć arkusz papieru do pieczenia i wstawić całość do piekarnika. Włączyć go na 200 stopni C. na 9 minut. Ananasa obrać i pokroić na plastry grubości

Weekendy w domu i ogrodzie
LEMONIADA ARBUZOWA 161

upalne dni. Doskonale gasi pragnienie, niezwykle smaczna i co ważne szybka w przygotowaniu.  Lemoniadę arbuzową można przygotować na wiele sposobów, ale dla mnie najlepsza jest z wodą gazowaną limonką, cytryną i listkami mięty. Składniki na litrowy dzbanek: * około 400 g czerwonej części arbuza * około 600 ml wody gazowanej * 1 i 1/2 cytryny * 1 i 1/2 limonki * kilka listków mięty(...)wycisnąć sok z jednej cytryny i jednej limonki, wsypać dwie łyżki brązowego cukru i wymieszać, by cukier się rozpuścił. Dodać sok z arbuza. Następnie wlać wodę gazowaną, wymieszać. Połowę limonki i cytryny pokroić w plasterki, dodać do lemoniady razem z listkami mięty. Podawać schłodzone z kostkami lodu. Przepis bierze udział w Facebook'owym wydarzeniu  Letnie orzeźwienie

Zrób to smacznie
Lemoniada malinowa 133

Lemoniada malinowa świetnie sprawdzi się w upalne letnie dni Zapraszam również po przepisy na domowe wody smakowe i klasyczną lemoniadę cytrynow ą. Lemoniada malinowa Składniki: około 1 litr wody 2 cytryny 1,5 szklanki malin + do dekoracji 4-5 łyżek cukru pół szklanki gorącej wody kostki lodu świeża mięta ewentualnie kilka plasterków cytryny do dekoracji Z cytryn i malin wyciskamy(...)rozdrobnić za pomocą blendera i przetrzeć przez sito. Soki mieszamy z wodą. Cukier rozpuszczamy w połowie szklanki gorącej wody. Dodajemy do lemoniady (jeśli będzie ona dla Was za kwaśna dodajcie więcej cukru). Do lemoniady dodajemy kilka malin, świeżą miętę, plasterki cytryny do dekoracji. Podajemy schłodzoną z dodatkiem kostek lodu.   Artykuł Lemoniada malinowa pochodzi z serwisu PatiGotuje

PatiGotuje
Biały czekodżem 159

końcu nadszedł jego czas :) Jest świetny! Uwielbiam go dodawać do naleśników, deserów lub po prostu na kanapkę. Również spróbujcie. Gorąco polecam. 2 kg nieobranych dojrzałych bananów 50 ml wody 1 cytryna 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru 4 białe czekolady Banany kroimy w plasterki i wrzucamy do garnka. Dodajemy wodę i wyciśnięty z cytryny sok. Blendujemy na gładką masę. Wstawiamy

Krokusowy Dom
Sok z aronii - recepta na długowieczność 1073

jest dość specyficzny i nie każdego zachwyci, ale sok jest naprawdę smaczny. Składniki na 4 butelki z`500 ml: 2 kg aronii 1-1,5 l wody 600 g cukru sok z 1/2 cytryny Wykonanie: owoce aronii przebrać i dokładnie umyć, następnie umieścić w dużym garnku i zalać wodą tak, by przykryła owoce. Gotować około 15-20 minut. Po około10(...)minutach, gdy owoce już zmiękną zmiażdżyć je ubijakiem do ziemniaków. Więcej wartości z owoców przejdzie wówczas do wody  po tym czasie odcedzić sok, wsypać odważony cukier, dodać sok z cytryny i zagotować gorący sok wlać do wyparzonych butelek, zakręcić. Pasteryzować 20 minut w temperaturze bliskiej wrzenia

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!