woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:39/1096)

Muszelki nadziewane karczochami w sosie marinara 152

parmezanu, czy grana padano)garść pomidorków koktajlowychPrzygotowanie:Karczochy umyć i obrać z zewnętrznych liści aż odkryjemy bladoróżowe wnętrze i odkroić większość łodygi. Przygotować miskę z lodowatą wodą i sokiem z cytryny. Następnie w rękawiczkach (barwią ręce na brązowo) przystąpić do obierania. Karczocha należy przekroić na 2/3 wysokości, odkroić zieloną pozostałość po liściach i łodydze, a następnie przekroić na pół(...)Jeśli nie opisałem tego jasno, to polecam zajrzeć na tę stronę, gdzie wszystko jest opisane krok po kroku. Obrane warzywo należy pokroić na cienkie paski i wrzucić do wody z cytryną, co zapobiegnie sczernieniu.Na patelni klarujemy masło. Następnie odcedzamy karczochy i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem. Wrzucamy na patelnię i smażymy aż do zarumienienia (ok. 10 minut).Gdy korzystamy z karczochów

Food Square
Jajka po benedyktyńsku (+ jak zrobić sos holenderski, jak ugotować jajka w koszulce) 238

środek "wiru" z możliwie małej wysokości. Gotujemy około 2,5-3 minuty, pilnując, żeby woda nie zaczęła wrzeć. Na toście układamy bekon, na bekonie jajko, całość polewamy sosem holenderskim. Składniki do sosu holenderskiego: - 100 gram masła klarowanego - 4 żółtka - 2 łyżki soku z cytryny(...)octu) - 1 łyżkę zimnej wody - biały pieprz - sól Przygotowanie sosu holenderskiego: Masło rozpuszczamy i pozwalamy mu lekko przestygnąć - musi być ciepłe, ale nie gorące. Żółtka roztrzepujemy z wodą i cytryną (lub octem). Miskę z żółtkami stawiamy na garnku z gotującą się wodą (kąpiel wodna). Ubijamy żółtka na parze. Polecam ubijać je mikserem, nie trzepaczką, bo trochę to potrwa. Ubijamy

Życie zamknięte w smaku
Kurczak w sosie słodko-kwaśnym. 254

dobry! Więc zapraszam was do wypróbowanie tego przepisu. Składniki: 500 g filetów z kurczaka 200 ml oleju do smażenia 1 jajko 100 g bułki tartej 1,5 szklanki wody Średnia cytryna 5 łyżeczek cukru 2 łyżki sosu pomidorowego sól, pieprz, olej sezamowy Przygotowanie: Kurczaka myjemy i osuszamy. Przekrawamy na dwie równe części. W osobnej miseczce rozmącamy jajko z odrobiną wody(...)Smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu przez ok. 5 minut z każdej strony. Po usmażeniu filety studzimy.  Ostudzone filety kroimy w długie paski. W dużym garnku zagotowujemy wodę, dodajemy sok z cytryny, cukier i sos pomidorowy, dokładnie mieszamy i zagotowujemy. Do sosu dodajemy kurczaka, gotujemy, aż kurczak wchłonie prawie wszystek sos, przez ok. 10 minut.  Serwujemy z ryżem polanym

Kuchnia Łukasza
Kolorowy tort urodzinowy 139

starszej dziewczynki. Kolorowy i mocno czekoladowy. Polecam! Składniki : * biszkopt z tego przepisu jest najlepszy   * litr śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu wiśniowego * szklanka ciepłej, przegotowanej wody * sok z połowy cytryny * kolorowe(...)lentylki do dekoracji * rurki waflowe do dekoracji * 200g czekolady mlecznej * 100ml kremówki Przygotowanie : Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Kremówkę ubić z cukrem pudrem. Każdy blat polać odrobiną wody z cytryną, posmarować dżemem i kremem. Złożyć całość, posmarować kremem i wyrównać boki. Zagotować kremówkę, drobno pokroić czekoladę, wymieszać z kremówką. Krem przestudzić. Wylać na górę, boki obłożyć rurkami. Całość udekorować

Magiczne Życie Marty
Kandyzowana skórka z cytryny 192

Dziś nie podam przepisu na ciasto tylko na domową skórkę kandyzowaną z cytryny. Bardzo lubię sama przygotowywać dodatki do ciasta:) Składniki: skórki z 3-4 cytryn 1 szklanka wody 1 szklanka cukru  Wykonanie: Cytryny szoruję pod bieżącą wodą, obieram ze skórki, wrzucam do garnuszka zalewam wodą by je przykryć i gotuje do miękkości.  Wymieniam wodę i ponownie doprowadzam

Ciasteczkowy Potwór
Koktajl z natki pietruszki 129

Zawiera bardzo duże ilości witaminy C i wiele innych składników odżywczych. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: przewaga cytryny • Kiedy pić: z rana Składniki : • duży pęczek natki pietruszki • cytryna • ​zielona papryka • ogórek • woda (według uznania(...)Przygotowanie : Paprykę oraz ogórek obierz ze skóry i pokrój w kostkę. Posiekaj liście pietruszki i razem z pozostałymi składnikami dokładnie zmiksuj w blenderze. ​Następnie dodaj wyciśnięty sok z cytryny oraz wodę i ponownie zmiksuj

KUCHNIA POLSKA
Ogórkowy detoks 16115

Ogórkowy detoks Nadchodzi wiosna więc, może pora oczyścić organizm po zimie. Dlatego polecam ogórkowy detoks. Ogórkowy detoks Składniki: 1 zielony ogórek 2 łodygi selera naciowego 1 jabłko ½ cytryny ½ szklanki wody kilka listków natki pietruszki Wykonanie: Ogórek, seler, natkę pietruszki i cytrynę wyciskamy w wyciskarce do soków lub sokowirówce. Dolewamy wodę i mieszamy. PIETRUSZKA – jest źródłem witaminy C, wapnia, żelaza(...)substancje toksyczne zgromadzone we krwi. SELER – zwalcza kwas moczowy i resztki po metabolizmie . Oprócz tego, oczyszcza wątrobę i drogi moczowe. CYTRYNA – pomaga wydalić kwas moczowy. Wspomaga spalanie tłuszczu i działa zasadotwórczo na krew. OGÓREK- działa oczyszczająco. Zawiera dużo wody i sprzyja wydalaniu kwasu moczowego z organizmu. Orzeźwia i tonizuje. Przyspiesza usuwanie nadmiaru wody z organizmu, która powoduje opuchliznę i niechciane

Pomysłowa kuchnia
Malinowy torcik urodzinowy 114

mnie numerem jeden! Składniki : * biszkopt z tego przepisu jest najlepszy   * litr śmietany kremówki * łyżka cukru pudru * słoiczek dżemu malinowego * 200g świeżych malin  * szklanka ciepłej, przegotowanej wody * sok z połowy cytryny * kolorowe lentylki do dekoracji * podłużne(...)biszkopty do dekoracji * czekoladowe literki do dekoracji   Przygotowanie : Wystudzony biszkopt przekroić na 3 części. Kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać rozdrobnione maliny. Każdy blat polać odrobiną wody z cytryną, posmarować dżemem i kremem. Złożyć całość, posmarować kremem i wyrównać boki. Dokleić biszkopty, udekorować. Można tort przewiązać wstążką

Magiczne Życie Marty
Zadbaj o swoją odporność w funkcjonalnej i praktycznej kuchni 127

dana czynność stała się naszym nawykiem, musi my ją wykonywać średnio przez 21 dni, potem staje się to rutyną. Chciałbym zachęcić Cię, do picia na czczo letniej wody z cytryną lub naparu z imbirem i pomarańczą . Taki napój rozgrzeje Twój żołądek, działa odkwaszająco na nasz organizm . Warto go urozmaicić i dodać do niego łyżeczkę miodu czy kurkumę, te dwa składniki(...)Kokosowy krem jaglany   Składniki dla 2 osób: 150 g ekologicznej kaszy jaglanej, dwie niepełne szklanki wody, szczypta soli, mleczko koksowe wedle uznania.   Wykonanie : Kaszę wypłucz pod bieżącą wodą dwukrotnie, dzięki czemu pozbawisz ją goryczki, zalej wodą i całość gotuj pod przykryciem 12 -15 minut. Masę zmiksuj blenderem na gładki krem, dodawaj partiami mleko kokosowe do uzyskania jednolitego kremu

SMYKWKUCHNI
Hummus z bobu 118

Czas przygotowania: 25 min. Składniki na ok. 350 g gotowej pasty Koszt przygotowania: 9,00 zł SKŁADNIKI: 500 g świeżego bobu 3 łyżki oliwy 3 łyżki przegotowanej zimnej wody 1/2 cytryny 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 2 łyżki białego sezamu 1/2 łyżeczki czarnuszki 1/2 łyżeczki czerwonej papryki dodatkowo: 1 łyżeczka cukru i 1/2 łyżeczki soli (do gotowania(...)zanurzyć bób w misce z zimną wodą i lodem.  Bób obieramy ze skórki robiąc delikatne nacięcie. Następnie wyciskamy go z łupiny.  Do malaksera wlewamy oliwę, wodę i sok z cytryny. Następnie dodajemy czosnek, natkę pietruszki, sezam i bób. Całość blendujemy na jednolitą masę. Pod koniec hummus doprawiamy solą i pieprzem. Jeszcze raz blendujemy na jednolitą kremową masę

kulinarnyJa
#1 Kurczak w szynce szwarcwaldzkiej, ziołowe frytki, puree i sos malinowy 147

minut w 200 stopniach (lub w temperaturze pieczenia kurczaka, ok 40 minut). Sos malinowy sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru 150g mrożonych malin 150 ml wody Sok z cytryny zagotowujemy z wodą i cukrem. Dodajemy nasze rozmrożone maliny i gotujemy bez przykrycia do czasu zredukowania, dosyć często mieszając. Po wyraźnym zagęszczeniu sosu, przecieramy go przez sitko.  A jutro

Taste of imagination
ZIELONA LEMONIADA 128

osób może być zbyt kwaśna - można dodać wtedy np. miodu. Ja uwielbiam takie smaki, natomiast mój mąż krzywił się, że kwaśne 😜 Składniki: 4 kiwi natka pietruszki 1/2 cytryny 2-3 szklanki wody gazowanej lub niegazowanej Wykonanie: Kiwi obieramy(...)skórki i kroimy na mniejsze kawałki. Natkę pietruszki myjemy i drobno siekamy. Do misy blendera wrzucamy kawałki kiwi oraz posiekaną natkę. Blendujemy na gładki mus. Dodajemy sok z cytryny oraz wodę i mieszamy. Rozlewamy do szklanek. Możemy podać z lodem

Kuchnia MagdaLeny
Hummus, pasta z cieciorki (ciecierzycy) 125

cieciorki (ciecierzycy), hummus Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 2 szklanki ugotowanej cieciorki 2 ząbki czosnku 2 łyżki  tahini, domowej pasty sezamowej sól morska sok z 1/2 cytryny zimna woda przyprawa zatar (za'atar) do posypania ziarenka granatu oliwa z oliwek EV Wykonanie: Ugotowaną ciecierzycę (możemy też użyć taką z puszki lub ze słoika) wrzucamy do blendera, dodajemy pokrojone ząbki(...)czosnku, tahini, oliwę, sól, sok z cytryny, 2-3 łyżki wody. Wszystko dokładnie miksujemy, Jeśli pasta będzie  za gęsta dodajemy jeszcze odrobinę wody. Gotowy hummus przekładamy na płaski talerz, polewamy oliwą i posypujemy ziarenkami granatu i zatarem

Kulinarne przygody Gatity
tarta cytrynowa... 156

tortowa 250 gram cukier 70 gram, margaryna Kasia 250 gram KREM CYTRYNOWY: żółtka 3 sztuki, cukier 1 szklanka, cytryny 2 sztuki, śmietana kremówka 30% 250 ml SYROP CYTRYNOWY: woda 6 łyżek, cytryna 1 sztuka, cukier 3 łyżki Tarta: mąkę, cukier, żółtka, pokrojona w kawałki zimna Kasia, wszystkie składniki umieścić w misce i szybko wyrobić ciasto kruche najlepiej przy pomocy siekacza(...)piec dalej w 180C 25 minut, wyjąć z piekarnika, wystudzić Syrop: sparzoną cytrynę pokroić na cienkie plasterki ze skórką, usunąć pestki, włożyć do garnuszka, wsypać cukier, wlać wodę i gotować 5 minut, cytryny wyjąć i ułożyć na tartach, syrop gotować jeszcze 5 minut do odparowania wody, gęstym syropem posmarować tarty, schować do lodówki - tarta jest krucha i dobrze smakuje

W Mojej Kuchni Lubię
Sorbet z mango 106

wtedy sorbet będzie smaczniejszy. Ale dla mnie każde mango jest pyszne, uwielbiam te owoce i mogłabym je jeść tonami. Zachęcam - spróbujcie! 1 dojrzałe mango sok z połowy cytryny 0,5 szklanki wody 1 łyżka cukru (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Dojrzałe mango(...)obrać (jeśli mango jest twarde wystarczy je odłożyć na kilka dni, samo dojrzeje, będzie miękkie i soczyste) i pokroić na drobne kawałki. Umieścić w blenderze, wlać sok z cytryny i wodę i dokładnie zblendować. Spróbować i ewentualnie dosłodzić cukrem. Sorbet umieścić w pojemniku i zamrozić mieszając co pół godziny w zamrażalniku, aby pozbyć się kryształków lodu. Można też umieścić

Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanie

Proponowane wyszukiwania