Zachęcam Was do wypróbowania tego banalnie prostego przepisu!Placuszki (9 sztuk):* twaróg- 300g (użyłam półtłustego)* kasza manna- 1 szklanka* jajka- 1 szt.* cukier- 3 łyżki* masło klarowane/oliwaKisiel cytrynowy:* cytryna- (sok + skórka)* woda- 1 szklanka* cukier- 4 łyżki** skrobia- 1 łyżka**Placuszki:Twaróg włożyć do miski, rozdrobnić widelcem i dodać kaszę mannę, jajko oraz cukier.Wymieszać.Ciasto brać zwilżonymi wodą rękami(...)wydaje się mało słodki, to wystarczy dosypać cukru i ponownie podgrzać- do rozpuszczenia.** jeżeli kisiel wydaje się za rzadki/gęsty, to należy odpowiednio dosypać skrobi/dolać odrobiny wody z cytryną
Kraina Miodem Płynącaszczypta soli na poncz 1/2 szklanki letniej wody 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki cukru pudru na krem budyniowy 2 budynie śmietankowe 1/2 szklanki soku z cytryny 1 1/2 szklanki wody 1 żółtko 1 szklanka cukru 200 g masła na piankę cytrynową 400 ml śmietanki 30 % 150 g serka mascarpone 1 szklanka wody 2 galaretki cytrynowe na polewę(...)blasze o wymiarach 25x30) i piec w nagrzanym piekarniku 170 stopni 20-25 minut. Po upieczeniu biszkopt nasączyć ponczem. Przygotować masę budyniową. W garnku zagotować 1 szklankę wody z sokiem z cytryny i cukrem. W osobnym naczyniu połączyć resztę wody z budyniem i żółtkiem, wlać całość do gotującej się w garnku "cytrynowej" wody i gotować, ciągle mieszając, do momentu
Kuchnia w opałachmasła; 2 żółtka; 2 budynie śmietankowe (te na 1/2 l mleka); 1 szklanka cukru kryształu; 2 szklanki wody; sok z 3 cytryn; Wykonanie: Na gotujący syrop (1 szklanka wody+ sok z cytryn+cukier) wlać budynie rozpuszczone w 1 szklance wody, zagotować, lekko ostudzić. Do lekko przestudzonego budyniu dodać żółtka i masło, energicznie mieszać aż do połączenia się składników. Ciepłą masę(...)śmietanowy wyłożyć herbatniki (jeden obok drugiego). Herbatniki polać polewą czekoladową. Moje notatki: upieczony biszkopt zawsze delikatnie skrapiam ponczem przygotowanym z połowy szklanki przegotowanej wody wymieszanej z 1 łyżeczką cukru kryształu i z sokiem z połowy cytryny
In my kitchenalergika, a dzieci za nimi wprost przepadają. 5 bananów sok z 1 cytryny 1 szklanka wody 2 łyżki wody (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Banany zmiksować z sokiem z cytryny, dodać wodę i wszystko wymieszać. Można dosłodzić cukrem, ale nie jest to konieczne. Całość umieścić w maszynie do lodów i postępować wg. instrukcji. Lub umieścić w naczyniu w zamrażalce i mieszać
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanietakże minerały - potas, krzem, żelazo, magnez. Jednakże miód jest bardzo słodki, dlatego nie jest zalecany osobom chorym na cukrzycę. Składniki: 500 sztuk kwiatów mniszka lekarskiego, litr wody, 2 cytryny, 1 kg cukru. Wykonanie Kwiaty umyć, odcisnąć z nadmiaru wody. Następnie przełożyć do garnka, zalać litrem wody, dodać jedną cytrynę obraną ze skórki i pokrojoną w plasterki
Z miłości do słodkościpodstawie przepisu z książki "Istambul" autor - Rebecca Seal składniki 200 g fenkuła - kopru włoskiego 200 g rzodkiewek 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka do wody 1 łyżeczka sumaku sól nasiona z 1/4 granatu - opcjonalnie przygotowanie Naszykować miskę z zimną wodą wymieszaną z 1 łyżką soku(...)cytryny. Fenkuł, po zdjęciu zewnętrznej warstwy i obcięciu łodyżek, pokroić na cieniutkie plastry, najlepiej w robocie lub na tzw. mandolinie. Natychmiast przełożyć do miski z wodą i cytryną aby nie ściemniał. Umyte rzodkiewki pociąć w cienkie plastry i przełożyć do miski. Wymieszać oliwę z 2 łyżkami soku z cytryny. Fenkuł odcedzić, wymieszać z rzodkiewkami, polać oliwą, wymieszać. Lekko posolić
Stare Garybardzo lub wcale, bardzo, bardzo słodkie lub słodkie z umiarem. Składniki. 150g knafeh 3 łyżki masła Syrop. 1/4 szkl. wody 60 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka wody pomarańczowej Nadzienie. Orzechy laskowe, pistacjowe, dakyle Wykonanie. Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wodę pomarańczową lub różaną i sok z cytryny ,jeżeli nie ma być bardzo słodki(...)zmielonymi pistacjami. Ciasteczka orientalne, oryginalne i smaczne. Kunafa z syropem cukrowym i orzechami włoskimi. Składniki. 2 porcje 50g ciasta kadayif 1 łyżka masła 4 łyżki wody 4 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 5 orzechów włoskich 1 łyżeczka pistacji mielonych Wykonanie. Z cukru i wody ugotować syrop, dodać wiórki masła i sok z cytryny, wymieszać i odstawić. Kunafę
Kulinarny karnet Christopherawody Crème Pâtissière: 6 żółtek 600 ml mleka 100 g cukru 30 g mąki pszennej 30 g mąki kukurydzianej Nadzienie: owoce: truskawki, brzoskwinie, babany kiwi) łyżka soku z cytryny Glazura: szklanka wody łyżka mąki ziemniaczanej sok z cytryny Wykonanie: 1. Przygotować ciasto: Mąkę przesiać przez sito, dodać cukier puder i sól, wymieszać. Do mąki dodać masło wyciągnięte z lodówki około(...)banany, brzoskwinie) można skropić je sokiem z cytryny. 4. Dno tartaletek lub tarty posmarować niezbyt grubą warstwą Crème Pâtissière, na wierzch poukładać owoce. 5. Przygotować glazurę: ⅔ szklanki wody zagotować z sokiem z cytryny. Ilość soku dodajemy według własnego uznania. W reszcie wody rozmieszać mąkę. Gdy woda z sokiem zacznie wrzeć powoli dolewać wodę z mąką cały czas mieszając. Wodę
Mama Gotujemarchewki i fasolki 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soku z cytryny 2 łyżki wody sól, pieprz, chili sproszkowane wykonanie: Na patelnie z masłem wlewamy miód i sok z cytryny oraz wodę. Dodajemy do smaku sól, pieprz oraz chilli. Wszystko zagotowujemy. Gotowym sosem polewamy warzywa. Całość posypujemy pestkami słonecznika. Podajemy jako osobne danie lub jako dodatek do mięs. Zapisz Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzeniaformie, musi być ona nieco większa. Truskawkowe trio Składniki: biszkopt 3 jajka 30g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 60g mąki pszennej poncz 1-2 łyżki soku z cytryny kilka łyżek przegotowanej wody budyń truskawkowy 500g truskawek 1-2 łyżki soku z cytryny 60g domowego cukru waniliowego (lub zwykłego) 2 budynie śmietankowe bez cukru (40g każdy) 50g masła 1/3 szklanki wody(...)zostawić w wyłączonym i uchylonym piekarniku do ostygnięcia - ostygnięty biszkopt odkroić nożem od brzegów formy, wyjąć z niej, zdjąć ze spodu papier - przygotować poncz: sok z cytryny wymieszać z kilkoma łyżkami przegotowanej wody, wymieszać - biszkopt wraz z papierem przełożyć na dno formy, nasączyć ponczem BUDYŃ TRUSKAWKOWY - truskawki umyć, pozbawić szypułek, rozdrobnić blenderem na mus, wymieszać z sokiem z cytryny
Smakołyki BerenikiSkładniki : 7 pomarańczy 2 cytryny 2 szklanki wody ( najlepiej źródlanej ) 5 kostek lodu Sposób wykonania : P omarańcze i cytryny dokładnie umyj, sparz wrzątkiem. 6 pomarańczy i cytryny obierz(...)skórki, usuń białe błonki, miąższ pokrój w kostkę , usuń pestki. Pozostałą pomarańczę pokrój razem ze skórką w plastry i odstaw do dekoracji. Do blendera wrzuć pokrojone pomarańcze i cytryny. Wlej wodę i wrzuć kostki lodu. Całość dokładnie zmiksuj do połączenia składników. Gotowe smoothie rozlej do szklanek, udekoruj plasterkami pomarańcza. Podawaj od razu po przygotowaniu
Przepisy i porady kulinarnepomelo zawiera 37 kalorii oraz ma niski indeks glikemiczny: 30 - mogą go spożywać nawet osoby z cukrzycą. Żródło "lekkowkuchni" Składniki: 1/2 pomelo 2 garście szpinaku 1 kiwi 1/2 cytryny 3/4 szkl. wody Kiwi, cytrynę i pomelo obierz. Owoce umieść w blenderze i zmiksuj. Uzupełnij wodą i pij natychmiast
Kubki smakuprzez około 1 godzinę. Jeśli babka mocno zrumieni się z wierzchu, przed upływem czasu pieczenia, należy przykryć ją papierem do pieczenia.Przygotować poncz: cukier zagotować z wodą, dodać sok i skórkę z cytryny. Schłodzić(...)schłodzeniu dodać rum.Upieczoną i lekko ostudzoną babkę wyjąć z formy, nakłuć długą wykałaczką w wielu miejscach i nasączyć ponczem.Na koniec babę polukrować. Cukier puder utrzeć z wodą i sokiem z cytryny - lukrem polać babę, udekorować skórką pomarańczową. Smacznego
kolorowotorcikowoupalne dni należy dużo pić..taki schłodzony napój napewno zaspokoi pragnienie..można wykorzystać dowolne owoce..ja "pod ręką" miałam akurat cytrynę i truskawki. woda gazowana schłodzona truskawki cytryna cukier albo miód Truskawki umyć,usunąć szypułki i pokroić na kawałki.Cytrynę pokroić w plasterki. Do dzbanka przełożyć kawałki truskawek, plasterki cytryny i zalać wodą wymieszaną z miodem
Moje domowe kucharzenie