woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:23/1096)

Pięknie różowy napój rabarbarowy z wodą różaną 155

Sharbat to popularny w kuchni arabskiej, tureckiej i indyjskiej schłodzony słodki napój przygotowywany na bazie owoców i płatków kwiatów. Mogą się w nim znaleźć aromaty cytryny, pomarańczy, mango, ananasa, hibiskusa, drzewa sandałowego czy właśnie wody różanej. Napój rabarbarowy jest naprawdę pyszny i świetnie ugasi Wasze pragnienie w gorące dni. Zaserwowałam go rodzinie w czasie organizowanej przeze mnie imprezy imieninowej(...)wodą różaną przepis z książki "Saraban" Greg Malouf i Lucy Malouf Składniki (na 400 ml syropu): 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 400 g cukru 250 ml wody 1 cytryna lub limonka 2 łyżki wody różanej łyżeczka suszonych płatków róży (opcjonalnie) Przygotowanie: Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i zostaw na 1,5 godziny.  Do garnka

Chilli Czosnek i Oliwa
Domowe wody smakowe 146

celu jest oczywiście woda. A co jeśli nie przepadamy za smakiem "czystej" wody? Wówczas chętnie sięgamy po wody smakowe. Ale czy to na pewno dobry wybór? Gotowe wody smakowe ze sklepu to nie tylko mocno sztuczny smak ale i spora dawka zbędnego cukru! Po co zatem kupować taki napój, skoro można sobie taką wodę zrobić w domu, z sezonowych owoców(...)pomysłami na taką wodę. Jeśli nie lubicie ziół możecie spokojnie pominąć ich dodatek, jednak ja uważam, że ich obecność fajnie podkreśla smak owoców. Takie wody, podane w ładnej karafce czy dzbanku będą nie tylko świetnie smakować, ale też cieszyć oko podane np. na grillu. No i po takie kolorowe wody chętniej sięgną też dzieci :) Woda z cytryną, truskawkami i bazylią

My simple kitchen
Wegański "smalec" 106

majeranku sól i świeżo mielony czarny pieprz 1 łyżka oleju rzepakowego do smażenia Przygotowanie: Przed ugotowaniem fasoli należy pamiętać, żeby fasolę moczyć przynajmniej przez całą noc z sokiem z cytryny. Wodę odlać i ugotować ją w nowej. Posiekaną cebulę wrzucić na rozgrzany olej wraz z zielem, jałowcem, goździkiem i liśćmi laurowymi. Smażyć, aż cebulka będzie złota. Do blendera wrzucić ugotowaną

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Szybki tort śmietanowy z dżemem z czarnej porzeczki (na 1 urodziny Natalii) 202

łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy (opcjonalnie lub można więcej - ja dodaję jak najmniej) Dodatkowo: 1 słoik kwaskowatego dżemu z czarnej porzeczki (około 280g) Nasączenie: sok z cytryny + woda Boki (opcjonalnie): około 22 podłużne biszkopty  Moja dekoracja: opłatek na tort z obrazkiem krem czekoladowy  srebrne kuleczki cukrowe białe kwiatuszki z opłatka kolorowe lentilki   Upiec biszkopt.  Białka

Di gotuje
Zdrowo i zielono. Sok warzywny bez laktozy 144

Składniki: jarmuż seler naciowy banan daktyle bez pestek nasiona słonecznika siemie lniane ostropest plamisty sok z cytryny woda Zmiksować wszystkie składniki i wypić na zdrowie

nietadieta
Ambasador z galaretką 162

galaretka poziomkowa Emix 1 galaretka cytrynowa Emix Masa ciemna: 3 łyżki kakao Emix 1 tabliczka gorzkiej czekolady 50 g rodzynek Emix Poncz: 2 łyżki spirytusu 2 łyżki soku z cytryny woda Do dekoracji: 1 polewa biała Emix gwiazdki cukrowe cukier puder Dzień wcześniej warto przygotować galaretki, które muszą się dobrze schłodzić. Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku i wlewamy

MamaOskarka
Złote zasady przy swiątecznym stole 145

temu, że zjesz więcej niż wcześniej zaplanowałaś/zaplanowałeś. Przy alkoholu, który być może pojawi się świąteczne dni, a na pewno w Noc Sylwestrową pij duże ilości wody z wyciśniętym sokiem z cytryny , aby wspomóc wydalanie zatrzymanej wody metabolicznej przez wspomniany alkohol. Ogranicz w miarę możliwości ilość spożywanych potraw – jeżeli chcesz spróbować wszystkich potraw na stole – nakładaj sobie małe porcje(...)karczocha , który działa moczopędnie, a zarazem wspomaga trawienie. Po świętach i po nocy Sylwestrowej wypij koktajl oczyszczający najlepiej do II śniadania (przepis na koktajl wyżej ). Pomiędzy posiłkami pij wodę z cytryną i wspomóż się błonnikiem , który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania jelit – dodatkowo wypełni Twój żołądek i nasyci na dłuższy czas. Więcej o błonniku znajdziesz -> tutaj . Wesołych Świąt

MintTaste
Placki z dyni w towarzystwie twarożku z nerkowców czyli O tym jak rośliny zmieniały bieg historii 189

pieczonej dyni 1 łyżka oleju szczypta soli pół łyżeczki proszku do pieczenia twarożek: 1/2 szkl. orzechów nerkowców 2 łyżki syropu klonowego po 1 łyżce oleju kokosowego i soku z cytryny woda szczypta soli Do miski wkładamy mąkę, proszek do pieczenia i solą. Mieszamy. W drugiej misce łączymy mokre składniki placków. Łączymy zawartość obu misek i mieszamy trzepaczką. Na patelni rozgrzewamy

Dzieje kuchennej Wiewióry
sok marchwiowo bananowy 168

wiem, że często będę robiła a'la Kubusie dla swojego Brzdąca :) Składniki: 500-600 g marchwi 100 g banana 100-130 g cukru (można zmniejszyć) 1 MT soku z cytryny woda Przygotowanie:  marchew pokroić na kawałki i włożyć do naczynia miksującego, rozdrobnić czas 7 s/obr. 5 wlać 750 ml gorącej wody i gotować - czas 7 min/temp. Varoma/obr. 1 dodać

Gotowanie z pasją
Więcej niż tylko HEMP paka - Good Foods 211

również do domowego soku marchewkowego, który codziennie robi mi moja babcia. Syrop z dzikiego bzu jest dla mnie również ogromną nowością, a skład powala na kolana (kwiaty bzu, miód, woda, cytryna). Dziś polałam nim owoce, ale na co dzień wlewam go do zielonej herbatki z cytryną, pigwą i imbirem. Na tą porę roku to połączenie idealne. PODSUMOWUJĄC :) Z paczki jestem

Czarnawisienka
Jogurtowiec zebra z truskawkami, ciasto jogurtowe, lekkie, dwukolorowe, pyszne :-) 942

jogurtu  -7 łyżek cukru pudru -1,5 łyżki kakao -3 łyżki żelatyny -2 łyżki śmietany kwaśnej  DODATKI -truskawki  -bita śmietana PONCZ -sok z 1/2 cytryny -woda -1 łyżka cukru  Przygotowanie naszego ciasta zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy je na sztywno, dodajemy cukier, miksujemy, dodajemy żółtka-miksujemy. Następnie na najniższych obrotach miksujemy

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Drożdżówki z Malinami 205

Zamrożone maliny mieszamy z cukrem i mąką.   Lukier: 8 łyżek cukru pudru 4 łyżki soku z cytryny lub gorącej wody   Cukier rozcieramy z sokiem z cytryny lub wodą do białości. Polewamy nim upieczone drożdżówki. The post Drożdżówki z Malinami appeared first on Made

Made By Mom And Son
MAGDALENKOWE MUFFINKI 208

oprószonych mąką foremek do magdalenek). Piecz około 5 minut w temperaturze 180° C, a następnie około 10-15** minut w temperaturze 220°C.   *Możesz zastąpić skórkę z cytryny wodą z kwiatów pomarańczy. ** W przypadku pieczenia magdalenek 10 minut wystarczy, jeśli pieczesz muffinki należy wydłużyć czas pieczenia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
Kaszotto z jaglanej ze szparagami! 157

kaszy jaglanej - 3/4 pęczka szparagów zielonych - 3 ząbki czosnku - 2 chlusty białego wina wytrawnego (może też być cydr) - sól, pieprz - utarte w moździerzu przyprawy: tymianek, rozmaryn, odrobina skórki z cytryny - woda letnia -2 łyżki- oliwa z oliwek (jeśli nie jesteś na diecie możesz dodać dodatkowo 2 łyżki masła) - łyżka płaska serka kremowego o smaku czosnkowym W rondlu o grubym spodzie

SMYKWKUCHNI
Kremowe tagliatelle z łososiem. 136

koperku 150 g makaronu typu tagliatelle (ja miałam pełnoziarnisty) ŁOSOŚ PRZYGOTOWANIE: Łososia doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym układamy na sitku do gotowania na parze, a na nim 2 plasterki cytryny. Wodę na której będziemy gotować łososia zagotowujemy razem z koperkiem, rozmarynem i oregano. Następnie gotujemy na niej łososia po przykryciem 15-20 minut. SOS PRZYGOTOWANIE: Jogurt i żółtko dokładnie mieszamy

Moje-pitraszenie
Herbata ice tea z hibiskusa i mięty "Powiew Maroka" 150

chłodzę herbatką ice tea z hibiskusa i marokańskiej mięty, Garść hibiskusa garść mięty najlepiej marokańskiej  kostki lodu syrop klonowy lub miód cytryna woda źródlana

AZgotuj!
Pączki z musem jabłkowym i cynamonowym lukrem. 247

kroimy i gotujemy pod przykryciem z 2 łyżkami cukru, aż się jabłka rozpadną) 1 łyżeczka cynamonu LUKIER: 1 szklanki cukru pudru 1/2 łyżeczki cynamonu 2-3 łyżeczki soku z cytryny (wody lub mleka) olej do smażenia cynamon do posypania (opcjonalnie)      Drożdże rozcieramy z cukrem i śmietanką na gładką masę. Mąkę przesiewamy do miski, robimy w niej wgłębienie

Rozpustne gotowanie