woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:18/1096)

Płonące naleśniki – Crepes suzette 173

mleka 1 cytryna, otarta skórka masło lub olej do smażenia Jabłka w sosie 4 jabłka, duże 90 g cukru 1 łyżka masła 200 g wody 1 łyżeczka cynamonu 100 ml cointreau 1 łyżka soku z cytryny cukier puder do posypania 2 łyżki wódki Wbij jajka do miski. Wsyp suche składniki i dodaj część mleka. Zmiksuj po czym dodaj resztę mleka(...)skórki, oczyść z gniazdek i pokrój na plasterki. Wrzuć na patelnię i posyp cynamonem. Smaż aż jabłka będą al dente a sos zacznie gęstnieć. Dodaj wtedy sok z cytryny, wodę i likier. Smaż jeszcze przez 2 minuty. Wyjmij jabłka na talerzyk. Ułóż na patelni cztery złożone naleśniki, zwiększ temperaturę, podlej wódką i zapal. Pamiętaj aby wyłączyć wentylator. Smaż naleśniki

codojedzenia
Lemoniada imbirowo cytrynowa 165

Lemoniada idealna na upalne dni. Nie za słodka, o wyraźnym smaku imbiru. Warto zrobić ją dzień wcześniej i mocno schłodzić w lodówce. Do wody dodawałam sok z cytryny, podawałam lemoniadę z plasterkami limonki.  inspiracją był  ten  przepis składniki 1/2 szklanki  posiekanych świeżych liści mięty 1/3 szklanki obranego, posiekanego świeżego imbiru 1/3 szklanki miodu 2 szklanki wrzącej(...)miód wymieszać w misce. Dodać wrzącej wody. Odtawić na 30 minut. Przecedzić, wyciskając dobrze imbir i miętę, do dzbanka o pojemności 1 litra. Dodać sok z cytryny i tyle zimnej wody, aby uzyskać litr lemoniady. Można przygotować dzień wcześniej. Przykryć i wstawić do  lodówki. Napełnić szklanki z kostkami lodu. Dodać lemoniadę. Udekorować listkami mięty i plasterkami cytryny i podawać

Stare Gary
Koktajl tropikalny ( mango-ananas ) 124

idealnie sprawdza się zimny koktajl owocowy. A skoro temperatura ma być rodem z tropików, to postawcie też na tropikalne owoce ;) Składniki: 1/2 mango 1/2 ananasa 1 łyżeczka soku z cytryny woda mineralna Wykonanie: Owoce oraz wodę przed zmiksowaniem schłodzić w lodówce.  Ananasa obrać i wydrążyć twardy środek. Pokroić na mniejsze kawałki. Owoc mango obrać, przekroić na pół, wyjąć pestkę(...)pokroić w mniejsze kawałki. Cząstki ananasa i mango  w malakserze, dodać sok z cytryny - zmiksować na gładką pulpę. Owocową pulpę rozcieńczyć wedle uznania wodą mineralną ( niegazowaną lub lekko gazowaną ). Ja do swojego koktajlu dodałam około 150 ml wody niegazowanej. Pomysłów na inne napoje szukajcie tutaj Smacznego

kolorowotorcikowo
Drożdżowy placek z jabłkami i cynamonową kruszonką. 177

łyżek cukru sok z 1 cytryny      Jabłka kroimy na ósemki (jeśli jabłka są małe to na ćwiartki), wydrążamy gniazda nasienne, obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny. Wodę zagotowujemy z cukrem. Do wrzątku wrzucamy jabłka, wyłączamy grzanie i zostawiamy na około 2-3 minutki. Następnie jabłka odcedzamy i studzimy. KRUSZONKA: 1/2 szklanki mąki 1/4 szklanki cukru 1 łyżeczka

Rozpustne gotowanie
Śledź z cytryną i cebulą 124

goryczką cytryny idealny na zakąskę. Składniki: 5 filetów śledziowych solonych 4 liście laurowe 5-6 ziaren ziela angielskiego 1 cebula 1 cytryna oliwa Śledzie moczyć około 3 godzin w wodzie. Cytrynę sparzyć wrzątkiem i pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Śledzie pokroić na kawałki. W słoiku układać na przemian śledzie, cytrynę i cebulę oraz liście laurowe

talerz przyjemności
Dżem z cytryn 104

czego niepełny słoiczek został skonsumowany w celach poznawczych, zaś pełen opisałam i odstawiłam do spiżarni. Dżem przygotowałam bazując na  TYM PRZEPISIE . Dżem z cytryn Składniki: cytryny cukier sól woda Dżem z cytryn Wykonanie: Cytryny bardzo dokładnie wyszorowałam i obrałam ze skóry. Skórę odłożyłam, żeby ją usmażyć w cukrze KLIK , zaś owoce wrzuciłam do osolonego wrzątku. Na 1 litr wody(...)wolnym ogniu 15 minut, bo tak było podane w przepisie źródłowym, ale wydaje mi się, że ten czas należałoby skrócić, ponieważ owoce zaczęły się  lekko   rozpadać. Cytryny wraz z wodą wylałam na sito, dobrze przepłukałam zimną wodą. Owoce rozdrobniłam, usuwając przy tym pestki, zważyłam i przełożyłam do rondla. Dodałam tyle cukru, ile ważyły przygotowane cytryny. U mnie pulpa

Kuchenne zapiski Edyty
CIASTO MARCHEWKOWO-KASZTANOWE, BEZGLUTENOWE 208

piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Lukier: - 100g pasty kokosowej - 1/2 szklanki mleka kokosowego (lub zwykłego bez laktozy) - 1 laska wanilii lub  1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - sok z 1/2 cytryny - woda do uzupełnienia - miód opcjonalnie (ja nie dawałam, pasta koko ma wystarczająco naturalnej słodyczy), choć przy SIBO lepszy cukier trzcinowy Pastę kokosową rozdrabniamy, wrzucamy do rondelka, dodajemy mleko i ziarenka(...)ekstrakt z wanilii. Podgrzewamy cały czas mieszając, aż się rozpuści. Dolewamy sok z cytryny i jeśli masa jest zbyt gęsta, stopniowo rozcieńczamy ją wodą. Powinna być lekko lejąca. Można dosłodzić masę miodem lub cukrem trzcinowym, dla nas była wystarczająco słodka bez dodatków. Gotowym lukrem od razu polewamy ostudzone ciasto, gdyż szybko zastyga. Ja posypałam swoje dodatkowo płatkami kokosowymi. Smacznego

Smaczne Zdrowe
Brioszki z wiśniami 116

mleko 100 ml, sól 0,5 łyżeczki, drożdże świeże 14 g lub suche 7 g, nadzienie wiśniowe: wiśnie 450 g, cukier 3 łyżki, sok z cytryny 2 łyżki, skrobia ziemniaczana 1 łyżka + 1 łyżka wody, lukier: cukier puder 3/4 szklanki, woda wrząca 2 łyżki, aromat migdałowy 4 krople, ponadto: jajko 1 szt, mleko 1 łyżka, Sposób przygotowania: Jeśli używamy świeżych(...)Nadzienie wiśniowe możemy przygotować dzień wcześniej. Wiśnie wydrylować, przełożyć do garnka, wymieszać z cukrem i podgrzewać na małej mocy palnika aż cukier się rozpuści. Dodajemy sok z cytryny, wodę wymieszaną ze skrobią, mieszamy i zagotowujemy. Odstawiamy do ostygnięcia.  Kolejnego dnia ciasto krótko wyrabiamy i formujemy kulki, które układamy w papilotkach na muffiny. Bułeczki układamy na blaszkę, przykrywamy ściereczką

kulinarne odsłony pati
Kompot dyniowy z goździkami i cynamonem 133

dyni z kompotu to mój przysmak, są słodziutkie, a jednocześnie cynamonowo – goździkowe :) Składniki: 500g dyni (obranej) 700ml wody ½ laski cynamonu 6 goździków 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny Wodę zagotowujemy i wrzucamy do niej pokrojoną w kostkę dynię, laskę cynamonu, goździki i cukier. Gotujemy około 3 – 5 minut, po czym wyłączamy i dodajemy wyciśnięty sok z cytryny

Smakowy Raj
Smoothie z mango i kiwi 118

Pyszne, orzeźwiające smoothie z egzotycznym mango i kiwi jest idealne na upalne dni. Składniki: 1 mango 1 banan 1-2 kiwi 1/3 cytryny woda lub kefir Wykonanie: Mango dokładnie umyć pod bieżącą wodą, obrać i usunąć pestkę. Wydrążyć miąższ, dodać obrane kiwi i banana. Zmiksować z odrobiną wody lub kefiru. Pod koniec dodać wyciśnięty sok z cytryny. Podawać z rozkruszonym

Tradycyjna Kuchnia
Ekspresowe leczenie przeziębienia 168

tego typu przypadłości. Gdy wypiję taki eliksir, to następnego dnia już czuję się o wiele lepiej :)Składniki:ząbek czosnkułyżeczka miodusok z połowy cytrynywodaDo wody dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z połowy cytryny i miód. Całość mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie jeszcze raz mieszamy i pijemy

Kuchenny Skrawek Nieba
Woda Fit 188

grube gładkie szkło, nie ma wąskiej szyjki, więc idealnie nadaje się nie tylko do schładzania i podawania samych napojów, jak widzicie u mnie spokojnie można w niej zrobić wodę z wkrojoną cytryną i wiele innych napojów. Wreszcie mam naczynie, w którym będę mogła ładnie zaprezentować różne napoje! Jak powstała moja woda? Jak tylko otrzymałam karafkę nie mogłam się powstrzymać(...)koniecznie chciałam zrobić wodę z ogórkiem, cytryną i miętą, a tu jak na złość w żadnym sklepie nie było mięty! Do wyboru miałam melisę i bazylię - postawiłam na bazylię i to był strzał w dziesiątkę. Dlaczego bazylia? W zeszłym roku robiłam kompot z rabarbarem i bazylią i wyszedł pyszny, więc w tym wypadku powiedziałam sobie, czemu nie i tak podaję

Blondynka Gotuje
Humus 119

dziecisawazne.pl/jak-zrobic-hummus-niezwykla-paste-z-cieciorki Składniki: 20 dag suszonej ciecierzycy (namoczonej przez noc), 10 dag pasty tahini (zrobionej samodzielnie lub kupnej), 2 zmiażdżone ząbki czosnku, oliwa extra vergin, 2 łyżki soku z cytryny, woda źródlana, sól morska. Przygotowanie: Namoczoną wcześniej ciecierzycę odcedź i gotuj około 2 godzin na małym ogniu. Dodaj do niej łyżeczkę soli morskiej. Gdy będzie zupełnie miękka, odcedź i zmiksuj(...)blenderze. Dodaj pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy, aby powstała gładka masa. Jeśli trzeba, dodaj nieco wody źródlanej. Najlepszy jest jeszcze ciepły, skrop go oliwą i, jeśli chcesz, posyp zieloną kolendrą, natką z pietruszki, kuminem, papryką chili, suszonymi pomidorami. Jedz z pitą, macą lub nabieraj pastę kawałkami cebuli, ale to wersja dla twardzieli lub innych warzyw

Państwo Wojtczuk gotują
Placek cytrynowy z bezą 149

boki. Ponakłuwać widelcem i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C aż ciasto będzie rumiane. Masa cytrynowa 3 czubate łyżki mąki kukurydzianej 300 ml wody sok z dwóch cytryn starta skórka z dwóch cytryn 80 g cukru 2 żółtka Piana 3 białka 180 g cukru 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny Mąkę kukurydzianą wymieszać(...)wody dodać skórkę z cytryny i wymieszać z resztą wody i sokiem z cytryn. Wlać do rondla i zagotować stale mieszając. Gotować do momentu aż powstanie masa o konsystencji gęstego budyniu. Zdjąć z palnika i wymieszać z cukrem. Odstawić do wystudzenia.Po wystudzeniu wymieszać z żółtkami Wlać masę na upieczone ciasto. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania dodawać stopniowo

O kuchni z uczuciem
Nalewka cytrynowa z miętą 427

Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 1 kg cytryn garść świeżej mięty 0,4 kg cukru 4-5 cm imbiru 0,5 litra spirytusu 95% 1 litr wody Cytryny przelewamy wrzątkiem i myjemy. Kroimy na plastry i wrzucamy do dużego słoja. Idealny jest słój 3 litry. Oczywiście większy też się nada. Imbir obieramy i kroimy na cienkie plastry(...)tuż nad ziemią i taką całą garść wkładamy do słoika. Zalewamy spirytusem, a następnie wodą. Odstawiamy na 4 tygodnie mieszając słoikiem co kilka dni. Po tym czasie zlewamy nastaw przez sito, tak żeby z grubsza pozbyć się większych elementów. Gałązki mięty od razu wyrzucamy, a cytrynę wyciskamy żeby odzyskać z niej jak najwięcej alkoholu. Następnie filtrujemy. Idealny jest do tego

Marder&Marder Manufacture