gorącej wody - 2-3 łyżeczki cukru pudru - krem maślany - 80 g masła - pół szklanki drobnego cukru - 3 łyżeczki śmietany 30% *dodatkowo: - 4-5 owoców kiwi - maczek truskawkowy - woda z cytryną lub słaba herbata do nasączenia biszkoptu Przygotowanie: Ostudzony biszkopt dzielimy na dwa blaty. Każdy z nich nasączamy wodą z cytryną lub słabą herbatą. Przygotowujemy krem cytrynowy zgodnie z instrukcją(...)kremu i układamy na nim kiwi, które przykrywamy resztą kremu i drugim blatem ciasta. Drugą częścią kremu smarujemy wierzch tortu (tylko górę). Następnie robimy masę śmietanową: żelatynę rozpuszczamy w wodzie i dostawiamy aż trochę przestygnie. Śmietanę miksujemy z cukrem i wciąż miksując łączymy z żelatyną. Masę przekładamy do rękawa cukierniczego i okrągłą końcówką wyciskamy "krople" kremu, każdą po kolei rozcierając
W poszukiwaniu inspiracjiLemoniada... Słodka, kwaśna, cytrynowa. Pyszna, tradycyjna, domowa. Niezapomniany smak dzieciństwa. Polecam! Składniki: 5 cytryn; 440 g białego cukru; 750 ml zimnej wody. Sposób przygotowania: Cytryny dokładnie wyszorować pod bieżącą wodą. Osuszyć. Wycisnąć z nich sok. Skórki z cytryn przełożyć do garnka. Zalać 750 ml zimnej wody. Gotować przez około 15 - 20 minut, aż staną się miękkie. Po tym czasie wodę(...)skórkami przecedzić przez sito lub gazę. Wodę z gotowania skórek pozostawić. Skórki wyrzucić. Wodę z gotowania skórek ponownie wlać do garnka. Dodać cukier i zagotować, często mieszając. Dodać sok wyciśnięty z cytryn. Wymieszać. Zestawić z ognia. Tak przygotowaną lemoniadę przelać do butelki/butelek i pozostawić do wystygnięcia. Lemoniadę podawać rozcieńczoną z wodą (u mnie w dzbanku z wodą mineralną gazowaną
Gospodyni Miejskasłoiki dżemu wiśniowego ok 60 dag - 3 łyżki naturalnego kakao 1. Połączyć dżem z kakao, dokładnie wymieszać. Dodatkowo do posypania wierzchu: - 30 dag solonych orzeszków ziemnych Poncz: - woda z cytryną lub limonką (opcjonalnie jeśli lubicie wilgotne torty) Wystudzone i przekrojone blaty można nasączyć wodą z cytryną lub esencją mocnej herbaty. Masę należy podzielić na 4 części, czeko wiśnię
Apetyczna babeczkawięcej) Dodatkowo: 260 g dżemu z czarnej porzeczki 4-5 bananów do nasączenia alkohol typu amaretto, napar kawy lub tak jak u mnie ze względu na dzieci woda z cytryną i odrobiną cukru sok z cytryny Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 6-8 łyżek mleka 20 g masła 1. Dolny blat tortu nasączamy ciepłą wodą z sokiem z cytryny(...)cukrem (do ciepłej wody dodajemy 1/3 łyżeczki cukru, mieszamy żeby się rozpuścił i dodajemy kilka kropli soku z cytryny). 2. W misie miksera ubijamy śmietankę 30 %, jak będzie ubita dodajemy serki mascarpone i masę kajmakową. Miksujemy tylko do połączenia się składników. Odrobiną masy smarujemy blat. 3. Banany obieramy i kroimy w plastry o grubości
kruche babeczkiINGREDIENTS 250 g malin (lekko zmrożone) | 250 g raspberry (slightly frozen) sok z połowy cytryny | Half lemon juice 3-5 liści mięty | 3-5 mint leaves 250 ml mleczka kokosowego | 250 ml coconut milk 50 ml wody kokosowej | 250 ml coconut water (from the can of coconut milk) ksylitol (do smaku(...)łyżka) | xylitol (according to your taste, max 1 spoon) PRZYGOTOWANIE 1. Maliny, krem kokosowy, mięta oraz ksylitol włóż do miski i zblenduj. 2. Dodać sok z cytryny. Wodę kokosową zacznij dodawać w przypadku kłopotów z mieszaniem składników. Pamiętaj, aby nie przekraczać więcej niż 50 ml wody kokosowej. Im więcej jej dodasz tym twardsze będą lody i gorzej
Better Life By Auntie Juczasie dodać cukier puder oraz kilka kropli soku z cytryny i ucierać. Lukier należy ucierać dość długo, dzięki temu będzie lśniący. Wymagany czas ucierania to około 15 minut.Lukier powinien być gęsty. Gęstym lukrem robimy na pierniczkach kontury i wszelkie małe szczegóły. Do wypełniania większych powierzchni należy użyć lukru rozcieńczonego odrobiną wody. Lekko płynnym lukrem łatwiej i precyzyjniej polukrujecie całe ciastka
kolorowotorcikowomleka kokosowego 200 g białej czekolady 250 g mascarpone 500 g śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny Do nasączenia 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka cukru sok z 1/2 cytryny 3 łyżki wody różanej Do dekoracji praliny kokosowe suszone płatki róż wiórki kokosowe Przygotowanie: Biszkopt Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, zapinamy obręcz. Obie mąki przesiewamy przez sito, najlepiej(...)masy (nie odwrotnie) delikatnie mieszając. Krem chowamy do lodówki aby stężał. Do nasączenia biszkoptu Gorącą wodę mieszamy z cukrem, aż się rozpuści. Następnie dodajemy sok z cytryny i wodę różaną. Odstawiamy do wystudzenia. Wystudzony biszkopt odkrawamy od boków tortownicy i kroimy na 3 blaty. Blaty nasączamy przygotowanym płynem, nakładamy krem. Na koniec tort smarujemy resztą masy. Tort chłodzimy
Smakowity Blog Kulinarnysmaczne ale pozwalające przemycić cała gamę witamin :) Przepis na "piwo" imbirowe zaczerpnięty od Jamiego Olivera.Składniki:10 dkg korzenia imbiru2 łyżki cukruduża cytrynalitr wody gazowanejdojrzałe mangoPrzygotowanie:Imbir myję i ścieram na grubej tarce razem ze skórką. Cytrynę szoruje i parzę(...)następnie ścieram skórkę. Startą skórkę z cytryny dodaję do startego imbiru i ugniatam razem przez chwilę. Do dzbanka przekładam imbir ze skórką, dodaję cukier i wyciśnięty sok z cytryny. Zalewam wodą mineralną i odstawiam na 10 do 15 minut. W tym czasie obieram mango, miąż przekładam do blendera i miksuje na gładka masę.Zmiksowany miąższ mango łączę z wodą
Magiczna kuchnia Dariizwolenników. Przygotował i przepis podyktował mój szwagier. Galaretka z ozorków 14. A to jest wpis, który skacze na pierwsze miejsce najpopularniejszych przepisów po Świętach :) Artykuł o tym, jak wodą i cytryną można delikatnie oczyścić organizm z toksyn. Po Świętach zaglądacie do tego posta jeszcze częściej :) Woda z cytryną
Kraina Tysiąca Smakówherbatników czekoladowych 1 opakowanie herbatników maślanych 0,5 szklanki wody sok z 0,5 cytryny 2 łyżki spirytusu Masa budyniowa 2 budynie cytrynowe lub śmietankowe 2 szklanki wody sok z 1 cytryny 1 galaretka cytrynowa 1 kostka margaryny lub masła 2 żółtka Lukier 1 białko 1,5 szklanki cukru pudru 1 łyżeczka soku z cytryny Wykonanie: Białka ubijamy na sztywno(...)żółtkami, cały czas ucierając dodajemy po łyżce budyniu ucierając dalej. Masę budyniową wykładamy na ciasto przykrywamy masą śmietanową. Na wierzch układamy na przemian herbatniki które moczymy w wodzie z dodatkiem cytryny oraz spirytusu tworząc szachownicę. lukier Białka łączymy dokładnie rozcierając z cukrem pudrem oraz sokiem z cytryny. Lukrem polewamy wierzch ciasta. Ciasto najlepiej serwować gościom jak również domownikom na drugi
kgwjanczewogodzin na dobę, to co się lubi, ale w granicach rozsądku, czyli nie przekraczając 2000 kcal. U mnie wygląda to tak, że dzień rozpoczynam od szklanki gorącej wody z cytryną, Gabi 50 koniaku, na „ciśnienie”, ale dla pracujących polecam jednak cytrynę. W tygodniu jem pierwszy posiłek o 14, czyli obiad i nie żałuję sobie. O 16 jem deser(...)weekendy jem śniadanie z Niną i jest to zazwyczaj 9 rano, więc kończę jeść o 17. Przez cały dzień piję herbatki ziołowe, kawę z cukrem! i gorącą wodę z cytryną. Spadek wagi dziennie 0,5 kg w pierwszym tygodniu. Wiem, wiem, zaraz będą komentarze, że to nie tłuszcz, a woda, że niezdrowo, bo brak śniadania ble, ble, ble. Każdy jest
greenscarfDzień Dobry! Pamiętam, że kiedy byłam dzieckiem na samą myśl o wypiciu wody z cytryną robiło mi się słabo. Kwaśne i do tego takie ogólnie niedobre! Dziś to nastawienie się zmieniło. Uff! Na szczęście. Każdego ranka lubię wypić szklankę ciepłej wody z cytryną. Teraz dodaję też trochę miodu z własnej pasieki. Pysznie i zdrowo! Jest wiele
Chocolate Stop Temptinglikier rabarbarowy . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Likier agrestowy 800 g agrestu 0,5 l wódki 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny pół szklanki wody laska wanilii Przepis – Likier agrestowy Agrest wrzucamy do garnka. Dodajemy do niego cukier, sok z cytryny, pół szklanki wody. Nadmienię, że cytryna ma zapewnić jasny owocowy kolor naszego
Kuchennyviral.pllikier rabarbarowy . Zobacz wcześniej koniecznie film z przygotowania Składniki – Likier agrestowy 800 g agrestu 0,5 l wódki 200 g cukru 2 łyżki soku z cytryny pół szklanki wody laska wanilii Przepis – Likier agrestowy Agrest wrzucamy do garnka. Dodajemy do niego cukier, sok z cytryny, pół szklanki wody. Nadmienię, że cytryna ma zapewnić jasny owocowy kolor naszego
Kuchennyviral.plserników, drożdżowych bułeczek, kruchych tart i ciasteczek, pod bezą i kruszonką.... A także wyjadany łychą ze słoika czy garnuszka. Dla miłośników kwaśnych smaków idealny :) Składniki: 3 cytryny 80ml wody 50g masła 200g cukru 3 jajka 1 łyżka mąki ziemniaczanej (+2 łyżki wody) Przygotowanie: Cytryny sparzyć, wyszorować. Zetrzeć z nich skórkę (tylko żółtą część), sok wycisnąć. Przelać do rondelka
Cakes By Kejt