woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:34/1096)

Potrawka z sarniny 132

Porwaliśmy się na dziczyznę. W przepisie jest galaretka porzeczkowa. Takiej nie mieliśmy, więc wykorzystaliśmy czarne porzeczki w syropie i zrobiliśmy domowym sposobem. Składniki Marynata : 1 cytryna 50 ml wody 50 ml czeronego wina 1 cebula marchewka pietruszka seler 2 liście laurowe 20 ziaren(...)pieprzu 750 g udźca sarny marynata jarzlarety ynowa 150 g masła 30 g masła 250 ml rosołu 100 g galaretki porzeczkowej Przygotowanie Marynata z jarzynami : Wycisnąłem sok z cytryny, dodałem wodę, wino i pokrojone w cienkie talarki jarzyny i korzenie. Zagotowałem, polałem mięso. Marynowałem 2 dni. Mięso osączyłem z marynaty, posoliłem, przełożyłem na rozgrzane masło, dodałem jarzyny z marynaty, dusiłem

R'n'G Kitchen
Syrop z kwiatów czarnego bzu 167

robienia zimnej lemoniady oraz dodaje do koktajli lub słodzenia herbaty. Was też zachęcam do zrobienia tego specyfiku. Składniki: 30-40 szt baldachów z czarnego bzu sok z pół cytryny 1 litr wody 1 kg cukru Przygotowanie: Baldachy kwiatowe po zerwaniu rozłożyć na 1-2 godziny na białym(...)płótnie by powychodziły robaczki. Po tym czasie obrywamy do naczynia małe białe kwiatki. Nie dodajemy zielonych łodyg żeby syrop nie miał gorzkiego smaku. Do kwiatków wyciskamy sok z cytryny. Zagotować wodę z cukrem i zalać kwiatki. Zamieszać, przykryć i odstawić w chłodne miejsce co najmniej na 24 godziny. Syrop przelać przez gęstą gazę. Zagotować, rozlać do butelek lub słoiczków, odwrócić

Ala piecze i gotuje
Cytryny i pomarańcze w syropie - do herbaty, do drinków, na przeziębienie i na... prezent :) 225

lodówce przez kilka miesięcy. Wariant drugi - goździki - po 4 do 6 sztuk na każdy słoik, jeśli chcecie możecie też dodać rum. Jeśli nie dodajecie rumu, całość zalewamy sokiem z cytryn i pomarańczy. To nasz ulubiony wariant i ten właśnie widzicie na zdjęciu poniżej. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy. Wariant trzeci - po około(...)cienkie plasterki imbiru na każdy słoik. Do każdego słoika dodajemy także sok wyciśnięty z cytrusów. Niepasteryzowany może stać w lodówce około miesiąca, pasteryzowany kilka miesięcy. Wariant czwarty - woda,  sok z cytryn i cukier w proporcjach 1:1:2 (czyli np. szklanka wody, szklanka soku z cytryn i 2 szklanki cukru), 1-2 laski wanilii. Z wody i cukru ugotować

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Piersi z kaczki w sosie ostrygowym z bok choy i czerwoną papryką 197

świeża kolendra, do dekoracji sól, pieprz R ozpocząć od przygotowania sosu. W miseczce wymieszać: sos sojowy i ostrygowy, wino ryżowe i olej sezamowy. Dodać ok 4 łyżki wody, cukier, sok z cytryny. Wymieszać, sprawdzić smak. Odstawić na bok. Piersi z kaczki osuszyć ręcznikiem i ostrym nożem ponacinać skórę w poprzek, w odstępach ok 0,5cm uważając, aby nie uszkodzić mięsa(...)Wlać sos oraz rozmieszaną w 2 łyżkach wody skrobię ziemniaczaną. Wszystko wymieszać i sprawdzić czy balans smaków słono-kwaśnych jest zachowany. W razie potrzeby dodać trochę soku z cytryny, cukru lub wody. Kiedy sos zacznie gęstnieć, włożyć do niego pokrojoną kaczkę i gotować chwilę, aż mięso się zagrzeje i osiągnie pożądany przez nas stopień wysmażenia. Idealna kaczka powinna zachować różowy

olalacooking
Ekstrakty domowe 148

płynem. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce na 2-3 tygodnie. Co jakiś czas dokładnie przemieszać mieszankę.  Ekstrakt cytrynowy*: 1 duża cytryna 150 ml wódki 100 ml wody Wykonanie: Cytrynę dobrze wyszorować i wyparzyć. Następnie obrać ją ze skórki i odciąć białą skórkę- albedo. Skórkę cytryny pokroić w drobniutką kosteczkę i zalać wodą oraz wódką. Odstawić w ciemne

Krakowskie smaki Ani
Makaron z duszonym porem, szpinakiem i migdałami 123

ugotowanego makaronu (u mnie bezglutenowe penne) sól, pieprz, mielona kozieradka, gałka muszkatołowa masło klarowane lub oliwa do smażenia „Śmietana” z migdałów: 2/3 szklanki migdałów 1 łyżeczka soku z cytryny, sól woda Migdały zalać wrzątkiem, pozostawić na 1-2 minuty, po czym odlać wodę, a migdały obrać ze skórek. Obrane migdały zalać świeżą, chłodną wodą i pozostawić na 6-12 godzin(...)namoczenia. Namoczone odlać, umieścić w wysokim naczyniu wraz z kilkoma łyżkami świeżej wody, dużą szczyptą soli i sokiem z cytryny. Zblendować całość na gładką masę, stopniowo dodając wodę aż do uzyskania konsystencji gęstej śmietany. Ewentualnie doprawić solą i odrobiną cytryny do smaku. Makaron ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Por pokroić na cienkie plasterki, czosnek drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać

Even Better Food
GRUSZKI W OCCIE Z PIGWOWCEM JAPOŃSKIM 101

sałatki.  Składniki • twarde, zielone gruszki 1 kg • pigwowiec japoński • ocet spirytusowy 10 % 1/2 szklanki • cukier 1 szklanka • przegotowana woda 2 szklanki • cynamon • goździki 1 łyżka •  woda 2l • cytryna 1 szt Sposób przygotowania Obieramy gruszki, kroimy w ćwiartki i wydrążamy gniazda nasienne. Wrzucamy do chłodnej wody z wyciśniętym sokiem z cytryny. Dzięki temu gruszki nie zmienią koloru na ciemniejszy

chefintheforest
Jak ugotować kalafior ? 111

Kalafiora obieramy z liści i odcinamy zwiędłe kawałki. Dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Do garnka wlewam wodę - ok.3 l - dodaję 1 łyżkę soli i sok z połowy cytryny. Do zimnej wody wkładamy kalafior i gotujemy pod przykryciem, od zagotowania ok 10 - 15 minut. Wbijamy w głąb kalafiora widelec, jeśli wchodzi bez problemu, kalafior jest ugotowany. Odlewamy wodę i dokładnie(...)odcinamy zwiędłe kawałki. Dokładnie płuczemy pod zimną, bieżącą wodą. Dzielimy kalafiora na różyczki. Do garnka wlewam wodę - ok.3 l - dodaję 1 łyżkę soli i sok z połowy cytryny. Do gotującej wody wkładamy różyczki kalafiora. Gotujemy bez przykrycia ok 10-15 minut. Widelcem sprawdzamy, czy kalafior jest wystarczająco miękki. Odlewamy wodę i dokładnie odcedzamy. Ugotowane różyczki podajemy z przesmażoną bułką tartą

CookYourself
Różana owocowa sałatka w melonowych miseczkach 123

słoneczny i ciepły dzień pod błękitnym niebem. Składniki: 1 melon 300 g truskawek  2 owoce kiwi 150 g jeżyn 1 duży banan ½ średniego granata sok z ½ cytryny 3 łyżki wody różanej Melon przetnij na pół, wydrąż środek tak, aby powstały puste w środku miseczki, które napełnisz owocami. Pestki odrzuć, a miąższ pokrój w kostkę i przełóż go do dużej(...)banana obierz i pokrój w plasterki, z granata wydobądź pestki. Wszystkie owoce dodaj do miski z melonem. Jeżyny ostrożnie dodaj na końcu. Skrop całość świeżo wyciśniętym sokiem z ½ cytryny oraz wodą różaną. Delikatnie zamieszaj, aby różany aromat dotarł do wszystkich kąsków. Przełóż do przygotowanych miseczek i podawaj. Możesz udekorować listkami mięty. 2 porcje

Roślinna - blog wegański
Owocowy "Resztek" bez pieczenia 330

małe opakowanie śmietan fix 1 opakowanie serka mascarpone (250g) 3 łyżki cukru pudru 4 duże łyżki dżemu z czernic Masa jabłkowa: 4 jabłka sok z 1/2 cytryny 1/2 szklanki wody 1 galaretka o smaku kiwi lub agrestowa Dodatkowo: 1 opakowanie delicji o smaku np malinowym 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania: 1. Przed przygotowaniem ciasta rozpuszczamy 2 galaretki truskawkowe w 700ml(...)samym końcu łączymy z dżemem z czernic. Wykładamy masę na schłodzony spód. 3. Jabłka obieramy ze skórek i ścieramy na tarce z grubymi oczkami. Skrapiamy sokiem z cytryny, dodajemy wodę i zagotowujemy cały czas mieszając. Wsypujemy galaretkę, dobrze mieszamy i ściągamy z ognia zostawiając do całkowitego przestudzenia. Zimne i lekko tężejące jabłka nakładamy na nasz krem. Na nich- lekko dociskając

Kuchnia w czekoladzie
Tartaletki z lemon curd 103

cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) Masa cytrynowa: 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru skórka otarta z 2 cytryn 225 ml soku z cytryny + 100 ml wody 85 g masła, pokrojonego w kawałki 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 jajko Beza: 4 białka 200 g drobnego cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie(...)Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier i skórkę z cytryny. Następnie wlewamy sok z cytryny i wodę. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. W miseczce rozkłócamy żółtka i całe jajko. Wlewamy do masy i dokładnie mieszamy. Garnek znowu stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy mieszając

Cakes By Kejt
Detoks. Smoothie. Dla zdrowia. 580

tygodnie, a najlepiej miesiąc. Być może uda się Wam ten zdrowy nawyk wcielić w życie. Zachęcam do lektury. DETOKS 1. Smoothie z jarmużem - garść jarmużu - 1 szklanka wody mineralnej - sok z 1/2 cytryny - 1/2 jabłka wraz ze skórką - szczypta chilli w/w zmiksuj, pijemy od razu 2. Smoothie szpinak- jarmuż - szklanka wody z młodego kokosa - po garści jarmużu i szpinaku(...)małego jabłka w/w zmiksuj, pijemy od razu 5. Zielona gruszka smoothie - 1 gruszka wraz ze skórką - garść jarmużu - garść szpinaku - sok z 1 pomarańcza - sok z 1/2 cytryny - szklanka wody - szczypta kurkumy, chili - 1/2 banana Smoothie możecie uzupełnić zawsze np. 2 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej, płatkami owsianymi, jęczmiennymi, bądź orzechami będzie wtedy mogło pełnić rolę śniadania. Dzisiejsze propozycje bazowały

SMYKWKUCHNI
Alko galaretki cytrynowe z limoncello (jelly shots) 221

opóźnionym zapłonem... W ilościach rozsądnych jednak bardzo Wam polecam :) W przyszłości planuję poeksperymentować z innymi smakami. Składniki: 1 galaretka cytrynowa (taka na 500 ml wody) 200 ml wody 4 cytryny 150 ml limoncello lub innego alkoholu* Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Cytryny przekroić na połówki, wydrążyć środki. Będą nam potrzebne tylko skórki. Ze środków(...)innych celów np. przygotować zimową lemoniadę lub dodać do herbaty. Gdy galaretka będzie już zimna, ale wciąż płynna (to ważne) połączyć ją z limoncello lub innym alkoholem. Skórki cytryn ułożyć w formie do muffinów (nie jest to konieczne, ale będą bardziej stabilne i łatwiej je przenieść do lodówki). Do środka wlać galaretkę z alkoholem. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia

Pełny talerz
Pavlova z galaretką grejpfrutową 174

białka 1 czubata szklanka cukru Królewskiego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Szczypta soli Cytrynowy krem: 200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 150 ml wody 100 g cukru pudru Królewskiego 1 budyń śmietankowy 20 dag masła Galaretka z grejpfruta: 250 ml świeżo wyciskanego soku z różowego grejpfruta 1 galaretka bezbarwna o smaku cytrynowym Mięta lub melisa(...)piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./  Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc. Krem: Sok z cytryny uzupełnić wodą, odlać pół szklanki i w tym soku rozpuścić budyń. Resztę zagotować  z cukrem do gotującego się soku wlewamy sok z budyniem i gotujemy, cały czas mieszając aż zgęstnieje, zestawiamy

Wanilia i Kardamon
placki z borówką 134

mąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól,  następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę(...)placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie  do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców,  zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać

Miód i pieprz