woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:33/1096)

Szpinakowy tort żaba z kokosowym nadzieniem (bez glutenu, cukru i laktozy) 188

mleka kokosowego KokoYogo -250ml napoju migdałowego  -ksylitol (według preferencji) Dodatkowo -domowy mus morelowy -4 duże morele -400g jogurtu greckiego bez laktozy odsączonego w TEN sposób -woda+ sok z cytryny (do nasączana blatów) -kostka gorzkiej czekolady (do namalowania oczu) -kawałek marcepanu + sok ze świeżego buraka + mąka ryżowa (na język) ZIELONE BISZKOPTY Świeży szpinak opłukać i dokładnie odsączyć(...)blaty (najpierw odciąć wypukłą górę, następnie przeciąć na pół dół). Przygotować je tak jak na zdjęciu wyżej a z muffinek „wyrzeźbić” oczy. Pierwszą warstwę solidnie nasączyć wodą z cytryną, nałożyć mus morelowy, krem ryżowy i pocięte morele. Nałożyć kolejną warstwę i powtórzyć czynność. Teraz jeden z pozostałych kawałków wysunąć nieco w przód tam gdzie ma powstać buzia żaby, nasączyć

Candy Pandas
Ciasto Mon Cheri 132

kieliszek likieru wiśniowego Z budyniu , cukru i mleka gotujemy gęsty budyń. Studzimy. Schłodzony miksujemy z masłem , stopniowo wlewając alkohol. Dodatkowo: nakropek cytrynowy: 1 cytryna ½ szklanki cukru 2/3 szklanki wody Z cytryny wyciskamy sok, dodajemy cukier i wodę. Gotujemy 3-5 minut na wolnym ogniu. Studzimy. galaretka wiśniowa rozrobiona w 300 ml gorącej wody ( odstawiamy do „półstężenia” 100 g wiśni

Domowe ciasta
Bułeczki budyniowo-kokosowe (skoleboller) 148

łyżki mąki ziemniaczanej (40 g) 2 szklanki mleka 4 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego dekoracja 1,5 szklanki cukru pudru 2-3 łyżki przegotowanej wody odrobina soku z cytryny wiórki kokosowe Na samym początku przygotować budyń: żółtka zmiksować z cukrem pudrem oraz cukrem waniliowym na gęstą i puszystą masę. Pod sam koniec wsypać mąkę ziemniaczaną i wlać(...)dekorowanie. Cukier puder wsypać do miski. Na sam początek wlać 2 łyżki wody + odrobinę soku z cytryny. Wymieszać. Jeżeli lukier będzie zbyt gęsty dolać więcej wody bądź soku z cytryny. Gotowym lukrem przyozdobić brzegi bułeczki. Od razu obsypywać wiórkami kokosowymi. Podawać dopiero wtedy, gdy lukier stwardnieje.  Przygotowywanie masy żółtkowej do domowego budyniu Gotowanie budyniu Ciasto przed

Ugotować
Surówka z cukinii i rzodkiewek z sosem bazyliowo-czosnkowym 194

oknem jest biało i sypie śnieg. Składniki: 1 młoda cukinia Kilka dużych rzodkiewek 1-2 pomidory Ząbek czosnku Garstka listków świeżej bazylii Sól Cukier Sok z cytryny Oliwa Woda Wykonanie: Cukinię i rzodkiewki kroimy w spiralne paski ( ja użyłam krajalnicy spiralnej, świetnie się sprawdza ). Pomidory kroimy na kawałki. Do naczynia miksującego wkładamy ząbek czosnku, listki bazylii, oliwę ( ze 2 łyżki(...)kawałka cytryny, niewielką ilość wody. Miksujemy. Doprawiamy do smaku solą i cukrem. Ponownie mieszamy. Przygotowanym sosem polewamy surówkę. I gotowe. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async

Smaki Ewy
Rhubarb and ginger jam - dżem rabarbarowo-imbirowy 146

imbirowego. Świetnie smakuje na tostach albo bagietce do porannej herbaty:-) Na dwa słoiczki takie jak na zdjęciu potrzebne będzie: 450 g rabarbaru 430 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka wody świeżo starty imbir wielkości kciuka(...)wysterylizowane słoiczki Wykonanie: Do zamrażalnika wkładamy mały spodeczek. Przycinamy końce rabarbaru i ewentualnie obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy rabarbar, starty imbir, sok z cytryny i wodę. Gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Potem dodajemy cukier i dobrze wszystko mieszamy. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut. Po tym czasie

Smaki Przyprawy i Kolory
Rhubarb and ginger jam - dżem rabarbarowo-imbirowy 196

imbirowego. Świetnie smakuje na tostach albo bagietce do porannej herbaty:-) Na dwa słoiczki takie jak na zdjęciu potrzebne będzie: 450 g rabarbaru 430 g cukru sok z połowy cytryny 1 łyżka wody świeżo starty imbir wielkości kciuka(...)wysterylizowane słoiczki Wykonanie: Do zamrażalnika wkładamy mały spodeczek. Przycinamy końce rabarbaru i ewentualnie obieramy ze skórki. Kroimy w mniejsze kawałki. Do garnka wkładamy rabarbar, starty imbir, sok z cytryny i wodę. Gotujemy na małym ogniu przez ok 10 min. Potem dodajemy cukier i dobrze wszystko mieszamy. Doprowadzamy ponownie do wrzenia i gotujemy przez 10-15 minut. Po tym czasie

Kulinarna rozmowa
mazurek cygański 191

lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru ok. 10 g soku z cytryny ok.5 -10 g wody wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą. Jeśli potrzebujemy uzyskać gęstszy lukier dodajemy więcej cukru pudru jeśli chcemy mieć rzadszy dodajemy więcej soku lub wody

Domowy Smak Jedzenia
mazurek cygański 214

lukrem i dowolnie dekorujemy. składniki lukier: 100 g cukru pudru ok. 10 g soku z cytryny ok.5 -10 g wody wykonanie: Cukier puder dokładnie mieszamy z sokiem z cytryny oraz wodą. Jeśli potrzebujemy uzyskać gęstszy lukier dodajemy więcej cukru pudru jeśli chcemy mieć rzadszy dodajemy więcej soku lub wody

Domowy Smak Jedzenia
ZIELONY KOKTAJL ODCHUDZAJĄCY 1580

DZIEŃ 13 :)  ZIELONY KOKTAJL ODCHUDZAJĄCY  SKŁADNIKI: 1 garść jarmużu 1 /2 natki pietruszki 1 /2 pomarańcza 1 łodyga selera 2 plastry imbiru 1 /3 soku z cytryny 100 ml wody mineralnej PRZYGOTOWANIE:   Wszystkie warzywa myję. Pomarańcza obieram(...)dzielę na mniejsze części. Plastry imbiru wkładam w całości. Selera kroję na mniejsze części. Pietruszkę również kroję na mniejsze kawałki. Wszystkie składniki przekładam do blendera. Dodaję sok z cytryny oraz wodę mineralną. Całość dokladnie blenduję.       NA ZDROWIE

Gotowanie Patki
Zupa krem ze skorzonery.Czy znasz skorzonerę? 150

muszkatałowej50 g creme fraiche 2 łyżki oleju z dyni2 łyżki nasion dynii2 łyżki soku z cytryny-opcjonalnieWykonanie:obrać i rozdrobnić cebulę z czosnkiem.W rondlu rozgrzać masło ghee i zeszklić cebulę z czosnkiem obrać skorzonerę,najlepiej uczynić to w rękawiczkach jednorazowych i koniecznie pod bieżącą wodą.W trakcie obierania spod skórki wypływa klejący sok mleczny i nie tylko klei(...)farbuje na czerwony kolor.Przepisy doradzają,by obrane korzonki natychmiast zanurzyć w wodzie z sokiem z cytryny,by nie ściemniały.Zdążyłam jednak je obrać i pokroić bez moczenia w wodzie z cytryną.Szybko dołożyć do obsmażenia z cebuląobrać 1 marchewkę i ziemniaki.Pokrojone w kostkę dołożyć do skorzonery z cebulą do obsmażeniaobsmażone warzywa zalać bulionem i gotować około 20 minut,aż zmiękną

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Sorbet malinowy 120

lekko kwaskowy.  Idealny. Najlepszy. Przepis pochodzi z książki "The modern pantry" Anna Hansen, można go znaleźć  tu . Składniki: 1 kg malin, 450 ml syropu, sok z cytryny, 1 łyżka wody różanej Syrop: 375 ml wody, 260 g cukru, 115 g płynnej glukozy* Umieścić wszystkie składniki syropu w rondelku, doprowadzić do wrzenia - mieszając do momentu rozpuszczenia cukru. Zmniejszyć ogień(...)wrzenia i gotujemy ok. 4 minut - do czasu, aż maliny będą się rozpadać. Całość przecedzić przez drobne sitko, następnie przetrzeć maliny. Do przygotowanej masy dodać sok z cytryny oraz wodę różaną, wymieszać i schłodzić. Schłodzoną masę wlewamy do maszynki do lodów i dalej postępujemy zgodnie z instrukcjami producenta. Smacznego

Plate of Joy
Wspólne pieczenie w skandynawskich klimatach 168

ciężko się im oprzeć.Z porad praktycznych - układając bułeczki na blasze należy je kłaść łączeniem pod spód, będą miały ładniejszy kształt, niż moje. Na drugi dzień najlepiej skropić je wodą i podgrzać w piekarniku - będą pyszne, najlepsze bowiem są jeszcze cieplutkie...Klasyczne bułeczki cynamonoweSkładniki:(na 6 dużych sztuk)ciasto:215 ml mleka50 g cukru20 g świeżych drożdży1 łyżeczka mielonego kardamonu90(...)Odstawić na 30-60 minut do wyrośnięcia.Piec w 200 st. C. przez 25 minut.Wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić.W czasie pieczenia przygotować glazurę: cukier, sok z cytryny i wodę podgrzewać w garnuszku na średnim ogniu. Gotować około 10 minut, aż syrop nieco zgęstnieje. Lekko przestudzić.Ciepłym, ale jeszcze nie gęstniejącym syropem posmarować ciepłe bułeczki. Zostawić do całkowitego ostudzenia.Smacznego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Najprostsze wegańskie trufle „karmelowe” 143

cytryny 1 – 2 łyżeczki wody Daktyle pokroić na ćwiartki (jeśli posiadamy melakser o dużej mocy nie jest to konieczne), przełożyć do misy melaksera, dodać po łyżeczce soku z cytryny i wody, miksować na maksymalnych obrotach aż daktyle zostaną rozdrobnione na pastę (jeśli kawałki daktyli osadzają się na ściankach misy, przerwać pracę melaksera i przesunąć je na dno). Jeśli daktyli(...)można posypać kilkoma ziarnami soli. Smacznego! Masę na trufle można wykonać również przy pomocy ręcznego blendera. Należy wówczas daktyle namoczyć w gorącej wodzie przez około 15-30 minut, następnie odsączyć i zblendować, początkowo z dodatkiem soku z cytryny, później masła orzechowego, soli i chilli. Daktyli nie należy rozdrabniać nadmiernie, by masa nie stała się zbyt rzadka i kleista

Even Better Food
Bomba witaminowa czyli owocowy koktajl z jarmużem 141

który pozwoli także dostarczyć nam niezbędnej energii. Koktajl bez dodatku cukru!!! Składniki: Warstwa zielona: 3 garście jarmużu 1 kiwi 1 banan 150g świeżego ananasa 2 łyżki soku z cytryny 250ml wody mineralnej niegazowanej Warstwa czerwona: 400g świeżych truskawek 1 banan 100g świeżego ananasa 1 jabłko 1 łyżka miodu 180ml wody niegazowanej Wykonanie: 1. Warstwa zielona: Jarmuż umyć, osuszyć, kiwi, ananasa(...)banana obrać ze skórki, pokroić na mniejsze części, przełożyć do blendera kielichowego. Następnie dodać wodę, sok z cytryny i zmiksować do jednolitej konsystencji. Gotową warstwę przelać do połowy objętości  pucharka. 2. Warstwa czerwona: Ananasa, jabłko i banana obrać ze skóry i pokroić w mniejszą kostkę, a truskawki pozbawić szypułek i pokroić na połówki. Następnie owoce przełożyć do blendera kielichowego

Szalona Kuchnia Eweliny