myjemy pod bieżącą wodą z piasku i zabrudzeń. Jeśli boicie się w środku ślimaków, które też lubią kalafiora – namoczcie go na 10 minut w zimnej, mocno osolonej lub zakwaszonej cytryną wodzie. W dużym garnku, takim, do którego bez problemu, nie na wcisk, zmieścimy całego kalafiora, grzejemy wodę z dodatkiem szklanki mleka. Mleko wydelikatni smak kalafiora, zneutralizuje część drażniących olejków zapachowych(...)przede wszystkim – pozwoli zachować biały kolor warzywa. Na każdy litr użytej wody dodajemy po pełnej łyżeczce cukru i soli. Kalafiora gotujemy tak samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze przyjemnego zapachu. Średni kalafior, jeśli nie chcecie go zapiekać tylko wykorzystać jako główne danie lub dodatek do obiadu, wymaga około 20-25 minut gotowania
Karo in the Kitchenczubate łyżki kakao Cukier rozpuszczamy w wodzie. Dodajemy masło. Rozpuszczamy. Na końcu przesiewamy przez sitko kakao, roztrzepując widelcem do uzyskania gładkiej , szklistej konsystencji. nakropek cytrynowy 1/3 szklanki cukru ¾ szklanki wody ½ cytryny Wszystkie składniki gotujemy ok. 5-7 minut- do uzyskania konsystencji lekkiego syropu. Lukier wiśniowy: 3 czubate łyżki cukru pudru 3 łyżki syropu wiśniowego 1 łyżka wody (aby lukier miał
Domowe ciastamascarpone 3/4 szklanki cukru pudru 1/4 szklanki gorzkiego kakao 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady kwaśny dżem, np. wiśniowy, malinowy do nasączenia 0,5 szklanki wrzącej wody sok z połowy cytryny lukier czekoladowy 125 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 4 łyżki gorzkiego kakao 1/5 szklanki wrzącej wody 1 łyżeczka żelatyny do dekoracji masa plastyczna* srebrne perełki Na samym początku(...)części. Spód ciasta nasączyć wodą wraz z dodatkiem soku z cytryny. Następnie całość posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 przygotowanego kremu. Położyć drugi blat ciasta. Ponownie nasączyć wodą z cytryną, posmarować dżemem i wyłożyć 1/3 kremu. Na sam wierzch położyć ostatni kawałek ciasta. Lekko nasączyć. Na koniec wyłożyć resztę kremu, który należy rozsmarować wierzch jak i boki tortu
Ugotowaćbieżącą wodą z piasku i zabrudzeń. Jeśli boicie się w środku ślimaków, które też bardzo lubią kalafiora – namoczcie go przez 10 minut w zimnej, mocno osolonej lub zakwaszonej cytryną wodzie. Umytego i wysuszonego kalafiora dzielimy na różyczki – pozbawiamy kalafior głąba, a z rozdzielonych różyczek usuwamy twarde końce. Tak naszykowanego kalafiora wkładamy partiami do miski malaksera z nożami tnącymi
Karo in the Kitchencukru trzcinowego - 40 g masła Sposób wykonania : Składniki na ciasto zagnieść ,włożyć do woreczka i do lodówki na czas robienia jabłek. Jabłka obrać i pokroić na plasterki, skropić cytryną . Wodę i cukier zeszklić na wolnym ogniu na patelni ,nie mieszać ,jedynie ruszać patelnią, jak cukier się rozpuści dodać masło i wymieszać . Po kilku minutach wrzucić jabłka i smażyć
Wypieki Renemączka ziemniaczana do procesu wałkowania 1 kostka masła do smarowania ciasta farsz: 300 g orzechów włoskich 200 g pistacji 100 g masła syrop 1 szklanka cukru sok z 1/2 cytryny wody. Przygotowujemy ciasto filo: Do miski wlewamy wodę, oliwę, sól i wsypujemy większą połowę mąki. Mieszamy to za pomocą miksera, dodając tyle mąki ile się da, wsypujemy resztę mąki
Jadło i czytadłogram płynnego miodu3 łyżki stewii100 gram kandyzowanej skórki pomarańczy 300 gram migdałów100 gram orzechów włoskich2 łyżki soku z cytryny Lukier:1/2 szklanki cukru pudrukilka kropel soku z cytryny łyżka wody Mąkę orkiszową, cynamon, przyprawę korzenną i sodę oczyszczoną i stewię przesiewamy do dużej misy. Miód umieszczamy w garnuszku i podgrzewamy aż będzie bardzo płynny. Lekko studzimy i dodajemy do suchych(...)większą niż 1 cm. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut. W tym czasie przygotowujemy lukier: mieszamy ze sobą cukier puder, sok z cytryny oraz wodę. Upieczone "ciasto" piernikowe wyciągamy z piekarnika jeszcze ciepłe lukrujemy i kroimy na kwadraty o boku około 2cm. Po wystygnięciu przechowujemy w szczelnej puszce
Mango Papajasłodkości truskawek. Przy tej deser był niesamowicie słodki. Przepis znalazłam tutaj . 500 gram truskawek 2/3 szklanki cukru 2 1/2 łyżeczki żelatyny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 1/3 cytryny Truskawki odszypułkować, pokroić na mniejsze i wrzucić do rondelka. Zasypać cukrem i podgrzać. Mąkę rozmieszać z wodą. Gdy cukier się rozpuści dodać sok z cytryny, mąkę z wodą
Czerwony Gupikłyżeczki cynamonu 1 łyżka masła Przygotowanie: Jabłka obieramy i usuwamy gniazda nasienne (doskonale ułatwią nam to noże Ambition ). Połowę jabłek kroimy w kostkę. Do garnka wlewamy wyciśnięty sok z cytryny, wodę, dodajemy cukier i cynamon oraz połowę pokrojonych w kostkę jabłek. Mieszamy. Zagotowujemy, zmniejszamy moc palnika na minimalny i gotujemy około 15-20 minut często mieszając (czas zależny od użytych
Słodkie okruszkiSkładniki : 2 kg dojrzałych owoców dzikiej róży 2 kg cukru sok z 1 cytryny woda Sposób wykonania : Owoce dzikiej róży opłukać, oczyścić z szypułek, usunąć ze środka każdego owocu pestki oraz włoski. W rondlu zagotować 4 szklanki wody, wsypać owoce, obgotować 4-5 minut. Następnie odcedzić, a do pozostałej w garnku wody dodać połowę cukru i zagotować, następnie wsypać owoce
Przepisy i porady kulinarneprzynajmniej dwa razy - nie wszystko od razu, partiami. Składanie tortu: Przekrajamy na trzy części biszkopt. Pierwszy blat układamy w ringu. Nasączamy - ja nasączyłam wymieszanym sokiem z cytryny, wodą i odrobiną cukru. Możemy dodać ulubiony dżem albo/i truskawki, a następnie dodajemy mus. Powtarzamy tak do ostatniej warstwy. Wkładamy do lodówki, aby stężało. Na końcu polewamy czekoladowym ganache (1/4 szklanki śmietanki
Gotowanie, czyli hobby dla każdegonapoju ryżowego -limonka -2 paczuszki mieszanki sałatkowej Bakal (u nas czarny sezam, słonecznik, pestki dyni) -1 ½ łyżeczki agaru (lub 3 płaskie łyżeczki żelatyny) + 1/3 szkl. wody Dodatkowo -truskawki -woda+ sok z cytryny+ ksylitol (do nasączania blatów) -słomki o wyglądzie bambusów i figurki pandek :) ZIELONY BISZKOPT Świeży szpinak opłukać i dokładnie odsączyć od wody. Zmiksować go razem z olejem(...)przytrzymać na ogniu aby masa była bardzo ciepła i agar mógł się uaktywnić. Do masy wsypać dodatki jak mieszanki Bakal. Pierwszy blat umieścić w tortownicy, nasączyć wodą z cytryną i ksylitolem, posmarować cienko kremem, ułożyć truskawki i wyłożyć grubszą warstwę kremu. Nałożyć kolejny blat i postąpić tak samo. Identycznie należy przygotować mały biszkopt. Wszystko włożyć do lodówki na kilka
Candy PandasMożna z nerkowców, migdałów, można ze słonecznika, a można też z płatków ryżowych i taki właśnie pokażę Wam dzisiaj. Potrzebne będą: - pół paczki płatków ryżowych instant , - 1 mała cytryna, - woda, sól, ewentualnie pieprz do smaku, - pęczek rzodkiewek i ogórek zielony albo/i szczypiorek. Płatki ryżowe należy zalać gorącą wodą ale TYLKO TYLE, ŻEBY PRZYKRYĆ PŁATKI, nie więcej. Przykryć i odstawić(...)przelać wodę, można ratować sytuację dosypując płatków i zostawiając na jeszcze chwilę. I teraz tak - w zależności od konsystencji "twarożku", jaką chcemy uzyskać: - albo blendujemy całość na kremową masę, - albo blendujemy tylko połowę masy i potem mieszamy z niezmieloną częścią, - albo nie blendujemy nic (i jak tak wolę najbardziej). Przygotowaną bazę trzeba osolić, wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny oraz
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdodatkowo 5 łyżek • tyle, ile ważą jajka dag margaryny • tyle, ile ważą jajka cukru razem z cukrem waniliowym • 2 łyżeczki proszku do pieczenia • sok i otarta skórka z 2 cytryn Sposób przygotowania: 1. Wszystkie składniki ciasta powinny być w temperaturze pokojowej. 2. Margarynę utrzeć mikserem na puszystą masę. 3. Do margaryny dodawać po jednym całym jajku i porcji cukru. Masa(...)dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto może zrobić się gęste, ale tak ma być. 5. Do ciasta dodać otartą skórkę z 2 wcześniej umytych i sparzonych gorącą wodą cytryn, zmiksować. Porcjami, cały czas miksując, dodawać sok z cytryn. 6. Do formy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką wyłożyć kleksy ciasta. Jest ono dość gęste. 7. Piec w piekarniku
W mojej kuchni