słoiczki - jak na zdjęciu) puszka ciecierzycy (np. gotowanej na parze) 5 łyżek ziaren sezamu sól, pieprz do smaku 2-3 łyżki oliwy 1-2 łyżki zimnej wody 2 łyżki soku z cytryny szczypta mielonego kminu rzymskiego szczypta wędzonej papryki 5-6 kawałków suszonych pomidorów z oliwy ząbek czosnku Pasta tahini - jak zrobić? Sezam przez chwilę podprażyć na suchej patelni(...)radzi sobie z tym zbyt dobrze). Hummus + hummus z suszonymi pomidorami - jak zrobić? Ciecierzycę z puszki odcedzić na sicie. Przełożyć do blendera lub malaksera, dodać oliwę, sok z cytryny, wodę i pastę tahini. Doprawić lekko solą, pieprzem, wędzoną papryką, kminem rzymskim i czosnkiem. Całość dokładnie zblendować na kremową masę. Jeśli ciecierzyca nie chce się dokładnie zblendować - dodać odrobinę wody
Moje Qulinariarzepakowy gęsty i biały ) 1/2 l wody mineralnej sok z 2 cytryn Aloes umyć, obciąć delikatnie kolce, przeciąć wzdłuż i wydrążyć miąższ. Przełożyć do blendera. Dodać sok z cytryn, wodę i miód. Zmiksować. Można wypić z lodem :) Można go przechowywać około tygodnia w lodówce w ciemnej butelce. PRZEPYSZNY
Jemy Pijemyłyżki orzechów piniowych 2 łyżki bardzo drobnych tureckich rodzynek (kuş üzümü) 1 łyżka mięty 1 łyżka soli 1 łyżka czarnego pieprzu ½ łyżki cynamonu 3 razy pół szklanki wrzącej wody ½ cytryny Składniki (sos) ½ cytryny 5 łyżek oliwy Przygotowanie Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku, wsypać orzechy. Mieszając od czasu do czasu, zrumienić je. Wyjąć(...)smażyć ryż około 2min. Dodać koncentrat i mieszać jeszcze trochę. Wrzucić rodzynki i orzechy do garnka. Wlać wodę i zmniejszyć ogień. Gotować, aż woda wyparuje. Wyłączyć ogień i dodać przyprawy razem z sokim z połowy cytryny. Przykryć i odstawić farsz do wystygnięcia. Liście: Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie zagotować wodę w garnku
Tureckie Przepisyformę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm) Ilość porcji: 24 Krem cytrynowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru szklanka cukru sok z 2 cytryn 1 1/2 szklanki wody 200 g masła Pianka: 600 ml śmietany 30% (schłodzić) galaretka cytrynowa 4 łyżki cukru pudru Frużelina z malin: 500 g malin 8 - 10 łyżek cukru łyżeczka soku z cytryny(...)odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta cytrynowego bez pieczenia z malinami: Krem cytrynowy: Zagotować szklankę wody, cukier i sok z cytryny. Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do gotującej się wody z cukrem. Ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika, aż powstanie gęsta i szklista masa. Masę dokładnie
Kuchcik gotujemięsa. Spróbujcie i szykujcie się na ostre smaki :) Składniki (na 1 mały słoiczek jak na zdjęciu): - 300g ostrych papryczek - 100g cukru - 1/3 szklanki soku z cytryny - 1/4 szklanki wody Papryczki umyć i odciąć zielone końcówki. Przygotowanie w Tefal CC: Do misy Tefala(...)umieścić ostrze ultra blade, wsadzić papryczki. Wsadzić pojemnik do gotowania na parze, aby zmniejszyć pojemność misy. Ustawić prędkość 10 czas 20 sekund. Posiekać. Dodać cukier, sok z cytryny i wodę. Ustawić program Soup P1. Szykujcie na jutro ostre papryczki🌶🌶🌶 Będzie coś fajnego i ostreeego 🔥🔥🔥 #cookyourselfcom #recipe #chilli #hit #instafood #instarecipe #teamtefal Post udostępniony przez Cook Yourself (@cookyourself
CookYourselfszklanki płatków owsianych Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy z płatkami owsianymi. Tak przygotowaną masą wylepiamy dno tortownicy (26cm). Frużelina wiśniowa: 500 g wiśni 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce(...)wody Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane wiśnie mieszamy z cukrem. stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, dobrze mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i znów mieszamy. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Studzimy i wykładamy
Cynamonowe szczęścieMożemy jogurt podzielić na 2 części i wymieszać z różnymi ilościami dyni tak aby powstały dwie masy o różnych odcieniach. Krok 4 Blaty biszkoptu z obu stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić gorzką czekoladę (włożyć
CoolinarniePLSkładniki: 200 ml cukru lub łagodnego miodu 200 ml wody 4 szklanki listków mięty 1 łyżeczka suszonej mięty sok z 2 cytryn skórka otarta z 1 cytryny woda mineralna gazowana Wykonanie: Wodę z miodem lub cukrem podgrzać do rozpuszczenia, a następnie schłodzić. Otrzeć skórkę z jednej cytryny i odłożyć. Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Ostudzony syrop zmiksować w blenderze
zadanie-gotowaniekażdy owoc, nadaje się przecież na kompot:) I rok w rok taką pigwę w słoikach sobie przyrządzam:) Prosta sprawa - owoce, cukier, woda - a w zimowe wieczory można cieszyć się aromatycznymi owocami:) Do tegorocznego kompotu dodałam trochę skórki z cytryny oraz wanilii, żeby nieco wzbogacić smak:) P.S. Wybaczcie te słoiki wiadomego pochodzenia ale naprawdę nie chciało mi się dorabiać im papierowych(...)zdjęcia :P Ilość składników podaję "na oko" gdyż tak naprawdę są one zależne od ilości przyrządzanych słoików i własnych upodobań smakowych. Składniki: pigwa cukier cukier waniliowy skórka z cytryny woda Owoce pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry. Owoce wkładamy do słoika. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do każdego słoika dajemy
My simple kitchenmalin (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny w proszku 5 łyżek wody Przygotowanie: lemon curd: Cytryny wyparzamy gorącą wodą, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka z żółtkami mieszamy w misce z cukrem. Mieszankę przelewamy do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy skórkę(...)momentu zgęstnienia płynu do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy. masa serowa: Jogurt grecki miksujemy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i skórką oraz sokiem z połówki cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i lekko studzimy, następnie łączymy z masą serową. Śmietanę ubijamy w oddzielnym naczyniu i na końcu mieszamy delikatnie z masą serową . frużelina malinowa: Maliny podgrzewamy w garnku
Bon appetit mon amielimonki) Wykonanie tradycyjne: Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody. Dodać do niej cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dolać ok. 0,75 szklanki wody i sok z cytryn i limonek. Wymieszać, a następnie przelać masę do miski/pojemnika i wystudzić. Następnie włożyć go do zamrażarki. Polecam mieszać masę co ok. 30-60 minut by równomiernie się zamrażała(...)przygotowaniu. Wykonanie w maszynie: Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody. Dodać do niej cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dolać ok. 0,75 szklanki wody i sok z cytryn i limonek. Wymieszać, a następnie przelać masę do miski/pojemnika i wystudzić. Następnie wlać masę do maszynki do lodów i mieszać aż do uzyskania pożądanej konsystencji (ok. 20 minut). Podawać
Mania Wypiekaniagalaretki), naleśników czy placuszków. Zachęcam do przyrządzenia 😀 Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 2 kg papierówek (waga bez gniazd nasiennych) 1 szklanka zwykłego cukru sok z 1 cytryny* 1 szklanka wody *sok z cytryny można(...)zastąpić 2 łyżeczkami kwasku cytrynowego Jabłka umyć, przekroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Przygotowane owoce przełożyć do wysokiego garnka. Do jabłek wsypać cukier, wlać sok z cytryny i wodę. Całość delikatnie przemieszać. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu. Masę należy co jakiś czas przemieszać, aby nic nie przywarło do dna garnka. Gdy papierówki wyraźnie się rozpadną to całą
Ugotowaćcytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody W małym garnuszku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia
kulinarnyswiatdomigazowanych napoi, a z sokami też nie chcę przesadzać, warzywne w taką pogodę jakoś mi nie pasują, pozostaje woda. Już trochę znudziło mi się picie czystej wody czy wody z cytryną, ogólnie nie przepadam też za wodą gazowaną, chociaż czasem przyjdzie mi na nią ochota. Wiem, że woda gazowana jest mniej zdrową alternatywą dla wody niegazowanej, ale mając ochotę(...)picia, co nie byłoby chemią postanowiłam przygotować własny napój, czy inaczej gazowaną wodę owocową. Na co dzień używam stevii w pudrze, tutaj też się sprawdziła. Składniki: woda gazowana limonka lub cytryna (tu: limonka) stevia (jedna miarka lub nawet trochę więcej) Przygotowanie: Wiele tłumaczyć nie trzeba, wkrajamy cytrynę do szklanki z wodą gazowaną, łyżeczka ugniatamy ją, żeby wycisnąć jak najwięcej
Malowane smakiembiałka jajek rozmiaru L 800g przesianego cukru pudru + zapas (również przesianego) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka aromatu waniliowego lub migdałowego (na bazie alkoholu, nie olejku!) woda i sok z cytryny do regulacji gęstości Bezwzględnie zawsze pamiętajcie o umyciu i sparzeniu skorupek jajek przed jedzeniem i używaniem ich w postaci surowej –pałeczki salmonelli giną już w temperaturze(...)czapce Świętego Mikołaja albo do wykonania sztywnych elementów (gwiazdka, liść) lub przyklejenia ozdób (np. czekoladowych pastylek) do ciastka. Lukier konturowy To lukier sztywny, rozcieńczony bardzo niewielką ilością wody lub soku z cytryny. Wyprowadzony przez końcówkę typu listek lub gwiazdka zachowa swój kształt, ale kontury i ostre krawędzie będą bardziej rozmyte i zaokrąglone. Taki lukier nadaje się idealnie do robienia drobnych
Karo in the Kitchen