cukru pudru 1 żółtko (białko zachować do bezy) Masa cytrynowa: 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 150 g cukru pudru skórka otarta z 2 cytryn 225 ml soku z cytryny + 100 ml wody 85 g masła, pokrojonego w kawałki 3 żółtka (białka zachować do bezy) 1 jajko Beza: 4 białka 200 g drobnego cukru 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej Przygotowanie(...)Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier i skórkę z cytryny. Następnie wlewamy sok z cytryny i wodę. Gotujemy cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Gdy zacznie wrzeć, zdejmujemy z ognia, dodajemy masło i mieszamy, aż się rozpuści. W miseczce rozkłócamy żółtka i całe jajko. Wlewamy do masy i dokładnie mieszamy. Garnek znowu stawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy mieszając
Cakes By Kejttygodnie, a najlepiej miesiąc. Być może uda się Wam ten zdrowy nawyk wcielić w życie. Zachęcam do lektury. DETOKS 1. Smoothie z jarmużem - garść jarmużu - 1 szklanka wody mineralnej - sok z 1/2 cytryny - 1/2 jabłka wraz ze skórką - szczypta chilli w/w zmiksuj, pijemy od razu 2. Smoothie szpinak- jarmuż - szklanka wody z młodego kokosa - po garści jarmużu i szpinaku(...)małego jabłka w/w zmiksuj, pijemy od razu 5. Zielona gruszka smoothie - 1 gruszka wraz ze skórką - garść jarmużu - garść szpinaku - sok z 1 pomarańcza - sok z 1/2 cytryny - szklanka wody - szczypta kurkumy, chili - 1/2 banana Smoothie możecie uzupełnić zawsze np. 2 łyżkami ugotowanej kaszy jaglanej, płatkami owsianymi, jęczmiennymi, bądź orzechami będzie wtedy mogło pełnić rolę śniadania. Dzisiejsze propozycje bazowały
SMYKWKUCHNIopóźnionym zapłonem... W ilościach rozsądnych jednak bardzo Wam polecam :) W przyszłości planuję poeksperymentować z innymi smakami. Składniki: 1 galaretka cytrynowa (taka na 500 ml wody) 200 ml wody 4 cytryny 150 ml limoncello lub innego alkoholu* Galaretkę cytrynową rozpuścić w 200 ml gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. Cytryny przekroić na połówki, wydrążyć środki. Będą nam potrzebne tylko skórki. Ze środków(...)innych celów np. przygotować zimową lemoniadę lub dodać do herbaty. Gdy galaretka będzie już zimna, ale wciąż płynna (to ważne) połączyć ją z limoncello lub innym alkoholem. Skórki cytryn ułożyć w formie do muffinów (nie jest to konieczne, ale będą bardziej stabilne i łatwiej je przenieść do lodówki). Do środka wlać galaretkę z alkoholem. Odstawić do lodówki do całkowitego stężenia
Pełny talerzbiałka 1 czubata szklanka cukru Królewskiego 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 łyżka soku z cytryny Szczypta soli Cytrynowy krem: 200 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny 150 ml wody 100 g cukru pudru Królewskiego 1 budyń śmietankowy 20 dag masła Galaretka z grejpfruta: 250 ml świeżo wyciskanego soku z różowego grejpfruta 1 galaretka bezbarwna o smaku cytrynowym Mięta lub melisa(...)piekarnika i natychmiast zmniejszyć temp do 120*c./ Suszyć bezę 90 minut, zostawić do całkowitego wystudzenia w zamkniętym piekarniku najlepiej na całą noc. Krem: Sok z cytryny uzupełnić wodą, odlać pół szklanki i w tym soku rozpuścić budyń. Resztę zagotować z cukrem do gotującego się soku wlewamy sok z budyniem i gotujemy, cały czas mieszając aż zgęstnieje, zestawiamy
Wanilia i Kardamonmąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę(...)placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać
Miód i pieprzmąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny Sposób przygotowania W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać na jednolitą masę(...)placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać
Miód i pieprzłyżki słodkiej śmietany lub mleka 2 – 3 łyżki cukru 2 żółtka Skórka otarta z cytryny lub kandyzowana skórka z pomarańczy Lukier: ¾ szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny 1 łyżka wody Drożdże mieszamy widelcem z łyżeczką cukru, aż się rozpuszczą. Wlewamy połowę mleka i pozostawiamy do wyrośnięcia. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy cukier, sól, wszystko razem mieszamy i robimy(...)ładniejszą fakturkę. Drożdżówki pieczemy na złoty kolor około 15 minut w 180 ⁰ C. Po upieczeniu i przestudzeniu drożdżówek robimy lukier. Do miseczki wsypujemy cukier puder, wlewamy sok z cytryny i wodę, po czym mieszamy łyżeczką, do chwili gdy pozbędziemy się grudek. Gotowym lukrem przy pomocy pędzla pokrywamy drożdżówki i pozostawiamy na papierze pergaminie lub siatce, do chwili gdy lukier wyschnie
Smakowy Rajłyżki cukru - 3/4 szklanki wody - cukier wanilinowy do smaku - 7 łyżeczek nasion chia Przygotowanie sorbetu brzoskwiniowego: 1. Brzoskwinie przełożyć do blendera (bez soku). Do garnuszka wlać wodę, dodać cukier, sok z cytryny i cukier wanilinowy według uznania. Gotować do rozpuszczenia cukru. 2. Przygotowany wcześniej syrop wlać do zblendowanych brzoskwiń i wymieszać składniki. 3 . Masę przełożyć do pojemnika(...)lemoniady: 1. Zagotować wodę, dodać cukier, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. 2 . Wycisnąć sok z 1,5 cytryny, a resztę pokroić w plasterki. 3. Do dzbanka przelać przestudzoną wodę z cukrem, sok z cytryny, włożyć liście mięty, dodać lód i zalać to schłodzoną wodą mineralną
Coś z niczegomąki 3/4 szklanki mleka 1 jajko 2 łyżki cukru 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżka masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 200 g borówki 4 łyżki wody ćwiartka cytryny co i jak po kolei W misce wymieszać mąkę, jedną łyżkę cukru, cukier waniliowy, proszek do pieczenia i sól, następnie dodać mleko, roztopione masło, oraz jajko, całość wymieszać(...)placki z obu stron do momentu aż lekko zbrązowieją. W tym samym czasie do niewielkiego rondla wrzucić drugą połowę owoców, zasypać je łyżką cukru, dodać wodę, sok z cytryny i całość gotować przez 3-5 minut. Usmażone placki przełożyć na talerze, polać syropem z borówkami i podawać
Kuchnia Babci Basiwypieków 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 jaj aromat cytrynowy (10 ml) skórka otarta z 1 cytryny lukier: sok z 1 niezbyt dużej cytryny 1 łyżka wody cukier puder (ok. 1/2 szklanki) Sposób przygotowania: Masło i masło roślinne pokroić w grubą kostkę i przełożyć do metalowej miski. Wierzch posypać cukrem i cukrem wanilinowym i wstawić(...)piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec 20 minut z termoobiegiem i kolejne 40 minut bez termoobiegu. Po upieczeniu wyjąć na kratkę i ostudzić. Lukier: Do soku z cytryny wlać wodę, a potem, porcjami, dodawać cukier puder. Żeby nie powstały grudki, kolejne porcje cukru należy dokładnie rozprowadzić trzepaczką do sosów. Otrzymany lukier musi być biały i bardzo gęsty, inaczej wsiąknie
W SMAKłyżeczki proszku do pieczenia -kostka margaryny lub masła (250 g.) Jabłka: -8 jabłek -0,5 łyżeczki cynamonu -2 łyżki cukru pudru -2 łyżki mąki ziemniaczanej -sok z 1 cytryny -odrobina wody Piana z białek: -białko z 6 jajek -2 łyżki cukru pudru -1 opakowanie budyniu waniliowego -1 łyżka mąki ziemniaczanej Sposób przygotowania: Ciasto: Do miski wsypujemy mąkę, cukier puder(...)stopniach. Jabłka: Jabłka obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę wielkości 1,5 x 1,5 cm. Do miseczki wsypujemy mąkę ziemniaczaną i cukier puder. Dodajemy sok z cytryny i odrobinę wody. Dokładnie mieszamy i dodajemy do jabłek. Mikstura nie powinna być zbyt rzadka. Dokładnie mieszamy by pokryło wszystkie jabłka. Dodajemy cynamon i znowu mieszamy. Wykładamy na upieczony spód Piana
Magia jedzenia.sztucznych aromatów i barwników. Cytryny pochodzą z upraw ekologicznych z certyfikatem Bio i nie są niczym pryskane, woskowane i nasączane. A oto skład: Cytryny z żurawiną : cytryny ekologiczne z certyfikatem Bio, woda,cukier trzcinowy, żurawina, sok z cytryny Cytryny z rumem i miodem : cytryny z certyfikatem Bio(60%), syrop miodowy(woda i miód w równych proporcjach),rum biały(...)porównaniu z tymi sklepowymi, ten chrzan wyróżnia przede wszystkim wysoka zawartość chrzanu (aż 75%) i brak jakichkolwiek zagęszczaczy, konserwantów i ulepszaczy. Oto skład: korzeń chrzanu (75%), cukier, woda, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól Ketchup powstaje z najlepszej jakości polskich pomidorów. Na 1 kg ketchupu przypada 2,2 kg pomidorów. Kiedyś ketchup robiła moja mama i ten smakuje
Kuchnia MagdaLenysztucznych aromatów i barwników. Cytryny pochodzą z upraw ekologicznych z certyfikatem Bio i nie są niczym pryskane, woskowane i nasączane. A oto skład: Cytryny z żurawiną : cytryny ekologiczne z certyfikatem Bio, woda,cukier trzcinowy, żurawina, sok z cytryny Cytryny z rumem i miodem : cytryny z certyfikatem Bio(60%), syrop miodowy(woda i miód w równych proporcjach),rum biały(...)porównaniu z tymi sklepowymi, ten chrzan wyróżnia przede wszystkim wysoka zawartość chrzanu (aż 75%) i brak jakichkolwiek zagęszczaczy, konserwantów i ulepszaczy. Oto skład: korzeń chrzanu (75%), cukier, woda, sok z cytryny, olej rzepakowy, sól Ketchup powstaje z najlepszej jakości polskich pomidorów. Na 1 kg ketchupu przypada 2,2 kg pomidorów. Kiedyś ketchup robiła moja mama i ten smakuje
Kuchnia MagdaLenyszklanki mąki tortowej, 2/3 szklanki gorzkiego kakao. Masa: 400 ml śmietany kremówki, 3 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny. Przełożenie: dżem truskawkowy, sok z 1/2 cytryny, 3 łyżki wody. Masa maślana: 200 g masła, 2 szklanki cukru pudru, łyżeczka aromatu migdałowego, 2 łyżki mleka. Dodatkowo: garść płatków migdałów, 300 g mrożonych truskawek, lukier plastyczny. Wykonanie: Mąkę i kakao musimy przesiać(...)rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 40-50 minut (pieczemy do suchego patyczka). Ostudzony biszkopt przecinamy na 2 części. Dżem przekładamy do miseczki, dodajemy do niego sok z cytryny oraz wodę i dokładnie mieszamy. Żelatynę rozrabiamy w 4 łyżkach wrzącej wody i pozostawiamy do jej lekkiego ostudzenia. Truskawki rozmrażamy, dokładnie myjemy i przecinamy na pół. Migdały wrzucamy na rozgrzaną
paapilotkaaśmietany kremówki (36%) 4 jajka 1 łyżka ekstraktu z wanilii mus z owoców czarnego bzu: 120 g owoców czarnego bzu 75 g cukru sok z 1/2 cytryny 50 ml wody 3 listki żelatyny 350 ml śmietany kremówki (38%) dodatkowo: 185 g dżemu figowo-winogronowego dekoracja: 3 figi 12 ciemnych winogron Ciastka dokładnie pokruszyć. Masło rozpuścić, przestudzić, wymieszać z ciastkami. Spód(...)piec jeszcze 70-80 minut, aż wierzch sernika będzie ścięty. Ostudzić w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Owoce czarnego bzu zagotować z cukrem, sokiem z cytryny i wodą. Gotować na małej mocy palnika przez około 15 minut. W tym czasie namoczyć żelatynę w zimnej wodzie. Owoce zmiksować blenderem, przetrzeć przez sitko. Dodać żelatynę, dokładnie wymieszać, aż do jej rozpuszczenia. Ostudzić. Kremówkę
Pożeraczka, czyli raz adobrze