mąki ziemniaczanej -pół łyżeczki proszku do pieczenia -4 łyżki maku -50 g roztopionej kostki do pieczenia Kasia 100 % roślinnej bez laktozy Krem cytrynowy: -sok z 3 cytryn (wcześniej sparzonych i wyszorowanych) -1 szklanka wody -1 szklanka cukru -2 żółtka -1 budyń waniliowy -1 łyżka mąki ziemniaczanej -250 g serka mascarpone * (w wersji bez laktozy serek mascarpone można zastąpić Kostką Kasia(...)cukrem (papierem do góry) i delikatnie ściągamy papier. Następnie szybko zwijamy wzdłuż krótszego boku (razem ze ściereczką). Odstawiamy do ostygnięcia. --> Krem cytrynowy: --> Do garnka wlewamy sok z cytryny, pół szklanki wody i cukier, zagotowujemy. W osobnym naczyniu mieszamy budyń, mąkę, żółtka i 0,5 szklanki wody. Mieszamy i wlewamy do gotującej się wody z sokiem z cytryny. Gotujemy do zgęstnienia
Marta Gotujeodpoczywać i dojrzewać na kilka miesięcy, a Wy może macie ochotę nastawić swoją?. Z tej ilości składników wyszło mi dokładnie 3,5 litra nalewki: - 6 dorodnych pomarańczy - 1 cytryna - 1/2 litra wody - laska cynamonu - 6 goździków - laska wanilii - 1 litr spirytusu Syrop cukrowy dodawany po dwóch tygodniach: - 70 dag cukru - 600 ml wody Po przyprawy zajrzyjcie na stronę www.Skworcu.com.pl(...)Pomarańcze i cytrynę najlepiej sparzyć gorąca wodą i wyszorować. Do dużego słoja dajemy obraną skórkę z pomarańczy bez białej części, która ma gorzki smak i może zepsuć cały smak nalewki. Dodajemy również resztę miękkiej części pomarańczy rozdrobioną na kawałki, polecam je zgnieść w dłoniach, tak samo postępujemy z cytryną. Do powstałego soku dodajemy resztę przypraw, laskę wanilii rozcinamy aby wydobyć
Apetyczna babeczkaidealnie pasuje do szampana lub białego rumu :) Wykonie jest bardzo proste i mało pracochłonne. SKŁADNIKI: - 2 szklanki wody - 2 szklanki cukru - 1 szklanka kwiatów lawendy - sok z jednej cytryny ZAGOTUJ WODĘ Z CUKREM , dodaj kwiaty lawendy i sok z cytryny. Gotuj kilka minut do momentu kiedy syrop nabierze kolory różowo- fioletowego. KIEDY SYROP OSTYGNIE przecedź go przez gazę
Kuchnia bezglutenowa Loliłyżeczki cynamonu 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku jabłkowego jabłka do masy jogurtowo-śmietankowej 500g jabłek 2 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 2/3 szklanki wody sok z 1/2 cytryny galaretka z musu jabłkowego 700g jabłek 3 łyżki domowego cukru waniliowego (lub do smaku) 1/4 szklanki wody sok z 1/2 cytryny 4 łyżeczki (16g) żelatyny 1/4 szklanki soku(...)ciasta - biszkopt przekroić na dwa cieńsze blaty MASA JOGURTOWO-ŚMIETANKOWA - jabłka umyć, obrać, pozbawić gniazd nasiennych, pokroić w dość drobną kostkę, skropić sokiem wyciśniętym z 1/2 cytryny - owoce przełożyć do rondelka, zalać wodą, dodać domowy cukier waniliowy, gotować na małej mocy palnika przez kilka minut, aż jabłka zmiękną - ważne, żeby nie rozgotować owoców, powinny zostać w kawałkach - ugotowane jabłka odcedzić
Smakołyki Berenikiwytrawna i z tego powodu bardziej kobieca 😉 Składniki: 1 kg cytryn 1 kg pomarańczy 500 g miodu wielokwiatowego 1 łyżka cukru 1 l spirytusu 1 l wody Wykonanie: Cytryny oraz pomarańcze myjemy w ciepłej wodzie, przekrawamy na pół, wrzucamy do dużego słoika i zalewamy spirytusem. Odstawiamy na 2-3 doby. Po tym czasie, wyciągamy owoce ze spirytusu
Kuchnia MagdaLenyskończyły, ale warto przygotować sobie taki „miód” na później. Najlepsze są kwiaty zbierane w maju – mają najmniej goryczy. Składniki: 300-400 kwiatów mleczy 1 nieduża cytryna Kawałek kory cynamonu 1 kg cukru trzcinowego Woda Przygotowanie: Zebrane kwiaty wysypujemy na kilka godzin na białą powierzchnię. Może być papier, prześcieradło, czy co tam będziecie mieć na stanie. Robimy tak dlatego(...)należy im dać czas na wyprowadzkę. Z koszyczków kwiatowych odrywamy zieloną część, ponieważ jest ona gorzkawa. Cytrynę szorujemy i kroimy na cienkie plasterki. Kwiatki zalewamy 1 litrem zimnej wody, dodajemy cytrynę pokrojoną w plasterki i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez godzinę. Tak przygotowaną miksturę odstawiamy na 1 dobę. Następnie odcedzamy płyn przez gazę i dobrze ją odciskamy, dodajemy
Kate's KitchenCiepło, coraz cieplej, więc należy nawadniać organizm. A cóż może być lepszego niż domowa woda smakowa :) Składniki: - 1 i 1/2 ogórka - 1/2 pęczka mięty - 4 plasterki cytryny - 1 litr wody Przygotowanie: Do dzbanka wrzucamy miętę, pokrojonego ogórka i cytrynę. Składniki zgniatamy i zalewamy wodą. Dzbanek z lemoniadą schładzamy w lodówce
Zainspirowana w kuchniFRUŻELINA TRUSKAWKOWA 500 g truskawek 2/3 szkl cukru 1-2 łyżki soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki wody 2,5 łyżeczki żelatyny NASĄCZENIE 3/4 szkl wody sok z cytryny opcjonalnie alkohol Białka ubić na sztywno, dodać stopniowo cukier i ubijać do momentu aż piana będzie błyszcząca a cukier rozpuszczony. Dodać żółtka i krótko ubić. Obie mąki(...)sztywno dosładzając cukrem pudrem wg upodobania. Truskawki (jeżeli duże to pokroić na połowę) wymieszać z cukrem i cały czas mieszając podgrzewać aż cukier się rozpuści. Dodać cytrynę, mąkę wymieszaną z wodą i zagotować. Zestawić. Żelatynę zalać niewielką ilością zimnej wody, a gdy napęcznieję krótko podgrzać w mikrofali uważając, żeby się nie zagotowała. Dodać do truskawek i dokładnie wymieszać. Odstawić
Pieguskowa KuchniaSKŁADNIKI: sok z 4 cytryn (w tym starta skórka z 1 cytryny) 1 szklanka wody 1/3 szklanki cukru trzcinowego 1 szklanka wody mineralnej gazowanej SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1 szklankę wody zagotowujemy ze startą skórką z jednej cytryny oraz cukrem trzcinowym - do momentu aż cukier się rozpuści, gotujemy kilka minut. Odstawiamy do wystygnięcia. Dodajemy sok z 4 cytryn i 1 szklankę wody
wege i kropkakoniecznie mocno schłodzić . Czas: 5 minut + chłodzenie Składniki: plaster arbuza ( po odcięciu skóry ok. 3/4 szklanki miąższu)- zimnego schłodzonego mocno 1/2 szklanki mleka kokosowego 1/3 szklanki wody mineralnej gazowanej 1 łyżka soku z cytryny szczypta sumaku Z plastra arbuza odkroić skórę. Z miąższu usunąć pestki(...)pokroić go na kawałki. Ze skórki arbuza można powycinać ozdoby którymi udekoruje się szklaneczki lub otoczenie w jakim będzie podawany koktajl. Zmieszać mleko kokosowe z sokiem z cytryny i zimną wodą mineralną gazowaną. Do malaksera wrzucić miąższ z arbuza . Wlać mleko kokosowe z wodą i sokiem z cytryny. Dodać szczyptę sumaku i zmiksować wszystko. Przelać do szklaneczek - udekorować
Buniabaje w kuchnipyszne konfitury z dyni. Można je potem wykorzystać do ciasta lub do naleśników. Albo po prostu wyjeść łyżeczką ze słoiczka. Składniki: 1,5 kg dojrzałej dyni 200 g wody 3 cytryny (ekologiczne, niewoskowane) 100 g startego imbiru 300 g cukru 10 g pieprzu gruboziarnistego Dynię opłukać i osuszyć. Obrać ze skóry i pokroić w średniej wielkości kostkę. Ułożyć na blasze(...)wyłożonej papierem do pieczenia i zapiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni przez 30-50 minut w zależności od wielkości kawałków dyni. Do garnka wlać wodę, dodać imbir, pieprz i cytrynę pokrojoną w cienkie plastry (najpierw należy ją wyszorować i sparzyć). Wszystko razem gotować na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Dodać cukier i dynię - całość wymieszać i zagotować. Garnek
Codzienna kuchnia niecodziennajakości jarmużu. Dla kogo: dla lubiących wszystko co zdrowe dla szukających pomysłu na wykorzystanie jarmużu dla miłośników zielonych koktajli Składniki: banan jabłko 30g jarmużu 150-200ml wody sok z cytryny Wykonanie tradycyjne: Jarmuż umyć i oberwać listki (łodygi wyrzucić). Jabłko umyć, obrać i pokroić na kawałki. Banana obrać i również wrzucić do miski. Wycisnąć sok z cytryny. Zblendować(...)Jarmuż umyć i oberwać listki (łodygi wyrzucić). Jabłko umyć, obrać i pokroić na kawałki. Banana obrać i również wrzucić do naczynia miksującego. Wycisnąć sok z cytryny. Zmiksować całość ok. 15 s. obr. 9. Dolać wodę i zmieszać 15 s. obr.7
Mania WypiekaniaIdealna lemoniada.... Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Wykonanie; Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej zrobione kostki lodu. Wymieszać
Anioły w kuchniIdealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Wykonanie; Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej
Anioły w kuchniprzepis na babkę marmurkową. Jest delikatna w smaku i po prostu rozpływa się w ustach. SKŁADNIKI: Ciasto: 5 jajek, 200g cukru pudru, 1/2 szklanki oleju, 1/2 szklanki wody, 1 cytryna, 2 szklanki mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 3 łyżki kakao, Polewa: 1 tabliczka białej czekolady, 1,5 łyżki mleka, kolorowe perełki, PRZYGOTOWANIE: 1. Cytrynę dokładnie(...)myję, ścieram skórkę i wyciskam sok. Wodę mieszam z olejem, cukrem pudrem, sokiem i skórką z cytryny. Nadal ubijając dodaję po jednym żółtku. Stopniowo wsypuję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Miksuję. 2. Białka ubijam na sztywno z cukrem waniliowym. Pianę dodaję do ciasta. Delikatnie mieszam. Ciasto dzielę na dwie równe części. Do jednej z części dodaję kakao. Mieszam
Tradycyjna kuchnia KasiIdealna lemoniada na nadchodzące 37 stopniowe upały:) Składniki: 1,5 l wody mineralnej, 4 cytryny, 3 cm świeżego korzenia imbiru, 6 czubatych łyzek miodu, 2 szklanki kostek lodu, garść listków świeżej mięty, Przygotowanie: Wode wlać do dzbanka. Do wody wycisnąć sok z cytryny. Kawałek świeżego imbiru zetrzeć na tarce i dodać do wody. Na koniec dodać miód, mięte i wcześniej
Anioły w kuchni