woda z cytryna - 16440 przepisów (strona:19/1096)

Makowa Panienka 13455

mielonych migdałów (użyłam migdałów w płatkach, które zmiksowałam w blenderze na mąkę) 150 g suchego maku Składniki na poncz: 50 ml letniej wody 1 czubata łyżeczka cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny ewentualnie można dodać odrobinę dowolnego alkoholu Składniki na krem: 550 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%, dobrze schłodzonej (500 ml do ubicia i 50 ml do roztopienia(...)czekoladę wymieszać z mascarpone. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubić na sztywno, dodać mascarpone z czekoladą. Zmiksować do uzyskania jednolitego i puszystego kremu. Pierwszy blat makowo-kokosowy nasączyć wcześniej przygotowanym ponczem (woda + cytryna + cukier puder) lub alkoholem. Następnie posmarować go dżemem, kolejno wyłożyć 3/4 kremu, wyrównać i przykryć drugim blatem ciasta. Również go nasączyć. Na wierzch wyłożyć resztę kremu, wyrównać. Na patelni

Kulinarne Przeboje
Koktajl z kapusty 81

dużej zawartości chlorofilu, doskonale usuwają z organizmu wszelkiego rodzaju toksyny. • Czas przygotowania: 4 minuty • Smak: łagodny • Kiedy pić: o każdej porze Składniki : • kilka liści zielonej kapusty • 3-4 jabłka • cytrynawoda ( według uznania ) Przygotowanie : Dokładnie opłucz i poszatkuj liście kapusty. Obierz jabłka, wyjmij gniazda nasienne i pokrój w kostkę. Wyciśnij sok z cytryny i dodaj do kapusty oraz jabłek, miksując

KUCHNIA POLSKA
świąteczne ciasto z choinką 256

jajka -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia -1 1/3 szkl mąki pszennej tortowej -8 łyżek oleju -8 łyżek wody -0,5 szkl cukru LUKIER -cukier puder -sok z cytryny -woda Najpierw przygotowujemy ciasto zielone Keksówkę smarujemy margaryną i posypujemy bułką tartą. Żółtka oddzielamy od białek  Żółtka ucieramy z cukrem,  dodajemy mąkę, olej, wodę,proszek do pieczenia i barwnik

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Likier cytrynowy Limoncello 447

dalszej części polecamy zapoznać się z tym wpisem. Znajdziecie tutaj wszystko, co powinniście wiedzieć o nalewkach. 12 cytryn 1 litr spirytusu 95% 1 kg cukru 1,3 litra wody Cytryny szorujemy, przelewamy wrzątkiem i bardzo cienko obieramy z nich skórkę, tak żeby była sama żółta część, bez białego albedo pod spodem. Można to zrobić specjalną skrobaczką, albo zwykłą obieraczką(...)równomiernie rozchodził się w spirytusie. Po 2 tygodniach przelewamy spirytus przez sito żeby oddzielić go od skórek. Skórki już nie będą potrzebne. Robimy syrop cukrowy, czyli wsypujemy cukier do wody, podgrzewamy i stale mieszamy aż do rozpuszczenia. Studzimy i łączymy ze spirytusem. Filtrujemy, butelkujemy i zostawiamy w chłodnym miejscu do przegryzienia się na tydzień. Otrzymamy około

Marder&Marder Manufacture
Mazurek migdałowy makaronikowy 97

obranych migdałów, 250 g cukru pudru, 6 białek, wanilia, opłatki*, do lukrowania: 250 g cukru pudru, 5 łyżek rumu, 70 ml soku z cytryny, woda, Utarte lub starte migdały utrzeć z cukrem, dodać miąższ wanilii i ciągle ucierając wlewać powoli 3 białka. Powinniśmy otrzymać masę, którą można by smarować nożem. Ubić pozostałe 3 biała na sztywną pianę. Delikatnie wymieszać(...)Masę nałożyć na opłatki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 110 stopni na około 40 minut. Lukier: Cukier utrzeć z rumem i sokiem z cytryny. Ucierać, aż będzie gładki i lśniący. W razie potrzeby dodać trochę wody, ale ostrożnie. Lukier nie powinien być zbyt gęsty, ale powinno się nim łatwo smarować. Jeszcze ciepłe mazurki posmarować lukrem i udekorować. *opłatki – ja użyłam

królestwo garów
Cytrynki z imbirem do herbaty i deserów 249

kupne mają alkohol. Składniki: 2 duże cytryny 5-6 cm korzenia imbiru (moja znajoma zastąpiła 1 łyżką mielonego) 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżka lejącego miodu 150 ml gorącej wody Cytryny sparzyłam we wrzątku. Pokroiłam na plasterki o grubości 2mm. Przełożyłam do garnka. Sok, który mi został, przelałam do cytrynek Imbir obrałam i starłam na małych oczkach. "Wąsy"z imbiru(...)cytrynek Posłodziłam brązowym cukrem, dodałam miód i całość zalałam wodą Wstawiłam na ogień i gdy woda zaczęła bąblować, zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam 20 minut Przelałam do półlitrowego słoika, odstawiłam do wystygnięcia, zakręciłam pokrywkę i włożyłam do lodówki Herbata rooibos z takimi cytrynami - miód w buzi :) Smakuje tak samo, jak z tymi kupnymi, więc po co przepłacać? ;) Mój słoik

Szczęśliwa kuchnia
Cytrynki z imbirem do herbaty i deserów 249

kupne mają alkohol. Składniki: 2 duże cytryny 5-6 cm korzenia imbiru (moja znajoma zastąpiła 1 łyżką mielonego) 5 łyżek brązowego cukru 1 łyżka lejącego miodu 150 ml gorącej wody Cytryny sparzyłam we wrzątku. Pokroiłam na plasterki o grubości 2mm. Przełożyłam do garnka. Sok, który mi został, przelałam do cytrynek Imbir obrałam i starłam na małych oczkach. "Wąsy"z imbiru(...)cytrynek Posłodziłam brązowym cukrem, dodałam miód i całość zalałam wodą Wstawiłam na ogień i gdy woda zaczęła bąblować, zmniejszyłam ogień do minimum i gotowałam 20 minut Przelałam do półlitrowego słoika, odstawiłam do wystygnięcia, zakręciłam pokrywkę i włożyłam do lodówki Herbata rooibos z takimi cytrynami - miód w buzi :) Smakuje tak samo, jak z tymi kupnymi, więc po co przepłacać? ;) Mój słoik

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Jak zrobić gładki hummus 195

robieniu pasty fasolowej. Wystarczy ciecierzycę ugotować z dodatkiem sody (niektórzy dodają ją także do moczenia), by znacznie skrócić czas przygotowań, a do miksowania dodać mocno schłodzony sok z cytryny lub wodę.  Humus jedzą żydzi, muzułmanie, chrześcijanie i inni :). Podstawowa wersja to gotowana cieciorka, pasta sezamowa tahini, czosnek, sok z cytryny, sól i woda. W zależności od regionu mogą zmieniać(...)lodówce.  Czas przygotowania: 10 minut + 1 godz. gotowanie + 12 godz. moczenie Składniki: 1 szklanka suchej ciecierzycy, 1 szklanka pasty tahini, 5 łyżek soku z cytryny, 4 duże ząbki czosnku, 1 łyżeczka sody, zimna woda, sól, oliwa z oliwek lub olej z awokado, pieprz Cayenne, posiekana natka pietruszki. Przygotowanie: Cieciorkę namoczyć na noc w zimnej wodzie w proporcji

SzczyptaSmaQ
Cycki murzynki 288

szklanki cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 i 1/3 kostki margaryny *Dodatkowo: biszkopty okrągłe polewa czekoladowa około szklanki alkoholu - wódka/rum trochę orzechów - po jednym na biszkopcik woda + sok z cytryny do nasączenia biszkoptu Wykonanie: Robimy biszkopt. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodać cukier. Gdy piana będzie gotowa dodajemy po jednym żółtku(...)momentu tworzenia się pęcherzyków - tzw. "bąbelków". Gdy budyń ostygnie, dodajemy go porcjami do zmiksowanej margaryny.  "Składamy ciasto" Na dno blachy układamy biszkopt nasączony sokiem z cytryny i wody. Następnie wykładamy 3/4 kremu, biszkopt bezowo - makowy i 1/4 kremu. Na samej górze układamy biszkopty nasączone obficie w alkoholu na samym środku biszkoptów układamy po kawałku orzecha i polewamy na środku

Piekę, bo lubię
Karczochy nadziewane, z ziemniaczaną przystawką -dla weganów 169

się listków bardziej zielonych. Odciąć czubek kwiata ok 2 cm , otworzyć kwiat i przy pomocy łyżeczki wydrążyć ze środka włochatą część kwiatu. Przełożyć do miseczki z wodą i cytryną.  Łodyga karczocha też jest jadalna, ale należy odciąć zewnętrzną część łodygi i również namoczyć w wodzie z cytryną. W międzyczasie przygotować nadzienie . Pokroić nać pietruszki i połączyć

zielonacukinka
Prosta surówka - fenkuł i granat 174

fenkuł - koper włoski 3 łyżki oliwy z oliwek sok z 1/2 limonki łyżka posiekanego koperku sól, pieprz papryka w płatkach nasiona z 1/4 - 1/2 granatu dodatkowo zimna woda z 1 łyżką cytryny przygotowanie Naszykować miskę z zimną wodą wymieszaną z 1 łyżką soku(...)cytryny. Fenkuł, po zdjęciu zewnętrznej warstwy i obcięciu łodyżek, pokroić na cieniutkie plastry, w robocie lub na tzw. mandolinie lub ostrym nożem. Natychmiast przełożyć do miski z wodą i cytryną aby nie ściemniał. Wymieszać oliwę z sokiem z limonki. Fenkuł odcedzić, dodać koperek i nasiona granatu, polać oliwą, wymieszać. Doprawić do smaku solą, pieprzem i płatkami papryki. Smacznego

Stare Gary
Frużelina truskawkowa wg Aleex 155

mrożonych • 1 łyżeczka żelatyny w proszku (4 g) • 1-3 łyżki cukru (ilość zależy od słodyczy owoców) • 1-2 łyżki soku z cytryny (ilość zależy od słodyczy owoców) • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1 łyżce wody Sposób przygotowania: 1. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach wody, odstawić do napęcznienia. 2. W rondelku wymieszać truskawki z cukrem. Do słodkich owoców dodajemy(...)mało słodkich wsypujemy więcej cukru. 3. Podgrzewać na palniku o średniej mocy aż do rozpuszczenia się cukru. W tym czasie truskawki puszczą sporo soku. 4. Dodać sok z cytryny, wodę z mąką, dokładnie wymieszać. Jeśli truskawki są kwaskowate, należy dodać 1 łyżkę soku, do bardzo słodkich można dodać 2 łyżki. 5. Frużelinę zagotować i odstawić rondelek z palnika

W mojej kuchni
SYROP Z KWIATÓW CZARNEGO BZU 107

leki z domowej apteki, teraz najlepszy czas na zbieranie kwiatów. Ze świeżych kwiatów robię ten oto syrop, część kwiatów suszę i mam do zaparzania.  Składniki: 10 szklanek wody 1 cytryna 1 szklanka cukru 50 baldachów kwiatu czarnego bzu Wykonanie: Do wody dodajemy cukier, wyciskamy sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, odstawiamy, wrzucamy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy na dobę

Z Majeczką w kuchni
SYROP Z CZARNEGO BZU 114

przepis babci, po który i ja teraz chętnie sięgam. Składniki:10 szklanek wody1 cytryna1 szklanka cukru50 baldachów kwiatu czarnego bzuWykonanie:Do wody doajemy cukier, wyciskamy sok z cytryny, zagotowujemy. Kiedy woda zawrze, odstawiamy, wrzucamy kwiaty czarnego bzu. Odstawiamy na dobę. Po tym czasie odcedzamy, syrop zagotowujemy, gorący przelewamy do buteleczek. Pasteryzujemy ok 5 minut. Z tego przepisu wychodzi

Z Majeczką w kuchni
Smażone banany po chińsku 116

przed 20 lat. Składniki na 4 porcje: • 4 banany • 2 łyżki soku z cytryny • 1/2 szklanki sezamu • olej do smażenia Ciasto • 100 g mąki ryżowej • 100 g mąki pszennej • 2 łyżki kaszy manny • 1 łyżeczka proszku do pieczenia • 200 ml wody Syrop(...)cukru • 250 ml wody – 1 szklanka • 1 łyżka oleju Wykonanie: • Banany obrać, pokroić na 2 cm kawałki i wymieszać z sokiem z cytryny. • Wodę z cukrem i olejem gotować na syrop przez 10 minut. Ciasto • Obie mąki, kaszę i proszek do pieczenia wymieszać z wodą na gęstą masę

To co kocham