woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:22/1096)

Pyszny likier agrestowy 184

likier rabarbarowy . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania   Składniki – Likier agrestowy 800 g agrestu 0,5 l wódki 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny pół szklanki wody laska wanilii Przepis – Likier agrestowy Agrest wrzucamy do garnka. Dodajemy do niego cukier, sok z cytryny, pół szklanki wody. Nadmienię, że cytryna ma zapewnić jasny owocowy kolor naszego

Kuchennyviral.pl
Pyszny likier agrestowy 164

likier rabarbarowy . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania   Składniki – Likier agrestowy 800 g agrestu 0,5 l wódki 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny pół szklanki wody laska wanilii Przepis – Likier agrestowy Agrest wrzucamy do garnka. Dodajemy do niego cukier, sok z cytryny, pół szklanki wody. Nadmienię, że cytryna ma zapewnić jasny owocowy kolor naszego

Kuchennyviral.pl
Lemon curd 140

serników, drożdżowych bułeczek, kruchych tart i ciasteczek, pod bezą i kruszonką.... A także wyjadany łychą ze słoika czy garnuszka. Dla miłośników kwaśnych smaków idealny :) Składniki:   3 cytryny 80ml wody 50g masła 200g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody) Przygotowanie:  Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część), sok wycisnąć. Przelać do rondelka

Cakes By Kejt
Komu zimnej lemoniady z miętą? 115

pieprzowa i afrykańska)50 ml gorącej wodyDo 50 ml gorącej wody dajemy miód albo cukier (żeby się rozpuścił). Do dzbanka dajemy rozpuszczony miód, zimną wodę, plastry cytryny oraz listki mięty. Schładzamy kostkami lodu.lemoniada

Bon Appetit Małgorzaty
Gruszki na słodko-kwaśno 115

laurowe 2 łyżeczki ziarenek gorczycy 1 łyżeczka goździków Przygotowanie Gruszki obrałem, przekroiłem na pół, usunąłem gniazda nasienne, miąższ owoców pokroiłem na cząstki. W rondlu zagotowałem ocet z 2 szklankami wody, cytryną, cukrem oraz przyprawami. Gotowałem tak długo, aż cukier całkowicie się rozpuścił. Gruszki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików, zalałem przecedzonym płynem w takiej ilości, aby całkowicie pokrył owoce. Szczelnie

R'n'G Kitchen
Lemoniada domowa 115

ochłody proponuję domową lemoniadę. Zdecydowana zaleta tego napoju to, że jest na bazie naturalnych składników i bez konserwantów. Oczywiście gasi również pragnienie. Polecam dla ochłody. Składniki: 3 cytryny 2 l wody 3 spore łyżki cukru Lód Plasterki cytryny do dekoracji Wykonanie: Niewielką ilość wody mineralnej ( 1 szklanka ) podgrzewamy, dodajemy cukier, mieszamy. W ciepłej wodzie cukier znacznie lepiej i szybciej się(...)rozpuszcza. Z cytryn wyciskamy sok, przed przekrojeniem cytryny wartą ją zrolować na blacie ( sok efektywniej będzie się w wyciskał ). Sok z cytryny łączymy z osłodzoną wodą, dopełniamy do 2 l. Wstawiamy do lodówki i schładzamy. Przed podaniem dodajemy do lemoniady kostki lodu i plasterek cytryny. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject

Smaki Ewy
Gingerbread Men - Piernikowe ludziki (bez glutenu) 226

całkowitego wystudzenia. Ludziki można polukrować wedle uznania. *Użyłam foremki o wielkości około 13 cm. Lukier królewski (Royal Icing) 1 białko 180 g cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny lub wody barwniki spożywcze Białko ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier puder, cały czas ubijając. Dodać sok z cytryny. Wymieszać. Konsystencje lukru można dowolnie modyfikować poprzez dodanie cukru pudru(...)jest za lejący, lub dodanie soku z cytryny lub wody gdy jest za gęsty. Pierniczki najlepiej jest lukrować przy pomocy rękawa cukierniczego z odpowiednią niedużą okrągłą końcówką lub specjalnego pisaka do lukru. Akcja kulinarna Amica

maniapieczenia
LEMONIADA TRUSKAWKOWA 175

truskawek i świetna odmiana dla standardowej lemoniady.  Przygotujecie ją ekspresowo, mieszając w wysokiej szklance miód z małą ilością ciepłej wody i sokiem z cytryny. Do tego kilka dojrzałych truskawek, plasterek cytryny i zimna woda oraz kostki lodu. Opcjonalnie także gałązka mięty.  Aby smak truskawek był bardziej wyczuwalny, można lekko je ugnieść. SKŁADNIKI / 1 PORCJA sok z 1/2 cytryny(...)trzcinowego 125 ml zimnej wody, najlepiej filtrowanej 50 ml ciepłej wody 4 truskawki mała gałązka mięty garść kostek lodu (około 6 sztuk) WYKONANIE Truskawki płuczemy pod strumieniem bieżącej wody, osuszamy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki (duże truskawki kroimy na ćwiartki). Do dużej szklanki o pojemności 400 ml dodajemy miód lub cukier i sok z cytryny.  Dolewamy

cool and minty
Woda truskawkowa 164

salonie i przygotowałam sobie pyszną, domową wodę truskawkową. Polecam – to dosłownie kilka minut w kuchni     Składniki /2 szklanki/: 10 truskawek kilka listków mięty 2 plasterki cytryny woda mineralna kilka kostek lodu   Czytaj dalej... Artykuł Woda truskawkowa pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Warzywne curry z ziemniakami, marchewką, cebulą i papryką (dietetyczne) 107

cebulą i papryką  Składniki (4 porcje): 3 średnie marchewki  3 średnie ziemniaki 1 duża papryka 2 średnie cebule 1/2 puszki mleka kokosowego light 1 limonka lub cytryna woda 2 łyżeczki czosnku sól, pieprz 1 łyżeczki kurkumy Przygotowanie: Obrać marchewki i ziemniaki.  Wszystkie warzywa pokroić na kawałki o tej samej wielkości. Polecam kroić na średnie kawałki(...)warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dolać niewielką ilość wody.   Dodać mleko kokosowe i zamieszać. Dodać czosnek, kurkumę i pieprz. Jeżeli curry nie jest wystarczająco słone dodać też sól.  Zetrzeć skórkę z jednej limonki, wycisnąć sok z połówki dodać do curry (można użyć skórki z cytryny i soku z 1/4 cytryny) . Podawać z ryżem

wegujemy
Leśny mech 214

szpinaku 2 łyżeczki soku z cytryny skórka z cytryny Składniki na krem: 200 ml śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego + woda z cytryną lub wytrawne białe wino na poncz, dowolne owoce do dekoracji (u mnie borówki, maliny, granat), dżem malinowy do przełożenia ciasta Szpinak myjemy, osuszamy na ręczniku i miksujemy. W takim(...)możecie go przechować w zimnie, pod koniec ubijania można dodać saszetkę utrwalacza do bitej śmietany. Pierwszy z blatów kładziemy na paterze i nasączamy ponczem (u mnie sok z cytryny z wodą). Następnie smarujemy blat warstwą dżemu malinowego – szczerze polecam to zrobić, ja tym razem zapomniałam w ferworze robienia zdjęć ;) Na blat nakładamy połowę kremu i dekorujemy umytymi wcześniej owocami

Ciastkozercy
Wegański pełnoziarnisty biszkopt z ksylitolem na aquafabie 154

jednej puszki cieciorki 4,5 łyżki ksylitolu 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej 0,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 łyżki soku z cytryny Wodę z puszki miksujemy do uzyskania białej, błyszczącej piany. Dodajemy po łyżce ksylitolu, cały czas ubijając do momentu aż piana bedzie sztywna (miksowanie powinno zająć ok. 15 minut). Naczynie(...)głowę, jeśli zawartość nie spadnie nam na włosy, ubijanie możemy uznać za zakończone ;) Mąkę przesiewamy do ciasta w czterech partiach, za każdym razem delikatnie mieszając. Dodajemy sok z cytryny i proszek, mieszamy (nie miksujemy). Pieczemy 25-30 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach.  źródło przepisu

FitKot
Zielony koktajl (Green Smoothie) 200

porcją zielonych warzyw liściastych to prawdziwa bomba witaminowa, która zapewnia więcej energii i wzmacnia organizm. Składniki: spora garść jarmużu lub szpinaku duży banan awokado 2 līzki soku z cytryny szkl. wody łyżeczka syropu z agawy lub miodu - opcjonalnie Banana i awokado pokroić na kawałki, wrzucić do blendera. Dodać jarmuż, sok z cytryny i wodę oraz ewentualnie syrop z agawy

wyzwania kuchenne
pyszny, łatwy truskawkowy torcik... 251

trakcie wsypać galaretkę i ubijać do sztywności zimną śmietanę 150 ml 30 % ubić na sztywno, w trakcie wsypać kakao, galaretkę i ubijać do sztywności pierwszy blat skropić wodą z cytryną, 3/4 kremu jasnego zostawić do posmarowania wierzchu a resztę nałożyć na blat i połówki truskawek, nakryć drugim blatem blat skropić wodą z cytryną, nałożyć cały krem ciemny i połówki truskawek

W Mojej Kuchni Lubię
Hummus z bobu 126

temu pokazywałam też pastę z bobu , którą też serdecznie polecam.      Składniki: do 1 kg bobu 1/2 szklanki jasnej pasty tahini 1/4 szklanki soku z cytryny 2-4 łyżki zimnej wody 2 ząbki czosnku mięta, skórka otarta z cytryny oliwa(...)sól   Wykonanie: Bób ugotować, przelać zimną wodą i obrać ze skórki.  Odmierzyć 2 szklanki ugotowanego, obranego bobu, zmiksować z przetartym czosnkiem, pastą tahini i sokiem z cytryny.  Dolać wodę tak, aby powstała delikatna pasta. Doprawić do smaku.  Przełożyć do miski, polać oliwą i posypać miętą i skórką startą z cytryny (o skórce zapomniałam

Sto kolorów kuchni
Ptysie 144

kostki margaryny-szklanka mąki pszennej-5 jajek Składniki na krem:-budyń o dowolnym smaku-1,5 szklanki mleka-kostka margaryny-szklanka cukru pudru-łyżka soku z cytryny   Wodę z tłuszczem zagotowujemy.Do wrzątku dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy.Odstawiamy do wystudzenia.    Proszek budyniowy mieszamy w 1/2 szklanki mleka.      Zagotowujemy szklankę mleka i dolewamy wymieszany

Maminek kulinarny
Błyskawiczny piątek - Tort czekoladowy z wafelkami 133

weekend sprawdzi się idealnie! Błyskawicznym piątkiem czas zacząć wolny weekend. Składniki : * biszkopt z tego przepisu   * dżem brzoskwiniowy  * 600ml śmietany kremówki * 2-3 śmietan-fixy * woda z cytryną i cukrem do nasączenia biszkoptu  * 100ml kremówki * 2 tabliczki mlecznej czekolady  * wafelki do dekoracji  Przygotowanie : Biszkopt przekroić na 3 blaty, każdy nasączyć wodą z cytryną. Kremówki ubić

Magiczne Życie Marty
Ryż z kalafiora – szybko, tanio i fit! 283

myjemy pod bieżącą wodą z piasku i zabrudzeń. Jeśli boicie się w środku ślimaków, które też lubią kalafiora – namoczcie go przez 10 minut w zimnej, mocno osolonej lub zakwaszonej cytryną wodzie. Umytego i wysuszonego kalafiora dzielimy na różyczki i ścieramy ręcznie na grubych oczkach tarki albo maszynowo – robotem z przystawką ścierającą o średniej grubości oczkach. I już, po wszystkim! Ryż(...)niego przeciśnięty przez praskę przesmażony czosnek i starty drobno parmezan czy ser Pecorino Romano. Sprawdzi się też naszykowany wg tego przepisu – z dodatkiem drobno posiekanej natki, papryczki chili i cytryny. Kalafiorowy ryż możecie też wykorzystać do swoich ulubionych wytrawnych ryżowych zapiekanek – nie trzeba go wtedy smażyć czy gotować, dodajemy tak, jak jest – surowy. Można go użyć zarówno jako dodatek

Karo in the Kitchen