jabłkowy i całość miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji. Smacznego Pasta z soczewicy Składniki: 2 szklaki ugotowanej soczewicy 1 cytryna 2-3 ząbki czosnku 3-4 łyżki dobrej oliwy 4 łyżki pasty tahini 10 suszonych pomidorów z zalewy oliwnej sól do smaku woda do uzyskania pożądanej konsystencji mielony kumin do smaku (jeśli nie lubicie możecie spróbować innych przypraw) Przygotowanie: Do misy(...)też smak (opcjonalnie doprawiamy). Smacznego Szpinakowo-bananowe smoothie Składniki: 2 banany 2 garście umytego szpinaku 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1-2 plasterki imbiru sok z 1 cytryny woda do uzyskania pożądanej konsystencji Przygotowanie: Obrane banany, szpinak, natkę pietruszki, imbir wkładamy do misy blendera z nożami. Dodajemy sok z cytryny i miksujemy. Po czym dolewamy stopniowo wodę
Słodkie okruszkiUWAGA: wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Lukier owocowy: 1 szklanka cukru pudru 1 szklanka liofilizowanych owoców (malina, truskawka, jeżyna, czarna porzeczka) kilka łyżek soku z cytryny lub gorącej wody Przygotowanie: 1. Zaczynamy od przygotowania rozczynu: wymieszać pokruszone drożdże z niedużą ilością ciepłego mleka (ok. 80 ml), 1 łyżką cukru i 1 łyżką mąki, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia(...)posypać cukrem pudrem po ostudzeniu. Źródło/ Inspiracja: przepisybabcistasi.pl 5. Lukier owocowy: owoce zmiksować na puder za pomocą blendera lub malaksera, następnie przesiać. Wymieszać z cukrem pudrem i sokiem z cytryny/ wodą. Jeśli będzie zbyt gęsty dodać trochę więcej soku/ wody, jeśli zbyt rzadki - dosypać cukru pudru
Domowa Cookierenka Agicukru1 laska wanilii Wykonanie:Cytryny dokładnie myjemy, a następnie parzymy wrzątkiem. Wkładamy do naczynia i zalewamy zimną wodą i odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie cytryny odcedzamy, nalewamy świeżą wodę i gotujemy przez 30 minut. Cytryny znowu odcedzamy, nalewamy świeżej wody i moczymy owoce przez kolejne 24 godziny.W garnku w którym będziemy robić konfiturę gotujemy wodę
Kulinarne przygody Gatitymojego lub pluskają się w niosącym ulgę basenie, przynoszę szklaneczkę orzeźwiającej granity! Pełna jest lodowatości, słodyczy i przyjemnej owocowości :) Wspaniały deser prosto z upalnej Sycylii, przyrządzany oryginalnie z wody, cytryny i cukru, a niegdyś z lodu specjalnie sprowadzanego ze zbocza Etny, dziś ma wiele wersji smakowych i z łatwością można przyrządzić go w domu bez specjalnych urządzeń. U mnie czerwone(...)ogórecznikiem i miodem Potrzebujesz: 2 soczyste brzoskwinie 3 czerwone pomarańcze lub 2 zwykłe 5 liści ogórecznika lekarskiego lub garść liści mięty 3 łyżki łagodnego miody sok z połowy cytryny 2 szklanki wody Sposób przyrządzenia: 1. Owoce umyj i obierz ze skórki. 2. Wszystkie składniki umieść w blenderze lub robocie kuchennym i zmiksuj na gładko. 3. Przelej całość do brytfanki wyłożonej
Kuchnia w Słońcu Skąpanaszklanki świeżej posiekanej natki pietruszki · 1 łyżeczka soku z cytryny · woda · odrobina soli Warzywa dokładnie umyj pod bieżącą wodą. Ogórka pokrój w kostkę(nie musisz(...)obierać), brokuł podziel na mniejsze różyczki, seler pokrój na kawałki. Wrzucić wszystkie warzywa do blendera i bardzo dokładnie zmiksuj na jednolitą gładką masę. Dodaj nieco wody, sok z cytryny, ewentualnie dopraw solą. Jeszcze raz wymieszaj. Przelej do szklanek
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałaprzez około 35 minut. Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty. Galaretki rozpuszczamy w 800 mililitrach gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Wyciskany sok z cytryny, dajemy w wodę. Krem I Do zimnego mleka wsypujemy krem na karpatkę. Miksujemy do połączenia się masy przez około 3 minuty. Krem II Masło rozpuszczamy dodajemy cukier i wodę, zagotowujemy. Studzimy(...)dodajemy dwie łyżki kakao do drugiej pozostałe dwie łyżki mleka. Ostatni krem najlepiej jest przygotować bezpośrednio przed podaniem gdyż szybko gęstnieje. Pierwszy blat biszkoptu nasączamy połową soku z cytryny z wodą, następnie wykładamy połowę kremu 1 dokładnie przykrywając blat. Układamy maliny, które zalewamy tężejącą galaretką. Wstawiamy do lodówki i czekamy aż galaretka całkiem zastygnie. Spód 2 blatu smarujemy cieniutką warstwą
Lena Gotujeosłabionym organizmie najlepiej sprawdzą się napoje izotoniczne. Uzupełnią ilość elektrolitów i glukozy w organizmie. W bardzo prosty sposób i niedrogi można taki napój samemu zrobić w domu. Wystarczy nam woda, cytryna, miód i odrobina soli. SKŁADNIKI : 250 ml wody niegazowanej sok z połowy cytryny lub 1 limonki 2 szczypty soli najlepiej himalajskiej lub marskiej 1 łyżkę miody
Basia w kuchnimasło ziołowe – masło czosnkowe – hummus z soczewicą Składniki: – 500 g ugotowanego bobu – 1 płaska łyżka pasty tahina – 3-4 łyżki oliwy z oliwek – 6-8 łyżek wody – sok z połowy cytryny – 2 ząbki czosnku – szczypta soli – świeża mięta do posypania Przygotowanie : Bób ugotuj (wrzuć do gotującej się wody, posól i gotuj od kilku do nawet kilkunastu minut(...)młody czy stary oraz jaki stopień twardości lubisz). Obierz bób z łupin, kilka kawałków odłóż do ozdoby. Pastę tahina, ugotowany bób, oliwę z oliwek, szczyptę soli, sok z połowy cytryny, wodę i czosnek wrzuć do blendera i zmiksuj na jednolitą masę. Przełóż do miseczki, polej odrobiną oliwy i posyp listkami mięty, ozdób bobem. Podawaj. SMACZNEGO! Artykuł Pasta z bobu pochodzi
nietylkopasta.pltwarożku „Mój ulubiony” 100 ml cydru 200 g masła 200 g broccolini 1 rzepa arbuzowa 1 ząbek czosnku 1 ziarenko kardamonu 100 ml przegotowanej zimnej wody łyżeczka soku z cytryny Przygotowanie: Przepiórki myjemy, osuszamy i nacieramy solą i papryką. Tak przygotowane mięso odstawiamy na 30 min. Po tym czasie obsmażamy przepiórki na patelni na łyżce masła i przekładamy(...)dodajemy cydr, redukujemy zmniejszając objętość o 1/3, po czym zagęszczamy sos dodając 100 g twarożku „Mój ulubiony”. Doprowadzamy do wrzenia. Rzepę obieramy, kroimy w cieniutkie plastry na mandolinie. Wodę, cytryny, sól i rozgniecione ziarenko kardamonu mieszamy i zalewamy rzepę i odstawiamy na kilka godzin. W garnku zagotowujemy wodę, solimy i blanszujemy umyte i przycięte broccolini przez 2 min. Polewamy
karmelowyśmietankową: 500 ml śmietany 36% 250 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 100 g ryżu preparowanego 1 puszka kajmaku (510 g) sok z jednej cytryny 1/2 opakowania kakaowych herbatników 4 batony Lion Przygotowanie: Zaczynamy od biszkoptu,który bardzo ładnie rośnie nawet bez proszku do pieczenia. Tradycyjnie oddzielamy białka od żółtek,białka ubijamy w dużej misce(...)dodajemy cukier puder i mascarpone.Do szklanki wody wciskamy sok z całej cytryny . Ostudzony biszkopt przekrajamy na 2 części w blaszce z powrotem układamy dolną część biszkoptu ,nasączamy wodą z cytryną,na to wykładamy ryż z kajmakiem,wyrównujemy dokładnie na to układamy herbatniki kakaowe,na to wykładamy 2/3 kremu śmietanowego,na to druga część biszkoptu i znowu nasączamy wodą
Swojskie jedzonkostrony niebieskapistacja.blox.pl . Z podanego przepisu uzyskałam 9 małych słoiczków po koncentracie pomidorowym. Składniki: -700g cytryn (najlepiej te, które mają cienką skórkę) -700g cukru -700ml wody Wykonanie: Cytryny możemy sparzyć wrzącą wodą lub dokładnie wyszorować. Następnie w garnku zalewamy je wodą i zostawiamy na dobę. Po tym czasie wylewamy wodę, wlewamy świeżą i gotujemy cytryny 30 minut(...)Odcedzamy, zalewamy wodą i ponownie odkładamy je na dobę. Po 24 h odcedzamy i kroimy w drobną kostkę usuwając przy tym pestki. Wodę i cukier gotujemy razem, by powstał syrop. Do gotującego się syropu dodajemy kawałki cytryn i gotujemy na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie i przezroczyste. Gotową konfiturę wlewamy do słoiczków, zakręcamy i stawiamy do góry dnem
KasiekGotujewody z sokiem z połowy cytryny – 4-5 łyżek kokosu na posypkę Pierwszy blat układamy na dnie naszej blaszki (zostawiłam papier w którym piekłam biszkopt), nasączamy go wodą z cytryną. Równomiernie rozkładamy na nim konfiturę, a następnie 3/4 masy kokosowej. Przykrywamy drugim blatem, który delikatnie dociskamy, nasączamy go wodą z cytryną i wykładamy resztę masy. Ciasto wstawiamy do lodówki
Relaxtimetego, żeby przekonać się, jakie są genialne! Najlepszy go kiszenia cytryn, jest słoik z weką. Potrzebujemy: 2 cytryny sok z czterech cytryn 5 łyżeczek soli ciepłą wodę łyżkę oliwy. Przygotowanie: Cytryny porządnie myjemy w gorącej wodzie. Na dno słoika wsypujemy łyżkę soli. Cytrynę nacinamy na krzyż, nie przecinając do końca. Do nacięcia wsypujemy po dwie łyżki soli (wsypujemy nad słoikiem(...)Cytryny układamy w słoiku. Zalewamy sokiem wyciśniętym z cytryn. Słoik dopełniamy letnią wodą tak, żeby przykryła cytryny. Na wierzch dolewamy łyżkę oliwy. Zamykamy słoik i odstawiamy w ciepłe miejsce na kilka dni (około 4-5 dni). Raz dziennie odkręcamy słoik żeby odgazować cytryny. Post Kiszone Cytryny pojawił się poraz pierwszy w LADY KITCHEN
ladykitchen