gardło to chciałam Wam „sprzedać” przepis na mój ulubiony napój, który już kilka razy uratował mi życie. Na zdrowie! Do przygotowania napoju potrzebujemy: korzeń imbiru czosnek miód cytrynę wodę (u mnie ok 1.5 – 2 litrów) W garnku gotujemy wodę. Gdy zacznie wrzeć zmniejszamy ogień i wrzucamy pokrojony na plasterki korzeń imbiru oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy(...)syntezie leukotrienów i prostaglandyn (związane są z zapaleniem w naszym organizmie). Najczęściej przygotowuję tzw herbatę imbirową (plasterki imbiru gotuje w wodzie), dodaję do herbaty lipowej (rozgrzewa jeszcze lepiej) albo przygotowuję sobie taką zdrowotną petardę – napar z imbiru, czosnku, cytryny i miodu. U mnie świetnie sprawdza się w infekcjach gardła, bo od razu czuję jakby wszystko było wypalone Uwaga: imbiru
Szybko Tanio Smaczniekaszy jaglanej ~5 łyżek ksylitolu (do kaszy) ~2 szklanki mleka roślinnego (użyłam sojowego) ~szklanka wody ~700-1000g jabłek + 2 łyżki ksylitolu ~cynamon - do smaku ~2 łyżki soku z cytryny Wodę i mleko wlewamy do garnka i zagotowujemy. Kaszę wsypujemy na sito i płuczemy, następnie wsypujemy do gotującego się mleka i gotujemy ok. 20-25 minut aż kasza wchłonie cały
chili & sugarLimoncello Składniki na 2,5 litra limoncello: v 8-10 naturalnych cytryn v 1 l spirytusu 95° v 800 g cukru v 1,3 l wody Cytryny bardzo dobrze myjemy i osuszamy. Przy pomocy nożyka do ziemniakw ścinamy żóltą skórkę i eliminujemy ewentualną białą błonkę. Spirytus wlewmy do hermetycznie zamykanego słoja( najlepiej 1.5L) i dodajemy(...)pamietając, aby wstrząsać słojem raz na dzień. Spirytus dzień po dniu, będzie stawał się bardziej zółty, a skórki białe. Po ok dwóch tygodniach przygotowujemy syrop. W garnku podgrzewamy wodę i dodajemy cukier, mieszamy do rozpuszczenia się cukru. Po ostygnięciu wlewamy syrop do spirytusu i dobrze mieszamy. Odcedzamy skórki, filtrujemy limoncello przy pomocy filtra do kawy i rozlewamy
Mia Cucina Sofietasklepu, poważnie! Co prawda wyszedł nieco inny, mniej słodki i bardziej kwaskowy. Ale to nawet lepiej. No chyba, że wolicie taki "sklepowy" smak, to dajcie więcej cukru i mniej cytryny. Ale ja polecam ten swój, niedługo będę robił kolejną porcję :) A dodam jeszcze, że specjalnie na potrzeby tego kwasu zrobiłem chleb żytni ( pisałem o tym niedawno ). Bo głównym składnikiem tego(...)wszystko od początku. Zatem co będzie nam potrzebne? 250 g chleba żytniego 125 g cukru 25 g rodzynków 10 g świeżych drożdży (lub 3 g suszonych) 2,5 litra wody cytryna Chleb kroimy na cienkie kromki i czekamy kilka dni żeby się całkowicie zsechł. Potem gotujemy wodę i wrzątkiem zalewamy ten chleb (dobrze jest mieć jakieś kamionkowe naczynie do tego
Marder&Marder ManufactureSkładniki na biszkopt: jaja 5 szt (L) mąka pszenna 8 łyżek cukier 2 łyżki Składniki na masę: śmietana 36% 750 ml cukier 2 łyżki Poncz cytrynowy: sok z 1 cytryny woda przegotowana 100 ml cukier 2 łyżki Dodatkowo: kajmak mała puszka słoneczniki 150 g Wykonanie : Jaja ubijamy z cukrem na puch, dodajemy przesianą mąkę.(Przesiewamy na sicie nad jajami(...)wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia. Zdejmujemy papier i przekładamy biszkopt z powrotem do formy wyłożonej folią aluminiową. Do miseczki wlewamy przegotowaną ciepła wodę i dodajemy do niej cukier. Cukier rozpuszczony więc wlewamy sok z cytryny i mamy poncz gotowy.Nasączmy biszkopt. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem i przekładamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Kajmak rozpuszczamy
Różowa kuchniaweekend? wiosenne porządki przed świętami? Przepis: 200g tofu naturalnego ok.40g mąki gryczanej łyżeczka zmielonego siemienia lnianego 1/2 lyżeczki proskzu do pieczenia szczytpa sody oczyszcoznej sok z 1/4 cytryny łyżka wody coś do posłodzenia cynamon daktyle tahini gruszki Tofu zmiksować z sokiem cytryny i wodą, na gładką masę, dodać resztę składników, dobrze wymieszać, dodać pokrojone daktyle. Formować wilgotnymi dłoniami małe
More food, love and dreamskonfitury morelowej (pół słoiczka) Dużą miskę napełnić wodą, wlać sok z cytryny, wymieszać. Jabłka przekroić na pół, wyjąć gniazda nasienne. Pokroić w plasterki, wrzucić do przygotowanej wody z cytryną. Pokrojone jabłka wraz z wodą przelać do garnka, podgrzewać tylko do zagotowania. Jabłka mają tylko lekko zmięknąć. Zdjąć z ognia, odcedzić, wyjąć delikatnie plasterki, osuszyć na papierowym ręczniku. Formę na muffiny
maniapieczeniamono-tematycznie? Przełknę ze smakiem ;DDziałamy:-kacze udka-dwie pomarańcze-majeranek-gorzka czekolada-porzeczki czerwone, czarne suszone, kandyzowane, lub świeże mrożone-małe jabłko-imbir-sól, pieprz-oliwa-sok z cytryny-woda gazowana-masło-gorzka czekolada-czosnekKaczkę nacieramy marynatą z oliwy, soli, pieprzu, majeranku i dobrze wyszorowanej skóry pomarańczy. Zostawiamy na noc; no minimum dwie godziny.Rozgrzewamy patelnie i na wysokim ogniu(...)została nam po smażeniu kaczki, wlewamy kilka łyżek wina; czekamy, aż alkohol się zredukuje. Jeżeli nie wszystko odejdzie od dna, podlewamy jeszcze odrobiną wody gazowanej. W rondelku karmelizujemy dwie łyżki cukru brązowego, dodajemy sok z cytryny, porzeczki, wlewamy zredukowany płyn z patelni z całą zawartością. Dodajemy dwa paski gorzkiej czekolady. Łączymy. Próbujemy, odlatujemy.Surówka. Zielony poszatkowany ogórek, mix sałat, skrapiamy
BaRepascynamonu ¼ łyżeczki imbiru 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii 250 g roztopionego, wystudzonego masła 2 – 3 żółtka Składniki na lukier: ok. ½ szklanki cukru pudru ½ łyżeczki soku z cytryny 1 – 2 łyżek gorącej wody Wykonanie: Orzechy i żurawinę posiekałam na drobniejsze cząstki. Do misy miksera wsypałam wszystkie suche składniki za wyjątkiem żurawiny i orzechów, czyli: płatki owsiane, mąkę, proszek(...)wodę. Mieszałam łyżką rozcierając cukier po ściankach garnuszka. Jeśli okaże się, że lukier jest zbyt rzadki trzeba dosypać cukru, natomiast, jeśli jest zbyt gęsty trzeba dodać kilka kropli cytryny lub wody. Wystudzone ciasteczka polukrowałam. Najwięcej lukru weszło we wgłębienia w ciasteczkach. Po wystudzeniu lukru ciasteczka przełożyłam na talerz. Zachęciłam Was? Skuście się i upieczcie te pyszne, jesienne ciasteczka, bo warto
Kuchnia u Krysiszklanki mąki, 1/4 kubka cukru, 1/8 łyżeczki soli, 10 łyżek masła, 2 żółtka, 1 łyżka śmietany, 1/4 łyżeczki ekstraktu z wanilii. Krem cytrynowy: sok z 2-3 cytryn, 1/2 szklanki wody, skórka z 2 cytryn, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 7 łyżek cukru, 100 g masła, 1 całe jajko, 3 żółtka Beza: 5 białek, 100 g cukru, 2 łyżeczki mąki(...)ciasto nie wyrosło. Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 10 min. Krem cytrynowy Wyciskamy sok z dwóch cytryn, wlewamy go do garnuszka, dodajemy wodę oraz skórkę z cytryny. Dodajemy cukier i wstawiamy na ogień. Jak cukier się rozpuści, dodajemy roztrzepane żółtka oraz roztrzepane jajko. Wszystko energicznie mieszamy. Następnie do małej ilości wody wsypujemy 2 łyżki mąki
Smaki Przyprawy i Kolorynawet winogrona! Gwarantuję, że każde będą tu świetnym dodatkiem! Polecam! SKŁADNIKI: SPÓD: * okrągłe biszkopty – 1 op KREM CYTRYNOWY: * sok z cytryny – 150 ml + skórka * cukier – 180 g * budyń śmietankowy bez cukru – 2 op * woda – 500 ml * żółtko(...)masło – 200 g PIANKA: * śmietana 36% – 400 ml * galaretka cytrynowa * cukier puder – 1 łyżka * wanilia – 1 laska DODATKOWO: * galaretka krystaliczna – 2 szt * borówki * woda + cukier + cytryna – do nasączania SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : KREM CYTRYNOWY: Do garnka wlewamy 250 ml wody, dodajemy sok i skórkę z cytryny, gotujemy. Do reszty wody dodajemy żółtka, 2 budynie, mieszamy. Budynie
Ostra na Słodkoogórki pęczek pietruszki 1 łodyga selera naciowego szczypta soli morskiej do smaku 1 łyżka oliwy z oliwek 1 szczypta pieprzu cayenne sok z połowy cytryny woda Ogórki, seler i 3/4 pęczka pietruszki przepuścić przez sokowirówkę, dodać sok z cytryny. Resztę natki drobno posiekać, wsypać do soku i zblendować. Dodać przyprawy i oliwę wymieszać
AZgotuj!Składniki 2 litry wody 80dag cukru- 3 duże cukinie,lub kabaczka(okolo 3-4 kg) 1,5 kg mirabelek-śliwek sok z 1 cytryny Wykonanie Cukinie obrać ze skórki(...)pokroić w kawałki (1 cm),lub plastry bez nasion.Układać na dno słoika mirabelki,a na to cukinie w plastrach i pomiedzy nimi jeszcze wkładac mirabelki. Ugotowac syrop z wody,cytryny i cukru. Napełnione sloiki zalać syropem Zamknąć i pasteryzować ok. 10-15 minut. (smak ananasa
w mojej kuchnidodatkowo 2 łyżki) tortowej 1 i ¼ szklanki cukru kryształu ¾ szklanki oleju 1 szklanka wody gazowanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki kakao Lukier: cukier puder sok z cytryny ciepła woda OSOBIŚCIE wolę ją z polewą czekoladową;) PRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na pianę z cukrem, dodać żółtka i zmiksować na gładką masę. Ciągle(...)temperaturze 180-200 stopni. Sprawdzić patyczkiem, jeśli patyczek jest suchy wyciągnąć ciasto z piekarnika Gdy ciasto lekko przestygnie przygotować lukier. Cukier utrzeć z sokiem z cytryny i wodą na gładki lukier i od razu polać ciasto. Bądż polewę-jak kto woli
Moje Słodkie Piekiełko