drożdży 4 żółtka 1 jajko 2/3 szkl. mleka 1/2 szkl. cukru 100 g masła 100 g rodzynek Lukier cytrynowy 1 szkl. cukru pudru 3 łyżki soku z cytryny 1-2 łyżki wody PRZYGOTOWANIE Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Drożdże wymieszać z łyżką cukru, dwiema łyżkami mąki pszennej i 1/6 szkl. ciepłego mleka. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryć bawełnianą ściereczką. Zaczyn odstawić(...)temperaturze 180º. Babkę wyjąć z piekarnika, po 10 min. odwrócić i przełożyć na kratkę do wystudzenia. Grzbietem łyżki rozetrzeć cukier puder z sokiem z cytryny i wodą. Ma mieć konsystencje gęstej śmietany, więc jeśli będzie za rzadki, dosypać cukru, a za gęsty, dolać wody lub soku z cytryny. Polać nim wierzch babki, opcjonalnie posypać kandyzowaną skórką pomarańczową
zabawa smakiemmasy korówkowej (kajmaku) Krem: 500 ml śmietanki 36 % 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru Dodatkowo: większe pół opakowania ciemnych herbatników (petitki) 1/2 szklanki wody z cytryną do nasączenia biszkoptu 1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier i miksujemy. Zmniejszamy obroty i dodajemy po jednym żółtku. 2. Mąki razem(...)biszkoptem o blat i odstawiamy do wystudzenia. Po wystudzeniu biszkopt kroimy na dwa blaty, z górnego ścinamy wierzchnią warstwę, kruszymy do miseczki i odstawiamy. Dolny biszkopt nasączamy wodą z cytryną. 4. Ryż mieszamy z kajmakiem (kajmak najlepiej żeby był w temperaturze pokojowej, wtedy łatwiej się wymiesza. Wykładamy go na biszkopt. Następnie układamy ciemne herbatniki. Troszkę dociskamy :-) 5. W misie
kruche babeczkiWielkopolska galaretka z piwa z sokiem z cytryny Składniki: 3 szklanki piwa 1 szklanka wody szklanka cukru sok z cytryny 25g żelatyny pół szklanki gorącej wody Przygotowanie: Piwo, wodę, sok z cytryny oraz cukier zagotowujemy. W gorącej wodzie rozpuszczamy żelatynę i dolewamy ją do piwa. Dokładnie mieszamy. Galaretkę przelewamy do pucharków i zimną odstawiamy do lodówki na całą
Życie ze smakiemposiadać temperaturę pokojową. Do miseczki wlewamy ciepłe( ale nie gorące! ) mleko, dodajemy pokruszone drożdże, 1 łyżkę mąki i 1 łyżkę cukru. Mieszamy, wkładamy miseczkę do garnka z gorącą wodą i odstawiamy na ok. 15 minut. Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy sól i cukier wanilinowy. Jajko i żółtka ucieramy na puszystą, biała masę z resztą cukru. Do miski z mąkę(...)smażymy z dwóch stron na złoto, odsączamy na papierowym ręczniku. Lekko wystudzone nadziewamy marmoladą ( ja używam do tego szprycy cukierniczej ). Oblewamy dużą ilością lukru ( cukier puder + sok z cytryny + woda ) lub obsypujemy cukrem pudrem! Pycha! PRZED SMAŻENIEM KONIECZNIE PRZECZYTAJ! 1. Wszystkie składniki muszą zostać wcześniej wyciągnięte z lodówki i posiadać temperaturę pokojową. 2. Przyłóżmy się porządnie do wyrabiania, gdyż
Ostra na Słodkowiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych (lub pokrojonych migdałów) woda z kokosa na poncz (ostatnio dostępna w butelkach np. w Lidlu), można zamienić na dowolny inny poncz, np. wodę z cytryną, wytrawne wino itp. 3 łyżki pasty kokosowej (znalazłam też pod nazwą mus kokosowy) – można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam przez internet, ten składnik(...)dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch
Ciastkozercywiórki kokosowe 80 g płatków migdałowych (lub pokrojonych migdałów) woda z kokosa na poncz (ostatnio dostępna w butelkach np. w Lidlu), można zamienić na dowolny inny poncz, np. wodę z cytryną, wytrawne wino itp. 3 łyżki pasty kokosowej (znalazłam też pod nazwą mus kokosowy) – można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością, ja kupiłam przez internet, ten składnik(...)dzięki temu, kiedy skończymy dekorowanie toru i je usuniemy, patera pozostanie czysta. Spód nasączamy wodą kokosową (możecie wybrać dowolny inny poncz, ale doradzałabym raczej takie bez cukru – woda z cytryną, wytrawne wino, lekka herbata owocowa itp.). Na nasączony spód nakładamy porcję kremu – do środka tortu powinno się zmieścić ok. połowy całego kremu, reszta będzie na wierzch
Ciastkozercymąki, 3 dkg cukru, 1 cytryna, Krem: 600 ml śmietany, 400 g serka homogenizowanego waniliowego, 1 śmietanfix, cukier puder do smaku, nasionka z 3/4 laski wanilii, Poncz: woda, sok z cytryny, cukier, 3 łyżeczki likieru limonczello (można dodać inny likier cytrynowy). Przygotowanie: Biszkopt: Białka ubijamy z cukrem na sztywno. Dodajemy stopniowo po 1 żółtku ciągle miksując, po jajkach dodajemy skórkę(...)żeby nadać mu puszystości. W innej miseczce miseczce ubijamy śmietanę na sztywno z cukrem pudrem, ziarenkami wanilii i śmietanfixem. Bitą śmietanę dodajemy stopniowo do serka - mieszając ręcznie. Poncz: Cytrynę wyciskamy. Wodę najlepiej ciepłą słodzimy, mieszamy, dodajemy sok z cytryny i alkohol. Biszkopt dzielimy na 3 części i przekładamy kremem. Wierzch i boki dowolnie dekorujemy. Poncz oczywiście można zrobić bardziej alkoholowy
Państwo Wojtczuk gotująpołączenia składników. Wyłączyć mikser. Masa szybko gęstnieje. Gruszki obrać, wydrążyć gniazda i pokroić w paseczki. Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda z cytryną i odrobiną cukru) lub 100 ml nalewki gruszkowej (wersja dla dorosłych). W rondelku umieścić margarynę, roztopić, dodać kakao, cukier, mleko, dokładnie wymieszać, żeby nie było żadnych grudek, polewa ma być(...)Galaretkę rozpuścić w 250 ml wrzątku, pozostawić do ostygnięcia, następnie schłodzić w lodówce ma być lekko Nasącz: 100 ml kompotu gruszkowego (wersja dla dzieci) lub 100 ml lemoniady (woda z cytryną i odrobiną cukru) lub 100 ml nalewki gruszkowej (wersja dla dorosłych) Polewa czekoladowa: 120 gr margaryny bezmlecznej (u mnie Planta) 6 łyżek kakao 4-8 łyżek cukru (u mnie
moj przepis naoliwę, wymieszać, jeszcze chwile pogotować. Ostawić do ostudzenia. Nasączenie: 2 saszetki herbaty miętowej zaparzone w 3/4 szklanki wrzątku, ostudzone do temp. pokojowej 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny dopełniony wodą (tak żeby wyszło 1/4 szklanki) lub 1/4 szklanki cytrynówki Herbatę zaparzyć we wrzątku, dodać cukier, ostudzić, dodać sok z cytryny/cytrynówkę. Wykonanie: Pierwszy blat położyć na paterze, nasączyć(...)limonek 4 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżka oliwy 2 saszetki herbaty miętowej zaparzone w 3/4 szklanki wrzątku, ostudzone do temp. pokojowej 1 łyżka cukru sok z 1 cytryny dopełniony wodą (tak żeby wyszło 1/4 szklanki) lub 1/4 szklanki cytrynówki 230 g masła, w temperaturze pokojowej, pokrojonego na małe kawałki * 3 białka 3/4 szklanki cukru szczypta soli kilka kropel aromatu
moj przepis naokoło 20 minut. Wystudzić. Masa budyniowa: 2 budynie śmietankowe bez cukru 1/2 szklanki soku z cytryny 1,5 szklanki wody 200 g cukru 200 g masła Sok z cytryny, szklankę wody i cukier zagotować. Pozostałą wodę wymieszać dokładnie z proszkiem budyniowym, dodać do gotującej się wody, szybko mieszać, by nie powstały grudki. Chwilę gotować, aż budyń zgęstnieje. Ostudzić. Miękkie masło(...)budyniową wyłożyć na biszkopt, schłodzić w lodówce. Cytrynowa pianka: 1 galaretka cytrynowa 500 ml śmietany kremówki 3 łyżki cukru pudru + sok z 1/2 cytryny cukier puder herbatniki (około 20 sztuk) Galaretkę rozpuścić w szklance gorącej wody, wystudzić. Kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką, cały czas miksować. Wyłożyć na masę budyniową, na nią herbatniki, wstawić
Domowa cukiernia Ewyłyżki pasty z tamaryndu 1 łyżka miodu rzepakowego 1 łyżeczka chilli jalapeno kruszonego 1/4 łyżeczki kuminu 1 łyżka wody 2 jabłka 1 łyżeczka soku z cytryny "Savarinki" - wykonanie Zagotować wodę, dodać przyprawę do dań Kucharek, włożyć piersi z kurczaka, gotować 5 minut, wyjąć, ostudzić, pokroić na kawałki. Pieczarki pokroić w ćwiartki, por w pierścionki. Pokrojone pieczarki przesmażyć na maśle(...)użytych foremek. Podać na ciepło albo na zimno. Sos - wykonanie Wszystkie składniki sosu oprócz jabłek i soku z cytryny zmiksować. Obrane jabłka pokroić w cząstki, podlać niewielką ilością wody z cytryną i poddusić. Uważać, aby nie rozgotować. Kilka cząstek jabłka dodać do sosu i wymieszać. Mogą być widoczne małe kawałeczki. Resztę jabłek wymieszać z sosem i podawać na ciepło
Kulinarny karnet ChristopheraSharbat to popularny w kuchni arabskiej, tureckiej i indyjskiej schłodzony słodki napój przygotowywany na bazie owoców i płatków kwiatów. Mogą się w nim znaleźć aromaty cytryny, pomarańczy, mango, ananasa, hibiskusa, drzewa sandałowego czy właśnie wody różanej. Napój rabarbarowy jest naprawdę pyszny i świetnie ugasi Wasze pragnienie w gorące dni. Zaserwowałam go rodzinie w czasie organizowanej przeze mnie imprezy imieninowej(...)wodą różaną przepis z książki "Saraban" Greg Malouf i Lucy Malouf Składniki (na 400 ml syropu): 500 g rabarbaru, pokrojonego na kawałki 400 g cukru 250 ml wody 1 cytryna lub limonka 2 łyżki wody różanej łyżeczka suszonych płatków róży (opcjonalnie) Przygotowanie: Przełóż rabarbar do garnka z grubym dnem, zasyp cukrem i zostaw na 1,5 godziny. Do garnka
Chilli Czosnek i Oliwacelu jest oczywiście woda. A co jeśli nie przepadamy za smakiem "czystej" wody? Wówczas chętnie sięgamy po wody smakowe. Ale czy to na pewno dobry wybór? Gotowe wody smakowe ze sklepu to nie tylko mocno sztuczny smak ale i spora dawka zbędnego cukru! Po co zatem kupować taki napój, skoro można sobie taką wodę zrobić w domu, z sezonowych owoców(...)pomysłami na taką wodę. Jeśli nie lubicie ziół możecie spokojnie pominąć ich dodatek, jednak ja uważam, że ich obecność fajnie podkreśla smak owoców. Takie wody, podane w ładnej karafce czy dzbanku będą nie tylko świetnie smakować, ale też cieszyć oko podane np. na grillu. No i po takie kolorowe wody chętniej sięgną też dzieci :) Woda z cytryną, truskawkami i bazylią
My simple kitchen