woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:9/1096)

Tort urodzinowy dla mojej małej księżniczki 179

mała łyżeczka proszku do pieczenia Pozostałe składniki do przygotowania tortu: 3 połówki brzoskwiń krem śmietankowy lub waniliowy (nie za słodki) na 200 ml mleka do nasączenia: przegotowana woda z cukrem i cytryną lub kwaskiem cytrynowym wiórki truskawkowe Sempre od Cukieteria.pl kwiatki płatki do dekoracji dżem z czarnej porzeczki świeczki - u mnie różowe kotki, które wybrała solenizantka Przygotowanie: Przygotowanie biszkopta - wersja(...)czubate łyżki gotowego kremu i miksujemy je z 3 połówkami brzoskwiń z puszki. Każdy placek ( u mnie 4 warstwy) nasączamy dokładnie przegotowaną wodą z cukrem i sokiem z cytryny. Woda powinna być chłodna. Dolny placek po nasączeniu smarujemy warstwą dżemu z czarnej porzeczki. Następnie nakładamy kolejny placek, znów go nasączamy. I nakładam warstwę kremu brzoskwiniowego. Nakładam kolejny placek, nasączamy

Słodkie okruszki
Cytrynowiec 146

łyżeczki proszku do pieczenia Poncz: sok z cytryny  3 łyżki 1 łyżeczka cukru ½ szklanki wody Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru ½ szklanki wyciśniętego soku z cytryny 1,5  szklanki wody 200 g cukru 1 kostka masła  ( 200 g ) Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500ml słodkiej śmietany 30- 36% 2 łyżki cukru pudru 1 szkl gotowanej wody(...)ok.20 minut. Najlepiej sprawdzić patyczkiem, czy jest suchy. Poncz: Do rondla wlać wodę, dodać sok z cytryny i cukier, zagotować, ostudzić. Masa budyniowa: Do garnka wlać sok z cytryny, dodać szklankę wody i cukier zagotować. W pozostałej wodzie rozmieszać proszek budyniowy wlać do gotującego soku cytrynowego, mieszając doprowadzić do zgęstnienia i zagotowania budyniu, ostudzić. Ostudzony budyń utrzeć z miękkim masłem

Kuchnia Danusi
Tort bezowy z rabarbarem i truskawkami 219

tort bezowy cud-miód-palce-lizać! Cztery chrupiące bezowe blaty tradycyjnie przełożyłem aksamitną  bitą śmietaną z odrobiną mascarpone. Do tego lekko kwaśny  pieczony rabarbar , z nutką  wody   różanej  dla podkręcenia smaku, soczyste i iskrzące się czerwienią truskawki oraz orzeźwiające listki młodej mięty ogrodowej . Tak właśnie wyobrażam sobie smak kolorowego i słodkiego dzieciństwa! A Wasze(...)laski rabarbaru 100 g cukru odrobina soku z cytryny 1 łyżka wody różanej Rabarbar potnij na skośne cząstki o długości około 4-5 cm. Skrop sokiem z cytryny, wodą różaną i zasyp cukrem. Włóż do żaroodpornego naczynia i wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 ° C .   Piecz około 20 minut , aż rabarbar będzie miękki , ale nie zacznie się jeszcze

Food Square
KOKTAJL NA BĄBELKACH 145

Koktajl na bąbelkach to napój z melonem, bananem i cytryną na wodzie mineralnej gazowanej. Jest to koktajl idealny na stres i przemęczenie, gdyż bogaty jest w potas, magnez oraz witaminy z grupy B, które odpowiadają za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego. Warto wybrać też wodę mineralną bogatą w magnez i zawierającą minimum 1000 mg/l składników mineralnych.   Składniki: 1/2 melona(...)pestki i środek. Kroimy na mniejsze kawałki. Banana obieramy ze skóry i kroimy plasterki. Wyciskamy sok z cytryny. Do kielicha blendera wrzucamy kawałki melona, banana oraz sok z cytryny i wodę mineralną gazowaną. Wszystko miksujemy na jednolity koktajl i rozlewamy do szklanek

Kuchnia MagdaLeny
Tarta cytrynowa z bezą 263

łyżki zimnej wody szczypta soli 2 łyżki cukru pudru  Krem cytrynowy: 125ml soku wyciśniętego z cytryny ( z około 2 sztuk) 60ml soku z pomarańczy (lub z cytryny) 70g cukru 125ml wody 2 łyżki mąki ziemniaczanej 100g masła 3 żółtka 1 jajko skórka otarta z dwóch cytryn  Beza: 4 białka 200g cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej  Składniki(...)wykładamy na wysmarowanej masłem formie o średnicy 24cm. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez 20 minut. W rondelku umieszczamy sok z cytryny i pomarańczy, skórkę z cytryny, wodę, cukier i mąkę ziemniaczaną. Gotujemy aż powstanie gęsta masa. Pamiętamy o ciągłym mieszaniu. Zdejmujemy z ognia, dodajemy pokrojone masło. Następnie dodajemy po jednym żółtku, mieszamy. Na koniec dodajemy jajko

Czerwona Porzeczka
Piersi kurczaka Zagrodowego z kuskusem i rosołem bazyliowym – warsztaty z Andrzejem Polanem 210

smażymy na złoty kolor na oliwie z masłem, dopiekamy ewentualnie w piekarniku. Składniki: Kuskus 200g Sok z cytryny Sól Olej rzepakowy   Wodę zagotowujemy z solą i sokiem z cytryny. Wodą zalewamy kuskus dodajemy niedużą ilość oleju i odstawiamy, aby kasza napęczniała. Po 6-7 minutach widelcem rozdzielamy kaszę na pojedyncze ziarna. Składniki: Bazylia   1 pęczek Natka pietruszki

Malinowe Pocałunki
Lemoniada truskawkowa 156

porcje): - 0,5 szklanki soku z cytryny - 1 szklanka wody - 0,5 szklanki puree z truskawek - 1-2 łyżki cukru/miodu/syropu z agawy/cukru kokosowego - kostki lodu Sok z cytryny, wodę i cukier wymieszać. Schłodzić. Do szklanek wlać połowę porcji puree z truskawek. Dodać kostki lodu i zalać gotową lemoniadą. Wymieszać. Opcjonalnie wsadzić kilka listków mięty. Smacznego

CookYourself
FIGI W DELIKATNIE KARMELOWYM SOSIE 114

soku z cytryny 1 łyżka wody odrobina imbiru i cynamonu 1 goździk A jak to zrobić: Figę opłukać i naciąć na krzyż. W garnuszku wymieszać cukier z sokiem z cytryny, wodą i przyprawami. Doprowadzić do wrzenia. Włożyć figę oblać sosem i dusić około 3 minuty. Figę przełożyć na talerzyk, w środek nałożyć kulkę lodów, obsypać owocami granatu i całość polać

Kuchnia w opałach
Kurczak w orzechach na roszponce z warzywami i owocami 164

zamysł. WSKŁADNIKI: 350-400 g ugotowanego lub upieczonego kurczaka bez kości, np. pierś lub udka na krem do kurczaka: 50 g orzechów 20 ml soku z limonki lub cytryny 60 ml wody 30 ml oleju rzepakowego nierafinowanego lub delikatnej w smaku oliwy 1/3 łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki nasion kolendry (podprażone i zmiażdżone w moździerzu) 1/2 łyżeczki pieprzu syczuańskiego (podprażony(...)poszatkowanej czerwonej kapusty 1/2 pokrojonej w pół-krążki czerwonej cebuli garstka (25 g) nasion dyni 50 g czerwonej suszonej żurawiny Wykonanie: -Zemleć razem w blenderze: orzechy, sok z cytryny, wodę, olej i miętę oraz natkę, aż powstanie gładki krem. Dodać suszone zioła i zemleć tylko ciut aby puściły aromaty i zmieszały się z innymi składnikami. Przyprawić solą i pieprzem. Teraz

Sztuka gotowania w/g Samiry
Lemoniada cytrynowa z miętą limonką i imbirem 96

nerwicy, ma także działanie odkażające. Mięta dodaje lemoniadzie cytrynowej nutę świeżości. Stanowi bogate źródło witaminy A i witaminy B3, ponadto wspomaga trawienie i przyśpiesza pracę jelit. Orzeźwiająca smakowa woda z cytryną miętą, limonką i imbirem jest więc nie tylko smaczna, ale też bardzo zdrowa, to zarazem świetny sposób na płaski brzuch. Przygotowując lemoniadę cytrynową z miętą limonką i imbirem(...)wodę ). Mam wówczas pewność, że nic nie zepsuje mi smaku lemoniady. Na blogu jest też przepis na inny napój idealny na lejący się z nieba skwar - to zdrowa woda z truskawkami, cytryną i miętą. A już niebawem kolejne przepisy na wody smakowe na lato z owocami i świeżymi ziołami. Lemoniada cytrynowa z miętą, limonką i imbirem - składniki 1 litr wody

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dżem cytrynowy 209

świeży aromat cytrusów. Musimy jednak uzbroić się w cierpliwość przy produkcji tego dżemu. Jest łatwy do przygotowania jednak potrzeba trochę czasu i wielu czynności. Składniki: 600 g cytryn 600 g wody 600 g cukru Sposób przygotowania: Cytryny musimy dokładnie wyparzyć wrzątkiem. Następnie przekładamy je do garnka, zalewamy wodą i odstawiamy na minimum 24 godziny. Po tym czasie wylewamy wodę(...)zagotować. Na małym ogniu gotujemy przez ok. 30 minut. Po tym czasie ponownie wymieniamy wodę na świeżą i ponownie odstawiamy na 24 godziny. Po tym czasie cytryny odcedzamy i kroimy w małą kostkę. Wodę i cukier dodajemy do garnka i musimy ją zagotować. Gdy cukier się rozpuści dodajemy do tego pokrojoną cytrynę. Na małym ogniu gotujemy tak długo, aż cytryny

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Biszkopt z truskawkami, galaretką i mascarpone. 140

Potem wstawić do uchylonego piekarnika i wystudzić. Zawsze na podłogę kładę duży ręcznik złożony na kilka razy i wtedy spuszczam ciasto :) :) Do nasączenia: 3/4 szkl. wody sok z połowy cytryny 2-3 łyżeczki cukru  Wykonanie: Wymieszać wszystkie składniki. Cukier powinien się dobrze rozpuścić. Najlepiej, aby woda była ciepła. Do przełożenia: 250 g mascarpone 2-3 łyżki śmietany kremówki(...)Truskawki umyć, wysuszyć, pozbawić szypułek i i przekroić na połówki. "Składanie" ciasta:  Wystudzony biszkopt przekroić na dwie części. Spodnią część pozostawić na blaszce i nasączyć wodą z cytryną.  Posmarować dżemem, następnie mascarpone. Przykryć drugą częścią biszkoptu, docisnąć i założyć obręcz tortownicy. Następnie nasączyć pozostałą wodą z cytryną. Na wierzchu ułożyć gęsto połówki truskawek. Zalać tężejącą galaretka. Wstawić

zadanie-gotowanie
Smak dzieciństwa: ciepłe lody 325

sztuk)80 ml soku z cytryny40 ml wody330 g cukru3 białkażółty barwnik spożywczy w paściepolewa:150 g ciemnej czekolady (70%)1 łyżka olejudodatkowo:10 wafli do lodówSok z cytryny, wodę i cukier umieścić w garnuszku. Gotować bez mieszania, aż syrop osiągnie 118 st. C. Białka ubić na niemal sztywną masę. Powoli wlewać gorący syrop, nie przerywając miksowania. Miksować przez kolejne

Pożeraczka, czyli raz adobrze
CIASTO CYTRYNOWE - CYTRYNOWIEC NA MĄCE ORKISZOWEJ 281

Poncz: -sok z 1/2 cytryny -1 łyżeczka ksylitolu -1/2-3/4 szklanki wody(ja użyłam 1/2) Do wody dodać ksylitol, sok z cytryny i zmieszać. Krem cytrynowy: -2 szklanki wody -2 cytryny -6 łyżek ksylitolu(lub cukru trzcinowego) -2 budynie śmietankowe -300g masła -1 galaretka cytrynowa(najlepiej bez cukru)+ ksylitol do galaretki(dałam 75g) Jedną szklankę wody zagotować z sokiem(...)wyciśniętym z obydwu cytryn i ksylitolem. Można dać także skórkę startą z 1 cytryny-ja pominęłam. W gorącej wodzie cytrynowej rozpuścić, dokładnie mieszając galaretkę. Do drugiej szklanki wody dodać proszek budyniowy i dokładnie rozmieszać. Następnie rozpuszczony proszek budyniowy wlać do naczynia z galaretką i ugotować budyń(z wyglądu przypomina kisiel). Ostudzić. Do miękkiego masła stopniowo dodawać przestudzony budyń z galaretką

Smaczne Zdrowe