woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:16/1096)

ZEYTİNYAĞLI SARMA, czyli faszerowane liście winogron 134

łyżki orzechów piniowych 2 łyżki bardzo drobnych tureckich rodzynek (kuş üzümü) 1 łyżka mięty 1 łyżka soli 1 łyżka czarnego pieprzu ½ łyżki cynamonu 3 razy pół szklanki wrzącej wody ½ cytryny Składniki (sos) ½ cytryny 5 łyżek oliwy Przygotowanie Farsz: Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Rozgrzać oliwę w garnku, wsypać orzechy. Mieszając od czasu do czasu, zrumienić je. Wyjąć(...)smażyć ryż około 2min. Dodać koncentrat i mieszać jeszcze trochę. Wrzucić rodzynki i orzechy do garnka. Wlać wodę i zmniejszyć ogień. Gotować, aż woda wyparuje. Wyłączyć ogień i dodać przyprawy razem z sokim z połowy cytryny. Przykryć i odstawić farsz do wystygnięcia. Liście: Jeśli liście są zrolowane, należy je rozwinąć i przepłukać zimną wodą. Następnie zagotować wodę w garnku

Tureckie Przepisy
KOMPOT Z RABARBARU 95

Przepis na smaczny , zdrowy kompot rabarbarowy przyprawami korzennymi. 1 kg.rabarbaru 6 łyżek cukru 2 litry wody 5 szt.goździków 1 kora cynamonu 1 cytryna ***************************************************** Wodę zagotować.Rabarbar umyć i pokroić w grubą kostkę.Wrzucić na wrzątek, dodać wyszorowaną cytrynę pokrojoną w grubą kostkę oraz resztę składników.Gotaować 15 _ 20 minut.Słoiki o pojemności 500 ml.wychodzi ich 6.Smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Ciasto cytrynowe bez pieczenia z malinami 158

formę o wymiarach 33 cm x 23 cm x 7 cm) Ilość porcji: 24 Krem cytrynowy: 2 budynie śmietankowe bez cukru szklanka cukru sok z 2 cytryn 1 1/2 szklanki wody 200 g masła Pianka: 600 ml śmietany 30% (schłodzić) galaretka cytrynowa 4 łyżki cukru pudru Frużelina z malin: 500 g malin 8 - 10 łyżek cukru łyżeczka soku z cytryny(...)odmierzania używam: szklanka - 250 ml, łyżka - 15 ml, łyżeczka - 5 ml. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie ciasta cytrynowego bez pieczenia z malinami: Krem cytrynowy: Zagotować szklankę wody, cukier i sok z cytryny. Budynie rozmieszać w 1/2 szklanki wody i wlać do gotującej się wody z cukrem. Ciągle mieszając gotować na małej mocy palnika, aż powstanie gęsta i szklista masa. Masę dokładnie

Kuchcik gotuje
Dżem z papryczki chilli 180

mięsa. Spróbujcie i szykujcie się na ostre smaki :) Składniki (na 1 mały słoiczek jak na zdjęciu): - 300g ostrych papryczek - 100g cukru - 1/3 szklanki soku z cytryny - 1/4 szklanki wody Papryczki umyć i odciąć zielone końcówki. Przygotowanie w Tefal CC:  Do misy Tefala(...)umieścić ostrze ultra blade, wsadzić papryczki. Wsadzić pojemnik do gotowania na parze, aby zmniejszyć pojemność misy. Ustawić prędkość 10 czas 20 sekund. Posiekać. Dodać cukier, sok z cytryny i wodę. Ustawić program Soup P1. Szykujcie na jutro ostre papryczki🌶🌶🌶 Będzie coś fajnego i ostreeego 🔥🔥🔥 #cookyourselfcom #recipe #chilli #hit #instafood #instarecipe #teamtefal Post udostępniony przez Cook Yourself (@cookyourself

CookYourself
Kakaowa pianka z wiśniową frużeliną 154

szklanki płatków owsianych Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na pół godziny. Po tym czasie odlewamy wodę i blendujemy z płatkami owsianymi. Tak przygotowaną masą  wylepiamy dno tortownicy (26cm). Frużelina wiśniowa: 500 g wiśni 5 łyżeczek żelatyny 3 łyżki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce(...)wody Żelatynę zalewamy wodą, odstawiamy do napęcznienia. Wydrylowane wiśnie mieszamy z cukrem. stawiamy na palniku o średniej mocy i podgrzewamy do rozpuszczenia się cukru (owoce puszczą sporo soku). Dodajemy cytrynę, wodę z mąką, dobrze mieszamy i zagotowujemy. Do gorących owoców dodajemy napęczniałą żelatynę i znów mieszamy. Stawiamy na palniku i podgrzewamy, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Studzimy i wykładamy

Cynamonowe szczęście
Bezglutenowy tort RENIFER p. Angeliki i Moniki – danie konkursowe 131

Możemy jogurt podzielić na 2 części i wymieszać z różnymi ilościami dyni tak aby powstały dwie masy o różnych odcieniach. Krok 4 Blaty biszkoptu z obu stron nasączyć wodą z cytryną. Pierwszy wyłożyć kremem dyniowym, następnie nałożyć ciastka, ułożyć rogi oraz ponownie krem dyniowy. Następnie nałożyć górny blat. Kremem jogurtowo-dyniowym okryć wierzch i boki tortu. Roztopić gorzką czekoladę (włożyć

CoolinarniePL
Lemoniada miętowa. 163

Składniki: 200 ml cukru lub łagodnego miodu 200 ml wody 4 szklanki listków mięty 1 łyżeczka suszonej mięty sok z 2 cytryn skórka otarta z 1 cytryny woda mineralna gazowana Wykonanie: Wodę z miodem lub cukrem podgrzać do rozpuszczenia, a następnie schłodzić. Otrzeć skórkę z jednej cytryny i odłożyć. Wycisnąć sok z dwóch cytryn. Ostudzony syrop zmiksować w blenderze

zadanie-gotowanie
Mini pavlova z frużeliną wiśniową 180

łyżeczka soku z cytryny lub octu winnego Frużelina wiśniowa: 250 g wiśni (świeżych lub mrożonych) 1,5 łyżeczki żelatyny 1/2 szklanki cukru 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżka wody + 250 ml śmietany kremówki Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę.Dodawać cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając, aż powstanie sztywna, błyszcząca piana. Dodać(...)ubić na sztywno, wyłożyć na wystudzone bezy, udekorować frużeliną wiśniową. Smacznego :) Frużelina wiśniowa - W rondelku wymieszać wiśnie z cukrem, podgrzewać do rozpuszczenia się cukru, nie doprowadzając do wrzenia. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z palnika. Żelatynę zalać wodą, tylko do jej przykrycia, odłożyć na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku, podgrzewać, mieszając, aż żelatyna całkiem

Domowa cukiernia Ewy
Pigwa w syropie na zimę 167

każdy owoc, nadaje się przecież na kompot:) I rok w rok taką pigwę w słoikach sobie przyrządzam:) Prosta sprawa - owoce, cukier, woda - a w zimowe wieczory można cieszyć się aromatycznymi owocami:) Do tegorocznego kompotu dodałam trochę skórki z cytryny oraz wanilii, żeby nieco wzbogacić smak:) P.S. Wybaczcie te słoiki wiadomego pochodzenia ale naprawdę nie chciało mi się dorabiać im papierowych(...)zdjęcia :P Ilość składników podaję "na oko" gdyż tak naprawdę są one zależne od ilości przyrządzanych słoików i własnych upodobań smakowych. Składniki: pigwa cukier cukier waniliowy skórka z cytryny woda Owoce pigwy obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy na grubsze plastry. Owoce wkładamy do słoika. Cukier mieszamy z cukrem waniliowym i skórką z cytryny. Do każdego słoika dajemy

My simple kitchen
Słodko-kwaśny romans maliny z cytryną 144

malin (mogą być mrożone) 2 łyżki cukru  1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka żelatyny w proszku 5 łyżek wody Przygotowanie: lemon curd: Cytryny wyparzamy gorącą wodą, ścieramy skórkę i wyciskamy sok. Jajka z żółtkami mieszamy w misce z cukrem. Mieszankę przelewamy do garnka i podgrzewamy cały czas mieszając. Po chwili dodajemy skórkę(...)momentu zgęstnienia płynu do konsystencji budyniu. Zdejmujemy z ognia i studzimy. masa serowa: Jogurt grecki miksujemy z serkiem mascarpone, cukrem pudrem i skórką oraz sokiem z połówki cytryny. Żelatynę rozpuszczamy w ciepłej wodzie i lekko studzimy, następnie łączymy z masą serową. Śmietanę ubijamy w oddzielnym naczyniu i na końcu mieszamy delikatnie z masą serową . frużelina malinowa: Maliny podgrzewamy w garnku

Bon appetit mon amie
Sorbet cytrynowo-limonkowy na trzy sposoby 96

limonki) Wykonanie tradycyjne: Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody. Dodać do niej cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dolać ok. 0,75 szklanki wody i sok z cytryn i limonek. Wymieszać, a następnie przelać masę do miski/pojemnika i wystudzić. Następnie włożyć go do zamrażarki. Polecam mieszać masę co ok. 30-60 minut by równomiernie się zamrażała(...)przygotowaniu. Wykonanie w maszynie: Do rondelka wlać 1,5 szklanki wody. Dodać do niej cukier i podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Dolać ok. 0,75 szklanki wody i sok z cytryn i limonek. Wymieszać, a następnie przelać masę do miski/pojemnika i wystudzić. Następnie wlać masę do maszynki do lodów i mieszać aż do uzyskania pożądanej konsystencji (ok. 20 minut). Podawać

Mania Wypiekania
Seler naciowy zapiekany pod pierzynką 129

obiadu zrobiłam seler naciowy zapiekany pod słonecznikową pierzynką. Oczywiście, prosty i szybki do przygotowania. Składniki (dla 2 osób): - 6 łodyg selera naciowego, - 1 cebula, - garść słonecznika, - sok z połowy cytryny, - woda, - sól, pieprz, - olej. Wykonanie: Seler umyć, odciąć kawałek od strony korzenia, ściągnąć jak najwięcej "łyka" wzdłuż pałki selera. Pokroić na mniejsze kawałki (długość jest zależna od tego jaką formę(...)miękki, ale nie rozgotowany. W tym czasie kroimy w kostkę cebulę i podsmażamy ją na niewielkiej ilości oleju oraz w blenderze mielimy słonecznik z sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz taką ilością wody, żeby miał konsystencję gęstej śmietany. Seler odcedzamy, układamy w formie, rozkładamy na nim cebulę i polewamy słonecznikową śmietaną. Zapiekamy w piekarniku w 180 stopniach przez

Co na wege obiad?
Sorbet mango brzoskwinia 157

facebooku. Fotografię opublikuję na facebookowym profilu Domowej cukierni Ewy :) Składniki: 1 dojrzałe, miękkie mango 2 dojrzałe brzoskwinie 125 ml wody 1/4 szklanki cukru pudru sok wyciśnięty z 1 cytryny Wodę podgrzać z cukrem pudrem do rozpuszczenia. Dodać mango i brzoskwinie, zmiksować na gładko. Dodać sok z cytryny, wymieszać. Wstawić do zamrażalnika, wyciągnąć po około 60 minutach i ponownie zmiksować, powtórzyć

Domowa cukiernia Ewy
Mus z papierówek (na zimę) 147

galaretki), naleśników czy placuszków. Zachęcam do przyrządzenia 😀 Składniki na 4 słoiki 0,5 l: 2 kg papierówek (waga bez gniazd nasiennych) 1 szklanka zwykłego cukru sok z 1 cytryny* 1 szklanka wody *sok z cytryny można(...)zastąpić 2 łyżeczkami kwasku cytrynowego Jabłka umyć, przekroić na 4 części i usunąć gniazda nasienne. Przygotowane owoce przełożyć do wysokiego garnka. Do jabłek wsypać cukier, wlać sok z cytryny i wodę. Całość delikatnie przemieszać. Gotować pod przykryciem, na średnim ogniu. Masę należy co jakiś czas przemieszać, aby nic nie przywarło do dna garnka. Gdy papierówki wyraźnie się rozpadną to całą

Ugotować
Tort czekoladowo-malinowy 145

cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuszczone w 1 łyżce wody W małym garnuszku wymieszać maliny z cukrem. Postawić na gazie i podgrzewać do rozpuszczenia się cukru. Dodać cytrynę, wodę z mąką, wymieszać, zagotować i zdjąć z ognia.   Żelatynę zalać 2 łyżkami wody, odstawić na 10 minut do napęcznienia. Postawić na palniku i podgrzewać, mieszając, do całkowitego rozpuszczenia

kulinarnyswiatdomi