woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:33/1096)

Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 166

muszkatałowej50 g creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni2 łyżki nasion dynii2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem.W rondlu rozgrzać masło ghee i zeszklić cebulę z czosnkiem obrać skorzonerę,najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą wodą.W trakcie obierania spod skórki wypływa klejący sok mleczny i nie tylko klei(...)farbuje na czerwony kolor.Przepisy doradzają,by obrane korzonki natychmiast zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sorbet malinowy 132

lekko kwaskowy.  Idealny. Najlepszy. Przepis pochodzi z książki "The modern pantry" Anna Hansen, można go znaleźć  tu . Składniki: 1 kg malin, 450 ml syropu, sok z cytryny, 1 łyżka wody różanej Syrop: 375 ml wody, 260 g cukru, 115 g płynnej glukozy* Umieścić wszystkie składniki syropu w rondelku, doprowadzić do wrzenia - mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Zmniejszyć ogień(...)wrzenia i gotujemy ok. 4 minut - do czasu, aż maliny będą się rozpadać. Całość przecedzić przez drobne sitko, następnie przetrzeć maliny. Do przygotowanej masy dodać sok z cytryny oraz wodę różaną, wymieszać i schłodzić. Schłodzoną masę wlewamy do maszynki do lodów i dalej postępujemy zgodnie z instrukcjami producenta. Smacznego

Plate of Joy
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 184

ciężko się im oprzeć.Z porad praktycznych - układając bułeczki na blasze należy je kłaść łączeniem pod spód, będą miały ładniejszy kształt, niż moje. Na drugi dzień najlepiej skropić je wodą i podgrzać w piekarniku - będą pyszne, najlepsze bowiem są jeszcze cieplutkie...Klasyczne bułeczki cynamonoweSkładniki:(na 6 dużych sztuk)ciasto:215 ml mleka50 g cukru20 g świeżych drożdży1 łyżeczka mielonego kardamonu90(...)Odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.Piec w 200 st. C. przez 25 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić.Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostsze wegańskie trufle „karmelowe” 158

cytryny 1 – 2 łyżeczki wody Daktyle pokroić na ćwiartki (jeśli posiadamy melakser o dużej mocy nie jest to konieczne), przełożyć do misy melaksera, dodać po łyżeczce soku z cytryny i wody, miksować na maksymalnych obrotach aż daktyle zostaną rozdrobnione na pastę (jeśli kawałki daktyli osadzają się na ściankach misy, przerwać pracę melaksera i przesunąć je na dno). Jeśli daktyli(...)można posypać kilkoma ziarnami soli. Smacznego! Masę na trufle można wykonać również przy pomocy ręcznego blendera. Należy wówczas daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około 15-30 minut, następnie odsączyć i zblendować, początkowo z dodatkiem soku z cytryny, później masła orzechowego, soli i chilli. Daktyli nie należy rozdrabniać nadmiernie, by masa nie stała się zbyt rzadka i kleista

Even Better Food
Bomba witaminowa czyli owocowy koktajl z jarmużem 154

który pozwoli także dostarczyć nam niezbędnej energii. Koktajl bez dodatku cukru!!! Składniki: Warstwa zielona: 3 garście jarmużu 1 kiwi 1 banan 150g świeżego ananasa 2 łyżki soku z cytryny 250ml wody mineralnej niegazowanej Warstwa czerwona: 400g świeżych truskawek 1 banan 100g świeżego ananasa 1 jabłko 1 łyżka miodu 180ml wody niegazowanej Wykonanie: 1. Warstwa zielona: Jarmuż umyć, osuszyć, kiwi, ananasa(...)banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, przełożyć do blendera kielichowego. Następnie dodać wodę, sok z cytryny i zmiksować do jednolitej konsystencji. Gotową warstwę przelać do połowy objętości  pucharka. 2. Warstwa czerwona: Ananasa, jabłko i banana obrać ze skóry i pokroić w mniejszą kostkę, a truskawki pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie owoce przełożyć do blendera kielichowego

Szalona Kuchnia Eweliny
Potrawka z sarniny 142

Porwaliśmy się na dziczyznę. W przepisie jest galaretka porzeczkowa. Takiej nie mieliśmy, więc wykorzystaliśmy czarne porzeczki w syropie i zrobiliśmy domowym sposobem. Składniki Marynata : 1 cytryna 50 ml wody 50 ml czeronego wina 1 cebula marchewka pietruszka seler 2 liście laurowe 20 ziaren(...)pieprzu 750 g udźca sarny marynata jarzlarety ynowa 150 g masła 30 g masła 250 ml rosołu 100 g galaretki porzeczkowej Przygotowanie Marynata z jarzynami : Wycisnąłem sok z cytryny, dodałem wodę, wino i pokrojone w cienkie talarki jarzyny i korzenie. Zagotowałem, polałem mięso. Marynowałem 2 dni. Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, dusiłem

R'n'G Kitchen
Syrop z kwiatów czarnego bzu 177

robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym(...)płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić

Ala piecze i gotuje
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) 236

lodówce przez kilka miesięcy. Wariant drugi - goździki - po 4 do 6 sztuk na każdy słoik, jeśli chcecie możecie też dodać rum. Jeśli nie dodajecie rumu, całość zalewamy sokiem z cytryn i pomarańczy. To nasz ulubiony wariant i ten właśnie widzicie na zdjęciu poniżej. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy. Wariant trzeci - po około(...)cienkie plasterki imbiru na każdy słoik. Do każdego słoika dodajemy także sok wyciśnięty z cytrusów. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy. Wariant czwarty - woda,  sok z cytryn i cukier w proporcjach 1:1:2 (czyli np. szklanka wody, szklanka soku z cytryn i 2 szklanki cukru), 1-2 laski wanilii. Z wody i cukru ugotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piersi z kaczki w sosie ostrygowym z bok choy i czerwoną papryką 217

świeża kolendra, do dekoracji sól, pieprz R ozpocząć od przygotowania sosu. W miseczce wymieszać: sos sojowy i ostrygowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Dodać ok 4 łyżki wody, cukier, sok z cytryny. Wymieszać, sprawdzić smak. Odstawić na bok. Piersi z kaczki osuszyć ręcznikiem i ostrym nożem ponacinać skórę w poprzek, w odstępach ok 0,5cm uważając, aby nie uszkodzić mięsa(...)Wlać sos oraz rozmieszaną w 2 łyżkach wody skrobię ziemniaczaną. Wszystko wymieszać i sprawdzić czy balans smaków słono-kwaśnych jest zachowany. W razie potrzeby dodać trochę soku z cytryny, cukru lub wody. Kiedy sos zacznie gęstnieć, włożyć do niego pokrojoną kaczkę i gotować chwilę, aż mięso się zagrzeje i osiągnie pożądany przez nas stopień wysmażenia. Idealna kaczka powinna zachować różowy

olalacooking
Ekstrakty domowe 161

płynem. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas dokładnie przemieszać mieszankę.  Ekstrakt cytrynowy*: 1 duża cytryna 150 ml wódki 100 ml wody Wykonanie: Cytrynę dobrze wyszorować i wyparzyć. Następnie obrać ją ze skórki i odciąć białą skórkę- albedo. Skórkę cytryny pokroić w drobniutką kosteczkę i zalać wodą oraz wódką. Odstawić w ciemne

Krakowskie smaki Ani
Makaron z duszonym porem, szpinakiem i migdałami 136

ugotowanego makaronu (u mnie bezglutenowe penne) sól, pieprz, mielona kozieradka, gałka muszkatołowa masło klarowane lub oliwa do smażenia „Śmietana” z migdałów: 2/3 szklanki migdałów 1 łyżeczka soku z cytryny, sól woda Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 1-2 minuty, po czym odlać wodę, a migdały obrać ze skórek. Obrane migdały zalać świeżą, chłodną wodą i pozostawić na 6-12 godzin(...)namoczenia. Namoczone odlać, umieścić w wysokim naczyniu wraz z kilkoma łyżkami świeżej wody, dużą szczyptą soli i sokiem z cytryny. Zblendować całość na gładką masę, stopniowo dodając wodę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ewentualnie doprawić solą i odrobiną cytryny do smaku. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Por pokroić na cienkie plasterki, czosnek drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać

Even Better Food
GRUSZKI W OCCIE Z PIGWOWCEM JAPOŃSKIM 109

sałatki.  Składniki • twarde, zielone gruszki 1 kg • pigwowiec japoński • ocet spirytusowy 10 % 1/2 szklanki • cukier 1 szklanka • przegotowana woda 2 szklanki • cynamon • goździki 1 łyżka •  woda 2l • cytryna 1 szt Sposób przygotowania Obieramy gruszki, kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Wrzucamy do chłodnej wody z wyciśniętym sokiem z cytryny. Dzięki temu gruszki nie zmienią koloru na ciemniejszy

chefintheforest
Jak ugotować kalafior ? 123

Kalafiora obieramy z liści i odcinamy zwiędłe kawałki. Dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Do garnka wlewam wodę - ok.3 l - dodaję 1 łyżkę soli i sok z połowy cytryny. Do zimnej wody wkładamy kalafior i gotujemy pod przykryciem, od zagotowania ok 10 - 15 minut. Wbijamy w głąb kalafiora widelec, jeśli wchodzi bez problemu, kalafior jest ugotowany. Odlewamy wodę i dokładnie(...)odcinamy zwiędłe kawałki. Dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Dzielimy kalafiora na różyczki. Do garnka wlewam wodę - ok.3 l - dodaję 1 łyżkę soli i sok z połowy cytryny. Do gotującej wody wkładamy różyczki kalafiora. Gotujemy bez przykrycia ok 10-15 minut. Widelcem sprawdzamy, czy kalafior jest wystarczająco miękki. Odlewamy wodę i dokładnie odcedzamy. Ugotowane różyczki podajemy z przesmażoną bułką tartą

CookYourself
Różana owocowa sałatka w melonowych miseczkach 136

słoneczny i ciepły dzień pod błękitnym niebem. Składniki: 1 melon 300 g truskawek  2 owoce kiwi 150 g jeżyn 1 duży banan ½ średniego granata sok z ½ cytryny 3 łyżki wody różanej Melon przetnij na pół, wydrąż środek tak, aby powstały puste w środku miseczki, które napełnisz owocami. Pestki odrzuć, a miąższ pokrój w kostkę i przełóż go do dużej(...)banana obierz i pokrój w plasterki, z granata wydobądź pestki. Wszystkie owoce dodaj do miski z melonem. Jeżyny ostrożnie dodaj na końcu. Skrop całość świeżo wyciśniętym sokiem z ½ cytryny oraz wodą różaną. Delikatnie zamieszaj, aby różany aromat dotarł do wszystkich kąsków. Przełóż do przygotowanych miseczek i podawaj. Możesz udekorować listkami mięty. 2 porcje

Roślinna - blog wegański
Owocowy "Resztek" bez pieczenia 341

małe opakowanie śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki dżemu z czernic Masa jabłkowa: 4 jabłka sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody 1 galaretka o smaku kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml(...)samym końcu łączymy z dżemem z czernic. Wykładamy masę na schłodzony spód. 3. Jabłka obieramy ze skórek i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wodę i zagotowujemy cały czas mieszając. Wsypujemy galaretkę, dobrze mieszamy i ściągamy z ognia zostawiając do całkowitego przestudzenia. Zimne i lekko tężejące jabłka nakładamy na nasz krem. Na nich- lekko dociskając

Kuchnia w czekoladzie

Proponowane wyszukiwania

Zapoznaj się z informacją o plikach cookie

KatalogSmakow.pl używa plików cookie, aby zapewnić najlepszą jakość korzystania z naszego serwisu.

Czy możemy używać Twoich danych, by wybierać dla Ciebie reklamy?

Nasi partnerzy zbierają dane i używają plików cookie do personalizacji reklam i mierzenia ich skuteczności. Dowiedz się, jak serwis i partnerzy wykorzystują dane.

AkceptujęNie, dziękuję